Cutia cu suveniruri oferă cititorului o lectură atractivă și plină de viață. Din primul capitol intrăm discret în atmosferă, cu câteva personaje pe care parcă le-am cunoscut și noi la bloc mai demult sau chiar acum câteva zile. Facem cunoștință cu fiecare în parte și le descoperim profilul uman, ca apoi să aflăm informații despre plasarea lor în arealul cărții. Aflăm relațiile dintre ele, constatăm că nu este o prietenie adevărată între ele și deja gustăm din ironia fină a autoarei. În partea întâi a cărții, prezența acestor episoade este mai puțin accentuată, dar în partea a doua le găsim mai consistent, spre bucuria cititorului. Personajele devin mai vocale, fiecare cu explicații despre viața lor și a grijii față de cei de pe scara blocului, până când încep să dispară. Este o nedumerire a eroilor cum nu-și mai găsesc blocul, după o revenire din vreo plecare fără voie, nu-și mai amintesc amănunte despre vecinii de scară, nu-și dau seama cine ar fi putut să-i omoare și tensiunea cărții crește.
Autoarea ne pune la probă mai ales în partea a doua și reușește să ne captiveze atenția. Acțiunea de aici are loc într-un spațiu parcă imaterial, frecventabil de cele câteva personaje și un doctor apărut din depărtări, care dă de gândit vecinilor lui Jo.
Puține sunt momentele când eroii noștri limpezesc lucrurile între ei.
Cutia cu suveniruri este o carte dinamică, stimulativă, cu o livrare de decizii neașteptate ale personajelor care te pune la masa cu întrebări.
Am găsit în această carte foarte frumos ilustrată, asta trebuia să spun neapărat, o formă inteligentă de explorare de oameni, experiențe, stări, atitudini, prin citirea în liniște și întoarcerea filelor. Nimic nu se compară cu o carte tipărită.
Mie îmi rămâne constantă plăcerea de a citi cărțile Issabelei Cotelin, ele emană o anume vitalitate, permit delectare și perspectiva unor noi subiecte.
Mulțumesc pentru această plăcere, Issabela Cotelin!

Text apărut în revista Agora artelor nr. 8/2022, semnat de Lilioara Macovei, redactor șef

Lansarea va avea loc la Bookfest (care se desfășoară între 1-5 iunie), la standul editurii UP, pe 3 iunie, după-masă. Ziua nu cred să se schimbe, iar ora n-o știu exact (programul târgului de carte este: 10-21). Dar invit pe toată lumea care poate ajunge – pe Jo și Cris în mod special, cu care sper să mai vorbesc între timp. Anunțul de azi, neoficial, e doar pentru un loc în agenda doritorilor 🙂