Cu mulțumiri Antoanetei Rădoi pentru publicarea și pe blog a eseului meu din Convorbiri literar-artistice nr. 25/2021.
Foto repr. universdecopil.ro
de Issabela Cotelin

Citesc în basme și povești, de când mă știu, despre drumeți care bat, îndeosebi în pragul serii, la ușile oamenilor, după o cană cu apă, un blid cu mâncare sau un acoperiș momentan. Tehnic vorbind, după ajutor. În ultimul timp, însă, m-am surprins lăsând povestea la o parte și gândind – un obicei constant și pasiv, care se reactivează singur când dă de vreun obstacol pertinent.
Drumeții aceia care bat la ușile localnicilor cară, la rândul lor, o poveste proprie în spate, care i-a adus la stadiul, expus anterior, de însetați, flămânzi și fără adăpost. Cer gura metaforică de apă, promițând întotdeauna că „vei fi răsplătit”. Omul din basm, de regulă sărac – pentru că, evident, numai săracul știe ce înseamnă să n-ai – îi deschide ușa, înduioșându-se, și îl ospătează cu ce are el mai bun. Apoi acțiunea basmului merge mai departe și au loc evenimente…
Vezi articolul original 1.200 de cuvinte mai mult
Am comentat aiurea, dincolo. Ziceam că e mult material de meditație.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu l-am găsit, o fi la moderare, habar n-am, dar nu-i problemă. Da, e mult, e de luat pe poteci… am încercat cu greu să țin de ideea principală 🙂 Dar o să mai dezvolt din ele cînd îmi mai vine 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mi-ai amintit de o întâmplare de dinainte de pandemie cu mult, fiindcă locuiam în altă parte. Și mi-a bătut în ușă o femeie la vreo 65-70, cerându-mi să meargă la toaletă. Nu am putut să îi spun nu, dar tot ca tine m-am întrebat cum a ajuns tocmai la ușa mea, eu locuind la un etaj superior. Nu mi-au spart casa hoții ulterior, din fericire, dacă te-ai întrebat. Mă gândesc acum că bietei femei nu i-a permis nimeni intrarea în apartament până la mine. Ceea ce-i de înțeles, dar nu și omenos.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Sau madam a decis că nu-i nimic interesant de furat de la tine. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
:))) mai degrabă….
cu cît gîndesc mai mult, cu atît cred că mai normal e să cauți niște boscheți, orice altă variantă, decît să bați pînă ți se va deschide (și nici nu știi cine-o face…) ca să mergi la toaletă…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Exact! Sau în centrul orașului să găsești o ceainărie, McDonald’s, restaurant, ceva unde să te lipești de-un pipi.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Cu Mac și kfc mai greu, că tre să cumperi papa de la ei, la vc intri cu parola de pe bon 😀😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am observat-o și nu se uita deloc în jur, ci doar pe unde călca, sau în ochii mei când îmi mulțumea. 🙂 Deși ar fi putut avea o cameră video în loc de nasture, sau inserată într-o broșă…😀 iar casa să i se fi părut neinteresantă, cum spui.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mamaie James Bond. 🙂 Orice este posibil. Oricum, bine că n-a făcut pipi în lift. 🙂 Și, în orice caz, nu mai deschide ușa nimănui dacă nu vine de mână cu administratorul. Zic și eu…
ApreciazăApreciat de 3 persoane
așa e, e și una, și alta, dar și motivul e puțin ciudat… în fine, e greu de emis o părere obiectivă 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nu am pus în context povestea. Ar mai fi fost de spus faptul că pe lângă blocul meu era un punct de distribuție pachete cu făină, ulei, etc., pentru cei sărmani. Iar eu m-am gândit că venea de la acea coadă. E însă riscant și să suni pe la uși, ai dreptate.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mi-a plăcut: „obiecte de uz casnic care se transformă în obiecte eliberatoare”. Tot tigaia, dom’le. Tot tigaia! 🙂
ApreciazăApreciat de 4 persoane
ești incredibilă :)))))
sau, mă rog, cum se spune acum, focusată…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Tu ai scris cele de mai sus. Chiar mă gândeam când am citit dacă nu cumva ai scris asta ca să-mi atragi atenția… sau să verifici dacă am citit sau doar am dat un like indiferent. 🙂 Oricum, ideea îți aparține. Eu doar am precizat obiectul de uz casnic. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😂😂😂 posibil s-o fi scris fără să vreau, mi-a intrat tigaia-n subconștient.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Este bine să fii pregătită pentru orice situație. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
am citit cu pauze, pe indelete, fara graba, fara zor. imi place cum curg cuvintele, imi place cum le aduci si de unde le aduci. cred ca de cele mai multe ori iti iubesc scrisul in sine. povestea e intotdeauna minunata, dar imi place de mor felul tau de-a scrie.
