Știți de ce vă țin minte numele, spre deosebire de câte altele s-au mai perindat pe la ministerul cu pricina? Pentru că în anul în care m-am ciocnit prima oară de examenul de evaluare de clasa a opta fuseseră (ca și azi) o grămadă de promisiuni de schimbare. Dar nu s-a schimbat nimic (nici măcar până azi) și încă n-am uitat lehamitea care m-a apucat la indicația sistemului de a bifa 100 de licee bucureștene, dintr-un total dublu. Mă dureau mintea și mâna de calculat și bifat. De la 20 în sus am bifat aiurea și pe la 40 m-am oprit, „cu orice risc”, considerând procedura nu o evaluare, ci un circ național.
Nu știu ce-ați mai făcut între timp, dar, din păcate, ați re-revenit în fotoliu. La fel de incapabil. Vă rog să nu vă supărați, nu e personal, toți ceilalți au fost la fel. Nu v-aș fi spus, de altfel, gândurile mele intime, dacă nu ați fi hotărât – era o rubrică undeva, „Din puțul gândirii”… – că închideți sau restricționați diverse, mai puțin școlile.
V-ați jucat toată vacanța cu procente și ați sărit praguri ca-n vechiul șotron, cu pătrățele și cifre. Ați aruncat cu piatra și, unde cădea, pe 3, pe 6, țup și dvs. pe pătrățelul respectiv. Din câte văd, la ultima aruncare piatra a ieșit din joc de tot. Aș putea să fac presupuneri haioase despre modul în care și cu ce ați gândit, dar nu vreau să vă rețin din timpul în care ați putea lua alte hotărâri nefaste. Au fost, probabil, atâtea probleme, încât n-a fost suficientă o vară, după un an școlar online, în care să elaborați o tactică mai coerentă pentru repetarea unei situații inerente și prognozate de toți. Promisiunile de schimbare a programei naționale – și nu numai – devin mizilic în contextul dat. Nu îndrăznesc să le mai pomenesc. Covidul e pe ordinea de zi. Să fie covid atunci în școli, pare, în reinterpretarea modernă a Bibliei, noua directivă ministerială.
Observați, desigur, că refuz să intru în detalii tehnice, cum ar fi teste, vaccin etc. Nu mă agăț nici de comparații cu mall-uri ș.a.m.d, au făcut-o alții mai fain decât mine. Refuz, în primul rând, deoarece nu se prea poate purta un dialog temperat pe această temă – o tară care e, la nivel general, o vină veche, tot națională, a aceluiași minister. Dacă lipsa rațiunii naște monștri, lipsa educației naște patimi care ucid. În al doilea rând, pentru că nu de vaccinuri, teste și mall-uri e vorba în textul meu, ci de faptul că, repet, ați hotărât să excludeți orice prag pentru școli. Numai pentru școli. Iar în ultimul rând, pentru că, devenind prea lung, textul și-ar pierde punctul de pornire.
Acestea fiind spuse, vă las să cugetați în liniște la o „interpretare” corectă a textului meu. Așa, ca la punctul A din orice examen național de evaluare.
În încheiere, vă asigur, scurt și cuprinzător, de toată ne-considerația mea de mamă și de om pentru felul în care gestionați ministerul de resort și, îndeosebi, pentru eliminarea pătrățelului cu cifra 6 din șotronul învățământului.
Hmmm..îl lăsăm așa, ce naiba să le mai facem ?
Măcar dacă ar avea în loc de cap, un șotron, și tot mai era ceva de șotronul lor.
Să avem un weekend pe placul nostru fără să lovim cu piatra la număr, fără a risipi pietrele degeaba. Seară cu pace, Issa !
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Cam așa, din păcate, dar n-am mai rezistat, m-a ajuns și pe mine…
Seară frumoasă și ție, Ștef!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Foarte bine ! Măcar așa ne mai eliberăm tensiunea demult acumulată..măcar din scris, dacă pe teren sunt viruși. 😇
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sper să nu ia și laptopul meu niscaiva… viruși 😀😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🤣🤣😅
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Issa, a trebuit sa-mi spuna fiul meu care e la liceu de ce nu se doreste sa se faca scoala online. Motivul principal este incompetenta si „putoarea” corpului profesoral. La orele online, profesorii chiar trebuie sa faca ore, sa asculte elevii, sa explice, etc… La clasa fac ce vor pt ca nimeni nu-i vede ceea ce fac….
