Alte cusururi (virtuale)

1. Nu mai obișnuiesc să particip la saluturile zilei de dimineți bune și seri plăcute, decît dacă mă ține-n loc vreo poză sau un text anume; dar prietenii mă iartă sigur, n-au mesaj sau întrebare fără răspuns adresate mie.

2. Nu obișnuiesc să umplu spațiul comentariilor cu superlative, decît dacă e ceva ieșit din comun; cînd admir, o fac de obicei printr-un articol sau, dacă am cum, printr-o faptă și prietenii știu.

3. Nu mai pot să „ador” zecile de animale de companie și poze de profil zilnice, sînt prea multe, nici nu mă mai uit la toate; dar prietenii mă iartă sigur, doar mă vor pe mine, nu like-ul meu.

4. Nu fac declarații publice decît extrem și nu pun mare preț pe cele primite decît tot extrem; dar sînt sigură că prietenii mei se simt apreciați și iubiți de mine.

5. Cîndva reacționam la glume, le și comentam chiar, credeam că aia e socializarea, nu expunerea lor în șir indian și repetabil de azi; dar prietenii știu că rîdem destul live.

6. Nu mai am reacții, sau am de respingere, la textele zilei cu iubiri necondiționate și iertări, sînt saturată și am și o teorie proprie – n-ar trebui să deschidem gura despre respectiva iubire cît ținem încă animale în cuști și circuri; dar prietenii știu ce dau și ce primesc într-o relație.

7. Am renunțat la contraziceri, sarea și piperul virtualului; acum le văd doar pelin, de cînd m-am prins că celălalt nu vrea să se contrazică cu mine, ci doar să se afirme el; iar prietenii îmi știu părerea despre orice subiect.

8. Nu mai fac față tuturor aniversărilor posibile și imposibile de cocoși, broscuțe, pisicuțe, căței și alte rude ale multor „prieteni”, necunoscuți ei înșiși. Eu, în clipa în care scriu la mulți ani, îl văd pe celălalt cu ochii minții mele și, dacă nu-l văd, nu pot vorbi în vînt; dar prietenii știu că nu-i unul singur să nu-i fi spus la mulți ani de ziua lui.

9. Cred cu tărie că Dumnezeu e-n pasul zilnic și în gîndul cu care faci acest pas, nu pe rețele de socializare, contabilizînd amin-uri; prietenii mei știu că nu sînt atee în fond, deși mai par în formă.

10. Pe de altă parte, pot să înțeleg că toate cele de mai sus se cheamă socializare virtuală și că altfel nu ar funcționa. Nu vreau să jignesc pe nimeni, știu și oameni care participă din bună credință la această mare socializare colectivă și completează cu conștiinciozitate fiecare rubrică în parte. Dar eu am obosit și încep să mă întreb serios dacă nu devin cumva anti-socială… și dacă acest articol nu e, practic, o anti-reclamă la mine însămi.

10 bis. Sau poate nu. Poate că virtualul e cea mai mare iluzie contemporană. Scriem ceva, primim aplauze o zi, două și apoi tăcere pînă mai scriem altceva. Cei cinci mii de prieteni virtuali nu te întreabă ce mai faci, așteaptă să mai scrii încă ceva, să mai aplaude public. Dacă mori între timp, află de la alții și atunci, invers acelor de ceasornic, vor plînge public la fel de supărați sau de cuminți.
Poate că ce mai faci te-ntreabă prietenul uitat, cu care nu ai amintiri comune, pentru că el n-are cont. Poate că un gînd bun îți trimite cineva de care nici nu mai știi, pentru că nu-i prins în rețeaua care-l întreabă zilnic la ce se gîndește. Poate că ultima frontieră a omenirii e în cuvîntul rostit către celălalt, nu în cel scris într-un comentariu… Tu cînd ai rostit ultimele cuvinte către un alt om?
_____________

Foto repr. Potecuță

37 de comentarii

 1. Buna seara draga Issa!
  Da, ai dreptate!
  Nu voi scuza pe nimeni, nici pe mine insumi, deoarece sunt pe aceiasi unda cu tine!
  Noi oamenii, am uitat sa mai fim oamenii, am devenit roboti, din pacate. Personal, la inceput incepusem sa port dialoguri mai lungi, sa intreb mai de toate, insa cineva ma luat la rost si m-am inchis in odaita fara sa mai scriu mult. Nu am facut bine. Fiecare percepe cum doreste si cum simte. De multe ori imi doresc sa primesc un mesaj in care sa fiu intrebata cum o mai duc, ce mai fac? daca citesc…s.a.m.d….
  iti doresc o seara linsitita, ganduri de bine, si multumiri pentru tot ceea ce faci! Mereu invat ceva de la tine! Multumesc frumos!
  Multumesc Lui Dumnezeu ca exista oameni frumosi ca tine! Stii tu la ce ma refer! 😉🤗
  Voi reveni, daca gresesc sa ma mustruluiesti, sa ma corectezi. Multumiri cu tot dragul!

  Apreciat de 1 persoană

  • Și eu, cu același drag, mulțumiri 🙂
   Azi chiar am vrut să mai scriu ceva pe fb, m-au agasat mai multe bazaconii împotriva școlii online. Nu că aș susține-o ca unică șansă, dar unii o văd cum vedeau mai deunăzi pe cel rău în cardurile de la bancomate. am scris și-am șters… n-aș fi făcut decît să mai stîrnesc niște comentarii, în care n-aș fi convins pe nimeni și nici nimeni pe mine. Și, mai rău decît atît, noi rămînem cu controversele și oficialitățile fac tot ce știu, fără nici o legătură. M-a lovit inutilitatea asta în piept direct.
   Tu ești Ileana, nu? Tot nu pot să mă abonez la tine, acum zice că site-ul e unavailable…

   Apreciat de 2 persoane

  • Buna draga mea!
   Din pacate, oficialitatile fac tot ce stiu.
   Da, asa va fi la noi, in alte tari nu e chiar asa indaratnicire cand vine vorba de ceva folositor si util. Din pacate multi merge spre inutil si vor sa pice ceva din cer. Acest virus exista, normal, se fac multe erori, se minte foarte mult, dar sa ne fereasca Dumnezeu pe toti si sa nu ajungem la spital. Da, arata pentru ca este link direct. Eu sunt, Ileana. Nurilusa o chema pe catelusa mea mica si tare draga mie! Iar acum am decis sa fac acest blog, deoarece ma tot anuntau cu spatiu putin, iar ca sa iau de la dansi , trebuia sa platesc mult mai mult. Asa ca am decis, am luat un domeniu, am descarcat platforma wrdpress si platesc putin odata pe an. Voi trece aici link. https://www.petilea.ro/
   Am si gravarul unde am pus blogul. Sper sa gasesc acel modul de urmarire, atunci va fi mult mai usor.
   Seara linistita! 🤗

   Apreciat de 1 persoană

 2. asta mi-a placut mult: “Dacă mori între timp, află de la alții și atunci, invers acelor de ceasornic, vor plînge public la fel de supărați sau de cuminți.” spuneam intr-o zi, dupa ce mi-am dezactivat contul de facebook, ca in virtual, peste doua miliarde de oameni traiesc, scriu, viseaza si iubesc… acolo poti intra si iesi cand vrei. in viata reala? nu! eu, in virtual socializez foarte putin, sunt o persoana enervant de tacuta si plictisitoare. mi s-a intamplat ceva extraordinar totusi. intr-o zi schimbam niste mesaje cu o persoana de aici de pe platforma wordpress. la un moment dat, mi-am spus, cred ca mai bine ar fi sa fac un apel vocal. si l-am facut! stii ce a fost extraordinar? in mediul virtual ca si in viata, nu putem fi altfel, suntem la fel.ne inconjuram de persoanele cu care rezonam puternic. stii ce a fost extraordinar? surprinzator, discutia a fost de parca pe aceasta persoana o cunosc de-o viata. pfffff, daca am fost pe langa subiect, scuza-ma! am avut o zi incarcata! sincer, urasc facebook-ul si am cativa prieteni virtuali pe care cu adevarat ii pretuiesc! 💓
 


  Apreciat de 1 persoană

  • Și eu am cîțiva. Probabil că toți avem. Și, tot cu ajutorul fb, am trăit cîteva regăsiri fără care nici nu m-aș concepe. Și eu am avut revelații. Tot cîteva.
   Dar cotidianul virtual mă obosește mult, nu mai e comunicare cum era. A devenit un fel de birou de întreținere de relații virtuale.
   Nu ești pe lîngă subiect, din contra, ești liberă să-l dezvolți 🙂

   Apreciat de 2 persoane

 3. (scumpa Issa, hai sa te servesc cu niste bomboane!🍬🍬🤗 . ) asta a fost o paranteza! vreau sa-ti spun ceva! personalitatea ta puternica stie sa aleaga intre perfectiune si imperfectiune. tu nu poti altfel decat sa fii in valtoarea asta nebuna. si te rog sa nu obosesti! tu ai de dat atat de multe! fii rautacioasa daca poti sau fii buna! sa nu obosesti ca altfel ne lipsesti grav! bomboane sau ciocolata? te pup!

  Apreciat de 2 persoane

  • Eu sunt pe partea pe care scrie „calități”! Şi tu ştii ce ți-am spus despre sinceritate. Pentru mine a fost şi este unicul şi cel mai mare duşman! Iar tu nu ai făcut nimic altceva decât ai fost sinceră! Mai mult decât „bate şaua să priceapă tot nărodu’ „. La mine e dimineață şi încă dorm (în picioare ca un cal! Sunt obosită că ne mutăm, adică renovăm acum. Eu sunt „supervisor”). Sper că nu am scris vreo tâmpenie!

   Apreciat de 1 persoană

  • În nici un caz!
   Mult succes la „supervizare”, sper să fie ceva măcar interesant, dacă nu frumos! Mi-ai adus aminte că îmi plac cumva mutările, au uneori farmecul lor 🙂

   Apreciază

 4. Cu astfel de cusururi să tot trăiești și să ne molipsești pe cât se poate pe cale virtuală! Văd că ți-ai făcut o introspecție meticuloasă și mă bucur că n-ai depistat nimic grav. Așa ar trebui să ne vedem și noi, din când în când, pentru că ne-am găsi multe în comun. Doar că nu ne dăm seama și ne lăsăm duși de valul mulțimii, de trendul vremurilor.

  Apreciat de 2 persoane

 5. Cusururi? Io le-aș numi altfel și, așa cum scrie Petru mai sus, bine-ar să ne molipsim toți! N-am scris de câteva zile, vorba ta, „dacă mori între timp, află de la alții”. Nu-i bai, uite-așa afli ce – și mai ales cine – contează. 😉

  Apreciat de 2 persoane

 6. Imi pare ca ai cam pus multe puncte pe i-urile virtuale. Ai dreptate, la inceput totul pare bun, totul straluceste, cu atat mai mult intr-o dimensione atat de subiectiva si greu de controlat. Apoi incepem sa triem, sa tinem doar ce e compatibil cu noi, asa cum e corect sa fie. In fond, nu avem nevoie de mult, avem nevoie de bun. Imi place mult felul tau curat de a spune lucrurilor pe nume. Iar ultima intrebare s-a dus exact acolo unde ai vrut sa ajunga: in inima. Multumesc!

  Apreciat de 1 persoană

  • Mi-or mai fi scăpat… e, vorba ta, incontrolabil virtualul.
   Eu îți mulțumesc ție, și nu numai, că, uite, am cu cine schimba vorbe și în virtual 🙂

   Apreciază

 7. De data asta o să fiu scurt la vorbă și îți spun că am fost, sunt și voi fi mare fan al interacțiunii reale dintre oameni.
  O folosesc și pe asta virtuala și are și ea beneficiile ei, dar cea reală este cea reală, pe când cea virtuală este virtuală.
  Ups: nu am fost scurt la vorbă, nici de data asta! 😊

  Apreciat de 2 persoane

  • Ștersei cîrnațul 😀😀😀 vrei să șterg și unde-ai zis să șterg? După ce termin de rîs, normal 😁😁

   Frumos cuvînt și fapt, asumarea. Păcat că nu-i la același preț ca celelalte. Mulțumesc 🙂 ❤

   Apreciază

  • Și chiar era cîndva… Așa se nasc și nostalgiile, probabil. Nu referitor strict la socializarea virtuală, ci în general 🙂

   Apreciază

 8. în procesul de rafinare a atitudinilor, ai ajuns la temperaturi mai înalte;
  am înțeles că puteam să apreciez cele scrise, fără să zic ceva;
  ca și alte persoane, m-am regăsit în cuvintele tale- nu se putea altfel.😒

  Apreciat de 1 persoană

 9. Cusururi? Despre ce cusururi vorbești? Când simți că virtualul obosește, nu ești antisocial, pur și simplu trebuie să iei o pauză și să petreci mai mult în viaţa reală, pe care mulţi nu știu să o mai trăiască. Tocmai mă gândeam ce procent din viaţa noastră îl petrecem online?

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.