N-are balta pește

Sentimentul acela că poți conta pe cineva.

Și contezi liniștit, pînă ai nevoie și îi ceri cineva-ului ceva. Ceva concret. Ceva.

Și atunci cel pe care contezi te lasă baltă. Devine evaziv – din invaziv, nu-l mai găsești, are brusc altceva de făcut, n-are timp, deși acum, de exemplu, e pandemie.

Sau, conform înțelepciunii populare, te lasă baltă.

De ce baltă, filosofez eu, că tot n-am ce face de cîte ori nimeresc în balta respectivă și m-apuc mereu de căutat etimologia ei.

N-am găsit-o încă, semn că n-a mai fost nimeni curios, dar am dat de o explicație super într-un articol mai recent. Nu te lasă „lac”, „rîu” sau „cascadă”, „mare” sau „ocean” – ultimele două-s de la mine. Te lasă baltă, pentru că balta e, prin definiția ei oficială, ceva format natural, din resturi de alte ape, sau artificial, care nu se reînnoiește de la sine și, prin urmare, în ambele condiții ajunge să miroasă urît, ca să vorbesc frumos.

Atunci… de unde are balta pește? Nu-s biolog, habar n-am, eu din nămol vedeam ițindu-se doar mormoloci și broaște, alge stătute si țînțari, probabil îi pun alții să se înmulțească, ca să-și înmulțească și ei veniturile din activitatea sportivă aferentă.

Dar așa, la figurat, eu nu cred că balta are peștele ei cinstit și curat, țestoase nici atît, că altfel n-am sta toată ziua să dăm cu bățul în baltă.

P.S1. Nu e un articol despre cineva anume. E doar un cumul de impresii despre cum am ajuns în timp să contez doar pe mine însămi, senzație tot mai crescîndă cu anii.

P.S2. Sper să nu dea Aldus iar peste mine din întîmplare și să concluzioneze că demitizez și proverbele.

Pescar Informat

39 de comentarii

 1. In trecut, prin unele zone lucrurile nefolositoare se aruncau la râu sau in baltă.
  Sper ca n-am fost prea crud, e doar o explicatie si atat….
  Sa avem o seara buna si cu mult peste (cui ii place) dar nu din balta…
  😊

  Apreciat de 1 persoană

  • Ce crud, că, dacă extindem, la cîte se arunca azi în rîuri și mări… încep să cred că mă plîng degeaba de o baltă. Ai fost chiar drăguț 🙂
   Seară bună și ție!

   Apreciat de 2 persoane

 2. Balta nu are peşte!? Adică depinde de baltă, să ne înțelegem, că unele au!Cât priveşte ajutorul cerut la nevoie! Hmmm! Depinde! Uite, mie personal, mi s-a cerut de către un prieten „bun” o sumă de bani! Mare chiar şi pentru US. Evident că nu am avut acea sumă. L-am refuzat, explicându-i că nu am acei dolari. S-a înfuriat şi nu mi-a mai vorbit, vorba ta „neam”! Eu pot ajuta pe oricine, dacă pot, iar dacă nu, îi explic! Însă de ce nu sunt crezută că nu pot!???

  Apreciat de 1 persoană

  • Of 😦 chiar scrisesem că nu de bani vorbesc, dar am șters.
   Nu contează. Banii sînt, îmi pare mie, ceva separat în separeurile lumii de azi.
   E vorba de promisiuni neținute, cuvinte luate înapoi, de expresia aceea foarte sugestivă, cînd „nu ai om” să construiești ceva de orice natură.
   Cît despre că nu te-a crezut… nu mi se pare de rău, foarte bune, cel puțin știi că nu îți va mai cere în acest mod. Sper să nu par dură, sînt doar sătulă de lumea bună doar la vorbe.
   Deși aici, pe bloguri, cam la vorbe sîntem buni :))))

   Apreciat de 3 persoane

  • Ai dreptate! Doar că asta mi s-a întâmplat mie! În rest, aici unde sunt, cam trebuie să te descurci singur! Rar se cere ajutor pentru ceva! Eu am o prietenă cu care mă mai ajut din când în când! Tata avea o vorbă: „nu ai, nu mănânci!” Cam aşa suntem noi aici!

   Apreciat de 1 persoană

  • Mi-ai adus aminte de ceva cu vorba tatălui tău…
   Înainte stăteam într-un bloc de patru etaje, cu două scări. Toți nenștiam, seara erau șuete mari la scări, zburau zahărul, lingurița de cafea și punga de făină între etaje.
   Acum stau într-unul de opt etaje, cu o singură scară, de zece ani. Si am constatat, cu ocazia pandemiei, că îmi cunoșteam aproape jumate din ei abia.

   Apreciat de 1 persoană

  • Asta e și concluzia mea.
   Cu balta reală… am altă dilemă, că, oricît n-ar seca, eu tot i-aș arunca pe toți înapoi, spre disperarea unora. Dar îmi și place peștele la nebunie, nu îl refuz niciodată, deci de undeva trebuie că-l mănînc 🤔😁😁

   Apreciat de 2 persoane

 3. Chiar ne_filozofic, are balta sau nu peste? Probabil are, daca nu prinzi prea mult și se pot înmulți. Că te bazezi și caută scuze, ține de caracter. De unde nu-i nici Dumnezeu nu cere. Nu?? 😬

  Apreciat de 2 persoane

  • Corect 🙂
   Acum îmi dau seama că mai există balta și în expresia „… de baltă”. Nu-mi vine în cap un ezemu, dar e legată de caracter. Și nu unul pozitiv :)))

   Apreciat de 1 persoană

 4. Dacă nu plouă sau nu e „ajutată” din exterior cu apă, cred că in timp seacă orice baltă. Dacă nu primesti ajutorul solicitat e foarte posibil să nu reușești ce ți-ai propus, nevoia „seacă” de la sine.
  Poate nu e cea mai plauzibilă explicație, dar…
  În timp m-am învățat să accept refuzul deși mă doare, evident.
  Așa că îmi spun deseori : „Ajută – mă Doamne, să mă pot ajuta!”

  Apreciat de 2 persoane

  • Da. Cu asta cred că trebuie început orice. Și apoi – orice ajutor e binevenit.
   În fine, nu-mi fac de fel planuri minuțioase, dar e clar că refuzurile trebuie luate în calcul și, evident, acceptate 🙂

   Apreciat de 2 persoane

 5. Să știi că eu mai nou pățesc să NU -mi ceară nimeni ajutorul, Deci, frate, nimeni n-are nevoie de mine, la nimic, nimeni nu se plânge de mine, toți sunt fericiți. Poate c-am rămas singura dependentă afectiv de pe lume? Habar n-am. Că eu mai cer câte-un sfat, câte o idee…

  Apreciat de 1 persoană

 6. Uite ca nu m-am ganit de mult la expresia asta. Stricto sensu, cred ca balta are peste daca il pui acolo. Asta pentru ca in mod oficial am doua balti si…jumatate. Adica una e inca in perioada de copilarie … balteasca, daca o fi existand asa ceva. Si mie nici macar nu imi place pestele, dar cum nu am vrut sa imi las sotul…balta, l-am lasat sa isi realizeze visurile pescaresti si de la cativa pestisori acum s-au umplut baltile…

  Apreciat de 1 persoană

  • 1. Nu-ți face griji.
   2. Nuuu… aș fi cerut, am și rezolvat, detest să las lucruri în coadă de pește (că tot vorbim de baltă 😀).
   Dar mulțumesc din tot sufletul 🙂 ❤

   Apreciat de 1 persoană

  • Mă rog, în cazul în care ești axat pe vînătoare sau pescuit cu orice preț. Tocmai mi-ai dat o idee, despre momeli n-am scris niciodată, că nu mă pricep. Dar pot sa deduc 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.