Revelații virtuale

Arhivă personală

Zilele trecute, pornind de la o împrejurare oarecare – știi, x, care cu z, cînd cu y… – am ajuns iarăși față în față cu lista mea de prieteni de pe facebook, căutînd pe cineva anume.
Și iar m-am minunat de cei 419 prieteni la care ajunsesem. Știu toate teoriile curente – lasă-l acolo, că nu mușcă/cu ce te deranjează/așa te faci și tu cunoscută/bla-bla-bla – dar mă lasă mai rece decît apa gheață care curgea deunăzi prin țevile Bucureștiului în locul celei calde.
Rămăsesem, așadar, privind la listă ca la un înscris exotic, erau atîtea nume necunoscute nici măcar din vederea lor întîmplătoare în spațiul comun virtual în care se presupune că ne învîrtim la unison, fiind prieteni
Cîteva cabinete de psihologie (!), niște dentiști, doi oftalmologi, cîntăreți nu știu pe unde, ceva baruri… Încercam să-mi aduc aminte cel mai mic criteriu după care i-am acceptat, că am asemenea criterii – probabil mulții prieteni comuni.
O tipă care făcea ii – de asta îmi aduc aminte, chiar mi-am zis, ce frumos, de ce nu. Dar criteriile ei de trimitere a cererii n-am de unde să le știu, știu doar că persoanei respective nu i s-a părut nimic frumos la mine, de nu m-a băgat în seamă atîtea luni deloc.
Niște nume orientale, necitibile – ăștia trebuie să-și fi schimbat numele între timp, timpul în care n-am reacționat nicicum, pentru că alte motive să fi fost rătăciți prin lista mea n-au.
Cîteva profile goale, a căror goliciune, neafectîndu-mă cînd exista în listă, nu văd de m-ar afecta să nu mai existe.
Apoi cele două categorii favorite ale mele.
Cei cu 5000 de prieteni. Mă dau în vînt după ei. Mai ales cînd au cîte două-trei aprecieri la o postare. Dar mă dau în vînt, serios vorbind, și după cei cu sute, poate mii, de aprecieri la un citat încadrat ornamental, chiar dacă incorect scris. De la ei am învățat cel mai mult. Am învățat, pe foarte scurt, că nu vreau să fiu „scriitor” de facebook.
Și ultimii, cei cu așa o enumerare de lungă a calităților proprii sau a locurilor de muncă sau a hobby-urilor etc, încît, la profilul lor, trebuie să derulez cam două, trei pagini de gadget ca sa ajung la prima postare, sperînd inutil în relevanța ei. Urlă atîtea ego-uri aici, uneori arată ca niște veritabile cv-uri, că mă cutremur. Dar mă liniștesc tot eu, singură, la cîți dezvoltatori personali sau psihologi comuni avem în aceeași listă, poate o lucra el, destinul, la treaba asta.
Într-un final, am observat și la mine un tipar. La o tură din asta dau în jur de 50 de unfrienduri. Așa se nimerește și mă mir de fiecare dată de coincidența acestui număr.
Dar nu mă pot mira mai mult decît mă mir întruna de superficialitatea rasei superioare. O știu, o văd, o simt de-atîta timp că există, însă tot nu mă resemnez cu ea. Nu în jurul meu, cel puțin.

__________

Ehmeya

43 de comentarii

  • Am avut FB doar cu Născut pe Lista Neagră. Mi l-au blocat acum vreo patru ani. Am fost reclamat ca subversiv și mi-au cerut acte de identitate, încălcându-și propria politică. Am pățit la fel cu LinkedIn. 😁 M-au trecut și ei pe listele lor negre. Pentru mine, oricum nu conta. E greu doar la prima. Iar eu sunt acolo de când am deschis ochii.😁😁

   Apreciat de 3 persoane

  • am văzut si-n articolul tău de actele de identitate si m-am mirat, și eu aud pentru prima oară de așa ceva, virtual vorbind.
   n-o să înțeleg, probabil, niciodată, dar, dac-ai scris „subversiv” în stilul și cu ideile pe care ți le citesc eu pe wp, ceva mai documentat și de bun-simț împotriva lipsei bun-simțului în toate mai rar am citit.

   Apreciat de 2 persoane

  • „If you need to confirm your name on Facebook, or if you’ve lost access to your account, you may be asked to send us a copy of something with your name on it. You have several different options for this, including photo IDs issued by the government, IDs from non-government organizations, official certificates or licenses that include your name or other physical items like a magazine subscription or a piece of mail.

   In some cases, such as authorization for advertisers running ads about social issues, elections or politics, there may be special ID requirements. Learn more in ID Requirements for Ads About Social Issues, Elections or Politics below.

   Please only submit the required documents. Submitting more documents than necessary may delay the review process.”

   Nu scriam nimic pe FB, nici nu comentam, nici nu răspundeam comentariilor. Doar îmi distribuiam postările WP. Aș putea spune ca cele prezente sunt mai obraznice decât cele de acum patru ani.

   Apreciat de 2 persoane

  • Pe WP identitatea mea este destul transparentă pentru cine este neapărat interesat. Pe FB și Linkedin nu scăpasem nici un detaliu. Unele amintiri sunt destul de concrete ca cineva care le cunoștea să mă identifice. La început, nici nu era necesar să intru pe FB, fiindcă WP făcea treaba direct. Și pe Linkedin aveam un cerc de cititori, oameni tineri.
   Eu sunt convins că a fost doar una sau mai multe reclamații ale unora pe care-i deranjam cu conținutul.
   Contul există, este doar blocat. L-am deschis adineauri și ți-am pus citatul. Eu nu le dau acte, ei îl țin blocat. Le-am reclamat situația fără succes. Genul de reclamație otrăvită la care am un real talent.😁 M-au deranjat vreo lună fiindcă mi-a scăzut traficul. Apoi, m-am adaptat. Și, uite-așa, a ajuns să mă citească Issa și eu pe ea.

   Apreciat de 1 persoană

  • Mulțumesc, Issa. O urmăresc și eu pe Constanța cu plăcere. De altfel, bănuiesc că mai ții minte ce ne-a mărturisit într-un comentariu – nu mai știu pe al cui sit. În ce mă privește, exagerezi.

   Apreciat de 1 persoană

 1. Eu nu ştiu ce fac, dar de ceva vreme văd, când intru pe FB şi-mi apar sus cei care-s online, diverse fătuţe mai mult dezbrăcate decât îmbrăcate. Şi mă mir tare. Că nu caut aşa ceva şi sigur nu am dat accept unei astfel de poze. Ori se dezbracă după, ori ceva misterios se întâmplă 😀

  Apreciat de 3 persoane

  • 😀😀😀 „fătuțe”, cît de amuzant e în context :)))
   Probabil s-au dezbrăcat și ele din mers, ca și numele mele schimbatoare, necunoscute în nici o variantă.

   Apreciat de 2 persoane

  • Să știi :)))
   Totuși, pe fb e mai ușor, că nu trebuie să citești sau să gîndești, te uiți la poze și-ți creezi un sistem de aprecieri propriu 😀 na, c-am fost și răutăcioasă, nu m-am abținut 🙂

   Apreciat de 2 persoane

 2. Eu pot fi considerată rea, dar am pus atâtea filtre la profil 🙂 și nici nu accept pe nimeni în lista de prieteni fără a fi cunoscuți. Am mulți foști colegi de facultate, cunoștințe cu care mai comunic, în rest – niciun fel de prietenie virtuală. Chiar de multe ori mă întrebam: de ce să ai în lista de prieteni oameni pe care nu-i cunoști și nici nu comunici? Pentru mine rețelele de socializare sunt pentru comunicare, dar nu pentru ,,colecționare ” de prieteni virtuali.

  Apreciat de 3 persoane

  • păi și la mine era la fel, dar a luat-o razna cu concursurile superblog și cu publicatul de cărți și prin reviste… s-a ramificat incontrolabil :))
   din cînd în cînd, o readuc pe linia de plutire, dar senzația inițială a dispărut definitiv 🙂

   Apreciat de 2 persoane

 3. Totuși, o victorie am și eu. dacă de țigări n-am reușit să mă las, iaca am șapte ani de când am închis Fleicile!!! Cred că o luam razna de tot, la cum mă știi 😉 deja o luasem, tu mi-ai cunoscut ultimile zvârcoliri, dincoace, pe wordpress 😀 😀 😀
  Dar dujmanu pândește din umbră.
  Nu-i zi să nu găsesc în mail ischitiri de genul: vezi ce spune cutărescu, vasilescu are o postare nouă, e ziua lui umbrărescu, felicită-l, etc, etc, fără număr, fără număr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Blestem!

  Apreciat de 2 persoane

  • îmi imaginez… eu, care eram privată (a se înțelege corect!!!) pînă-n dinți, de cînd cu scrisul m-am lăsat publică… dar tot cu restricții – să comenteze numai prietenii și altele. dar, cel puțin, am scăpat de nostrastelle și pe fb.
   vine, vine, miercuri îmi fac avînt să mă duc la poștă 😀❤❤

   Apreciat de 2 persoane

 4. Împărtășesc ideea generală, dar… E veșnicul meu dar 🙂 Mă gândeam totuși Issa ca nu cumva în lista aceea lungă de prieteni pe care nu-i mai știi, dar care nu sunt nici răuvoitori, chițibușari, etc. ci doar fețe necunoscute, să nu se găsească totuși și oameni ok … Acum, că ai tras cortina publicând și ai ieșit cum vine vorba la scenă deschisă, oamenii aceia nu pot fi oare un potențial public? Tu cunoști pe cei din primele rânduri, invitații tăi… Însă de pe scaunele din spate, în umbră, sunt privitorii tăcuți și cuminți, publicul larg. Eu zic că dacă tot îi ai, lasă-i acolo, Ce rău îți fac? Săritul calului aș zice eu că trebuie să fie criteriul după care se face curățenie în liste, nu anonimatul. Mă rog! O părere de om care nu se dă pe Facebook, dar care apreciază prieteniile virtuale, după umila sa părere și cunoaștere.
  Că tot mă aflu acum în vorbă cu tine… N-ai vrea să mai faci un drum pe la poștă și pentru mine? Știu că ți-e drag 🙂 🙂 🙂 Cu noua carte, da. Adresa o ai deja. Vom proceda la fel ca și rândul trecut, numai sper ca de data aceasta oamenii de acolo să fie ceva mai serviabili.

  Apreciat de 2 persoane

  • nu mai zic de cei din ultimele rînduri, care tac întruna, mi-a trecut mai demult. zic acum de necunoscuții agresivi. cei care îți cer prietenia și de a doua zi te bombardează cu cerința să le dai like afacerii lor. refuz o dată, de două… și primesc invitația întruna. nu te gîndi că, între timp, mă apreciază și el/ea pe mine. și, chiar de-ar fi așa, eu nu fac schimb de nimic. iar cei cu 5000 de friends… să fim serioși, nu ei sînt potențialul meu public, ci vor doar să-și umple sala lor 🙂 etc.
   da, mă duc la poștă zilele următoare, pentru mai multe deodată, și acum, c-a zis, te-am notat, sigur 🙂
   mulțumesc pentru interes 🙂
   cît despre WU și acel RIA, am descoperit (evident, după ce nu mi-a mai trebuit) o bancă și un cec cu serviciile respective la un bloc de blocul meu… deci chiar nu mai am probleme 😀

   Apreciază

  • nu mai zic de cei din ultimele rînduri, care tac întruna, mi-a trecut mai demult. zic acum de necunoscuții agresivi. cei care îți cer prietenia și de a doua zi te bombardează cu cerința să le dai like afacerii lor. refuz o dată, de două… și primesc invitația întruna. nu te gîndi că, între timp, mă apreciază și el/ea pe mine. și, chiar de-ar fi așa, eu nu fac schimb de nimic. iar cei cu 5000 de friends… să fim serioși, nu ei sînt potențialul meu public, ci vor doar să-și umple sala lor 🙂 etc.
   da, mă duc la poștă zilele următoare, pentru mai multe deodată, și acum, c-a zis, te-am notat, sigur 🙂
   mulțumesc pentru interes 🙂
   cît despre WU și acel RIA, am descoperit (evident, după ce nu mi-a mai trebuit) o bancă și un cec cu serviciile respective la un bloc de blocul meu… deci chiar nu mai am probleme 😀

   Apreciat de 1 persoană

 5. Mi-ai dat o idee! Mâine fac curățenie generală pe FB. Azi am radiat unul, mâine cel puțin jumătate!
  De aceea prefer Instagramul! Rar se aventurează nişte unii care nu se uită la compoziții, ci caută „altceva”. Curios, sunt mai multe femei…
  Ca să vezi!

  Apreciat de 1 persoană

  • instagramul mi-e plin de mesaje puerile cu hello, would you took with me și you are so beautiful, pe el pun chiar cel mai mic preț în materie de comunicare artistică :))
   mai ales că văd la copii, ei chiar știu să-l exploateze și au comunități întregi.
   dar am și eu cont, în virtutea inerției…
   mă bucur, însă, că ție-ți folosește și te voi susține mereu ❤❤

   Apreciat de 2 persoane

  • Mai găsesc şi eu astfel de mesaje, dar le şteg imediat fără să răspund. Tu ştii foarte bine ce poză am la profilul de pe IG, cât un bob de mazăre, şi, culmea, este singura! In momentul când mi se adresează cu: wonderful, beautiful, pretty,…, lady, este clar pentru mine!
   Mulțumesc, Issa, pentru susținere!

   Apreciat de 2 persoane

 6. Ce ți-e și cu ”prieteniile” astea de pe FB! Nici nu știu câți prieteni am și nu îi șterg decât pe cei care se exprimă necivilizat. Iar cererile le accept în funcție de câți prieteni comuni avem. Nu poți să știi niciodată cine e în spatele unui nume nou, poate un vecin, o rudă sau un fost coleg de școală.

  Apreciat de 3 persoane

 7. E drept ce zici, nu stiu la ce foloseste sa ai zilioane de prieteni pe fb cuc are nu ai nimic in comun, imi dau seama ca si la mine s-a cam marit lista, dar ma gandesc ca de, poate ma mai citesc prin vreun articol, ce stiu eu. Am inceput sa postez mai des pe pagina grupului, uneori chiar neglijez profilul privat, he he. Am observat si eu agresivitatea aceasta de a invita lumea sa dea like la paginile lor, in general nu mai accept in lista persoane de acest tip. Mi-a placut impartirea pe caprarii pe care ai facut-o mai sus – buna analiza. 🙂

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.