imdb

Numai omu-i schimbător,
Pe pămînt rătăcitor

De unde nu puteam suferi serialele, că cereau timp și era acea mică plăcere de a alege filmul sau filmele, acum le caut pe seriale.

Timpul nu mi s-a modificat cu nimic, dar mi se pare dintr-o dată mai comod să nu-mi mai bat capul cu alegerile respective, știu ce mă așteaptă, îmi regăsesc personajele de care mă atașez invariabil și mai facem împreună cîte o călătorie prin subiect.

Schimbarea asta la față e de cînd am nimerit cîteva seriale englezești de cîte un sezon, maxim două.

E altă viață acolo. Chiar au… calmul englezesc. Nimic nu-i violent, n-au efecte speciale, ketch-up-ul, minimal și el, pare mai natural decît cel în care se toarnă dolari grei, crimele se dezleagă molcom și cu umor. Nu actorii celebri fac aceste filme, ci toate detaliile, umanizarea sau dezumanizarea veridică a fiecărei acțiuni și omuleții nativi delicioși care mișună prin ele.

Cît despre Broadchurch, nu știam cum să fac să-l mai lungesc, că îi venea sfîrșitul inevitabil.

M-am legat cu tot sufletul obosit cu care-i priveam serile de cei doi detectivi urîți și nesuferiți și tare aș fi vrut să aibă sezoanele lui GOT sau alte „succese de casă”.

Dacă n-ar fi pomenite ADN-ul sau alte probe moderne, aș fi zis că-s niște Sherlock Holmes multiplicați infinit și neplictisitor în toate aceste seriale englezești. Dar ei doi mi s-au părut cei mai fermecători dintre toți. Numai Downton Abbey mă mai cucerise așa pe vremuri.

Singurul spoiler pe care simt nevoia să-l dau e cel cu avocata din sezonul doi. Nu sufăr avocații din principiu, e lung aici de zis, dar e și simplu, din pura cauză că nu le pasă de vinovăția inculpatului – care, cu puține excepții, există – ci de cîștigul lor „de sală”. Iar aici a depășit măsura din tot ce-am văzut pînă acum cu avocați. Dacă-mi spunea cineva dinainte, cum spun eu acum, poate c-aș fi stat pe gînduri la apăsatul pe play movie.

O să-i duc dorul pînă mai nimeresc unul la fel. Acum sînt într-o idilă abia conturată cu un serial polonez și diferența de atitudine e mare, mă ține pe loc deocamdată dorința de a-nțelege puțin măcar din specificul lor, nu-i cunosc aproape deloc.

Căci în toate aceste seriale, spre deosebire de cele americane, unde platoul de filmare e prezent permanent în subconștient, e mult firesc, multă viață de zi cu zi.