O cafea cu gust de regret

A-mbătrânit nenea Gelu.

Ne-am întâlnit azi întâmplător pe stradă și simt nevoia să povestesc despre asta, câteva cuvinte cât o viață întreagă sau cât o clipă-ncremenită-n loc din ea, ca să-mi descarc nervii pe timpul care trece implacabil.

Nenea Gelu stătea și stă încă în blocul vechi, așa i-a rămas numele blocului in care am locuit vreo unsprezece ani, până ne-am mutat în blocul nou, într-un apartament mult mai mare.

Nu știu, privind abia acum în urmă din acest punct de vedere, ce ne-am fi făcut fără nenea Gelu. El ne-a ajutat să ne integrăm, mai repede decât durează astfel de procese de obicei, în familia blocului. Căci, fiind un bloc cu patru etaje și cu două scări, toată lumea trăia acolo, cel puțin pe vremea aceea, idilic, exact ca-n comunismul visat de atâția atâta vreme și netranspus de nimeni în realitate. Acum, când l-au mansardat și jumătate dintre cunoscuți s-au mutat iar de alți câțiva am auzit deja că nu mai sunt, nu mai știu cum e.

Tot nenea Gelu ne-a integrat și în familiile canine și feline ale împrejurimilor. Precum la oameni, sau poate un pic în plus, prezența lui lângă noi era garantul bunelor noastre intenții în fața oricărui animal de cartier.

Erau doi câini ai blocului, Codiță și Costică. Pe vremea aceea – ce ciudat, parcă-s din altă viață amintirile mele – fiecare bloc avea câinii lui și în principiu era destul de grav să treci ca străin pe lângă ei, serile îndeobște, când se-adunau la paza teritoriului lor imaginar. Darămite să te și muți pe acel teritoriu, cu mobilă, copil care strigă, atâta tevatură-n sus și-n jos pe niște scări unde nu se întâmpla nimic.

Costică totuși, băiat fiind, a cooperat destul de repede cu noi. Era mare, mândru și frumos, gri husky-an cu foarte puțin alb pe alocuri. Purta țanțoș o coadă îmbârligată și zburlită într-un cerc imperfect pe care, de câte ori o vedeam, mi se părea c-ar fi un fel de covrig răsucit și niște urechi drepte și conice de lup.

Era și vag tontuț. Dacă-i aduceai ofranda cuvenită unui șef de haită – mângâierea pe creștet, niscaiva vorbe de suflet și, obligatoriu, resturi copioase de mâncare umană – trecea peste restul nimicurilor, pentru că el era Costică și era unic printre toți câinii cartierului de-atunci. Într-un an mi-aduc aminte că i-am făcut, noi, cei de pe scara mea, și un tort canin imens de Sfinții Constantin și Elena, pe care l-a hăpăit, în mod sigur fără să-i bănuiască semnificația.

Costică a sfârșit într-un palat de lemn înțărcuit cu acordul tuturor în curtea dintre cele două scări, căci între timp se schimbaseră legile. Senin și liniștit, ca un rege de treabă în amurg, o dată pe zi era încă scos la plimbare pe vechile domenii, cât l-au mai ținut picioarele. Dar m-au furat amintirile prea departe…

Codiță, fată rea și mult mai sensibilă, nu ne-a primit frumos deloc. Ba chiar cu o ostilitate atavică. Ne mârâia aprioric cum ieșeam din casă în așa mod că rămâneam de multe ori cu gândul la mârâitul de întoarcere în loc să-mi văd de ale mele.

Cu multe oase însă, cu strâns din dinți și cu sentimentul că n-am încotro, dar și cu încredere și cu ajutorul total al lui nenea Gelu, ne-am împrietenit atât de tare în cele din urmă, încât Codiță, până s-a dus la îngerii ei canini, a sfârșit prin a dormi noaptea numai la ușa noastră și a ne însoți până la marginea teritoriului ei, oriunde ne-am fi dus. Își purta trupușorul ei portocaliu pai, mediu ca mărime, dar vânjos și bine ancorat în cotidian lângă noi cu mare deferență. Și nu făcea oricui din bloc asemenea favor. Mângâierile aferente nu și le primea ca pe un dat firesc, precum Costică, ci cu un veșnic tremur de plăcere nedisimulat al scurtei și asprei ei blănițe.

Dar nenea Gelu avea – cu siguranță mai are și acum – grijă de tot ce avea nume de animal prin zonă, nu era deloc selectiv. Pe doi dintre câinii abandonați și găsiți de el i-am ținut chiar noi în casă până le-a găsit alți stăpâni.

