Amin

TheoLogikon

Se hotărî, după ce tot privea de cîteva zile spectacolul halucinant, aleatoriu la postarea unei cunoscute oarecare. Scrise și ea un Amin, dar fără semnul exclamării, i se părea mai mult o afirmație decît o exaltare, deși nu ar fi contat în banda rulantă de Amin-uri care curgea nestingherită.

Apoi opri notificările de la postare, gîndindu-se cu oroare comică la necunoscuții participanți la marele Amin virtual care ar urma s-o bipăie.

____________________

Își aduse aminte de mulții ani în urmă cînd își făcuse cont pe facebook. Cu scopul fix de a găsi oameni dragi din trecut, auzise de la prietene de rețeaua asta virtuală și chiar din primele zile se întîlni cu o fostă colegă de facultate.

Bucuria a fost atît de mare, nu era atunci messenger, nu erau like-uri și emoticoane, s-au regăsit imediat, avînd cont amîndouă și-au vorbit așa, primitiv dar cît de uman, direct și public. Publicul era atunci alcătuit din alți vreo zece prieteni cunoscuți bine și, privind înapoi, i se părea acum grădina Eden a facebook-ului.

A fost așa o perioadă. Cuvintele alea simple schimbate de sărbători, binețele date din cînd în cînd, cîte-o întîmplare comentată împreună.

Apoi au început să apară. Ușor, într-o progresie constantă și invers proporțională cu valoarea efectivă a oricărui act sau fapt, au apărut știrile publicate on-line, urmate rapid de știrile false. Pozele, care, într-un final, au acaparat tot. Cu sau fără mesaje, cu sau fără sclipici gif-at. Citatele, emoticoanele, inimioarele.

Și rețeaua a devenit, în timp și fără întoarcere, o expunere frivolă de mîncăruri, destinații exotice, știri fake, rugăciuni febrile și mesaje frumoase cu ocazia…, Cuvîntul inițial pierzîndu-se aproape de tot într-un hău curcubeic.

Observase chiar un tipar înainte de cele două mari sărbători creștine din an: partea care le nega vehement și partea care se axa pe ele, ca pe un număr virtual ce necesita o executare reușită.

Și se gîndea din ce în ce mai des că între extremismul unor injurii a la Charlie Hebdo asupra unor lucruri totuși sfinte pentru unii dintre noi la habotnicia unor binecuvîntări date dintr-o calitate imaginară de mare preot al propriului profil de facebook asupra amin-urilor comentatoare nu-i nici o diferență.

Ba chiar asupra cuvîntului binecuvîntare se opri mai îndelung, tot din cauza generalizării lui și-și vîntură prin minte persoanele cunoscute utilizatoare de binecuvîntări ad-hoc… pînă, prin excludere elementară, rămase cu doar doi oameni în textul cărora ar simți îndreptățirea morală a folosirii acestui cuvînt deosebit. Și care, ca un făcut, îl spun atît de rar încît parcă chiar face ce trebuie.

Și mai observă, cu bucurie interioară nedisimulată, decența, discreția, uneori aproape absența de la astfel de manifestări a celor în a căror judecată mai credea. Căci există o anume demnitate în a-ți purta credința, fie de om religios, fie de ateu.

____________________

… Apoi hotărî că nu mai avea să mai contribuie la operațiunile de bifare virtuală bianuală a unei credințe ostentative. Îl șterse de tot, după alte cîteva gînduri scurte pe cuvîntul scris și pe lîngă el și închise laptopul, șoptind un Amin încet și lung în aerul tare al dimineții de aprilie.

Nicăieri și niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proști. Ne cheamă să fim buni, blînzi, cinstiți, smeriți cu inima, dar nu tîmpiți (Nicolae Steinhardt).

22 de comentarii

 1. Ai dureros de mare dreptate!În religia catolică Amin înseamnă ,,Facă-se voia Ta!,, este rostit la semnul crucii cu mâna în dreptul inimii…cum să pui pe fb ca să aduni likeuri? E falsitate maximă când vezi astfel de oameni.Zic bine că a desființat!Cedința nu o etalezi!

  Apreciat de 2 persoane

  • E subiect lung și greu… mereu îmi dau seama numai după ce-mi eliberez mintea prin scris, dar, dacă tot am scris, de obicei las așa.
   Pe lîngă etalarea de bisericuțe virtuale cu ciorchinii lor de aprobări, am mai ajuns și la „rafinamentul” mesajelor redirecționate… la astea chiar nu răspund niciodată, cînd am timp chiar le șterg nedeschise :)))
   O să fie, cred, tot mai greu să ne spunem unul altuia două-trei cuvinte simple și directe.