In online profesorii sunt complexati si datorita inabilitatii lor de a folosi PCurile si internetul. Rad elevii de profesori cat pot sa fie de „…..”
Din pacate asta-i scoala la noi …
Acest ministru a inteles ca daca face ceea ce doreste acest corp profesoral atunci o sa primeasca voturi, deci ce mai conteaza niste elevi sau un virus….
Acesti elevi iau virusul de la scoala si-l cara acasa la bunici. Tu crezi ca acest ministru nu stie? Acolo unde sunt sute sau mii de elevi adunati si care stau 6 sau 7 ore, unul daca e infectat, oare la cati se poate transmite virusul?
Issa de vina nu e numai acest ministru, de vina suntem si noi acest popor care suntem obisnuiti sa ne „prostituam intelectual” si nu numai pt niste avantaje.
E bine stiut faptul ca bugetarii/profesorii voteaza cu cei care le ofera avantaje, tichete de vacanta, ziua libera de 5 octombrie – ziua profesorului 😂😂, etc….
Eu nu mai am incredere deloc in acest sistem social, e putred tot, oamenii sunt falsi, poarta tot felul de masti, trebuie daramat tot si apoi reconstruit ….
ApreciazăApreciat de 4 persoane
Nici eu nu mai am de mult, că nu de incredere e vorba aici. M-am exprimat eu greșit și am corectat… nu e vorba musai de eliminarea școlii online, ci de cea definitivă a oricărui prag.
Cît despre școala online… aici cred că e clasa și povestea 😀 și romane întregi de scris. La noi merge, nu zic nu, e și haios uneori, profii sînt oameni înainte de toate. Iar lui fii-miu chiar îi e dor de colegi, mi-a spus-o. Însă după o săptămînă cu 3 zile din 5 în care are 7 ore fizic e epuizat ca după săptămîna adultului de lucru. E o realitate pe care numai programa aia națională la care nu vrea nimeni, tot din motive populiste să umble, ar putea-o rezolva.
Însă, unde e bunăvoință se poate face orice.
La minister nu e pentru nimic, de zeci de ani, or pe mine m-a revoltat, mai mult ca orice, faptul că a eliminat total un prag care prin alte părți, după interese, probabil, arată cu totul altfel…. Pricepi? Pricepi, desigur 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Daca modifici programa si o actualizezi, trrbuie sa dai profesori afara din sistem. Si asa numarul de elevi scade in fiecare an, daca mai si „aerisesti” programa … 😂😂😂. Asta e sinicidere curata pt un partid politic…deci nu conteaza ca elevii sunt obositi.
Referitor la pragul respectiv, pot sa zic ca si pe mine ma enerveaza faptul ca la scoala nu conteaza acel prag dar eu azi la o cafenea la mall am fost intrebat daca sunt vaccinat. A fost prima data cand mi-a scanat cineva codul QR si apoi mi-a dat ceea ce am comandat.
Partea buna e ca am aflat si eu ce aplicatie foloseste, e o aplicatie gratuita din playstore.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Îi dai afară, evident. Sunt foarte de acord că toți trebuie „să trăim”, dar cît mai puțin pe spatele atuia.
Îți dai seama ce mișto ar fi să se desființeze statele, implicit instituțiile și taxele, și fiecare om să aibă pămîntul și casa lui, să muncească pentru el și să trăiască din ce muncește? Statul e cel mai mare parazit, întreținut cu cea mai mare conștiinciozitate. Hai, c-am cam deviat… :)))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Societatea o sa se schimbe atunci cand fiecare individ o sa fie autonom, adica o sa poata sa traiasca fara stat, partide, etc.
