Mă uit la un „sezon”, Luna Park, și m-a frapat o scenă. Una anume, nu atât de dureroasă ca un virus, dar dureroasă. Și orice durere e semn că în zona apariției sale ceva nu merge cum trebuie.
Acțounea se petrece prin anii ’60 (sau ’80, o să verific). Abia apăruseră aparatele Polaroid. Un tânăr plin de entuziasm, simpatic și pozitiv pe parcursul serialului, își ia unul și se apucă, cu pasiune, să prindă scene inedite, pe care să le vândă ulterior ziarelor și să fie plătit pentru ele.
Adică, pe românește, artă făcută cu bucurie și contra cost. Cât de firesc pare…?
Nu știu cum stă treaba în toate ramurile culturii, nici la alții, nici la noi. Am văzut, însă, în literatură destul cât să-mi fac o părere. Nu numai că nu-l plătește mai nimeni pe autor că creează, dar plătește autorul bani grei, ca să-și facă publică creația.
Avem o piață a culturii liberă cu adevărat. Liberă de orice bun-simț și reglementări – mă refer, de exemplu, la acele tabele din piețele cu zarzavaturi, care aveau un preț maxim și unul minim și cărora le-am uitat denumirea. O să spună unii că geniile nu intră în norme și că răzbat oricum – că uneori e post-mortem, nu mai contează. Așa e, dar e nevoie și de o cultură de bază, că altfel geniul își ia zborul și devine universal, oricît ne-am bate ulterior cu mâinile de lupi dacici pe piept că-i al nostru – și avem destule exemple în acest sens.
Lipsa unei supravegheri (nu o supraveghere de big brother, ci un fel de matcă, în jurul căreia să se adune, prin selecție naturală, nicidecum financiară, albinuțele care vor să facă miere) minime a actelor de creație de către un for cu adevărat competent dă frâu liber, pe de altă parte, apariției mulțimii de pseudo-artiști de astăzi, care tind să devină pseudo-cultura de bază, în ciuda firavilor stupi autentici unde se mai muncește la mierea cu gust de miere. Explicația e simplă, deși personal încă n-o pricep: nu știu cum se face, dar toți trântorii cu pretenții de cultură sunt plini de bani și reușesc ce-și propun, în timp ce artiștii reali sunt, aproape clișeic, săraci și, uneori, și plini de vicii (nu că ceilalți n-ar avea, dar ale trântorilor se mulează desăvârșit pe expresia economică de „viciu ascuns”).
Bine, o să spuneți – ca să revin la subiect, că m-am depărtat prea tare – e un film și sunt de acord cu asta. Dar dacă a fost cândva real? Dacă undeva, prin lumea asta mare, se mai întâmplă încă așa…?
Foto repr: The Irish Times
Poate că există locuri în lume unde arta poate produce bani, Issa. Poate că acolo cel ce produce artă poate să trăiască din arta lui… Sau e utopie? Nu știu. În artă includ scris, sculptură, pictură, fotografie, actorie, astea îmi vin acum, la oră târzie.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Poate în vreun trib…
Pot să-mi imaginez. Unii vînează, unii gătesc, alții cîntă sau compun poezii și fac troc între ei, fiecare trăind din ce-a produs… 🙂
E utopie, clar.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
E utopie, Ana! Mai ales după nenorocirea asta cu virusul. Mă refer la cei din zona mea, dar cu siguranță în toată lumea, artiştii au stat ascunşi (ca noi toți!). Artistul trebuie să-şi expună creația, dacă n-o expune nu se vinde, dacă nu vinde nu are bani. Ceea ce creează artistul este unic, deci ar trebui să fie foarte valoros! Dar nu este aşa! Cel cu bani nu ştie şi nici nu-l interesează (de cele mai multe ori!) cât de mare este efortul, zbuciumul artistului şi-i „aruncă” câțiva firfirei, dacă nu se răzgândeşte cumva şi nici nu mai vrea să cumpere deşi el a comandat-o! Cunosc câțiva pictori de aici din zonă care în timpul pandemiei, dar şi după îşi vindeau operele pe câteva zeci de dolari. Unul a recunoscut că nu are bani nici să-şi plătească facturile. Nu am vorbit despre mine. Eu sunt „mică”, dar am „norocul” că stau pe un pătrățel de nişă, unde nu se înghesuie nimeni. Deocamdată. Dar, fără discuție, nu aş putea trăi din ce vând. Şi ca să vă amuzați, deşi eu nu am făcut-o, să vă spun o întâmplare! Un client comandă o lucrare mare. Ceea ce expun pe blog sunt lucrări de dimensiuni mici. Sunt pentru sufletul meu şi rar vând din ele. Lucrările pe care le vând NU le fotografiez niciodată, pentru că aş fi acționată în judecată. Deci, lucrarea era finalizată cam 75 % şi apare domnul client. Se uită, analizează, îmi arată o zonă şi-mi spune zâmbind „liniile acelea fac prea mult…zgomot”! Am reluat toată lucrarea de la început, nu m-am încadrat în timp şi am obținut doar 60% din prețul inițial. Eu nu fac lucrări să fie că poate cineva se-ndură şi cumpără, mai ales că materialele de lucru sunt foarte scumpe. Un exemplu şi mă retrag: un pigmagraphic de 0,003 costă $5,99 fără taxe şi nu-mi ajunge unul la o lucrare mare. Folosesc de 0,005; 0,01; 0,1; 0,02 şi 0,2…şi tot aşa până la mărimi de 2 şi 3, plus „n” tipuri de culori.
