Un film foarte dur și foarte trist, în care adevărul și dreptatea sunt mai relative decât oricând și le au toți, pe rând, inclusiv cei care trădează. Pentru că, în război și imediat după el, adevărul și dreptatea au alte valori decât cele cu care suntem obișnuiți. Mama care ucide un seamăn, pentru copiii ei, tânăra care ucide o altă tânără nevinovată, polițista nemțoaică ce-și trădează colegii americani în fața inumanului ofițer rus, pentru soțul ei etc.

Sunt alegeri imposibil de judecat. Ca atunci când vine un cutremur mare și, oricâtă teorie ai fi citit și cât de tare te credeai, te trezești că nu știi ce să faci în momentul în sine. O cumplită panică viscerală ia locul tuturor celor crezute știute. Exact aceste clipe sunt bine scoase în relief în serial, într-un Berlin imediat postbelic, împărțit în patru sectoare mari: cel rusesc, cel francez, cel britanic și cel american. Fiecare e cu ororile specifice, la care se adaugă oroarea de ansamblu a unui oraș în ruine la propriu.

Iar când, la un bal, pentru că există și așa ceva – high-life-ul a continuat nealterat în orice moment tragic al istoriei – un american important declară că „Europa este prea importantă, ca să aibă europenii grija ei”, simte oricine, cred, cum am simțit eu, că, de-ar fi numai ficțiune totul, și tot ar fi suficient de sinistru…

Unele alegeri, cum spuneam, sunt de nejudecat. Altele, însă, da și în ele intervine caracterul uman al individului pus în fața lor. Nu dau spoilere, dar poți alege, silit de împrejurări mai rele decât pierderea propriei vieți, să faci rău unui nevinovat. Să continui în ele, însă, să prinzi probabil gustul răului, cum se spune, și să îl produci în continuare, când încep să apară portițe de fugă, deja e alt registru de valori. După cum și trezirea la o valoare umană reală, pe ultima sută de metri, e la fel de posibilă.

Mie, care nu am cunoscut niciun astfel de război, serialul mi s-a părut unul dintre cele mai realiste și, tot după mine, concurează cu mare succes cu toate bazaconiile (post)apocaliptice, ca imagine fizică și morală.

Twitter

Foto repr. site oficial Netflix