Sistemul de invatamant actual e desuet, nici macar un singur elev dintr-o clasa nu e interesat si nu urmareste ce spune un profesor la tabla. Ca sa nu mai vorbesc ca exista profesori care nu-si fac materia cum trebuie la ore, dar dau teste ca sa dovedeasca ca elevii ni stiu nimic. Scopul este de a impinge elevii catre meditatii 😂 si astfel de a-si spori veniturile. In online nu se poate face asta, acolo trrbuie sa-si faca orele, nici macar nu mai pot sa intarzie cum o face majoritatea, nu mai au cum.
Ei sunt de acord cu desfiintarea statelor nationale pt ca e o prostie. O sa se ajunga la asta, dar inca omenirea nu e pregatita. In general se evolueaza in 2 moduri, prin constientizare sau prin catastrofe (razboaie, cutremure, etc..)
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Extrem de adevărat, deci dureros , nu numai pentru părinți, cât pentru viitorul unor generații…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mie mi se pare o scârboșenie de nedescris. Nici nu mai am cuvinte să mă exprim…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu am predat anul trecut online. Școala asigurase pentru elevii care nu aveau posibilități un număr limitat de tablete( de proastă calitate). Astfel, erau clase din care nu intra la oră niciun elev, iar în celelalte clase cea mai mare audiență a fost de 6 elevi, toți cu camerele închise. Ai impresia că ai luat-o razna și vorbești de unul singur. Niciun feedback de la elevi. Ca să fiu sigur că mai e cineva cu mine, din când în când, întrebam câte un elev dacă a înțeles despre ce am vorbit. Unii răspundeau după câteva secunde( probabil până ieșeau din jocuri), alții deloc.
Când am revenit în clase, rezultatul muncii mele era un dezastru. Nimeni nu-și mai amintea despre ce am vorbit, toți așteptau să se termine orele, să se joace.
De aceea cred că școala online e doar o mare minciună. Se încadrează în tendințele societății românești, ne facem că facem, bifăm ceva, hârtiile să fie în regulă. Chiar spuneam că nici nu e necesar să muncești altceva dacă ești acoperit cu hârtii.
Cât despre programele școlare, ai mare dreptate, toată lumea știe și e de acord, dar nimeni nu face nimic. Tind să cred că e tot mai adevărată propoziția „țara te vrea prost”…
ApreciazăApreciat de 4 persoane
Imi cer scuze pt ca intervin, o fac pt ca mi-am aruncat privirea pe unele manuale ale fiului meu si pot zice ca mi-am format o parere.
Elevii nu-s interesati de scoala pt ca au ajuns la o concluzie foarte simpla si anume programa si manualele sunt din „alt film” si nu au nimic in comun cu realitatea in care traim azi. Profesorii inca mai vorbesc despre „Nica a Petrei” intr-o lume a PCurilor.
Scoala ca institutie la nivel preuniversitar a ramas in urma si nu prezinta vreun interes. Toti merg acolo ca sa-si ia diplome si cam atat. Asta ca sa nu mai zic ca se intalnesc profesori de istorie, geografie, chimie, biologie, etc care au peste 20 ani in sistem si sunt pur si simplu niste CDuri, sau TVuri. Apesi play si ei redau CDul. Acum informatia se gaseste oriunde, elevii trrbuie invatati sa gandeasca si sa se descurce, dar cine sa o faca? …. profesorii? 😂😂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Păi asta spuneam și eu… curricula aia națională e totul. Și fix la aia nu se umblă deloc.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nu știu ce predai tu, dar școala românească e o minciună – că e online sau fizică, e deja detaliu.
Știu ce zici… și mi-a luat și mie ani lungi să accept că un sistem te vrea inenționat prost. Ca mamă, am intrat in sistemul ăsta cu preconcepțiile mele vechi… și mai am puțin și ies, dar cu concepțiile lor, ale copiilor. E interminabil tot ce aș sau ai avea de spus.
Dar cheia rămîne în programa școlară. În cele 18 materii pe an. În cele 7 ore pe zi. În cei 35 de copii din clasă. Și în industria de manuale, auxiliare și meditații din care „trebuie” să „mănînce toată lumea o pîine”.
Țin minte nenumărate faze… dar două mi s-au părut relevante.
Prima: mate, ultima oră, nu conteaza clasa sau copilul. Toți plictisiți sau obosiți, interes 0, frământări de război prin bănci. Lipsește proful obișnuit, vine alta, care-i vede și le spune că clasa e păzită de un dragon uriaș și că cele 3 probleme de mate sînt cheia, ca să scape de el. Cine le rezolvă scapă de dragon și poate pleca acasă imediat ce le termină… Să vezi în ce liniște și cu ce rapiditate le-au făcut…
Alta: curs IT, din cel cu bani grei. 25 de copii de 9 ani in clasă, rumoare, foșnete etc. Vine profu si incepe. Le spune: nu vă simțiti ca la școală, puteți vorbi între voi, puteți întreba orice, în orice moment. S-a făcut o liniște totală…
Astea in București. La sate e dezastru, oricum ar fi. M-am îngrozit de tertipurile unei prietene profesoare dintr-un sat, ca să-i facă pe copii măcar să stea la ora ei în clasă – nu mai avea pretenții să și învețe. Și preda engleza, nu cine știe ce tîmpenie. În afară de cîțiva, pe restul nu-i interesa nimic.
Este strident că nu le dăm în școală ce le trebuie, ce au nevoie. Și la fel de stridentă e și birocrația impusă de stat. Mi se pare evident că vor să fie totul sub un control absolut, numai că de pe la 10 ani încep să piardă copiii de sub orice control și-apoi se plîng de asta.
Apropo de „proști”. Am văzut, cu o ocazie anume, grămezi de copii agramați, pe care-i cunosc bine personal, studenți la diverse secții inventate peste noapte chiar și de facultăți de stat cu prestigiu vechi… Își trag o grupă mică de elită la buget și restul la cu taxă, intrați lejer. Deci… ne vrea țara proști?
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Am predat TIC pentru un an, la insistențele soție, deoarece la acea școală nu au reușit să găsească pe cineva care să preia acele ore. Salariul era mic, dar am luat-o ca pe un voluntariat, în speranța să găsesc copii interesați de informatică, să-i ajut să-și deschidă ochii către un domeniu care nu necesită multe resurse materiale, copiii având acces la calculatoarele școlii, doar dorința de a descoperi o lume nouă. Menționez că prin anii ’93 m-am ocupat pro bono de niște copii care s-au realizat în acest domeniu, așa că speram să pot repeta acea experiență plăcută. Din păcate, clasele erau foarte slabe, cu copii care nu știau să citească, iar mulți din cei care citeau, scriau cu greutate. Nu am reușit să captez atenția copiilor, deși m-am străduit destul de mult, iar orele făcute în clasă s-au desfășurat doar pe calculator, să pună ei mâna pe mouse și tastatură. Singurul argument să păstrez ordinea în clasă era permisiunea de a-i lăsa să se joace 10 min la sfârșitul orei. La orele online a fost durere. Probabil nu cunosc eu și nu am aplicat ultimele metode de predare, dar nu am avut decât un elev de clasa a VIII-a care a fost interesat să învețe ceva și cu care am lucrat în timp ce ceilalți se jucau. Anul acesta am refuzat să mai iau ore.
Despre programa școlară și manualele alternative, percepția mea este că și în învățământ doar pilele și banii contează, competențele nu. Primul șoc a fost în clasa a III-a a copilului, când plângea că nu poate învăța la istorie. Bineînțeles, am sărit eu cu gura mare, spunând că istoria e ca o poveste, ce-i așa de greu de învățat. Dar când am citit lecția scrisă cu paragrafe fără legătură unele cu altele, o ciorbă de cuvinte care nu spuneau nimic, a trebuit să-i dau dreptate.
