Film: Broadchurch

imdb

Numai omu-i schimbător,
Pe pămînt rătăcitor

De unde nu puteam suferi serialele, că cereau timp și era acea mică plăcere de a alege filmul sau filmele, acum le caut pe seriale.

Timpul nu mi s-a modificat cu nimic, dar mi se pare dintr-o dată mai comod să nu-mi mai bat capul cu alegerile respective, știu ce mă așteaptă, îmi regăsesc personajele de care mă atașez invariabil și mai facem împreună cîte o călătorie prin subiect.

Schimbarea asta la față e de cînd am nimerit cîteva seriale englezești de cîte un sezon, maxim două.

E altă viață acolo. Chiar au… calmul englezesc. Nimic nu-i violent, n-au efecte speciale, ketch-up-ul, minimal și el, pare mai natural decît cel în care se toarnă dolari grei, crimele se dezleagă molcom și cu umor. Nu actorii celebri fac aceste filme, ci toate detaliile, umanizarea sau dezumanizarea veridică a fiecărei acțiuni și omuleții nativi delicioși care mișună prin ele.

Cît despre Broadchurch, nu știam cum să fac să-l mai lungesc, că îi venea sfîrșitul inevitabil.

M-am legat cu tot sufletul obosit cu care-i priveam serile de cei doi detectivi urîți și nesuferiți și tare aș fi vrut să aibă sezoanele lui GOT sau alte „succese de casă”.

Dacă n-ar fi pomenite ADN-ul sau alte probe moderne, aș fi zis că-s niște Sherlock Holmes multiplicați infinit și neplictisitor în toate aceste seriale englezești. Dar ei doi mi s-au părut cei mai fermecători dintre toți. Numai Downton Abbey mă mai cucerise așa pe vremuri.

Singurul spoiler pe care simt nevoia să-l dau e cel cu avocata din sezonul doi. Nu sufăr avocații din principiu, e lung aici de zis, dar e și simplu, din pura cauză că nu le pasă de vinovăția inculpatului – care, cu puține excepții, există – ci de cîștigul lor „de sală”. Iar aici a depășit măsura din tot ce-am văzut pînă acum cu avocați. Dacă-mi spunea cineva dinainte, cum spun eu acum, poate c-aș fi stat pe gînduri la apăsatul pe play movie.

O să-i duc dorul pînă mai nimeresc unul la fel. Acum sînt într-o idilă abia conturată cu un serial polonez și diferența de atitudine e mare, mă ține pe loc deocamdată dorința de a-nțelege puțin măcar din specificul lor, nu-i cunosc aproape deloc.

Căci în toate aceste seriale, spre deosebire de cele americane, unde platoul de filmare e prezent permanent în subconștient, e mult firesc, multă viață de zi cu zi.

23 de comentarii

 1. Am vizionat adineauri primul episod din Broadchurch și-mi place, m-a prins 🙂 îți mulțumesc pentru recomandare, Issa!
  Tocmai am încheiat serialul Riverdale și căutam un altul să-l încep. 🙂
  Dacă nu-l știi, Riverdale e cu adolescenți, mister gen Agatha Christie și suspans la finalul fiecărui episod, pe parcursul celor patru sezoane… 😀

  Apreciat de 1 persoană

 2. Într-o perioadă, cât a fost difuzat pe Diva (se întâmpla cu ceva ani în urmă), am fost captivată de un serial polițist britanic, Midsomer Murders se numea.
  Doi polițiști simpatici, ce puteau trece pe lângă tine fără să-ţi atragă prin ceva privirile, Tom Barnaby și ajutorul său, erau nevoiţi să descopere și să pedepsească pe autorii crimelor din satele comitatului Midsomer, sate de altfel pline de oameni liniștiţi și zâmbitori.
  Înţeleg ce te atrage la genul acesta de seriale, liniștea dinaintea furtunii, logica polițiștilor, oameni obișnuiţi frământaţi de problemele personale.

  Scuze, nu am văzut serialul despre care scrii, dar articolul tău mi-a reamintit un altul.

  Apreciat de 4 persoane

  • Bună faza, chiar nu m-am gîndit niciodată…!
   Merci frumos de recomandare 🙂

   Apropo, că te-am prins și am o mare nemulțumire. Făceai apologia wp-ului pe pc. Acum îl folosesc zilnic și are un mare cusur, față de aplicația mea de pe telefon.
   Pe tel, cînd nu am timp, „salvez” un articol și-l găsesc în cititor, la „salvate”. Fac asta din ce în ce mai des.
   Pc-ul n-are save-ul ăla. Cu lupa l-am căutat și nu-i în nici o parte a ecranului, cît de mic 😦

   Apreciază

  • În editorul de pe calculator, sus în dreapta ai trei butoane. În limba engleză ele sunt: Save Draft, Preview și Publish. De la Save Draft salvezi o ciornă a articolului curent.

   https://prntscr.com/swvkvv

   Iar când mergi (în stânga) pe All Posts, ai opțiunea să selectezi toate articolele, toate articolele publicate, toate ciornele, toate articolele șterse.

   https://prntscr.com/swvkx8

   În plus, browserul salvează din timp în timp ceea ce scrii, așa că dacă se ia netul sau curentul, rămâne în browser o copie de siguranță care se încarcă atunci când intri din nou pe pagina respectivă. Sau așa ar trebui. Dar cele mai sigure sunt ciornele.

   Apreciază

  • Nope, asta știu demult.
   Să salvez articolul tău, ca să îl citesc mai tîrziu, asta zic. Că altfel se pierde printre altele și, mai ales, uit 🙂

   Apreciază

  • Păi pe calculator fă-ți cont pe Feedly și bagi acolo blogurile urmărite și-ți arată care ce articole noi a publicat și poți să le citești (și dispar din listă), să le lași (și rămân până când le citești), să le marchezi ca favorite etc…

   Acum că ești la calculator, nu mai ai nicio scuză pentru a nu folosi un reader serios și decent.

   Apreciază

  • Lol, aia o fi reclama de început. Că și YouTube îți bagă reclame. Vezi dacă ai petrecut prea mult timp pe mobil, nu știi folosi calculatorul și nu ai instalată în browser o extensie de blocare a reclamelor? Așteaptă câteva secunde și apoi dă Skip Add sau cum i-o fi zicând, când îți apare opțiunea. Clipul e despre cum să folosești Feedly.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.