Arhivă personală

Nu știu alții cum sunt… dar eu, de câte ori mai pleacă un om din viața mea, mă simt mai goală cu o parte din el. Sau din mine.
Știu că fiecare om e peron de așteptare pentru ceilalți călători. Că și eu, la rândul meu, sunt călător. Că fiecare gară are specificul ei. Unele sunt neîngrijite, chiar părăginite. Altele sunt poleite cu aur și lucesc în soare de-ți iau ochii. Sunt gări frumoase, gări bogate, gări sărace, gări părăsite, gări comune, gări dezafectate, gări care se visează aeroporturi…

Călătorim, călătorim… Unii ne-am învățat cu nașul și mergem toată viața pe blat. Unii stăm la coadă, la bilet, alții ni-l comandăm online.
Și ne întâlnim.
Unii nici nu urcă, au alt drum. Fumăm o țigară sau bem un suc pe peron, vine trenul unuia dintre noi și rămânem o viață cu nostalgia băuturii neterminate.

Arhivă personală

Cu alții ne ciocnim din greșeală, poate suntem noi grăbiți, poate ei, scăpăm vreun bagaj pe jos, poate ziua aia nu era cea mai bună zi din viața nimănui, schimbăm o vorbă urâtă, vine trenul, urcăm, noi sau ei, ne pare sau le pare rău.
Unii nu mai știu cum să ne convingă că au același drum cu noi. Că gară ca a noastră nu mai e nicăieri pe lume. Că nu vor coborî niciodată. Până la primul șef de gară care le face mai frumos cu mâna.

Arhivă personală

Unii nu vor să urce. Le e frică, au experiențele altor halte și nu mai au încredere în gările civilizate. Îți pare rău, ai trage de ei, să îi convingi că-i cald în tren și, cu cât tragi mai mult, cu atât se sperie mai tare. Renunți și-i lași în sala de-așteptare, de unde, de cele mai multe ori, caută grăbiți un taxi.
Alții urcă, merg, râd, mănâncă cu tine în compartiment, împarți sendvișuri cu ei, până vine cineva și îi invită la vagonul-restaurant, unde se duc imediat, cu veselie cu tot.

Arhivă personală

Pe unii îi ajuți la bagaje și îți oferă bani, când tu ai vrea un zâmbet.
Alții te văd lihnit de foame și îți arunc-un zâmbet, mulțumiți de caritatea lor, când ochii tăi și trupul tău ar cere pâine.
Alții merg cu submarinul sau cu racheta, pe Lună sau pe Marte.
Fel de fel de călători, de gări și de peroane.

Arhivă personală

Iar eu, cu fiecare om care coboară, rămân puțin mai goală și cu mai puțin loc liber pentru următorul călător.

https://www.sionoeditura.com/product/ehmeya/