De fapt, el era Valy. Cu y, nu uita să precizeze. Nu era vina lui că părinții îi puseseră un nume de țăran și, de când scăpase de ei, îl bătuse gândul să și-l schimbe – auzise că se poate. Fusese prea ocupat, dar într-o zi își va face el timp și pentru asta.
Acum avea de lucru cu orele de antrenament la o sală de fitness. Își găsise slujba asta, conform certificatelor și diplomelor pentru mușchi pe care le avea, și nimeni nu mai era ca el.
Ar fi fost doar o mică problemă – făcea exerciții cu copilași de clase primare și asta îl exaspera. Nu stăteau locului deloc și, ce să vezi, musculatura lui nu-i impresiona cu nimic. Abonamentul era de două ore pe săptămână și cam după vreo oră jumate copiii își pierdeau răbdarea și concentrarea și nu-l mai ascultau deloc. El țipa la ei să treacă la locurile lor, ei făceau roată în jurul lui și râdeau sau începeau să se fugărească și, cu cât voia să-i prindă, cu atât se distrau mai tare.
– Părinți tâmpiți, concluzionase Valeriu expert în fața individei cu care ieșea în oraș ocazional. Ei cred că mușchii se lucrează așa, cu una, cu două, aruncându-mi mie plodul în sală. Acolo trebuie disciplină serioasă, nu glumă, și n-am voie să m-ating de ei!
De fapt, ce nu-i mărturisise el tovarășei de bere era că râvnea la altă grupă de cursanți. În sălile uriașe de sticlă ale clubului, deoarece erau izolate doar fonic, nu și vizual, se vedeau unii pe alții și grupa de alături era alcătuită numai din adolescente, una și una. Le vedea zilnic, cu trupurile lor mulate pe hainele abia schițate, cu forme ce abia se nășteau zvâcnind de sub un body sau un top infim, cu glezne firave precum crenguțele pe care le rupea pentru grătare, cu broboanele de transpirație lunecând agale pe ceafa fragilă, cu fesele apropiindu-se și depărtându-se în ritmul muzicii. Le admira ca pe niște piese inaccesibile de muzeu și râvnea la o astfel de grupă.
– Ce gagici, frate, te-ai scos, îi făcuse el cu ochiul într-o zi antrenorului de la sala cu adolescente, prinzându-l la vestiar și pregătindu-se să râdă cu el.
Antrenorul însă, fost karatist, nu numai că nu râsese, dar nu scoase o vorbă drept răspuns și a doua zi Valeriu fusese chemat în biroul patronului.
– Mi s-a raportat că ai emis păreri nefondate despre alte grupe de cursanți, zisese acesta, un tânăr impecabil, la patru ace.
Nu înțelegea bine Valeriu astfel de cuvinte, nici separat, nici împreună, dar făcu nativ legătura între karatist și chemarea lui la birou și bâigui drept răspuns:
– Eu, nu, eu… nu, am zis doar că… era o glumă, știți, ca între bărbați, încercă el să scape simplu și cu un limbaj mai accesibil.
– Nu sunt permise, suntem un club care ne respectăm. Poate că ar trebui să cer cazierul antrenorilor de acum înainte, adăugase patronul.
Valeriu se îngălbeni, pentru că avea așa ceva. O tâlhărie oarecare, fără victime, când nu-și găsea locul pe lume, ce mare lucru, doar și haiducii furau de la bogați. Însă lucrul acela, mare sau mic, rămăsese trecut pe o hârtie care-l însoțea acum peste tot, ca notele proaste la purtare din școala pe care n-o terminase. Mai rău era că, deși ai lui aveau bani cu lopata din diverse afaceri locale și treaba asta îl ajutase mult în școală, nu putuseră, cu toți banii lor, să îl scape și de acea hârtie.
Era fiert.
– Promit că nu se mai repetă, spuse el, privindu-și patronul în ochi.
Auzise că, dacă vrei să fii crezut, trebuie să-ți privești partenerul sau adversarul în ochi și acum patronul trebuia tratat ca un partener de discuție.
Scăpase ca prin urechile acului și nu se mai exprimase de atunci cu glas tare, rămânând să-și rumege doar în gând exclamațiile și ciuda.