În concluzie, eu cred că sistemul românesc de învățământ este putred, corupt de politic, cu profesori care produc mai mult hârtii decât elevi educați. Nu văd niciun „vaccin” care l-ar putea salva…
ApreciazăApreciat de 3 persoane
și eu am plîns la istorie, geografie și bio, văzînd manualele… noroc că profii pe care i-au avut ai mei n-au ținut cont de limbajul lor sec și de lemn.
cu tic-ul e altă poveste… tot din experiența copiilor, pot să-ți zic că cei care știu ce-i tic-ul sînt cu mult înaintea programei respective. anul trecut, deci cls 7, al meu a avut de făcut un clip, ceva, într-un progam pe care am uitat cum îl cheamă, ca temă. a rîs. asta făcea la cursurile alea de la 9 ani, cînd l-am dus un an… deci… cît despre cei nepasionați sau afoni (fetițele, mai mult)… la fel de greu. concluzia: programa nu e pe măsura lor nicicum. concluzie 2: ca și dragonii din povestea mea cu mate, jocul primează 🙂
iar concluzia ta e identică cu a mea. cuvînt cu cuvînt.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
P.S: Știi ce-a zis proful ăla de IT de la cursurile plătite?? Că tot ce face el se înacdrează in nu stiu ce chestie internationalp, predată oficial peste tot, pe care numai ministerul educatiei noastre n-a aprobat-o pt scolile noastre. Mi s-a părut sinistru de-a dreptul.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Scratch se cheamă programul respectiv 🙂
ApreciazăApreciază
Windows Movie Maker este în programa școlară pentru editor video, Scratch e un mediu în care elevii își construiesc primele lor programe, simplu și eficient. Îi ajută să înțeleagă elementele unui program și e foarte ușor de folosit, intuitiv, doar să existe interes pentru utilizarea lui. 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Iar ma bag, imi cer scuze, dar simt sa o fac. O dovada a „sclerozei” sistemului de invatamant e acest TIC care se face din clasa a 5-a pana in clasa a 12-a. Bunnnnn….
Exista un curs care se numeste ECDL care e recunoscut international, la noi costa Eur200 si dureaza 2-3 luni. Cine promoveaza examenul ECDL se duce la BAC cu aceasta diploma si se echivaleaza cu TIC.
PS: Cred ca a fost crunt pt cineva care are cunostinte de informatica sa stea in sistemul de invatamant actual si mai ales printre unii profesori si sa predea TIC.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Cum spuneam, învățământul e sufocat de interese, alte interese decât dezvoltarea intelectuală a copiilor. ECDL-ul e exemplul clasic prin care „firma noastră” de „băieții deștepți” mulge niște bani din averea tuturor cetățenilor.
Referitor la experiența avută în acest an, a fost cruntă prin faptul că nu credeam să existe atât de mulți copii în ciclul gimnazial care să nu știe să citească. Dacă aș fi avut mai mulți elevi interesați, probabil mi-ar fi fost mai ușor.
Noroc că nu am fost nevoit să trăiesc doar din munca de profesor..
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Apropo de ECDL și smuls bani… orice Cambridge, Toffel sau Yelts costă de la 600-700 lei în sus. Echivalentul lui japonez, N5, e 70 lei… cu aceleași competențe, aceeași valoare etc. Ok, japoneza nu e limbă universală, ca engleza. Dar diferența e mult.prea mare și nu pentru oricine.
Cît despre tic, voiam și eu să-mi zic gîndul, dar n-apucasem. Personal, tic mi se pare ca o abilitate, „gen” muzică, desen și altele, care să fie făcută de pasionați sau înzestrați, în cadrul unor adevărate cursuri opționale (nu cum sînt cele de azi, care sînt obligatorii și alese, în funcție de completătile de catedre, de scoală, nicidecum de părinți.
O școală viabilă, în viziunea mea, ar fi cam așa: cîteva materii de bază, aerisite bine, niște științe cumulate și mai multe opționale (repet) reale…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Eu chiar la muls vaca de aur mă gândeam 🙂
Nu cred că toată programa de TIC ar trebui să fie opțională. Sunt unele elemente care trebuie să-i pregătească pe elevi pentru lumea digitală de mâine. Bineînțeles, limbajele de programare ar fi mai potrivite la „opționale”, dar să ai idee de componentele unui calculator, să poți utiliza Word, Excel, PowerPoint, să îți fie la îndemână comunicarea prin e-mail, să ai idee despre niște principii de securitate când navighezi pe internet care îți asigură
ApreciazăApreciat de 2 persoane
îți asigură o integrare mai bună pe piața muncii…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Tu ai dreptate, ar trebui să fie un must-have, precum ar trebui să fie un PC obișnuit într-o casă de om.
