Cred că-n dorul lui Jo acord atîta spațiu scris filmelor…
Așadar, pe Awakening l-am mai văzut acum ceva ani. Dar atunci nu l-am văzut cu ochii de acum, adică al interesului pentru actorul principal, Charlton Heston , care e nimeni altul decât Ben Hur, după douăzeci de ani.
De data asta, e un om de știință egiptolog (același deșert, aceeași atmosferă, cămile, oameni cu turbane…), care o ia razna pe parcursul descoperirii sarcofagului și mumiei unei regine egiptene de 18 ani, care, în urma unui incest (despre care, oricât de aberant și inuman ar părea, citesc acum la istorici că era obișnuit în familiile faraonilor, pentru conservarea… – încerc să mă opresc aici, pentru că prostia și animalitatea s-au conservat, într-adevăr, până azi pe alocuri), și-a omorât tatăl și a făcut prăpăd în jurul ei, prevăzând că se va „trezi” la niște coordonate anume ale timpului, care se îndeplineau exact în acest film.
Subiectul de bază, pe care se țese intriga, e blestemul acestei regine egiptene, care ar atinge și urmări pe descoperitori etc. O idee deloc nouă, aplicabilă și marelui Tutankhamon și altora și care, înțeleg eu din datele reale, e totuși un mit, nicidecum o realitate stringentă.

blu-ray.com


Filmul însuși, perfect plauzibil până la un punct, o ia puțin razna, din punctul de vedere al explicării inexplicabilului, spre sfârșit – dar care subiect de acest gen poate rămâne în limitele unei rațiuni tangibile cu mintea limpede până la final?
Interesantă ar fi (apropo de… Sticri) inscripția de la începutul filmului, când dezvelesc placa funerară mult căutată: ferește-te de omul care vine de sub cerul nordic și va elibera răul încă o dată asupra lumii, căci Cel fără Nume nu trebuie să trăiască din nou. E arătată placa, iar savanta de lângă omul de știință, cu care lucra împreună și cu care ajunge să se căsătorească, în detrimentul nevestei care abia născuse, descifrează hieroglifele respective.

Momentul cu placa e momentul în care nevasta naște prematur și copilul e neviabil. Însă savantul e dus pe șantier, considerând că n-are ce să facă la spital și, în clipa în care reușește să deschidă și mormântul propriu-zis, copilul se trezește la viață. O altă trezire, cu alte cuvinte. Nu e spoiler, căci cu asta începe filmul.

Și a mai fost momentul în care m-am întrebat (și n-am găsit răspunsul nicăieri) cât de reală este scena: dacă, adică, placa respectivă chiar există, cu mesajul ca atare pe ea. Mă întreb, de asemenea, ce rost ar avea să inventeze una, când au atâtea la dispoziție ca să le filmeze (filmul aduce mulțumirile de rigoare colaborării cu autoritățile egiptene, deci ar putea fi, la urma urmei, reală, prin urmare și mesajul, care abia ca mesaj real devine relevant).
În film, omul nostru, Ben Hur adică, se identifică în nordicul cu pricina și, atins de… schizofrenie, după părerea medicilor din film, acționează în consecință. În realitate, vocile pe care le aud schizofrenicii și care sunt catalogate ireale de către oamenii… normali, de unde vin, totuși? Ce abis nedeslușit e încă mintea umană, pe care credem că-l putem închide în câteva științe și rezolva cu câteva denumiri…?
În fine, filmul e film și se vede că e film. Dar și întrebările rămân și se vede că nu au (încă) răspunsuri.

P.S. În film, se stabilește limpede că nebunia nu vine de la niscaiva viruși sau bacterii antice.

blu-ray.com

Foto repr. cinemagia.com