Îmbrățişări! Sper că nu v-am plictisit!🤗
ApreciazăApreciat de 6 persoane
Nu m-ai plictisit deloc. Și, deși am mai citit o dată asta la tine sau am vorbit despre, tot nu pricep un lucru: de ce n-ai voie să-ti pozezi desenele sau tablourile vîndute. Înțeleg înainte, dar după??? Că doar nu spui prețul sau cumpărătorul, dar e opera ta, poate vrei sa-ti faci un album cu tot ce-ai făcut. Sau pur si simplu sa te lauzi. Nu, chiar nu pricep!
Cît despre nenea cu liniile zgomotoase… a vrut și el să se dea mare că înțelege arta și-a vorbit în metafore, ca să-și justifice acțiunea…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Sunt două abordări ale acestei probleme. Dacă un artist „lucrează” cu un curator de artă, lucrurile stau aşa: acesta cumpără lucrările cu un preț şi le revinde, de obicei prin licitație la prețuri maaari de tot! Dar el nu va cumpăra lucrări decât dacă sunt vandabile, iar el este un foarte bun cunoscător al pieței de artă! El câştigă enorm de pe urma artiştilor. Aceştia sunt bucuroşi că lucrările ajung la licitație, deci se fac cunoscuți, dar câştigă curatorul.
Alți artişti preferă să-şi vândă singuri lucrările. Numai că unii colecționari vor să aibă unicatul şi să nu se „trezească” cu „n” cópii puse pe piață! Aşa că încheie un contract civil cu precizări extrem de clare, bazate pe lege, iar nerespectarea prevederilor poate fi extrem de neplăcută! Eu negociez prima dată timpul de execuție şi apoi prețul! Deci, colecționarul plăteşte lucrarea care devine proprietatea lui!
Evident că am vândut şi din lucrările mici, dar şi cópii, însă cei care au acceptat o copie au ştiut exact ce cumpără.
Şi încă ceva: aici legile sunt foarte dure şi se aplică fără să conteze nimic. Sper să nu ajung să greşesc ceva!😊
Numai bine!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Aha. Deci pozatul lor e ca să prevină cele n copii, acum pricep… Iar curatorul e ca un fel de editor, doar că legătura dintre pictor și curator e și mai libertină, ca să zic așa 🙂
Dar mie tot mi se pare normal ca un artist plastic (parcă asta e denumirea exactă care îi cuprinde pe toți cei ce desenează într-un fel sau altul) să aibă albumul lui personal, cu toate lucrările lui. Poate că îl are și nu e public.
Și eu îți doresc să nu greșești și poți să deviezi oricît, că e interesant, oriunde am ajunge 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nu numai că nu te-ai îndepărtat, dar ai punctat o realitate parcă etern universală! Şi chiar se întâmplă aşa ceva peste tot în lumea mare. Ştiu artişti de mare valoare care îşi vând lucrările cu prețuri modice, iar aşa zişii curatori le re-vând pe sume astronomice. Iar bietul artist a câştigat „suficient” cât să-şi cumpere o cutie cu vopsele, o pită şi dintr-un magazin SH nişte pingele. Nu este glumă! Este un român. Dar aş putea să-ți dau multe exemple. Cu siguranță ştii ce-a pățit Brâncuşi când a vrut să-şi doneze operele țării. Cine i-a evaluat opera!?
