Leapșa cu calități

1. Loialitate. Sufăr de loialitate cronică și tembelă față de un om sau o idee, cînd îmi plac… Cum încă mă mai înșel, renunț cînd nu merită. Îmi trebuie mult pînă mă conving, dar nu-s nici adepta iertărilor prostești.

2. Corectitudine. Mă fac praf nedreptățile și de obicei vorbesc, mai ales la cele mici, uzuale, căci pe cele mari n-am cum să le îndrept. Dar așa încep toate, cu nimicuri și sînt convinsă că, dacă nu le-am mai înghiți zilnic, n-am ajunge nici la cele mari.

3. Bunătate… Sînt destul de bună, în principiu. Dorm cu conștiința limpede că n-am făcut un rău gratuit vreodată. Dacă am făcut fără să vreau, nu am idee și nici nu s-a întors încă la mine, să știu… Cît despre binele necerut, l-am eradicat, duce la o lipsă de respect inutilă din partea beneficiarilor.

4. Muncitoare. Pe brînci, cînd îmi place ce fac și am motivație. Cînd nu… să-i zicem, frumos și literar, sînt așa, mai boemă.

5. Curioasă. La orice noutate sau lucru interesant, chiar dacă de multe ori curiosity killed the cat… măcar știu cum era ce m-a omorît.

6. Sinceră. Nu absolut, cum mi-aș dori… încă mai am rețineri sau nu vreau să jignesc uneori. Și-atunci aleg încă să tac, mormăind în gînd. Dar de obicei îmi spun părerea unde am și eu un rol și e bine așa. Ani de zile nu mi-am spus-o și a fost rău.

7. Empatie ridicată. De curînd am aflat că are și o denumire medicală, hiper-sensibilitate. Nu e trecută la boli, nu știu nici dacă e calitate. Stiu doar că în artă e mană cerească, iar în viață – calvarul de a te încărca cu necazurile tuturor și cu neputința de a le rezolva.

8. Curajoasă. Nu fizic, că n-aș trece noaptea printr-o haită de cîini sau gașcă de… în fine. Curajoasă ca atitudine, nu fac ca struțul din proverb.

9. Comunicativă. Cred că și-aici ar trebui stabilită noțiunea de hiper-comunicativitate… Acuma nu vă imaginați că nu mă mai opresc din vorbit, am și eu singurătățile mele, pe care le ador cînd mi le permit, dar mi-e tare drag să vorbesc. Cu oricine, pînă la proba contrarie.

10. Autocritică. Exagerată, chiar, mi-a spus o amică, din cărțile ei de psihologie, că nu e bine să fii atît de. Și că ar trebui să renunț la autoironie. Așa că, moderată, ar trebui să fie o calitate.

_____________________

M-am distrat pe cinste gîndindu-mă la cît de tare sînt. Sau naivă, dar asta nu mai e distracție.

Pe unele aș fi vrut cumva să nu le am, iluzionîndu-mă că mi-ar fi fost mai ușor sau aș fi suferit mai puțin… dar atunci aș fi fost altcineva și aș fi scris alte rînduri. Sau poate deloc.

Le aștept și pe ale voastre, cu mare… curiozitate!

Foto reprezentativă: anotherbrickinthewall.blogspot.com

62 de comentarii

 1. Așa cum tu însăți spuneai, nu ești greu de cunoscut, Issa. Deși ne știm doar de câteva luni, exact așa cum te-ai descris te și percepeam. 🙂 Și mă bucur mult că ne-am întâlnit pe aici! ❤

  Apreciat de 2 persoane

  • Știu că sînt plictisitor de ușor de citit la multe pagini, trebuie doar să vrei ceva frumos de la mine :))
   Nu tu, Cris, firește :)) în general.

   Și eu mă bucur, să ne și rămînem atunci ❤

   Apreciat de 1 persoană

  • Prima parte a mesajului nu-l înțeleg, dar acel… „Nu tu, Cris, firește” m-a liniștit, fiindcă am dedus că-i sortit să fie misterios pentru mine. :)) Sunt veselă fiindcă am făcut o plăcintă și mi-a reușit, așa că, de preiau leapșa, voi trece dobrogeana la calități. :)))

   Apreciat de 1 persoană

  • Nu, Issa, altul e baiul la mine: de unde scot 10? :)) Cu plăcinta dobrogeană scăpasem de una, dar tu ai dreptate, s-ar chema trișat și nu-i ok, bine că -din dialog- m-am prins că nu-i calitate, ci poate talent în bucătărie …dar să ne înțelegem, doar la plăcintă, nu la gătit, deși știu să fac și sarmale, ciorbă (mie-mi place), unele prăjituri (din cele gen pandișpan cu fructe). N-am mai făcut de mai mulți ani, însă sper să fie ca mersul pe bicicletă și să nu fi uitat. A, și coliva o fac bună, am o rețetă de la o colegă, de zici că-i prăjitură fină, să tot mănânci…:)))
   Mulțumesc, am poftă! 🙂 ❤

   Apreciat de 2 persoane

  • Da, nu știam că mă pricep și la umor negru, dar viața uite că ne mai și surprinde uneori. :)))
   Ce idee bună cu search, mulțumesc! 🙂 Adevărul e că-mi era dor de o leapșă, iar aceasta e chiar frumoasă, așa că… Ia să-mi mai exersez un pic neuronii! 😉

   Apreciat de 1 persoană

 2. Bine că n-ai zis că tot de la Diana a plecat provocarea, nu că ar fi fost ceva rău, dimpotrivă, cele mai simpatice provocari pe-acolo pe la ea au trecut, dar și cele care atunci când vreau să mă pun situația de a veni eu cu leapșa, atunci trebuie să mă pregătesc sufletește 😅
  Apropo, am citit și leapșa defectelor și am făcut și eu articolul, dar mi groază să-i dau drumu 🤭
  Weekend Plăcut iți Doresc, Issa !!!

  Apreciat de 3 persoane

 3. 11. Bun-simț.

  Daca-mi permiti as adauga si punctul 11.
  E adevarat ca nu te stiu de mult timp dar punctul 11 l-am observat.

  PS: Stiind ca te pricepi f f f f bine la lb rom am cautat pe net inainte sa scriu bun-simt .🤣🤣 Nu stiam exact diferenta dintre „bun-simt” si „bun simt”….asta e, recunosc ca nu stiu dar macar imi dau silinta.
  O seara buna!

  Apreciat de 3 persoane

  • Incredibil… cît de imperfectă sînt. Chiar nu am știut pînă acum de cratima obligatorie pentru „decență”…! Știam tot restul, în afară de acest strict detaliu.
   Așa că trebuie să-ți mulțumesc 🙂

   Apreciat de 1 persoană

  • Eu imi aminteam ca se scrie cu cratima dar si fara cratima. Nu stiam de ce, asa ca am cautat pe net. E pt prima oara cand folosesc acest cuvant scris cu cratima..😊😊
   Spui ca esti imperfecta….
   Cine e oare perfect? …. eu cu siguranta nu sunt.

   Apreciat de 1 persoană

  • Pai nici eu nu stiam, ceea ce stiam e ca am „goluri” la lb rom si am.vrut sa scriu corect, asa ca am cautat pe net.
   Lb rom si mai ales gramatica dusa la extrem, partea aceea cu diftongi, triftongi si alte „miriapode”..🤣🤣….. nu prea e prietena mea…
   Acum as face un test…as pune o singura intrebare celor care termina o inginerie (nu conteaza care) si anume.. „Ce e ala un triftong?”….
   PS: Nici eu nu mai stiu ce e ala un triftong dar l-am auzit pe fiul meu invatand despre asa ceva ….🤣🤣 si mi-am adus aminte ca parca auzisem si eu de asa ceva..🤣🤣

   Apreciat de 1 persoană

  • :)))) te-nțeleg! Eu am făcut criză cînd a venit fiu-miu acasă cu „propoziția” asertivă, cred că într-a cincea, e o denumire nouă și e un fel de enunțiativă veche, pe care o stiam noi, dar nu chiar… și nici nu merită reținută, dar mi-am consumat în seara aia netul pe-o lună.

   Apreciat de 2 persoane

 4. Issa, ai un buchet frumos de calități! Plus cele două, uitate … nr. 12. Modestia. Eu sunt cam în situația lui Ștef, doar că n-am început nici o listă. Tu ești mult mai generoasă… altă calitate😊

  Apreciat de 3 persoane

 5. Cred că din prea mult „bun-simț” ai trecut doar zece! Dacă la „defecte” m-am aliniat şi aliat, la calități…stau în banca mea. N-am de-astea sau am prea puține. Tolerantă!? Da, uneori până la prostie. Şi nu-mi intră-cap să fiu mai puțin…Sinceritate!? Unicul şi cel mai mare duşman al meu! Am pierdut enorm punând tot adevărul pe tavă, dintr-o dată. Măcar de-aş putea să-l dozez, să-l administrez cu picătura şi nu cu găleata!
  În rest, ce să zic şi eu!? Mă bucur să te ştiu! Adică nu, ştiam clar că eşti super, dar mă bucur că ai recunoscut că eşti „the best”!
  Îmbrățişări!⭐⭐⭐

  Apreciat de 3 persoane

  • ❤ ți-am răspuns printr-o poezie înainte de a-ți răspunde la comentariu, așa de mult m-a fascinat ideea donării adevărului…
   În rest, evident că sîntem iar pe aceeași lungime de undă și îți mulțumesc iar pentru gîndul bun și frumos…!

   Apreciat de 1 persoană

 6. La capitolul ”Corectitudine” cred că se înscrie și partea aceasta, cu calitățile. Multe din ele le intuiam, deci pot să spun că nu m-ai surprins, dar ai dat semne că mai ai multe altele. De care ne bucurăm noi, cei care te cunoaștem virtual.

  Apreciat de 2 persoane

 7. O parte dintre calitățile enumerate le simți din scris, pe restul le deduci după discuţiile purtate.
  Dar și de data asta am dat de ceva neclar pentru mine. Empatia este calitate sau nu, că de cele mai multe ori aduce suferință, iar în viaţă există persoane care se folosesc de ea, ca niște adevăraţi vampiri.

  Apreciat de 2 persoane

  • Bună întrebare, într-adevăr. Când pun în cumpănă poziția celuilalt, mă pun în situația lui, să văd de ce gândește (face) așa, iar empatia ajută în această direcție. Că și suferi alături de…, așa e, dar să folosim „limitele” corecte, un medic nu suferă și el alături de bolnav. DEX-ul zice ceva de genu, pt empatie: intuire a realității prin identificare afectivă; formă de cunoaștere a altuia. Constanța și Issa, mereu ne dați de gândit!😒

   Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.