Arhivă personală

6 ianuarie 2021.

Reflectoarele noului an s-au stins. A căzut cortina peste fastul sosirii lui. Ultimele artificii și-au pierdut sclipirea. Urările au intrat la loc, în cutiuța lor – pe ici, pe colo, cîte-un „la mulți ani” uitat, nespus la timp. Cîte-o petardă de plod nesupravegheat sau de bețiv certat cu timpul mai linșează și ele indiferența secundei.

Normalitatea mult dorită își reia locul cuvenit.

M-am trezit pe la nouă fără ceva și am vrut să deschid geamul, să aerisesc. L-am închis la loc mai repede decît, somnoroasă, îl deschisesem. Undeva, nu departe de blocul meu, un excavator – sau poate altceva, în orice caz un utilaj greu și zgomotos – spărgea-n bucăți liniștea acestei dimineți. Semn că primăria s-a trezit și ea la viață și la muncă.

În chiuveta de la bucătătie, niște vase minore m-așteptau. Încă la granița dintre alpfa și betta – momentele acelea anume cînd te trezești din visele nopții și ultimele imagini ți se derulează încă pe retină, conștientizînd simultan că le vei uita la următorul tic-tac – n-am înțeles din prima clipă, dar mi-am adus aminte imediat ce am deschis apa. Că nu e. Apă caldă.

Nici căldură. De vreo două zile. Iarăși niște țevi au luat-o razna, mă plîng degeaba, căci scrie pe ușa de la intrarea în scară, așa e, mi-am adus aminte, am fost anunțată, se știa, nu s-a întîmplat nimic deosebit.

Privesc cu recunoștință amestecată cu ciudă caloriferul electric, negru, frumos, elegant, de poalele căruia unul dintre pisici, cel cu pete negre, s-a lipit într-o prelungire amăgitoare. Calorifer ales de mine exact în acest scop – nu felin, ci termic – acum mai multe ierni, în toiul unei aventuri asemănatoare.

Îmi este, ce-i drept, puțină lene să expun toate etapele gîndirii mele, dar concluzionez din nou că trăiesc un ansamblu de condiții care nu-mi favorizează un plan de viață pe termen lung.

Însă carpe diem e de cînd lumea. Am apă rece, am gaze, am lumină, n-am covid. Deși nu simt gustul acestei normalități în care am reintrat și nici mirosul stării vechi de fapt, sunt, deci, mulțumită în această zi de mare sărbătoare.