Nici măcar nu-s un tip periculos, toți sunt niște proști – își spunea mereu, dar tot în gând. Pentru că cu glas tare nu avea cum să zică nimănui că el e, practic, impotent și că asta era de fapt problema vieții lui. Mă rog, se mai enerva câteodată și dădea în femeia care-i ținea de urât, trecând vina propriei neputințe asupra incapacității acesteia de a-i crea starea de bine jinduită.
De când își descoperise tragedia și fusese sigur de ea, le impusese alor lui să-i ia apartament, ca să stea singur și să-și digere și rezolve cumva necazul. Până atunci, îl acoperea bine cu haine de firmă și cu lanțul gros de aur masiv de la gât, pentru care lăsa mereu cămașa descheiată la ultimii doi nasturi, nu care cumva să nu se vadă.
Avea insomnii cumplite din cauza infirmității lui și odată, auzind că se vorbește despre asta – adică despre insomnie – în fața scării, se opri și el, învârtind de ghiulul mare, tot din aur, de pe mijlociul mâinii stângi și mărturisindu-le, într-un elan de sinceritate străin, celor de pe bancă:
– Nici eu nu pot să dorm, dar când învârt de inel parcă mi se învârt și gândurile și nu mai stau fixe pe treaba care nu mă lasă să dorm!
– Ce nu te lasă pe tine să dormi? auzi lângă el un glas pe care nu-l identificase ca fiind prezent în discuție.
Se întoarse, surprins. Era Jo, care venise pe neașteptate și se oprise în spatele lui, ascultându-l. Se fâstâci, neavând cum să dea un răspuns la fel de direct ca întrebarea, apoi, săgetând-o cu ochii lui mici, mai mici decât ghiulul de pe deget, regretă oprirea în fața scării și urcă în bloc.
N-o putea suferi pe Jo dinainte de acea întâmplare. Pentru el, Jo era o chestie fără fond și, mai ales, fără formă, și, pe deasupra, și cameleonică – nu știai când e și când nu e undeva și parcă mereu voia să zică altceva decât spunea. Cum Valeriu nu cunoștea nicio subtilitate a limbajului, Jo era pentru el de pe altă planetă.
Cam la fel i se părea și Dom Virgil – altă caricatură de om care vorbea în dodii. Ieșise într-o seară pe scară, când se întrerupsese curentul, să întrebe și pe alții, și-l intuise pe acesta în dreptul etajului unu.
– Nea Virgil, dumneata ai curent?
– Nu, dar, dacă deschid toate geamurile, vine curentul, răspunsese acesta, mucalit, cu veșnicul lui zâmbet neterminat ghicit în întuneric.
Valeriu rămase mai tablou decât cele două tablouri cu flori de pe palierul lui și intră val-vârtej în casă. Se duse, nedumerit, la geamul din cameră, îl deschise larg și schimbul de aer proaspăt cu fereastra din bucătărie îl trăsni în frunte.
– Prost ce sunt, al dracu’ boșorog, și-a bătut joc de mine, cum a avut ăsta trei neveste și eu nici măcar o gagică mai acătării, trânti el, vorbind cu glas tare, un pahar din drum și-l sparse.
Apoi își impuse să se calmeze – nu făcuse, doar, degeaba culturism. Adună cioburile și se așeză pe un fotoliu, învârtind febril de inel până i se amestecară gândurile cu altele, mai potrivite.
Îl prefera pe Moșul de la trei, de sub el, cu care vorbea aceeași limbă. Cu el se saluta respectuos și sensul vorbei era întotdeauna același cu vorba în sine. În plus, cu toate că avea un fix să nu-i intre nimeni în casă și să nu meargă nici el la niciun vecin – nu voia efuziuni din astea – cu Moșul făcuse o excepție o dată. Îi reparase instalația sanitară de la baie, defectată de uz intensiv. Fusese și puțin interesat în ajutorul lui, acordându-i-l numai ca să nu-l mai audă noaptea robotind și troncănind prin baie, dar se alesese cu o sticlă de rachiu de bună calitate pe care, mulțumit, o ținea de rezervă în cămară.
Fragment dintr-un viitor roman (am zis că nu mai pun, dar zic și să nu râd singură 😀). Foto repr.: mediafax.ro.
Nieee, e clar, sub muschii lui Valy e un pisoiaş. Un tigrişor, un ceva… 😀
Prima propoziţie mi-a amintit de o glumă primită pe whatsapp: cum vă numiţi? Vasile, fără F. Păi Vasile nu are F. Păi şi eu ce-am zis?