Banii nu ştiu carte şi n-au miros! Ba cred că au: miros de putreziciune şi ban la ban trage! Sigur că şi artiştii au păcatele lor, au viciile lor. Nu sunt deloc nişte sfinți, dar prin creația lor se ridică deasupra tuturor, uneori după moarte…despre condiția artistului se poate scrie fără încetare…cât de dur ai scris, dar atât de adevărat…
ApreciazăApreciat de 4 persoane
Îmi colcăie sufletul de întîmpări trăite personal sau pe lîngă care trec înregistrîndu-le fără nici o altă putință. Încerc doar să le generalizez sau abstractizez, cînd se adună prea multe. Pictez și eu tablouri sociale, cu cuvinte 🙂
ApreciazăApreciat de 4 persoane
Eu m-am blazat…
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Credeam la fel despre mine. Dar tot mă mai resuscitează cîte ceva în domeniu 😦
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Merge bine cu „traducerile”. Prima oară mi-era c-o avea careva curiozitatea de a da un searce pe goagăl să vadă cine-i tipul ăsta cu nume pompos: George Suckiton, sau Leopold Littledick, ce-a mai scris și pe unde, da ‘mi-am făcut temeri degeaba, așa căcum mai scot câte-o „capodoperă” la un șpriț, cel mai greu e să-i găsesc un autor cu nume sugestiv că de publicat, mere uns 😉 😀
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Poate, dacă publici vreo traducere din vreun bestseller de dezvoltare personală la humanitas, ca am vazut ca se ocupa si cu astea, sau ultima daniele steel…
Despre dnii Suckiton sau Leopold 😀 aș zice că e greșeala „autorului”, un nume mai manelizat cred că prindea mai repede la search :)))
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Am auzit și eu de la un politician că a făcut avere din drepturile de autor după cărțile care le-a scris, nicidecum din alte surse! Or fi niște opere care mi-au scăpat, la fel ca și numele autorului. 😉
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Aoleu, de imbecilii ăștia am uitat de tot, ar trebui interziși fără discuții sau comentarii!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Arta nu prea e apreciată în sensul de remunerată drept în zilele noastre, am observat și eu asta, și iată că nici în anii 60, sau 80… de fapt, nicicând!, cu câteva excepții, cum ar fi arhitectul Gaudi, cu jocul culorilor și cu „dantelăriile” sale ce au decorat Barcelona modernă… Majoritatea, însă, e apreciată post-mortem, după cum ai și spus, ceea ce e nespus de trist. Și nonvalorile sunt premiate. Nu e însă în puterea nimănui să controleze mersul acesta cumva haotic al evenimentelor. Cu atât mai mult cu cât interferează mai mereu cu câte o pandemie, sau cu un alt cataclism mondial, ce e incontrolabil de regulă. Dar publicul spectator apreciază și se bucură de artă, iar artistul vede, simte din atitudinea celorlalți asta și e tot un fel de plată, chiar dacă nu-i achită facturile… 🙂
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Parcă și spectatorii sînt din ce în ce mai superficiali, chiar frivoli. Sau poate așa au fost mereu și vedeam eu altfel pîn-acum.
Dar, la urma urmei, ce pretenții și de la cine să am, cînd culmea artei e o banană lipită cu scoci pe un perete, de care juma de planetă e în extaz și cealaltă jumătate rîde…
ApreciazăApreciază
Eu nu-i văd superficiali și nici frivoli pe spectatorii din zilele noastre, ci doar într-atât de prinși în ritmul alert al cotidianului modern, încât au (sau am, fiindcă mă includ și pe mine, desigur) devenit din ce în ce mai selectivi. Și -din păcate- nu renunțăm la ce nu ne-ar plăcea, ci -adeseori- la ce ne-ar plăcea mult, doar fiindcă se cere altceva -în acel moment- imperios… Și se tot întâmplă așa, iar noi devenim cumva prizonieri ai realității. 🙂 Exact ca-n piesa lui Mihail Sebastian, „Jocul de-a vacanța”, din care tocmai mi-am amintit o replică, ce suna cam așa: „Nimic nu-i mai important ca fericirea, dar noi tot renunțăm la aceasta pentru alte lucruri, nu mai importante, ci doar mai urgente…” ❤️
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Asta sună cumva ca felul preferat, lăsat la urmă, că-i cel mai bun, dar intre timp te saturi cu celelalte și nu mai poți…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu asta am vrut să spun, ci că nu mai am timp de preparat felul preferat și-mi fac un sendviș, sau o salată. Nu-i ce-mi doream, dar e ce pot, în acel moment. Zic… „În weekend, am mai mult timp, gătesc atunci!” Apoi, vine weekend-ul și apare o urgență, care-mi strică planurile. Și renunț vrând-nevrând la „fericirea de a savura felul preferat”, pe care n-am reușit încă să-l pregătesc….
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Mi-ai adus aminte că tot aveam cîte-o problemă (mai am, evident, și acum!) pe care-o amînam, ziceam c-o las după celelalte, că e mai cu moț, pînă m-am prins că problemele nu stau la coada instituită de mine, ci au legea lor 😀 Asa ca acum, cum apare una, țac, o iau în seamă, indiferent ce mai am pe tapet.