Odată a ținut chiar și o gâscă, sau rață, nu mai țin minte exact, găsită te-miri-cum pe drum, în cadă la el – am urcat și noi până la etaj să o vedem, era ceva deosebit la bloc. Până a pansat-o și i-a vindecat aripa am tot văzut-o, cu distracție mare. Cu ea, chiar nu mai știu cum s-a terminat.

Nenea Gelu avea și el, inevitabil, pisicile lui personale, trei, mari și frumoase, dintre care pe una, cea mai maleabilă, o mai luam pe la noi când se plictisea sau ne plictiseam și n-aveam și noi, la rândul nostru, pești, sticleți, porcușori de Guineea sau alte pisici momentane. Și mai avea un caniche uriaș, Billy, un lățos negru și răsfățat de toată lumea, prieten, cum altfel, la cataramă cu Codiță și Costică. Așa de iubit era Billy – amândoi, de fapt – încât copiii de la bloc îi spuneau lui nenea Gelu nenea Billy și serile de vară, când toți eram pe-afară la taclale, nu erau la fel fără ei doi.

Nenea Gelu era, într-o concluzie firească, vecinul cel bun pe care-l avem toți și care are grijă de toate, spre deosebire de vecinul cel rău care gonește sau otrăvește animale și pe care-l deranjează larma jocurilor de copii – pe care iarăși îl avem cu toții.

Azi, așadar, întâlnindu-l pe stradă, mi-au trecut ca o ploaie scurtă de vară toate acestea prin minte în timp ce schimbam vorbe despre noutăți locale și, tot fulgerat, mi-am amintit și singurul meu regret rămas legat de el.

Odată, într-o zi oarecare de vară irespirabilă din acei unsprezece ani, soția lui – care era și ea nelipsită din serile de la bloc, stingând țigară după țigară și bârfind tot universul… Doamne, ce frumos era! – fiind plecată la țară, nenea Gelu a bătut la noi la ușă, se simțea cam aiurea și ar fi vrut o cafea. Nu-i era în obicei, nu mai avea prin casă și se gândise el că o să se simtă mai bine dacă bea una.

Iar eu, pradă probabil aceleiași călduri halucinogene care te face să vezi asfaltul valuri la drum drept sau pete pe azurul limpede, i-am pus într-un șervețel niște cafea și zahăr și i le-am dat, cum ne dădeam oricum de toate între noi în bloc.

Toată lumea apoi, de la soțul meu până la soția lui, mi-a spus același lucru: de ce nu i-ai făcut-o tu…?

… Pentru că nici nu mi-a dat prin cap și revelația asta m-a pocnit atunci ca un ultim tunet.

Iar povestea mea despre asta este, că am zis în momentul revelației respective în sinea mea că îi voi face o cafea cu prima ocazie. Mi se părea banal, dar ocazia nu a mai venit niciodată și nicio cafea ulterioară din lume sau de la cel mai luxos restaurant n-ar fi avut gustul clipei trecute din acea zi interminabilă de vară. Doar regretul meu mai are gust de cafea.

Și mai e povestea despre cum trece timpul implacabil, îmbătrânim și, dacă nu facem lucrul care trebuie când trebuie, e foarte probabil să nu îl mai facem niciodată în această viață.

Arhivă personală

________________

Apărută în Contraste culturale nr. 14/2020

31 de comentarii

 1. Ce bine că l-ai avut! Un vecin bun, o mică familie pe scara, o mica comunitate, aproape rude. Știu cum e. Ce amintiri dragi!
  Nea Gelu cred că știe sau bănuiește ce amintiri frumoase îți starneste, cu animăluțe cu tot.
  Multam. 😘❤️

  Apreciat de 2 persoane

  • Comunitatea aia, într-adevăr, cred că, din experiența mea, numai la blocurile de patru etaje se construiește…
   Mulțam eu ție, Ina!

   Apreciază

 2. Tare frumoasă povestea ta!
  La bloc am stat și eu cu patru etaje, căței, pisici mai puțin. Când veneam seara de la servici, îmi era drag, bătrânei pe bancă, căței alături, mă așteptau. Acum comunitate cum a fost, numai este. Ai descris tare frumos! Însă din păcate cred că toți avem măcar un regret. Eu…am multe.
  Seară frumoasă draga mea ❤️🍀🤗

  Apreciat de 1 persoană

 3. Se zice ca japonezii numesc acest concept „ichigo ichie”, anume acea ocazie unica pe care nu vrei sa o scapi, nu fiindca nu se poate repeta experienta, dar fiindca nu va fi aceeasi experienta care ar fi fost. Un fel de „a trai clipa”. Natura irepetabila a momentelor si actiunea in consecinta. La toate acestea m-a dus cu gandul povestirea.