Dar cît de departe sîntem de asta… mai ales la sate.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nu mai am tangențe cu ce se întâmplă la propriu prin școli, dar am o vagă senzație că nu prea sunt șanse de a se îmbunătăți ceva.
Mă gândesc, pe de o parte, la cei care spun că sunt „dinozauri” cu metode învechite care refuză să intre în pensie și astfel nu oferă șansa unui tânăr cu mintea deschisă, și au dreptate, pe de alta, la cei tineri, cu mintea deschisă, care iau note de 1 și 2 la examenele de intrare la catedră și dau, precum fotbaliștii, vina pe terenul de joc sau pe vreme, și poate au dreptate.
Mă mai gândesc la o mămică de copil de generală care a zis că fiul ei a învățat ceva de nu știu ce autor contemporan și de Creangă nu i-a zis nimeni nimic deci, spunea ea, nu se mai face școală cum se făcea, pe de-o parte, și la o alta care spunea că sunt aceleași comentarii învătațe ca pe apă, cum făceam noi, adică niște tâmpenii și că școala e la fel ca acum 50 de ani deci, spunea ea, o mare prostie.
Nu pot compara, că, așa cum am spus, nu mai am tangențe decât din afara sistemului. Tot ce pot spune e că acum, când mai dau pe Fb peste postări ale unui coleg din liceu care era cam de 5-6 la cele mai multe materii, toate au cratimele unde trebuie și unde e cazul, cuvintele au numărul cotect de i-uri. Adică nu-mi amintesc să fi ieșit vreun analfabet din școală. Și nu pentru că trebuia trecut oricine, oricum, nici pentru că era ideea de egalitate de șanse, așa cum e ea înțeleasă acum.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Știu ce zici 🙂 Aveam și noi faliții noștri. Dar ai dreptate, nu la acest nivel. Și nu erau majoritari.
Creangă are și el povestea lui… Dincolo de toate clișeele ce se spun despre el, e greu receptibil azi, ca limbaj. Greșeala, după mine, a fost că ai mei l-au făcut la 1-4, cînd abia știau ce zic ei, darămite un moldovean de-acum un veac – nu mi s-a părut vîrsta ideală. Si nu numai pe el. Pe Nichita… etc. Mi s-a părut penibil să îmbîcsească copiii cu texte citite cu dicționarul alături, cînd e lucru comun că abia de la 10 ani încolo citești cursiv și știi ce ai citit. Dar asta-i ca la mate și toate celelalte- turnat cu pîlnia în mintea copilului tone de informații fără legătură cu vîrsta, preocupările, realitatea lui.
Etc, etc… sînt tomuri de spus. Ideea de bază e că ce s-a schimbat, în afară de datele propriu-zise ale vacanțelor, a fost faptul că au mărit nr de materii și au băgat cunoștinte superioare în clasele inferioare. La toate. În loc să aerisească și adapteze.
Ca-ntr-o mașină de spălat. Bagi rufe cu carul și te miri că nu se-nvîrte. Chemi mecanicul, poate și electricianul, repari, cirpești,o forțezi, hîrîie, încerci la infinit… pînă mașina, că e o mașină, totuși, ți se strică de tot și dai vina de producător, că-i prost și altele. Toate astea in loc să-i fi citit prospectul cu atenție (dar ce-ți trebuie ție instrucțiuni, că tu ești lupul dacic și le știi pe toate…), unde ai fi văzut că are și ea o limită de încărcare, pentru buna ei funcționare 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ohoho, cate sunt de zis aici! Nici nu vreau sa incep. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
… cît de greu m-am urnit și eu… 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană