Café-frappé

Când am descoperit-o, am crezut că l-am prins pe Dumnezeul verii de picior.

Vara, simbolul efemerității absolute, al noului din locuri și din oameni, al eternității din castelul de nisip… Vara, anotimpul vacanțelor din orice vârste, sărutul valului cu țărmul, plaja dorințelor, orizont din nesfârșirea dorului… vara… Apus și răsărit, statornicia din căldura clipei…

… Și o café-frappé în față, desăvârșire la pahar, cea mai perfectă băutură, mi-a schimbat până și gramatica percepțiilor, superlativele au și ele codul lor sentimental ascuns și fac concesii verii.

Am cunoscut-o mai bine, în timp. Împreună atâtea veri, ne știm acum la picătură. Pe orașe, pe terase, pe regiuni. Pe număr de paie. Pe ornamente. Constanta amestecului de cafea, lapte și caramel, ornamentul impecabil improvizat mereu din frișcă, toate într-un domino de culori curgând neglijente în contrastul lor studiat.

Café-frappé e simbolul aceleiași efemerități. Ca și contratimpul din unele iubiri, café-frappé trebuie savurată contra-cronometru. În câteva minute de la intrarea ei pe scenă, dacă întâmplarea face să lase locul altor protagoniști, devine un lac bej și incolor de ingrediente nedefinite. Ca vântul primei toamne, ca prima ploaie monotonă, în care știi dinainte că stropul următor e leit celui ce abia s-a așezat.

Frișca este, prin excelență, eroina principală și definitoriu feminină, în toate formele posibil de atins. Frișca ia ochiul consumatorului de băutură estivală, frișca dă nota finală. La această frișcă am renunțat eu la un moment dat, învățând că, dincolo de ea, nu mai rămâne, totuși nimic, că ea dispare prima, că ea, această aparentă perfecțiune, dă și ia totul din fondul paharului.

Am trecut peste oprobiul tuturor barmanilor. Peste varietatea de reacții compatibile cu numărul firelor de nisip. Am născocit și susținut explicații. Am…

… Am renunțat. Acum beau din nou café-frappé și-atât, pentru că este băutura oricărei veri și simbolul oricărei clipe, cea mai modernă carpe diem și, la urma urmei, trăim în prezent.

53 de comentarii

  • N-am auzit de făcut acasă. Oricum, eu sunt cusurgiu. Găsesc nodul din orice papură. La orice cu frișcă, declar că vreau doar naturală și cer certificat de conformitate. O să te surprindă, au formulare tipărite. Acum sunt doar două locuri care servesc frișcă din smântână – Peștișori și Alice (în București). Pe ultima o suspectez de amestec.
   Recunosc, beam și eu pe vremuri. Era bună la Tosca, Casata, Nestor. Nu mai există cârciumile astea.
   Scuze, mi-am dat prea târziu seama că-ți stric toată poezia cu prozaicul meu.

   Apreciat de 1 persoană

  • N-ai cum să nu le știi. Tosca era la intersecția Splai cu bulevardul ???, aproape vis-a-vis de Facultatea de Drept. Nestor era în blocul dărâmat de cutremur, unde e acum hotel București.
   Ce-ai păzit în studenție?😁

   Apreciat de 1 persoană

  • Grădina Icoanei, Lido la mare preț și niște ceainării prin centru, nici nu le mai știu.
   Tosca, cred că da. Dar Nestor chiar nu 🙂

   Apreciază

  • Nu râd. Omul în cauză este născut în 1941. Dă-l în mă-sa.
   Revenind, cârciuma de la Icoanei se numeste (și acum) Moldova. A intrat în vogă mai târziu, de aceea n-am prea frecventat-o. Am avut un bun prieten care și-a făcut veacul pe acolo. Dar nu cred că vorbești despre Moldova, iar alta la Icoanei nu știu și, te rog să mă crezi că am școala lor.😃
   Nu poți să nu știi clădirea masivă cenușie care era pe Victoriei unde este acum H. București. Nu mai țin minte denumirea oficială a cârciumii, fiindcă n-am folosit-o. Era cunoscută după denumirea interbelică – Nestor.
   Oricum, alea trei aveau frappe bun, iar pe vremurile acelea de tristă amintire, nu exista frișca la tub sau nu se importa.😃 Vezi, orice rău are o parte bună.

   Apreciat de 1 persoană

  • Și Cina, uite că m-ai făcut să-mi aduc aminte tot gîndindu-mă… Lido și Cina erau baza, mai era lîngă Athenee Mărul de Aur, mai fițos puțin… Restul chiar nu, poate informativ, dar nici așa nu-mi vin acum in minte :))

   Apreciat de 1 persoană

 1. Nu sunt eu tocmai adeptul bautului bauturilor cu paiul dar recunosc ca vara beau freddo caffe. E un fel de ce bei tu dar are si cubulete de gheata.
  Daca frisca e facuta inainte si e tinuta la rece nu se topeste asa repede dar in general barmanii o fac pe loc la „masinaria” aia care „fasaie”…🤣🤣
  Sa avem pofta!
  PS: Mi-ai facut pofta…🤣🤣

  Apreciat de 1 persoană

  • Acest freddo nu-l gasesti foarte usor, mai ales unul bine facut. In general barmanii pun toate ingredientele in pahar, le amesteca si ….. iese o „tocanita”…🤣🤣
   Am invatat de la un grec, practic am asistat cand il invata pe barman cum sa le puna, cica se pun in straturi, cafeaua, siropul de artar, frisca si la urma cubuletele care se lasa sa curga. Frisca cand se topeste, pt ca e prima de sus, antreneaza siropul si putina apa rece din cubuletele topite.
   Se bea usor, usor…..mai mult se savureaza ..
   Eeeee, vezi de ce-mi place mie Dobrogea? De la greci invat ceva, de la turci altceva….
   Apropo , abia s-a terminat bairamul „de dulce” la turci….mama ce baclavale si placinteeeee 🤣🤣 si cafea la nisip.
   PS: La mare imi place cafeaua pe malul marii, acolo e alt aer, briza, etc , daca e la mare si e pe vreun lac…ce sa zic, nu e acelasi lucru dar sper sa nu fie lacul Techirghiol…..pt ca acolo „miroase faimos”..🤣🤣

   Apreciat de 2 persoane

  • … „Ce spui tu, străine”, mi-ai adus aminte si de bragă… visul meu pierdut… nici n-am mai căutat-o (în Mangalia am băut prima bragă), dar nici nu i-am mai regăsit gustul 🙂

   Apreciat de 2 persoane

  • Ooooo bragaaaa…🤣🤣..Bunnnnn.
   Pe aici nu mai gasesc braga ca aia din copilarie. Acum sunt unii care produc „crema de braga”…am baut/mancat 🤣🤣, e ca un iaurt din mei. Dupa 2 pahare nu-ti mai trebuie nimic toata ziua pt ca esti satul…..Pe eticheta aproape ca scrie ca „mai am putin si-l apuc pe D-zeu de un picior” daca consum aceasta „bautura sanatoasa”.
   Acum ce sa zic, daca esti cu iaurturi, seminte, plante, samburi si altele de genul asta s-ar putea sa-ti placa.
   Iti spun unde gasesti, cofetaria se numeste Silvian, are si site.
   PS: Placinta cu braga…oauuuuu, ce amintiri….apoi a aparut Brifcor…🤣🤣🤣

   Apreciat de 2 persoane

  • Înțeleg perfect. Dimineața aia cînd am băut braga la o terasă din Mangalia și-am ascultat prima oară July Morning chiar nu mai e nicăieri.
   Am mai auzit în ultimul timp de tot felul de tîrguri alimentare, regionale prin București, mă rog, înainte de pandemie, o singură dată am căutat bragă îndeosebi… nici o legătură cu amintirea mea…

   Apreciat de 1 persoană

 2. Nu zi de-astea Issa, că îmi întrerup concediul și mă duc mai repede la lucru, doar pentru o astfel de cafea care doar un aparat bun o poate face, sau poate merge și acasă, cine știe..

  Ps. Mi-a plăcut mult definiția fierbinte a verii spusă de tine☺️
  O săptămână faină îți doresc !!!

  Apreciat de 2 persoane

 3. Foarte frumos omagiul pe care l-ai adus frappe-ului, chiar daca eu nu mai beau de peste un an niciun fel de cafea. ❤ Eu nu prea iubesc bauturile reci, oricum. Inainte mai beam cate un frappe, e foarte savuros si racoros, atunci cand e facut dupa gustul celui care il bea.

  Apreciat de 1 persoană

  • 🙂 să ne spui cum sîmt frappe-urile prin alte părți; am o prietenă din America ce se plînge că n-au pe-acolo decît variantele Starbucks!

   Apreciază

 4. Mărturisesc că eu nici n-am descoperit-o încă și nici din bragă n-am gustat. Dar le trec pe listă, la fel ca pe homar și alte bunătăți la care mă gândesc. Doar după ce le încerc, pot să renunț la unele. 😉

  Apreciază

 5. Eu prefer ness-ul dintotdeauna, drept pentru care am grijă să am și un mixer mic, special, ba chiar și o cana care are încorporat acel mixer, dar…astea le folosesc când fac prăjituri cu cremă ness (super-bune) , sau fac pentru mai multe persoane, în rest mișcarea clasică, cu lingurița. 😉

  Apreciat de 1 persoană

  • Nu mai beau ness de zeci de ani, cînd ajunsesem sa-l beau doar cu pepsi sau alte sucuri acidulate 🙂
   Dar pt crema asta de pus deasupra, o sa-mi iau si eu o cutie negranulată, aia din casa rămăsese de pe la alții :))

   Apreciază

 6. Uite-așa, mai încurajez o plăcere vinovată 😊.
  Frappe-ul ăsta era în urmă cu ceva timp de nerefuzat când venea cineva în vizită.
  Acum am o șmecherie nouă, profiterol cu choux-uri din Lidl. Bine, plus înghețată, frișcă, siropuri…dar choux-urile alea sunt pur și simplu foarte de ajutor pentru situațiile cu musafiri neprevazuti.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.