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Tare, cu Vasile, sînt invidioasă pe născocitor 😀😀😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Acu’ cine-i rea? Ce-ai avut cu bietul băiat de l-ai nenorocit în halul ăsta?! Dacă dă un cutremur cine susține tavanul ca un veritabil Atlas, până reușești să ieși din bloc? 🙂 Glumesc. Ți-a reușit fragmentul din punct de vedere umoristic, dar, cumva, m-a întristat… într-atât încât îmi doresc să-i scoți în evidență și o trăsătură pozitivă băiatului ăstuia. De regulă musculoșii au suflet bun. Valy al tău, nu. Că le caftește pe femei este in conformitate cu infirmitatea lui, așa că asta e OK. Ai putea să-l faci iubitor de animale? Sau s-o iubească pe maică-sa foarte mult? Sau mai bine nu mai zic nimic și aștept continuarea. Poate nulitatea lui are sens până la urmă. În altă ordine de idei, fotografia pe care ai ales-o e horror! 🙂
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Oooh, sau vrei să-l omori și l-ai zugrăvit atât de negru ca să nu ne pară rău după el? 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Să vorbesc cu Jo… 😀
ApreciazăApreciază
Jo, titlul articolului din mediafax e: Bărbații musculoși – lipsiți de afecțiune. Studiile spun, nu eu. Acum pe bune, nu crezi că cu exacerbarea aia ăia vor să compenseze ceva?
Oricum, soarta lui e pecetluită 😀
ApreciazăApreciază
Ne-am intersectat in comentarii. Cred că gândul meu tardiv a venit telepatic. OK! Pun de colivă. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😂😂😂😂
ApreciazăApreciază
Nu sunt deloc de acord cu Mediafax ăsta. Prefer varianta lui Constantin Chiriță, care l-a făcut pe Ursu băiat simpatic. 🙂 În plus, cățeii de talie mare sunt mai blânzi decât cei mici care, din proprie experiență, sunt nevricoși. Dar e OK. Tu ești scriitoarea, iar excepții de la regulă sunt cu nemiluita. Declar prin prezenta 🙂 că îl accept pe Valy exact așa cum l-ai văzut tu.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Stiu ce vrei să zici, dar prostia e prostie și atît, indiferent de. C-am făcut-o eu apoteotică… 😁
ApreciazăApreciază
Jos pălăria pentru fiecare personaj pe care îl creezi! Toate au ceva aparte, cu care te atrag și abia aștepți să afli mai multe despre ele.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Încerc mereu să mă depășesc. Și să nu mă repet. Mulțumesc mult, Petru!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, nu toți avem numele pe care-l merităm.😁
Eu zic sa-l faci să iubească arta 😂
Apreciere, Issabela!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
poate-n altă viață :)))
mulțumesc, Ane!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nici să nu te gândeşti să nu ne mai cadoriseşti cu câte un fragment! Până la urmă, asta este viața! Unii au de toate (pentru toţi!), alţii mai puțin sau deloc!
Aştept!🤗
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Unul, da, mai merge, ai dreptate.
Știi, probabil pe cînd scriai tu comentariul, eu tocmai foloseam verbul „a cadorisi” 😀 țin minte, pt. că am ezitat puțin, văzînd că nu e-n dex, dar apoi m-am hotărît si l-am lăsat. Ca să vezi coincidență ❤
ApreciazăApreciază
Îl „punem” noi!😂 Nu este în dex!??🙂 Curios!🤔
ApreciazăApreciază
Din punctul meu de vedere rigid, personajele pot să vorbească cât de colorat vor și chiar este indicat să aibă fiecare particularitățile lui de limbaj. Asta-i o chestie care nu prea imi reușește când vreau să scriu ceva. Toate personajele vorbesc de parcă au ieșit de la pension. 🙂 Deci sunt de acord cu cuvintele care nu sunt in dex în dialog, dar nu și în povestire… atunci când vorbește autorul. Firește, cu ce sunt eu de acord sau nu este cu totul lipsit de importanță.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
ba este un principiu după care mă ghidez și eu mereu, e de bun-simț în literatură… sigur, limbajul colorat mai merge și atunci când autorul scrie la vorbirea indirectă ca și cum ar gândi personajul colorat respectiv, dar e cam tot același lucru cu ce-ai zis tu 🙂
ApreciazăApreciază
OK! Ne-am înțeles atunci. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Modul in care ai creat personajul e fantastic…eu am reusit sa-l vad in fata ochilor. L-am si auzit, nu-mi place vocea lui. Dar e tot vina ta, ca asta s-a intamplat in momentul in care mi-ai dezvaluit ca ii place sa cafteasca femeile. De fapt, cu asta i-ai semnat sentinta. Imi pare ca te-a suparat rau de i-ai pus o greutate atat de mare in carca… Astept urmarea, intre timp nu-mi ramane decat sa te imbratisez!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Vezi ce înseamnă pareri diferite… funcție de experiențe și viziuni 🙂 pe tine te-a impresionat fix o singură propoziție, cea cu atitudinea față de femei, pe care am strecurat-o deliberat scurtă și într-un context oarecare. Pe Jo, de exemplu, a lăsat-o rece faza. Și sînt sigură că fiecare e cu parerea și percepția lui 🙂
De altfel, m-am săturat să văd numai părți bune chiar și acolo unde nu-s. Nu scriu telenovele cu happy-end. Sincer, visul meu e o comedie neagră – le ador cînd sînt reușite.
P.S. A mea e ca a ta: un singur cuvînt de genul îmi spune tot și adio empatie. Mulțumesc! Mai am unul în stilul asta, e polițist, cred c-o să-l pun și pe el pe blog 😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
In scrierile tale e cam ca in viata, dur, dar in fond asta-i realitatea! Cam ca si in ale mele, eu nici cand fabulez nu reusesc sa ma rup de tot de lumea reala… Si da, ai dreptate, e absolut normal sa avem perceptii si reactii diferite la oameni, situatii, personaje ecc, pentru ca suntem noi cei care le dam intr-un fel viata, si atunci personajul ma caracterizeaza cred pe mine cititorul cat pe tine scriitorul, ca viata ii cam dam impreuna…in acest context, imi permit sa spun ca Jo ii da o sansa pentru ca ea insasi e mai buna decat mine si cu speranta poate intr-o lume mai buna…
P.S.: cu politistii m-ai pierdut de la inceputuri, sunt o specie aparte si acest cuvant nu contine nici o unda de ceva pozitiv, sper mult ca intr-o zi sa-mi schimb parerea dar nu cred… imi plac doar intr-o singura ipostaza: cand se plimba in pantalonii aia intinsi pe cur si coapse ca un fel de tribut platit contribuabilului, ca na, macar cu atat sa se aleaga si ochiul platitorului de taxe si salarii politienesti….
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu m-a lăsat deloc rece!!! Dimpotrivă, te-am lăudat pentru idee. Impotenții sunt violenți. Sau mai bine zis invers: violenții sunt impotenți. Compensează. 🙂 Poate mi-am permis să-ți analizez scrierea la rece pentru că n-am avut parte de violență la viața mea. Ori ceva din atitudinea mea îi face pe bărbați să-ți inăbușe pornirile violente de teamă că pun mâna pe tigaie 🙂 😀 Ori am avut de-a face numai cu bărbați civilizați. Eu zic că a doua.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ba bag mîna-n foc că prima 🙂
E o teorie, din păcate, reală, aia cu mirosul de victimă, dar e prea cald acum s-o dezvolt…
.
ApreciazăApreciază
😦 Serios?! Și eu care mă vedeam o pisicuță cu lăbuța rănită… 😀
ApreciazăApreciază
aia o fi fost în prima viață (a pisicii 😀)
ApreciazăApreciază
oooo ai piperat-o putin..nush cum o sa iasa povestea si cum o sa dea Jo cu el de pamant..dar abia astept
ApreciazăApreciat de 1 persoană
:))) ai și luat-o ca atare, că-l face Jo praf? 😀😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Logic… femeie puternica și independența
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😀😀😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ți-am zis eu că fata aia bate la ochi. Voila!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😀😀 e fată de fată 🙂
ApreciazăApreciază
Savuros! Deja se contureaza foarte bine personajele, fiecare cu ale lui, in alb-negru si culori. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
așa. așa… mai trebuie punctul comun :)))
ApreciazăApreciat de 1 persoană