Stiu că nici asta nu-i chiar ce-ai zis tu, dar asta mi-a venit în minte acum 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ce vă pot spune vouă, artiștilor este că n-o să vă îmbogățiți în viața asta, dar – dacă vă consolează cu ceva – numai arta adevărată trece testul timpului. Nimicurile la modă se pierd de îndată ce trece moda. Curaj! Creați în continuare! 🍀
ApreciazăApreciat de 4 persoane
Pe unii da, pe unii nu… la consolare mă refer. Chestie de temperament și nevoi.
Dar tu ești, ca de obicei, o drăguță și-ți mulțumesc 🙂
ApreciazăApreciază
Tu ești una din scriitoarele cu registru larg. Scrie pentru locul tău în istoria literaturii române, dar încearcă să faci și un studiu de piață să vezi ce se vinde. Și scrie și pentru mase. Ce dacă personajul tău este manelist? Poate să aibă alte calități…. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Credeam c-ai observat deja ce greu le găsesc maneliștilor o urmă de calitate… e un efort psihic care mă epuizează 😀😀😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Te înțeleg perfect. 🙂 OK! Atunci rămâne să te gândești la un alt personaj. Critic de film serial killer ai avut. 😀 *wink*
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ufff, si aici sunt atatea de zis, ca si la articolul precedent. Neavand timpul si nici dispozitia necesara unui comentariu asa cum se cuvine, nici acum nu dezvolt, dar se retine ideea. Ceea ce vreau totusi sa zic este ca arta e un fenomen subiectiv, fantastic chiar prin asta, fara pret in capacitatea de a bucura sufletul si mintea, ba poate chiar unul dintre putinele aspecte care mai tin omul zilelor noastre in contact cu spiritualitatea, oricum ai vrea sa o definesti. Weekend placut! ❤
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Da, unele teme sînt atî de vechi și de nerezolvate, încît și eu am mereu senzația că nu știu de unde să le încep sau ce anume din ele mai pot aborda, ce pot eu spune nou, dacă folosește cuiva etc…
Iar subiectivitatea este indiscutabilă. Weekend frumos și ție, Ana!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Niciodată ceea ce e frumos sau de preţ, şi aici intră tot ce înseamnă artă, nu va fi prea mult. Totuşi, cumva, pe undeva, e un fel de „aglomerare” cam în toate domeniile. Şi e posibil ca omul să se afle în punctul din care nu mai ştie ce e şi de valoare şi alege după instinct, Care instinct e ghidat de reclamă, de promovare. Cum de fapt ai punctat şi tu.
Ei, aici eu cred că e un fel de cheie. Un om care face din pasiune ce face îşi apreciază opera şi o iubeşte atât de mult încât nu va accepta niciodată compromisuri. Nu cred că o carte merge dată cadou dacă cumperi 5 shaorme. Să mă ierte cei care ar face asta cu cărţile lor, eu nu cred că e potrivit, fără să însemne că deţin adevăruri absloute. E doar o părere.
Sau să accepţi să faci un scandal mic de presă, să mergi pe canapele de emisiuni şi, printre altele, să spui că ai şi tu o carte, un tablou, o piesă de teatru, o sculptură. Se va vinde, abslout. Dar oare asta înseamnă şi valoare? Că văd că bestseller înseamnă în câte mii, sute de mii s-a vândut o carte, după cum, de fapt, spune şi numele. Dar ăia sute de mii au cumpărat-o strict gândindu-se la valoare? Păi şi chipsurile se vând cu tonele, dar asta nu le face cele mai bune.
Mă rog, am deviat. Am vrut să spun doar că din păcate, arta e apreciată mai nou în funcţie de cât a vândut. Şi asta mi se pare trist.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
La shaorme nu știu ce să zic, că mi se pare cel mai bun lucru adus la noi în țară de libertatea postdecembristă… 😀😀 (nu mă certa :))), știu că era o metaforă!)
Dar… oh, nu, treaba cu canapelele la care are acces direct o țară e exclusă în artă, evident. Ăia, de fapt, nici nu caută artiști, ei vor doar circari.
Și promovarea astalaltă e aiurea. Sau așa o văd eu, nu știu. Că ai o grămadă de bani și ți-o fac alții, că e self, tare agresivă mi se pare uneori. Deja am văzut la zeci de titluri că e „cartea anului” sau „cea mai așteptată carte” 😀 Acum, pe bune, cîte cărți poți s-aștepți pe an, oricît de maniac ai fi? Pe de altă parte, fără promo nu te știe nimeni 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană