Matematică primară

Se dau două puncte…

Și un creion și-o foaie. Și înveți să tragi o linie simplă și dreaptă. La școală o înveți prima, în viață o tragi la sfârșituri, dar știm toți deja că școala nu ne pregătește pentru viață.

Însă o linie trasă pe caietul de școală respectă aceleași principii precum linia trasă în viață.

Farmecul acestei linii trase e incalculabil. Dar el e ascuns și secret, ți se dezvăluie doar atunci când te-ai hotărât să o trasezi cu adevărat. Abia apoi până și tristețea ei poate deveni frumoasă.

Și beneficiile unei linii sunt foarte mari. Poți să o denumești. Îi dai un nume lui A și întotdeauna altul lui B. Oriunde-ar fi pe pagină, doar duci cu mâna o linie dreaptă între ele. Sau cu rigla, dacă-ți mai tremură mâna încă.

Apoi, privind linia trasă deja, poți să o împarți în segmente. Sunt foarte clare acum, le poți denumi și pe ele, poți să te joci în voie cu mărimea și numărul segmentelelor. Vezi în alte lumini, de la distanța ei, gesturi, fapte, vorbe, sentimente.

Și, dacă e prea mult sau nu mai ai chef de detalii, poți, pur și simplu, să dai foaia și să vezi ce mai e mai departe.

P.S. Și funcționează (încă) și editorul clasic…!

_____________

Foto repr. cetateadepiatra.wordpress.com

36 de comentarii

 1. dincolo de mesaj, jocul tau de cuvinte ma uimeste! stiu, ti-am mai spus asta! dar acum stau si ma intreb, ca ce altceva sa fac cu telefonul in mana, cu o galeata si un mop care se uita urat la mine asteptandu-ma sa curat bucataria!), pffff, oare cate linii strambe am trasat in viata? o gramada! te pup! un mop se uita urat la mine! 🤗

  Apreciat de 2 persoane

 2. Arta liniilor! Când tragem linii (fără riglă, că ar fi prea simplu!), mai și greșim! Greșim în viață…greșim în artă! Da, putem șterge! Dacă ai o radieră bună, posibil să nu rămână urme, pe hârtie! Pentru liniile aiurea din viață nu există radieră…urmele rămân…pe suflet, pe inimă..

  Apreciat de 2 persoane

  • Cine poate vorbi mai bine despre linii decît un fost profesor de mate și desenator în creion… ❤ eu încerc doar să fac metafore din ele, să ni se pară că le tragem mai ușor 🙂
   Pentru liniile aiurea…hai să rupem foaia și să le facem avion de hîrtie 🙂

   Apreciat de 2 persoane

 3. Toti ne jucam, in fiecare zi, cu multe liniute de-alea care ne segmenteaza viata. Dar putini au curajul să tragă linia aia groasa, majoritatea imping momentul tot mai mult in viitor, de frica sa nu iasa prea devreme pe minus.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Eu prefer segmentele scurte, la care le mai zicem și pași. Se întâmplă să nu fie în aceeași direcție, dar tot spre punctul B tind. Nu știu precis ce mă așteaptă acolo, dar importantă-i călătoria, nu? Și trasarea liniuțelor.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Când am văzut radicalul din fotografie, mi-am zis: hait, Issa ne ia cu matematica.
  Mi-am revenit după ce am citit articolul și am concluzionat că linia o trag cum vreau eu.
  Sper să nu ne ia editorul clasic, că nu mă descurc cu ăsta „modern”.😃

  Apreciat de 1 persoană

 6. Dacă ai de trasat o linie de la puntul A înspre punctul B, tot se cheamă dreaptă, ori cât de tremurată ți-ar ieși ea. Important e să cunoști bine punctul spre care tinzi. Ce te faci când până să ajungi la B, tragi cu ochiul involuntar (și totodată cu mâna destinului), spre celelalte puncte care îți apar în cale… X, Y, Z. Va fi atunci o linie nedreaptă?

  Apreciat de 1 persoană

  • Păi… eu zic că tu ești mereu punctul A și tragi linii separate către fiecare sau după fiecare alt punct, dacă e cazul.
   O să ai, așadar, drepte AB, AX, AY… etc, pînă la urmă iese un cerc plin de raze, ca un soare 🙂

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.