   Apreciat de 2 persoane

  • Mie îmi răspunzi dacă îți zic Hristos a înviat?zilele trecute n-am putut iartă-mă. E o urare din inimă!Paștele e simbolul primăverii al reânoirii Îți doresc lumină în!Numai ine și belșug!

   Apreciat de 2 persoane

  • „Credința nu o etalezi”?

   De ce să n-o etalezi? Păi, tocmai asta e ideea, că trebuie să o etalezi.
   De exemplu, portul unui crucifix… sau a-ți face cruce când treci prin fața unui lăcaș de cult.
   Nu poți fi credincios doar „în cămăruța ta”.

   Apreciat de 2 persoane

  • Păcat e când o faci oar pentru a fi apreciatăE!xprimare a fost că a scris Amin ca sa adunelikeuri……nicidecum sa isi arate credința!E ca un tarabagiu ce vinde Crucifixe daar banii îi bea! Așta cred despre cei care pisează omul la cap cu expuneri religioase și falsuri pentru likeuri!

   Apreciat de 1 persoană

  • Și eu. Și e, ca și a ta, tot o percepție proprie… Dar, dincolo de gradul de intro- sau extravertire al fiecăruia dintre noi, mă scutură aceeași senzație de suprafață în astfel de momente.
   Tanti Aurica de la mine de la țară are si ea cont făcut de nepoți și se uită pe el și folosește butoanele, dar nu simte nevoia de înregimentare virtuală de sărbători. Preferă să sune pe skype pe toată lumea și să spună cele cuvenite 🙂

   Apreciat de 4 persoane

 2. E bună și „cămăruța ta”, dar nu trebuie să-ți lași acolo și crucea, și credința atunci când ieși din ea.
  La asta mă refeream.

  Pe de altă parte, nu trebuie să cazi nici în extrema cealaltă. Întotdeauna m-au dezgustat tipii care cad ca vitele înjunghiate pe trecerea de pietoni sau pe holurile instituțiilor atunci când a sosit „ora de rugăciune”. Nici așa, dă-o naibii!

  Apreciat de 1 persoană

  • Ce-i drept, biserica de-aia a și fost inventată, pentru o mulțime de oameni cu aceeași credință.
   Dar cîteva mii de ani de istorie reală și cîțiva alți zeci de ani de tehnologie ne-au dus cam departe în domeniu, după mine. Nu atît spiritual, cît artificial.
   Despre cei „care cad”… parcă nu m-aș exprima și eu, ai zis destul de bine :))

   Apreciază

 3. Şi din această cauză am redus drastic plimbările prin târgul „facebook”! Am avut câteva experiențe neplăcute şi am zis şi eu un „amin” şi mi-am făcut o sfântă cruce şi m-am îndepărtat! Oricum nu postam decât o dată pe an, dar avalanşa de icoane, inimi, sfinți, îngeri care mă „amenințau” cu pedepse drastice dacă nu fac „nu-ş ce”, m-a ajutat să mă retrag în siguranță…Personal îi înțeleg. Pe unii. Sadoveanu spunea despre o veveriță aşa: „cu grăunciorul ei de înțelegere”, iar eu transfer zicerea la unii semeni…

  Apreciat de 1 persoană

  • :))) deci amenințările alea sînt sinistre, din păcate 😦
   La un moment dat erau la liber și pe fb, dă share la icoană că o-ncurci, văd că s-au mutat pe mess și pe whattsapp acum… iar de sărbători sînt avalanșă :))

   Apreciat de 1 persoană

 4. Omului îi place să se etaleze cu ce are mai de preț. Unii o fac prin banii fără număr de la petreceri sau pe diferite canale media, alții prin bucatele înșirate în fața invitaților, dar sunt și mulți care-și expun credința, ca pe o marfă.
  Hristos a înviat!

  Apreciat de 2 persoane

 5. Atâta timp cât acolo am prieteni cu preferinţe muzicale asemănătoare, prieteni care știu să aprecieze o poantă bună sau care mă ţin la curent cu întâmplările din lumea largă, Facebook nu mă deranjează. E adevărat că periodic, de două ori pe an, odată cu sărbătorile, mai fac câte o curățenie. Am și eu câteva prietene (chiar le cunosc) care postează imagini biblice sau rugăciuni, dar nu le iau în seamă și am observat că aplicația nu-mi mai arată ce publică.
  Dar, indiferent de inconveniente, trebuie să recunoști că în perioada asta ne-a ajutat să nu ne plictisim.

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.