Reportaj cu masca de gât

arhivă evident că personală

Totul a început vineri, când am primit avizul că a sosit coletul din… Coreea – nu-ntrebați care, comandat cred că anul trecut. Asta ca să arăt că n-am ieșit de dor în oraș, deși mi-e.

Deci o adevărată excursie, în vederea căreia m-am pregătit temeinic pentru luni. Nu mai știu ce pretexte am învârtit luni, dar am ajuns azi, marți, la oficiul poștal respectiv.

Întâi am probat masca. Aveam, în sfârșit. Un chilipir de la emag – băgate săptămâna trecută, cu 3 lei bucata, fără adaosuri, tva etc, act caritabil.

E bine c-am probat-o, să nu plec nervoasă la drum, că am observat instant cât de groaznic e cu ea și că mi se aburesc ochelarii la fiecare expirație. Am aflat repede apoi de la prieteni că masca, deși pare identică din toate unghiurile, are o parte superioară, cu un fir metalic în ea ce se pliază pe nas și abia apoi, peste, pui ochelarii. Am povestit, că poate mai există cineva ca mine, căruia nu-i dă prin cap.

arhivă personală

În fine, ies din casă spre metrou – dor mi-era și de drumul ăsta… Gol, dar ca să vezi, la traversat – mașini ca inainte.

arhivă personală

La metrou – decent și-aici, că și de peron și metrou gol îmi era la fel de dor… ajunsese de ziceai că la orice oră iese valul de elevi de la liceu sau de oameni de la serviciu.

arhivă personală

La Unirii – lume, trafic aproape firesc, măști rosii, negre, albastre, după buget. Magazinașul cu genți și trollere de la Unirii 1 era, spre surprinderea mea, deschis. Interesant, poate știe patronul ce nu știe călătorul.

arhivă personală

… În zăpușeala aia care se crease în spațiul infim de aer dintre mine și mască, mă gîndeam numai la textele, tone, citite despre ăștia micii cu fulare iarna, că nu ar trebui să le punem, căldura întreține microbii, care încep să colcăie mai abitir. Ok, dar corona e virus și de el am citit că, din contra, tocmai de căldură ar fi ucis.

Cine să mai înțeleagă organismele microcelulare…

Un alt inconvenient a fost că, jumătate de drum, pân-am uitat, conform legilor Murphy probabil, m-au mâncat într-o sinestezie totală ochi, nas, urechi, față, mâini, tot.

Alte 15 minute am stat la 133. Dar să nu-l bârfesc prea tare, că despre programul STB nu m-am informat, recunosc. Cald, umbră, liniște, nu mă plâng.

arhivă personală

Ce-am văzut nou e că toată lumea trece acum bulevarde fără trecere de pietoni, așa, ca-n orașele de provincie seara când nu prea trec mașini, pe unde apucă. Sau poate e așa doar la Timpuri Noi.

La oficiul poștal 6 m-a enervat maxim o taxă suplimentară de 40 lei, pentru statul român, dar după câteva replici de ceartă mi-am adus aminte că viața e scurtă și unică și ne-am despărțit amice, eu și funcționara.

arhivă personală

Nu sufăr nicicum de bodegi, restaurante sau magazinașe închise. Nu-mi lipsește forfota din jurul lor. Dar niște covrigi calzi, umpluți sau nu, da…

Lângă o Trenta Pizza deschisă am găsit și-un chioșculeț cu cafeaua mea de doi lei. Era 3.00, preț de pandemie, dar ce mai conta.

arhivă personală

Îmi place liniștea din oraș. Nu sufăr de claustrofobie, de singurătate, ba chiar o mai caut, de izolare sau depresii.

Singurul disconfort e starea ciudată de firesc și nefiresc simultan, de care nu scap de când a început povestea asta.

Și da, nu pot să vorbesc prin mască. Încă. Nu știam despre mine că-s așa de anacronică.

La un moment dat, stând pe-o bordură mai înaltă în stație la autobuz, am găsit și-o pană. M-am uitat în jur, era doar ea, drept în fața mea, am luat-o și m-am gândit că poate nu-s singură pe drum.

arhivă personală

Acestea fiind întâmplate, urmăriți și voi cam cum și dacă mă mai manifest în următoarele două săptămâni, că poate m-am întâlnit cu corona. Sau poate îl am deja. Sau poate l-am avut și n-am avut habar.

Doar trăind aflăm.

48 de comentarii

 1. Eu am lăsat ochelarii acasă, Issa, fiindcă se abureau chiar cu firul metalic în partea de sus și masca mulată astfel pe nas. Însă tocmai am aflat de pe fb, unde a distribuit o prietenă, că și pe la ochi poate intra virusul, așa că îmi voi lua ochelarii data viitoare, chiar de se aburesc, cei de soare, că sunt mai mari :)))

  Apreciat de 2 persoane

  • Da. Așa e. Se aburesc și așa, am văzut, drept care pe străzile giale am ținut-o sub nas, iar în metrou și autobuz – pe el, așa, cumva, pe jumate, găsisem eu o poziție convenabilă momentană… 😀

   Apreciat de 2 persoane

 2. Masca are fir?? Serios? Deci e clar. Cât am purtat-o, am fost pe lângă. Acum nu ştiu dacă mai am, măcar să ştiu.
  Fain reportajul, frumoasă plimbare. Dar tot mă gândesc: atât de mult face un colet sau e doar acum, cu ocazia pandemiei?

  Apreciat de 1 persoană

  • Da, are, după ce îți spune cineva îți dai seama imediat și tu, așa am pățit eu 😀

   Atîta îți cere statul pe un colet din afara Europei. Sau poate doar din Asia, nu știu. Ce știu e că, pe un colet cu produse de 39,7 $, am plătit statului 8 lei și 33 lei, două taxe separate pe care le consider fără bun simț. De-aia m-am supărat, mai ales că nu știam dinainte, nici nu mă gîndeam…!

   Apreciază

  • Am aflat de pe fb, cică așa se plătește tva la tot ce depășește o anumită sumă.
   Deci probabil întîi dai un tva țării respective, inclus în preț, apoi statului nostru. Mă întreb ce rost mai are prețul inițial…

   Apreciat de 1 persoană

 3. Să zicem că m-am obișnuit cu măștile de când le port, deși uneori mi se pare că n-am aer suficient. Lucrul cel mai rău este că încep să mă satur din cauza restricțiilor. Vreau concerte, hoinăreală fără declarații pe proprie răspundere.🙂

  Apreciat de 4 persoane

 4. Și mie îmi place să observ și am văzut (voiam să scriu într-un articol propriu dar nu am răbdare, fiindcă îmi vine acum ca un apropo), doi oameni care purtaseră măști în aerul liber, iar când s-au întâlnit și le-au dat în jos, ca să se înțeleagă între ei… Tocmai atunci au renunțat la ele! E greu să vorbești prin mască, oricine ai fi. E greu să-ți pui ochelarii din când în când și să te întrebi dacă nu cumva i-ai infectat cu mănușile… O fi greu să stai în casă, dar e și mai rău să fii nevoit a ieși… Îmi doresc să spun degrabă vorba: „Totul e bine când se termină cu bine.” Dar când se termină? Și mai ales, ce?

  Apreciat de 1 persoană

 5. Uite așa am făcut și eu o plimbare fără să ies din casă, cu ajutorul imaginilor și a comentariilor tale de ghid competent și polivalent. E nevoie de instructaj pentru purtarea corectă a măștii, mai ales că i-am văzut pe unii care nu-și acopereau nasul, iar câte unul mai rebel nici măcar gura. Doar barba.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Chiar atât de pustiu e Bucureştiul?Vai..la fel e şi la mine la ţară în Moldova, nu auzi tren,maşini, avioane nimic.De când tot fac vizite la spital port mască, noroc că nu port ochelari, da,la faza cu vorbitul nici eu nu-s de înţeles că am impresia că stau într-un cazan cu capacul pus şi mi-s înfundate urechile.Se mirau medicii la început că port mască dar am zis preventiv pentru gripă,răceală..şi m-au felicitat! Deci stoc de măşti am dinainte de carantină! Acum dacă ies, ies doar în curte…magazin pentru cumpărături e la doi paşi de casă.Cu dorul de oameni luptăm toţi, aşadar!

  Apreciat de 3 persoane

  • Mulțumesc!
   Cred că la Suceava e sau ar trebui să fie mai strict puțin… pe-aici prietenele îmi spuneau că nici n-ar fi obligatorie masca, în spații libere și goale, eu mi-am pus-o și pe nas doar în metrou, autobuz și la poștă 🙂

   Apreciază

 7. Nici nu-ți imaginezi, Issa, cât îți mulțumesc pentru pozele astea 🙂 Îți doresc un Paște fericit, să fim sănătoși cu toții. E articolul meu preferat, îți zic din nou, mi-era dor de metrou 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • Sincer, nu îmi imaginez, sînt sigură că ai un motiv subiectiv întemeiat frumos 🙂 dar mă bucur mult!
   Să știi că metroul e neschimbat, doar foarte abordabil acum și, după ce m-am sprijinit de toate barele lui, ca de obicei, mereu după… mi-aduceam aminte și de precauțiile suplimentare…
   … Eh. Doamne-ajută și sărbătoare de Paște frumoasă și ție!

   Apreciat de 1 persoană

  • Ești iertată axiomatic 🙂
   …De-ai ști și tu de cîte ori am dat Bucureștiul în gînd pe Brașov…! Ultima oară, acum 2 ani, cînd am fost pe-acolo. Deși m-au revoltat prețurile, toate mai mari decît prețurile noastre din parcuri vara, cînd sînt oricum mai mari decît cele din magazine. Dar Brașv e Brașov 🙂 ❤

   Apreciat de 1 persoană

 8. Hristos a inviat, draga Issabela!
  Sincera sa fiu, nu stiam ca posta inca functioneaza in limite normale, cred ca este un lucru bun, atata timp cat se pastreaza regulile.
  Si nu pot decat sa zic ca te-ai aventurat un pic prin oras. Eu abia de imi permit sa merg la magazinul local sa imi refac stocul de alimente si chestii pentru acasa.
  Dar, atat de liber nu cred ca am vazut vreodata orasul asta, judecand din fotografiile facute.
  Multumesc pentru postare, sanatate! 🙂 🌺

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.