Texte, pretexte și contexte (mic joc de cuvinte)

Am crezut mult în ideea de om. Cu cît ideea se apropia mai mult, însă, de omul în sine, dispărea. Sau dispărea omul. Cum se nimerea.

Au atîtea texte frumoase oamenii, în general, iar acum, de cînd cu toate cele, parcă-s ode închinate politeții divine. De-atîtea dimineți, seri, weekenduri și săptămîni dorite de bine zilnic, ar trebui să plutim într-o feerie pe pămînt. Nebuloasa se ițește abia cînd îi zici omului ceva la care nu-ți poate răspunde cu ticurile verbale mai sus enumerate sau cu mulțumiri. Dacă-i mai și ceri diverse, ajungi la o gaură neagră în geografia astrală individuală.

Dincolo de texte, oamenii se cunosc, în general, în contexte. Diferite. Nu le enumăr, nu le categorisesc. Vreau să spun doar că, tot în general, cam cînd s-a terminat cu contextul, s-a terminat și cu cunoștința. Nu c-ar fi rău, pare firesc în nevoile umane cotidiene, dar cîți oameni pe planetă, cam tot atîtea contexte și parcă-s cam multe, comparativ cu ce rămîne fiecare la finalul fiecărui context.

La urma urmei, context e din cîmpul lexical al textului, rădăcina text plus prefixul con, care înseamnă cu. Contextul reprezintă, deci, niște texte împreunate.

Ar mai fi, din cîmpul respectiv, deloc pe arătură, pretextul. Pre, adică înainte de text, cînd îți cauți motiv să creezi, prin textul în sine, contextul.

Prea puțini oameni fără texte care-și rămîn unul altuia după pretextele în care și-au creat contextul unei apropieri.

Dar e una dintre esențe, cea cu omul care rămîne dincolo de împrejurări. Cealaltă ar fi cînd omul își rămîne sie însuși, indiferent de texte, pretexte și contexte.

________________________________

foto repr. pagina fb Other Perspectives

35 de comentarii

 1. Acum, nu stiu ce sa zic, noi oamenii trebuie sa schimbam textele, pretextele si contextele pt ca societatea sa se schimbe sau mai intai societatea o sa se schimbe/evolueze si ca atare noi oamenii o sa fim nevoiti sa ne adaptam textele, pretextele si contextele…😊

  Apreciat de 5 persoane

  • Eu am un fix, mare și lat 😀 am putea să ne spunem gîndurile, în loc de texte și pretexte. La context ncsf… Și să lucrăm cu ele, cu gîndurile, adică, mai mult. Sau să lucrăm pur și simplu, avînd în vedere că nu știu cîți o fac deja 🙂

   Apreciat de 5 persoane

  • Tu stii cand „bat campii pe blogul meu cu 5D”? Acolo se intampla ceea ce spui tu si anume ceea ce gandim apare imediat, nu mai putem sa ne ascundem in spatele vorbelor. Pt unii o asemenea societate e ok, dar pt cei mai multi (deocamdata) e foarte periculos si nici nu doresc sa auda de asa ceva, practic se complac in minciuna, iluzie, etc.
   Ma bucur ca-ti doresti o astfel de societate, chiar daca eu stiu ca tu nu prea crezi chestiunile cu 5D samd.
   PS: 5D o sa fie contextul, nu peste mult timp…😊

   Apreciat de 3 persoane

  • 😀😀 5D, 5G, who cares, context curat să fie…! Măcar pentru copiii noști și mai departe. Mă uit la ei de-atîta timp și-mi dau seama că ei n-au pretexte. Nu le trebuie. Pentru nimic. Eu de la ei am învâțat. Nu numai de la ei mei… contextul lor, în general, de copii și adolescenți blamați. De-aia-i și blamăm atîta, de fapt, că n-au nativ nicio treabă cu textele și pretextele noatre 🙂

   Apreciat de 3 persoane

 2. Eii ce joc de cuvinte! Con_textu’ e o punere în scena, nu?? Restu’ sunt eschive..
  Mi-a plăcut mult: „Dacă-i mai și ceri diverse, ajungi la o gaură neagră în geografia astrală individuală.” 😘❤️, Issa

  Apreciat de 2 persoane

  • Păi am pățit-o de curînd… 😀😀😀
   Imtr-un grup wapp in care sunt (nu mai zic de altele sau de fb etc), e stand up comedy curat, dacă scrii undeva ceva la care nu se poate răspunde cu „mulțumesc” sau „o zi bună”, ăla ești. Păpat cu „poftă bună”… 😀😀😀

   Apreciat de 1 persoană

 3. Ce bine că nu există perfecțiune, avem dreptul la pretexte și contexte de dragul de a exprima. Suntem diferiți asta trebuie sa înțelegem!!! Orice cuvânt scos din context devine pretext, spune o zicală.🙂

  Apreciat de 2 persoane

 4. Sincer, nu stiu daca ma mai deranjeaza prea tare. Uneori merita sa descoperi omul, dincolo de toate acestea. Alteori, nu. E un fel de cutie cu surprize, o loterie cu putine sanse de castig, dar cat timp ele exista, tot e ceva.

  Apreciat de 3 persoane

 5. Pretext…text…context! Crezi că vom ajunge să citim negru pe alb gândurile tuturor!? Am vrut să scriu „gândurile cuiva”, dar greşeam tare de tot. Greşeam pentru că există oameni care nu-şi ambalează gândurile în folie de aluminiu. Şi dacă au ceva pe suflet şi e de spus, o spun sau tac!
  Dacă tăceam filozof rămâneam???

  Apreciat de 1 persoană

  • Nu, lasă așa, e bine, facem un curent nou în filosofie :))
   Eu cred că gîndurile le simțim negru pe alb, dar… le ignorăm, cînd nu ne convin, le răstălmăcim bla, bla, adică facem tot ce știm noi cu ele în loc să le luăm ca atare cînd le receptăm.
   Hai, că am devenit eu filosoafă, ora locală e de vină…!

   Apreciat de 1 persoană

 6. Uneori dincolo de pretext nu e nimic. Alteori e totul, in ciuda aparentelor. Dar ca sa intelegi e nevoie de timp iar daca incerci sa o faci s-ar putea sa ramai blocat acolo, indiferent daca-ti place sau nu ce-ai gasit.

  Apreciat de 1 persoană

  • Eh, da, pot fi tot felul de interpretări. Dar cam tot din cauza noastră, că ne complicăm mai mereu. Ar fi un început, cred, să renunțăm la pretexte, ca să nu ne mai învîrtim în jurul lor 🙄☺

   Apreciat de 1 persoană

  • Te-am „hrănit” eu… 😀
   Eu ziceam mult mai simplu, să nu mai creăm pretexte și contexte cînd ne place sau nu ne place cineva. Nici măcar „texte”, ci să spunem direct.
   Dar, evident, cuvintele sînt foarte permisive și ne dau voie să ne jucăm cu ele cum vrem, inclusiv în varianta interpretată de tine 😀😀❤❤

   Apreciat de 1 persoană

  • Întâi multumesc frumos pentru corectură, apoi iti zic ce mi-a spus cineva demult, dar nu atat de demult încât să uit,, cuvântul clădește relații, sunt gânduri spuse sau scrise, depinde de cititor cum intelege, nu e vina scriitorului”. Weekend fără texte și pretexte, dar cu contexte fericite, Issa! 😘

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.