Ați avut vreodată vreun prieten apropiat, intim chiar, care, din motive exterioare (sau interioare, dar ale lui, voi neschimbându-vă cu nimic), să o ia razna și să ajungă să fie suspicios asupra fiecărui cuvânt, destul cât să vă fie teamă să mai deschideți gura, din cauza interpretărilor?
Eu, da.
Nu unul și nu o dată. Și răspunsul la întrebarea dacă așa sunt, de fapt, dintotdeauna unii oameni sau așa devin pe parcurs nu mă mai bântuie demult. Dar Ina mi-a adus aminte de una anume dintre aceste, totuși, foste prietene.
Era în urmă cu destul timp. După certuri și împăcări seculare care au durat o sută de ani, ne împăcaserăm din nou. A fost penultima împăcare și, pentru prietena mea de atunci, trebuia cinstită și expusă și virtual împăcarea respectivă. Așa că prietena și-a schimbat, de bucurie, poza de profil pe fb, așteptând aplauzele. Am vrut să fac, din toată ființa, un gest deosebit pentru ea și, în loc de un comentariu obișnuit, i-am scris prima poezie a lui Sorescu din cele două alese de Ina, scoțând numai penultima strofă, nepotrivită în context.
Poezia e sublimă și eu o folosisem ca pe un omagiu. Era un gest exclusiv pentru ea, știind cât preț pune pe interacțiunea virtuală. Numai că Sorescu are exact ironia pe care mi-o reproșa ea mie tot timpul și mi-am dat seama târziu că până și această poezia putea fi interpretată – nu mi-ar fi dat prin cap, dar am observat că, după ore lungi, n-a venit nici aprecierea la comentariu, nici vreun răspuns, și, culmea, nimeni nu mai zisese nimic după mine.
Atunci mi-am făcut o cruciuliță-n cerul gurii, de Doamne ferește, și am rugat o altă prietenă, care ne știa pe amândouă. Pune-i, fată, tu o inimioară poeziei mele din comentariu, să se priceapă că e de bine și nu fac mișto de ea, i-am zis prietenei neutre. Râdem amar, zis și făcut și chiar așa a fost. Prietena mea suspicioasă, care nu știuse cum să ia poezia, și-a revenit imediat. Sorescu fusese validat, mi-a dat și ea instant inimioara cuvenită, mulțumirile de rigoare și apoi au curs și alte comentarii, ca și cum toate erau la locul lor.
Pentru mine, însă, n-au mai fost la locul lor de-atunci. Întâmplarea cu poezia a fost o cireașă pe un tort pe care-mi era greu să-l consider expirat și abia acum, când e doar o amintire tristă, sunt la locul lor.
Atunci i-am cerut poetului iertare în gând și i-am promis să nu-l mai folosesc în circumstanțe incerte. Nici pe el, nici pe altul.
Azi, de Ziua Poeziei, pe lângă linkul către Ina, tot adiacent stilului sorescian, am încropit și eu câteva rânduri:
Oamenii nu dor niciodată,
Doare doar felul în care pășesc
Peste tine,
Apăsat, ușor sau barbar,
Desculți,
Cu tălpi curate, murdare, divine.
Cuvântul nu doare,
Doare doar locul prin care intră
În tine,
Prin minte, prin piept,
Prin lacrimi iscând verdicte saline.
Nu doare o mână întinsă,
Doare doar locul final
În care cade cu greu sau își odihnește
Un sentiment colosal.
Ochii nu dor, doare privirea,
Doare doar aerul cu care vine spre tine,
Încremenește sau trece,
Rămâne sau pleacă,
La cald sau la rece,
Vibrând infernal.
Nu, oamenii nu dor niciodată,
Doare doar gândul din ei
Când nu-și găsește-n faptă temei.
_____________
________
Unii oameni sunt mai susceptibili prin natura lor, altii ajung astfel prin forta imprejurarilor. Eu nu sunt deloc un om susceptibil de la natura, inclinat sa taie firul in patru, dar, dupa ce am locuit o vreme intr-o casa unde orice spuneai putea fi (si era) folosit la un moment dat impotriva ta sau interpretat gresit, am remarcat cu stupoare si amaraciune ca se luase meteahna asta si la mine. Mi-au trebuit apoi ani sa scap de ea, si nici acum nu sunt convinsa ca am reusit pe deplin.
Una peste alta, let the bygones be bygones, vorba englezului. Vreau sa te felicit pentru poezia minunat scrisa. Uneori, din emotii amarui se naste ceva deosebit, odata pus in vers. La multi ani de Ziua Poeziei, Issabela! ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, și eu am rămas cu vagi reflexe, dar de obicei le conștientizez în timp util.
E un fel de „ce-a fost a fost”? Că la bygones am găsit pe net doar „trecut” 🙂
Mulțumesc, Ana! S-a nimerit… Ina e „de vină” ❤
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Da, cam asa… ❤ A iesit tare fain, oricum.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțu’ mult 🌞💗
ApreciazăApreciază
Am în familie aşa ceva! Pur şi simplu refuz să port o conversație cu ea! Iar dacă nu pot evita, sudori reci mă trec până ” scap”!
De ziua poeziei îți doresc multă inspirație!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Greu moment. Chiar mă gîndeam că e puțin greu să explic fenomenul cuiva care nu-l cunoaște, dar cei ce-l știu e clar că-l recunosc de la primele cuvinte…
Mulțumesc frumos, să fie mulți ani cu poezie ❤❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
De, totul se interpretează.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Și, cînd n-ai ce să interpretezi, fabrici variante plauzibile… 🙂
ApreciazăApreciază
Nu se poate să n-ai ce interpreta. Este un postulat. Totul se poate interpreta oricând. N-am inventat eu.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu te contrazic. Așa trebuie să fi apărut chiar și comentariile literare – iată cum interpretările pot deveni oficiale uneori!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Doar o glumă. Așa se spunea pe vremuri – ai grijă ce spui fiindcă se poate interpreta. Totul se poate interpreta. D-aia eu încerc să fiu cât mai clar, neinterpretabil. Dar asta este neplăcut (pentru unii).
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc Issa de poveste, de menționate, de tot! Ce straniu! Cearta cu prietena din adolescenta, bănuiesc.. E așa de frumoasă și poezia ta, la ceas aniversar! Seara buna! 😘❤️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, n-am rezistat povestirii ei, am revăzut totul citindu-te și m-am întors puțin în timp. Tristețile au și ele farmecul lor 🙂
Mulțu’, noapte bună și ție, Ina!
ApreciazăApreciază
Doamne, ce m-ai nimerit cu acest text! Iar poezia e deosebită!
Și eu am o prietenă cu care trec prin toate anotimpurile, de la răceala iernii, până la torida vară. Dar m-am hotărât să nu-i mai bag în seamă toate aceste stări, întrucât aveam senzația că îmi otrăvesc sufletul. Așa că, de acum o să accept în jurul meu doar oameni care nu încearcă să mă schimbe, ci mă iau așa cum sunt, cu bunele și cu relele mele.
Cine știe, poate cu abordarea asta, într-o zi mă voi trezi singur…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Te-am nimerit, cum zici tu, pentru că e o rană comună asta cu acceptarea a ce nu ne priește, din grămezi de motive.
Pariu că nu erai ok în vîrtejul anotimpurilor simultane 🙂 Și, cînd devii ok cu tine însuți, nu ai cum să fii singur; ba chiar se schimbă, odată cu abordarea, și lumea din jur. Nu peste noapte, dar se schimbă – nu oamenii în sine, ci oamenii care vin spre tine 🙂
Nah… sper să nu sune ca un sfat sau ca o dezvoltare personală, ci doar ca o altă experiență proprie împărtășită…
ApreciazăApreciază
Ciudat pot reacționa unii oameni, chiar și la niște versuri nevinovate. Când, de fapt, nici la o epigramă care ustură nu ar trebui să fie supărare, doar e vorba de o exprimare artistică. Frumoasă poezie, în ziua ei de sărbătoare!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Reacția la o poezie e dintr-un context larg, în care nu mai bag bățul, că-l murdăresc. Mi s-a părut, însă, destul de relevantă faza în sine pentru un spirit îngust.
Eu încă m-aș topi să mi-o dedice cineva, deși o știu aproape pe dinafară, e atîta căldură în ea…
Mulțam de apreciere, Petru 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Auch! Greu tare de întreţinut o relaţie cu un astfel de om. Am avut o experinţă în genul ăsta dar nu am rezistat mult. Pe lângă interpretări, răstălmăciri şi toată familia lexicală, se umbla cu minciuni purtate de la x la z. Şi am zis stop şi au trecut ani mulţi şi stop a rămas. Culmea, după vreo 6 ani fără să vorbim, m-am întâlnit cu ea pe stradă şi ce-am auzit? „N-ai mai fost pe la noi, când ne faci o vizită?” Efectiv am rămas cu răspunsul în aer 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Deci știi tot. Probabil sînt la pachet toate cele 😀
La mine reîntîlnirea a fost la vreo doi ani. Seninătatea aia, ca și cum nimic nu s-a întîmplat și am dormit împreună peste noapte, hai să punem de-o cafea…
E o tipologie aici, clar.
… Sănătoase să fim ☕☕💚
ApreciazăApreciat de 1 persoană