Felicitari, Issa!
ApreciazăApreciat de 3 persoane
O, Doamne, Ami, mulțumesc din suflet pentru declarația asta…!!!
Uite, mă „silești” la o mărturisire: ăla e și pentru mine momentul culminant. Cînd le adun sau se adună singure la un loc. E o clipă anume cînd sînt toate ideile grămadă și e tare complicat, că poa’ să scape vreuna din laț. Clipa aceea e divină – așa o simt. Apoi, cînd încep să fie expuse, deja e altă clipă. Mai relaxată. Iar la sfîrșit e ca „țigara de după” 😀😀 mai tragi un fum, mai strecori un cuvînt, mai întorci altul… dar deja cu gîndul la viitorul 😀 (mă rog, așa mi se întîmplă mie)
ApreciazăApreciat de 1 persoană
eiiiii, eu iti multumesc!
uite cum am eu de luat aminte cum se intampla actul creatiei in culise! 🤗
nu stiu, Issa, esti placuta si gata!
yeeeee, pup!
🤗♥️
ApreciazăApreciază
Pfuai, ce subiect fain! Şi cât de lin au curs cuvintele şi ideile şi posibilităţile! Te felicit, Issa!
Sunt fan Asia Express. E plăcerea mea vinovată. Nu mă interesează vedetele şi dramele lor, nici concursul în sine, cât îmi place să văd „decorul”. Că mai viaţă adevărată din fiecare parte de lume prezentată acolo, pe unde eu nu voi ajunge-n veci, nu cred că pot găsi în niciun documentar despre ţara sau cătunul ăla de acolo. De aia mă uit, mă fascinează să văd cum trăiesc bogaţii sau săracii din părţile alea de lume şi cum percep ei ideea de a ajuta un străin. Şi mai interesant a fost sezonul trecut, filmat în plină pandemie.
Şi ajung la subiect: nu ştiu dacă te-ai uitat, pe scurt, printre multe altele, concurenţii trebuie să facă rost de mâncare şi cazare. Uneori, chiar şi seara târziu, băteau la porţi, sigur, cu camerele după ei, dar nu se pune şi, fără să vorbească limba oamenilor şi oamenii limba lor, adică engleza, că n-o ardeau în română, se înţelegeau prin semne. Şi ghici ce? Unii chiar îi primeau şi le dădeau de mâncare, uneori tot ce aveau. Da, cei mai mulţi erau dintre cei săraci.
S-a întâmplat şi să nu-mi lase favoriţii nimeni în casă şi pe moment mă revoltam: măi, e un concurs, ăia-s rupţi de oboseală şi foame şi tu îi laşi în stradă, nici nu te uiţi la ei, ba le şi trânteşi uşa-n nas? Apoi am râs de prostia mea: fată, tu ştii că ăia-s vedete, nu hoţi, ştii contextul, ştii povestea, ştii că aşa e concursul, că nu-s cerşetori, nici criminali. Dar ia pune-te-n locul oamenilor: e ora 23, auzi bătăi şi strigăte la uşă, deschizi, sunt 5 oameni la uşa ta, doi se agită într-o limbă pe care nu o înţelegi, prinzi din zbor ideea că vor să doarmă la tine. Ce faci?
Na, cam asta e cu străinul care bate la uşă. Nu ştii povestea. Deci acţionezi pe moment: foarte rău şi îi închizi uşa, foarte prost şi practic inviţi un hoţ sau criminal în casă sau doar om şi ajuţi alt om. Oricare variantă e oricând posibilă.
Pe de altă parte, una dintre echipe, formată din două fete, a asistat la reversul medaliei, Fiecare echipă are evident un traducător, om de-al locului, care nu intervine decât în cazuri speciale. Doi tipi au fost foarte drăguţi şi au acceptat pe loc să le primească pe fete, după ce, în engleză vorbind, au înţeles că numai ele două vor dormi, nu toată echipa. Cât echipa încă era acolo, unul din ei, vorbind la telefon în limba lor, îşi chema ajutoare, că „avem două femei în casă, haideţi să ne distrăm”. Au fost luate de urgenţă de acolo.
Deci… cum ai zis, şi străinul poate fi victimă oricând, el chiar având nevoie de ajutor.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nu știu Asia Express, dar cred că m-am prins. De aia mă uitam eu la filme indiene sau coreene, pentru decor și figuranți, să-i văd, că vorba ta, în realitate…
Oricum, da… ce să zic, totul e cu dus și-ntors și (nici) eu n-am încă o regulă fixă (exceptînd iehoviștii, de care chiar am scăpat…, dar, soro, n-aveau limite, singura soluție era să le închizi ușa in nas, ceea ce, cu jenă, chiar am făcut 😀).
