Despre încredere din nou

google

Prietena cu care lucrez acum la un proiect e plecată din București.

Ne cunoaștem de atîtea zeci de ani și am trecut prin atîtea rele și grele împreună… dar am rămas, iar faptul acesta îmi pare că îmi dă dreptul să zic că ne cunoaștem bine.

Sigur, anii trec… să ridice secunda cine nu știe cum trec anii… ne mai schimbăm, de epitete, de conotații, de împrejurări, chiar și de haine, puțini încremenim o viață într-un stil.

Dar baza rămîne. Datorită ei zicem că ne cunoaștem și că sîntem prieteni.

În ultimii ani, pînă la acest proiect comun, am vorbit mai rar iar asta ar fi trebuit să nu însemne nimic.

Și vorbim noi la telefon zilele trecute și-o-ntreb cînd se-ntoarce-n București. Dialogul mot-a-mot a fost așa:

– Deci cînd vii acasă?
– Duminică seara.
– Aha. Ok. Deci luni, marți. Vorbim atunci despre.

Eu am zis-o automat, ca pe o lecție de viață bine învățată, prietena mea să mă omoare instant prin telefon, nu alta… Cum adică luni, marți, dac-am zis duminică??? Vorbești cu mine, cu cine crezi că vorbești…?!?

… Și-abia atunci m-am sesizat… Se simțea jignită și-a trebuit să-i explic ce explic și acum în scris, cu revelație tristă.

Sigur că mai cred în oameni. Dar într-un număr din ce în ce mai mic, pentru că am ajuns, majoritatea, să nu mai ținem cont nici măcar de cele mai banale lucruri pe care le promitem sau le putem face unii pentru alții.

Atît de rar am întîlnit în ultimii ani un cuvînt ținut, încît am ajuns să îl decalez sau pun sub spectrul îndoielii din start. Cîndva mă revoltam, mă certam, plecam, renunțam. Acum le iau ca atare pe toate neținerile de cuvînt și-mi fac, ca în exemplul de față, traducerile mele proprii, ca să-mi pot vedea de treaba mea.

M-a „iertat”, într-un final. Și eu, știindu-mă, aș fi sărit în sus, cu toată inerția mea actuală, la o așa bănuială despre mine.

Iar motivul pentru care îmi expun aceste gînduri e că încă nu înțeleg, sînt eu prea blazată sau lumea se prostește văzînd cu ochii?

35 de comentarii

 1. Buna Issa!
  Cum reusesti sa iei ca atare toate netinerile de cuvant? Pe mine inca ma irita chestiunile astea……le accept intr-un final, dar asta nu inseamna ca nu „zic vreo doua” in coltul gurii….
  PS: Referitor la ultima ta intrebare pot sa-ti spun ca mi-o pun aproape de fiecare data cand merg cu masina.
  O seara buna!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Bine ai zis la final, și mie îmi pare că lumea este tot mai dilită..
  Eu trec peste chiar dacă se mai sare peste cuvânt și încerc totuși să mă pun în locul celuilalt și să înțeleg dacă mie mi s-ar întâmpla la fel, cum ar fi. Totuși dacă sunt lucruri serioase și se încalcă „regulamentul” atunci mă cam tulbur..

  Ps. Mi-a plăcut această melodie. Este pentru prima data când ascult această variantă..
  Seară Plăcută îți doresc, Issa !

  Apreciat de 1 persoană

 3. Și eu țin mult la cuvânt. Acum ceva vreme, chiar am aflat că țineam prea mult și asta mă făcea să fiu foarte tensionat. Am mai slăbit nițel frâiele și acum e mai bine.
  Cat despre lume, eu cred că, dar ce să mai…..viața e frumoasă! ☺️

  Apreciază

 4. Nici eu nu m-am adaptat la societatea în care trăiesc, deși ar fi trebuit, după atâtea experiențe. În mintea mea cu prejudecăți bine înrădăcinate, continui să cred că un cuvânt spus e o promisiune, ba chiar un jurământ fără alte formalități. De aici și lehamitea pe care o simt prea des.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Cei care punem preț pe ceea ce vorbim și scriem, e important orice cuvânt rostit sau scris. Cunoscând oamenii (chiar și intuitiv) îi tratăm cf. poziției prestabilite din grila de valori, dar totuși, atitudinea ne reflectă însuși caracterul nostru.

  Apreciat de 1 persoană

  • Mda, pînă la urmă să ceri reciprocitatea cuvîntului dat probabil că în trendul de azi ar intra la „să n-ai așteptări”, dar mie puțin îmi pasă de trenduri și am pretenții de la oameni, cîți mi-au rămas. Iar cuvîntul dat e un criteriu super de selecție 😊

   Apreciat de 1 persoană

 6. Nici eu nu pot fi resemnată cu asta. Nu e laudă, chiar nu e, dar la mine cuvântul e cuvânt. De la cele mai simple, în genul vin la tine la ora 14, şi la ora 14 fără 10 sunt acolo, până la altele care implică mai multe. Şi mă supăr sincer când văd că alţii nu pun deloc preţ pe asta şi se joacă cu timpul sau nervii mei. Nu le zic, clar. Dar mă supără asta de fiecare dată.

  Apreciat de 3 persoane

  • Eu pot să înțeleg și 5 min după ora 14. Dar să fie 5, să fie 14 și să fie în ziua respectivă… Și uneori mai zic. Sau mai ziceam. Depinde. Dar, cum vezi, acum am ajuns deja să gîndesc din start că toată lumea întîrzie și asta m-a pus pe gînduri…
   Că tu te superi de fiecare dată, mi se pare mai bine, e o reacție preferabilă apatiei. Cred, nu știu, de aia întrebam.

   Apreciat de 1 persoană

 7. Privind in urma,cand ,,cuvantul dat” era intelegere nescrisa dar pecetluita,acuma ,in zilele astea si contractele scrise isi pierd valoarea. Promisiunile incalcate,minciunile sfruntate si neincrederea i-au luat locul. Dar noi mergem mai departe.

  Apreciat de 2 persoane

  • Nu e de ales, cu mersul mai departe. Alegem numai lîngă cine și respectarea cuvîntului, cred că mă repet deja, e un criteriu de băgat în seamă.

   Apreciază

 8. Mereu am spus „puțin și bun”, însă puținul se tot împuținează !🤔
  Citind întâmplări, pe ici, pe colo, îmi vine sufletul la loc, uite, domnule, se întâmplă și altora, așadar nu-s eu moțata pățiților! ☺

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.