  Apreciat de 2 persoane

 4. “i-am pus într-un șervețel niște cafea și zahăr și i le-am dat, cum ne dădeam oricum de toate între noi în bloc.” 🥺 of, Issa! eu m-as fi suparat oe tine daca mi-ai fi dat cafeaua intr-un servetel! 🥺 of, si ce poveste frumoasa! ♥️

  Apreciat de 1 persoană

  • … fii-mea, citind-o aseară din revistă, căci evident că și-l amintește, doar faza în sine, nu, că avea 6 ani, îmi zice: bine, mami, dar chiar așa, în șervețel?!? și mie mi-ar fi dat prin cap să i-o fac eu…!
   … Asta e…
   Dar îți mulțumesc pentru apreciere!

   Apreciat de 1 persoană

 5. Ooof! Te înțeleg. Povestea ta este emoționantă. Alte vremuri, când aproape toți eram egali. Când aproape toți aveam cam aceleaşi lucruri. Şi ştiam să împărțim. Am şi eu câteva amintiri despre cum „n-am fost pe fază”! De unele chiar nu reuşesc să scap…cea mai bună prietenă a mea, m-a rugat vara trecută, cea din anul trecut,(eram în țară 🙂) să mai trec pe la ea înainte de plecare şi să-i fac o plăcintă cu mere…era foarte bolnavă…s-a dus la Doamne-Doamne prea repede…iar eu nu mă înțeleg…

  Apreciat de 3 persoane

  • Culme e că vremurile lea erau acum zece ani… de atunci ne-am mutat trei blocuri mai încolo, dar nici la „blocul vechi”, cum spunem, nu mai e la fel, că ne mai întîlnim pe stradă 🙂
   Nu cred că trebuie să te învinuiești pentru plăcintă, ci, din contră, să accepți că nu… poate că de asta noi, creștinii, am inventat povestea cu datul pentru sufletul celui care nu mai e al unui obicet su fel de mâncare sau orice ar fi… sau poate gestul e doar pentru sufletul nostru, al celor rămași… cert e că uneori funcționează.

   Apreciat de 1 persoană

  • Ştiu, aşa a fost conjunctura! Am avut doar două săptămâni la dispoziție şi enorm de multe lucruri de rezolvat. Sigur, am stat în țară 4 luni, dar eu am stat în Cluj, apoi la mama, evident peste tot cu probleme de rezolvat zilnic. Iar pentru Tg. Mureş unde încă mai am o casă (n-am vândut-o datorită cărților şi colecției de artă rămasă de la soțul meu), mi-au rămas doar două săptămâni. Am vizitat-o, dar sincer, regret că am făcut-o…dintr-o femeie zdravănă, puternică, frumoasă în toate, nu mai rămăsese nimic…înainte de Paşti s-a stins…
   Mulțumesc pentru înțelegere….

   Apreciază

  • îmi pare rău… am trecut prin asta, e cumplită senzația… și nu vei ști niciodată dacă nu ți-ar fi părut mai rău de nu te-ai fi dus…

   iartă-mă că sar la altceva, dar ți-ai făcut tu ceva la blog, de mi-a cerut să aprob comentariul tău…?!? că eu – exclus. și uite așa, dacă întrebăm, mai aflîm și noi din mendrele wp 🙂

   Apreciază

  • Absolut nimic! Dar şi eu am pățit la multe bloguri aşa ceva în ultima vreme! Inclusiv la tine nu m-a lăsat să comentez. Mi-a tot cerut câte ceva…Habar nu am ce se întâmplă! Da, sunt sigură că sunt doar „mendre wp”. Au fost multe schimbări în ultima vreme.

   Apreciat de 1 persoană

  • Chiar acum am remarcat si eu că îmi dispar propriile comentarii în ultimul timp… Am dat vina pe mine, că-s împrăștiată, dar nu, chiar sînt atentă de vreo trei zile…
   În fine. Toți avem bug-uri, de ce nu și o platformă virtuală.

   Apreciat de 1 persoană

  • M-a ferit Dumnezeu de cunoașterea unor astfel de exemplare. Am văzut răul uman în alte forme, dar, din fericire pentru copiii mei, nu în asta.
   Însă, din păcate, știu că există și astfel de mărunțișuri spun totul despre ei.

   Apreciază

 6. Mi-ai readus şi mie parfumul ăla când blocul era ca o familie extinsă. Se ştia cam tot despre toţi şi se împărţea aproape frăţeşte.
  Cafeaua aia… eh, e clipa care nu întodeauna ne prinde pe fază. Regretăm, da, dar nici regretul nu ne ajută.

  Apreciază

  • Exact, a fi pe fază este expresia perfectă 🙂
   Ba uneori cred că ajută, cînd îl conștientizezi, cînd poți vorbi de el; dar, sigur, cred că asta depinde de „fază”, de fapt 🙂

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.