Greu de văzut ceva mai nereușit, pentru un cinefil cu minime pretenții, ca serialul într-un sezon (din fericire!) Freud.
La pomul lăudat să nu te duci cu sacul? Ce-i drept, eu mi-am luat saci, nu sac, și m-am instalat comod în pat, asigurându-mă că nu mă deranjează nimeni și nimic în vizionarea unui serial despre un psihanalist.


Cât de prost ar putea să fie…? mă întrebam, naivă. Foarte prost, răspund acum sec.
E o poveste cu intrigă horror în toate aspectele ei clasice și fumate până la filtru de multi alți regizori înainte. Mi-a adus aminte, fără sa vreau, de Saw, din care n-am văzut decât un episod (sau ce era). Același registru de crime gratuite, sânge, animalism, canibalism, onirism, somnambulism, exorcism, pe care, să fim serioși, l-ar justifica doar o analiză psihiatrică a regizorului și, de ce nu?, a întregii echipe de filmare.


Nici măcar temele de bază ale marelui (chiar dacă e depășit azi) psihanalist nu le atinge serialul decât în titlurile fiecărui episod în parte. Aș cere daune morale pentru asta.
În rest, o dezlănțuire de orori sub pretextul scoaterii animalului din om la suprafață, studiată de un doctor (aka Freud) care își pune toată ziua cocaină în pahar și o bea ca pe apă, în timp ce face pe detectivul.


Am dat cu skip en-gros, fără complexe că n-aș pricepe dacă sar peste scene una mai scârboasă decât alta cu diverse personaje (putea, din simț estetic, să difere forma de manifestare a posedării lor de către spiritele malefice). M-am uitat totuși, în aceste condiții, pâna la sfârșit, tot sperând prostește că poate-mi scapă mie ideea principală.

În ultimul episod, cel mai… uman și mai aproape de ce ar fi trebuit să fie, Freud, înfrânt de împărat, devine un vizionar care își dă seama că sperie lumea cu hipnoza și cu inconștientul, dar speră că într-o zi va exista „un vaccin” care… Care ce? Care te hipnotizează? Care dezvăluie mai repede inconștientul? Chiar am râs, gândindu-mă că cuvântul „vaccin” o fi fost introdus corect politic, că filmul nu pare vechi.
Una peste alta, fără să știu mai mult decât minimul necesar despre eroul principal, sunt destul de convinsă că serialul e „ficțiune istorică” și mi-am propus să mă interesez mai mult de tata Freud. Măcar pentru a scoate amintirea serialului din… subconștient.
Update: n-am rezistat și m-am uitat la review-uri înainte să public. Toate încep cu „mare fraudă istorică…”

Foto repr. irishtimes.com
Restul de foto: wieninfo.com