Totul e din două perspective, cu două tăișuri și cu multe interpretări. Uite, la exemplul lui Cris, cu femeia care a bătut la ușa ei, că voia la toaletă, pe lîngă comentariile de aici, am primit o variantă inedită pe fb: cum să vrei, din pdv igienic, la toaleta unui străin? Etc. Subiectul e o cutie a Pandorei 🙂
M-a impresionat și oripilat ultimul tău exemplu. Sînt cam sensibilă la astfel de încălcări ale unui drept elementar. Că ești nesimțit sau refuzi un ajutor e una, dar să-i dai celuilalt în cap doar fiindcă poți și ai ocazia… Brr. Am avut senzația polițistului sub acoperire, care nu știe dacă ajung colegii lui la timp, să… Noroc că nu cred că s-ar pune astfel problema!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ospitalitate! Oare suntem noi, românii, un popor ospitalier?! Adicā ce mai înseamnā azi aceastā ospitalitate? Poate în alte vremuri puteai fi ospitalier, dar azi eu nu sunt deloc sau nu mai eram deloc asa, cu ani buni înainte de plecarea din tarā. Toate tipurile de „cereri” descrise de tine le-am întâlnit. Si nu din senin m-am lecuit de „ospitalitate”. Dar nu le povestesc cā n-are sens. Spun doar cā aici, nimeni, niciodatā nu a bātut la usa mea sā cearā ceva. Da, existā sāraci. Da, existā oameni ai strāzii. Insā, cineva are grijā de ei. Existā locuri special amenajate unde îsi pot spāla/ usca hainele si face un dus. Aceste servicii le plāteste primāria. Apoi, toate unitātile alimentare care preparā si vând mâncare, sunt obligate prin lege sā o doneze la sfârsitul zilei. Am asistat de foarte multe ori la astfel de momente. Si încā ceva! Nimeni nu are voie sā ofere acestor oameni ceva, dar nici ei nu au voie sā între în vorbā cu populatia. Amenzile sunt maaaari, plus cel putin o sāptāmânā de închisoare. Deci, ospitalitatea apartine statului! Dar si populatiei care plāteste taxe!
Ce este „Asia express”?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Aia da, civilizație…
Și, totuși (am văzut teoria asta dezvoltată într-un serial franțuzesc recent, după ce-mi pusesem și eu o dată, întîmplător, problema), criminalii în serie din America vin – ceva nu-i în regulă nici în americam dream. Mi se-nvîrt niște rotițe, dar n-am dat de capătul lor 🙂
ApreciazăApreciază
Asia Express este varianta românească a reality show ului Peking Express bazat pe emisiunea belgiană și flamandă cu același nume care a fost creată în 2004. Emisiunea este difuzată la Antena 1 și a debutat la data de 12 februarie 2018 – wikipedia
ApreciazăApreciază
Oh! În US nu trāiesc sfinti. Sunt oameni ca peste tot în lume. Sunt si buni, dar sunt si rāi si chiar existā si criminali. În primul rând este foarte multā populatie, din culturi si religii diferite; vin cu tarele lor, cu neîmplinirile lor, cu urile lor. Existā tolerantā, dar nu este maximā. Existā acceptantā, dar nu este maximā. Este aproape imposibil sā nu aparā probleme interetnice sau de altā naturā. Si, uneori, se întâmplā nenorociri…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu am avut o problemă cu oameni ai străzii care cerșesc, le dai bani, iar ei îi cheltuie pe țigări și băutură. Așa că i-am spus părintelui, la spovadă, părerea mea, cerându-i un sfat. El mi-a spus foarte clar: „Când dai ceva unui om necăjit, faci un gest plăcut lui Dumnezeu. Dacă omul alege să își bată joc de ajutorul pe care i l-ai dat, tu nu trebuie să-l judeci, pentru că asta o poate face doar El.”
Pentru că nu sunt un om chiar așa de bun, am decis să nu mai ofer bani cerșetorilor, mai bine mă duc și le cumpăr ceva de mâncare.
Cât despre a mă trezi cu astfel de persoane la ușa apartamentului, nu aș fi prea fericit, m-ar duce cu gândul că au pus la punct un plan de afaceri prin care X locatari cotizează în medie Y lei fiecare, iar asta nu mă lasă să-i mai văd ca oameni necajiti…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mda, și eu sînt reticentă. Și am devenit destul de neîncrezătoare, în general, în om. Iar pe cei care cer cu violență, ca și cum e datoria ta să le dai și lor, i-aș denunța, dacă aș avea posibilitatea.
În fine, în concluzie, dau doar dacă mi se cere frumos și pot sau dacă pot și consider că merită 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană