Școala on-line – Google Classroom

arhivă personală

E bestială. Îți trebuie doar simțul umorului și imaginație cu carul.

A demarat mai greu, e drept.

De exemplu, copilul meu. Problema lui inițială a fost că se autodefinea Eu pe WhatsApp și doamnele profesoare n-ar fi știut care eu e…

Apoi grupuri și grupulețe pe diferite platforme, de care eu, ca mămică, am rîs zilnic cum n-am mai rîs de mult. Nu de fenomen în sine, că e firesc să te organizezi cumva nou peste noapte în condiții cel puțin incerte legate de orice.

Am rîs cel mai tare de încercarea de desfășurare a orelor de română. Nu c-ar fi deformație profesională, dar cred că oricine ar fi rîs continuu la dialogurile micilor noastre genii, care, după inițialul „bună ziua” spus în mod propriu de fiecare în parte, degenerau rapid, pînă să apuce de undeva orice subiect sau predicat.

Inevitabil, unul dintre ei scria un cuvînt greșit și începeau de nu-i mai putea opri nici o profesoară on-line.

Mia-m făcut tema.
– Vezi ca-i scris greșit.
– Bine că ești tu deștept și ști să scri…

N-a mers. Au urmat teme date simplu sau documente trimise, de rezolvat acasă, alte grupuri, alte aplicații, formatări, descărcări, distracții. De ore live nu mai zic și eu, că am citit destule și-am rîs ca la încercările de lecție de română scrise pe WhatsApp. Din fericire, n-au apucat să fie multe.

Apoi a venit ceva mișto și mult mai bine făcut, Google Classroom. O aplicație, pentru cine nu știe încă, în care te înscrii cu mailul.

Dar, de cînd am Google Classroom, o iau pe cîmpii și eu, ca-n cîntecel:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2824766297636661&id=100003099565977

Am zis să-i fac cont copilului pe mailul meu, să nu-i scape vreo temă nespusă și viața mea s-a schimbat total. De unde mailul era ultimul în ordinea utilizării, acum bipăie de i-am oprit notificările.

Și au început să curgă mailurile. Dar asta nu e tot. E așa drăguț progrămelul, că-mi aduce aminte repetat pe care trebuie să le termin și mă și întreabă dacă le predau. Ziua mea pandemică a devenit un fel de fă-o p-asta acum, ba nu, stai, las-o, asta era de atașat înainte, …sau asta?!?…

Adică, tradus în clar, pînă la ora asta, 12.19, cînd scriu aceste rînduri, azi, 28 aprilie 2020, nu am deschis mailul de frica Google Classroom, propunîndu-ne să le terminăm întîi, cu orice risc, pe cele de care știam de ieri și alaltăieri.

Ce se întîmplă dacă nu predai o temă la timp, nu știu încă. Dar vă țin la curent.

Iar singura mea alinare în poveste, cînd îmi mai vin gînduri necurate, e să zic cu glas tare, repetitiv: nu voiați voi homeschooling…?!?

_____________________

Update: de cînd am scris, am mai tot butonat. Și am văzut că temele rămîn frumos aranjate, cu termenul sub ele și toate informațiile necesare, în clasa virtuală… Nu Google Classroom are un cusur, ci excesul tembelului de mail, care făcea ca cinci teme să pară cincizeci și de la care m-am dezabonat între timp.

Prezentul text devine, în concluzie, o reclamă pe bune la Google Classroom.

35 de comentarii

 1. 😃 Te-a speriat Google Classroom? Bine că de ăsta am scăpat!
  Îmi imaginez ce va fi și, chiar așa, dacă nu predau temele, ce se întâmplă? Păi ce fac cei care n-au calculatoare, tablete, laptop-uri… sau internet? Ăia repetă anul? Chiar că e de „luat pe câmpii”.

  Apreciat de 2 persoane

  • Ei, pînă mă obișnuiesc :)))
   Deja am descoperit că-ți dă o schemă cu termene de predare etc… doar mailul e enervant, că-ți amintește de mai multe ori același lucru, parcă-i somație :))
   Nu știu ce fac cei care n-au… E un program, „200 euro”, pentru cei care nu-și permit, am auzit că pe alocuri ar mai fi dat niște tablete, nu știu cine, unde și dacă gratis…

   Apreciat de 1 persoană

  • Chiar nu e rău. Deja am descoperit că pot să mă dezabonez de la stresantul de mail, că temele tot acolo sînt :)))
   Și dintr-o dată par mai puține…!!!
   Contactul fizic e totuși esențial, dar pentru asta eu i-aș trimite 2-3 ore pe zi la scoală, pt romana si mate, și-n rest – pe google classroom.

   Apreciat de 2 persoane

 2. O speranță foarte veche, mereu reînnoită, a mea, pare să capete contur. Încă de acum vreo zece ani ziceam că internetul va schimba lumea, și mai ales sistemul educațional. Iaca încep să-mi văd visul cu ochii.
  E timpul pentru MAREA CURĂȚENIE. Trebuie tăiat fără milă tot ce-i redundant, caduc, inutil, trebuie aerisită programa școlară (doar un exemplu: matematica de liceu trebuie să se termine la nivelul de acum al clasei a opta), iar predarea să fie interdisciplinară, (conexiunile dintre științe reprezentând, în sine, folosul efectiv cu care vor rămâne elevii și nu memorarea mecanică).
  Oooo, dar sunt atât de multe de făcut în educație că deja a început să mă doară capul 😉

  Apreciat de 1 persoană

 3. Să încetăm a scoate, pe bandă rulantă, roboței care știu totul despre nimic și să gândim o structură educațională care să producă cetățeni responsabili, versatili, oameni cu drag de cunoaștere și nu analfabeți funcționali.

  Apreciat de 1 persoană

  • O problemă nașpa, dar nu a mea, că n-am milă față de acest balast, care s-ar pune ar fi cohorta de auxiliare și materii în plus, de pe urma cărora trăiesc mulți – pe spatele copiilor noștri, de facto 😦

   Apreciat de 1 persoană

 4. In aceasta perioada de „scoala de acasa” am observat ca o mare parte din copii stiu sa foloseasca „dispozitivele” cu mult mai multa usurinta decat unele cadre didactice.
  Mai mult, m-am uitat azi pe monitorul fiului meu si la ora online de matematica (platforma zoom), 5 copii isi schimbasera numele din lista in „Reconecting” deoarece o „pacaleau” pe profesoara ca nu le merge netul…😂😂😂
  O zi buna!

  Apreciat de 2 persoane

  • O, da, secretul e doar că nu mă plictisesc cu mine :))
   Si nu știu cum am reușit de m-am băgat în atîtea proiecte, că nu-mi ajunge timpul pandemic pentru ele… parcă se face prea repede seară.

   Apreciat de 1 persoană

 5. Pentru că aici s-a putut susține examenul de Bac cu tema făcută de acasă, am fost solicitat să ajut copilul unui coleg și am văzut cum e treaba cu școala în U.K. Are dreptate Mihail. Matematica lor este sub nivelul cerințelor de la noi, pe Engleză sunt doar câteva subiecte… Abia din Universitate încolo se aprofundează, dar nu în stil ghiveci, ci pe domeniu de interes. Da, se învață mai mult în România. Cui prodest? Nu înseamnă că elevii noștri ies mai deștepți cu toții de pe băncile școlii. Hai să fim realiști!
  În altă ordine de idei… Cum să te dezactivezi de la mail? Cum ai făcut? De ce? Până și blogul mi-l controlez prin mail. Pentru mine e ca butelia de oxigen a scafandrului. Și dacă printr-o minune aș reuși să fac asta, sunt convins că nu mi-ar mai reuși să mă și reconectez. Poate doar cu asistență din partea feciorului, că îmi pare priceput… „alt+f4”, da?… 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • Cît îmi doresc să fie așa! Și ce teamă ascunsă am pentru întoarcerea în septembrie la școală cu același ghiozdan de 8 kg cu materia academică din el… 😦

   În cealaltă ordine, să îți explic cum e cu mailul, o sa înțelegi dezactivarea :))
   Așadar, clasa virtuală funcționează fain. Se pun temele, poți să comentezi la ele, se pot modifica, are rubrică în care le vezi, cu termenul de predare frumos și clar scris. Estetică și utilitate impecabile. Și ce crezi că face mailul în povestea asta? La fiecare modificare de către profesor a temei – un mail. Și, cu o zi înainte de un termen de predare, se apucă să-ți amintească din timp în timp chestia asta.
   Deci la o singură temă, cu termen de predare mîine, poți primi și zece mailuri, cîteva de reminder și restul dacă a fost modificată. Și crede-mă că, cînd vezi mailul înnegrit de mesaje, ți se par o mie în loc de una, pînă să le mai citești pe fiecare în parte…
   Așa că ducă-se, un simplu click pe iconița Google Classroom e suficient :)))

   Apreciază

 6. E de râs și cu multe sincope la început, dar eu zic că o să iasă ceva foarte bun, iar peste ani o să-ți amintești cu zâmbetul pe buze aceste momente. Mă bucur să știu că ești printre pionierii acestui program și aștept alte vești despre el. Sunt convins că ai multe de povestit, iar eu sunt curios din fire.

  Apreciat de 1 persoană

 7. Aaaa! Așa sunt eu, mă prind mai greu dar și când mă desfac…numaidecât îmi reușește! 🙂 Nu era vorba deci de e-mail în sine, ci numai de adresa acestei platforme școlare. Și eu îmi doresc să ajungă foarte curând un program viabil și fără sincope. Îmi amintesc de o contabilă de la una dintre primăriile unde mergeam și cu care eram prieten. Se plângea de un program de contabilitate pe care i-l băgase „sistemul” pe gât. Era atât de prost și de inoperabil, încât ea și-l făcea din mână și abia apoi se străduia ca să-l introducă prin program. Costase bineînțeles și o grămadă de bani. După ce și-au încasat privilegiații banii, au venit alții care au fost nevoiți să-l îmbunătățească. Acum se pare că merge bine și e toată lumea mulțumită.

  Apreciat de 1 persoană

  • Din păcate…

   În cazul de față, programul e impecabil, aplicația mă anunță singură cînd apare o temă nouă și e suficient și perfect fără mail. N-am idee, poate unii au nevoie de atîtea remindere, dar mie mi se părea doar foarte stresant!

   Apreciază

 8. Hmm, chiar nu stiam de google classroom, o inovatie chiar si pentru mine care umblu cu IT si emailuri toata ziua 😅.
  Eu am o idee, creeaza-i lui o adresa personala de email si verifica constant cu el prompturile de la aceasta aplicatie. Poate ca o sa iasa ceva bun din asta si se auto-educa.
  Mult success!

  Apreciat de 1 persoană

  • Are mai multe decît mine și sînrem deja conectați simultan… dar tot mă uit la temele de zi 🙂
   O fi proaspăt progrămelul, nici eu nu auzisem de el, la noi in țară nu se punea problema…

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.