Nu știam despre câini mai mult decât ce-am tot văzut pe la Cezar Milan prin reportajele de specialitate, dar el e psiholog de câini, iar eu nici măcar psiholog de oameni nu sunt.

Mai știam, de la câinii din curtea de la țară, că latră și că-s foarte drăguți și că, dacă le dai drumul din lanț, sunt în stare să te dărâme de bucurie, oricât de micuți de statură ar fi ei.

Și câte mai poți ști într-o viață obișnuită, fără să crești vreodată unul de la A la… cât se poate.

Acestea fiind zise și având deja și un copil mic, m-am trezit într-o zi cu un vecin drag, împreună cu care îngrijeam cât puteam animalele de-atunci din jurul blocului, că-mi aduce acasă un cățeluș. Mic, negru, pufos, cu două mărgeluțe rotitoare, curioase foc, pe post de ochișori, tot negre și ele. Și mă roagă să îl țin eu vreo două săptămâni, până când avea să-l dea cuiva sigur, cu care vorbise deja.

Arhivă personală

Nu l-am putut refuza, avea deja acasă destule animăluțe și el și mi-am zis că n-o fi mare lucru un cuțu așa de mic și de drăguț, crescusem destule pisici…

Mare greșeală de gândire, mi-am dat seama destul de repede, căci diferența e una majoră: pisica nu trebuie scoasă afară din casă de măcar două ori pe zi, indiferent de anotimp și chef.

Punând și copilul la socoteală, am avut parte de ceva plimbări neplănuite, soldate cu două hamuri, de unul trăgea copilul într-o parte, de lesă – cățelușul în cealaltă… Ambii știau să meargă, numai că niciunul cum și unde voiam eu.

Altfel, erau prieteni la cataramă, copilul și Sasha, o botezaserăm deja pe mica prințesă neagră.

Arhivă personală

E relativ ușor de imaginat cum se schimbase viața noastră peste zi: mai multe jucării împrăștiate, mai mult dezastru într-un orar zilnic încă într-o continuă schimbare…

Dar tot greul a fost în egală măsură și frumos. Până în ziua dinaintea plecării Sashei la stăpânul de drept, când copilul meu s-a gândit, cred, că arta vorbitului n-o stăpânea încă bine, că ar trebui să dăm cățelul spălat, curat, aranjat…

Doar secunde i-au trebuit să-l ducă-n baie și să dea pe el cu toate șampoanele și cremele cărora le-a putut desface capacele. Nici apa n-am auzit-o curgând, încă nu-i dăduse drumul, unul nu scotea un sunet, cățelușa era toată un luciu gros și un miros de parfumuri îmbinate de mi se făcuse și mie rău.

Am spălat-o cât am putut de bine și de repede, nu știu ce mai făcuseră ele acolo în clipele alea, dar Sasha nu părea chiar în regulă, mi-am lăsat copilul la primul vecin acasă și-am dus-o pe Sasha la primul veterinar găsit în cartier…

Și-așa a stat Sasha la noi o săptămână în plus, cu drumuri zilnice pentru săruri, vitamine și probabil și altele în fiola aceea mică la care nici măcar un geamăt nu scotea.

Ziua în care, tot încercând-o între timp, că nici nu mai mânca micuța nimic, mi-a hăpăit un ou fiert din mână până să-mi dau seama de mișcare, a rămas și azi un crâmpei de amintire fericită.

Ce-am învățat din această întâmplare…? Pe lângă alte mărunțișuri despre câini, copii, chiar și despre mine, am învățat mai bine decât din toate cărțile de parenting pe care le aveam că, atunci când un copil mic e treaz și e o liniște desăvârșită în casă, sigur e ceva în neregulă.

Aș retrăi totul. Aș rescrie totul, până la un punct anume.

Și, dincolo de acel punct, aș ști azi că există Furnizorul tău de experiențe.

Au multe cursuri de Experiențe dezvoltare personală, printre care și unul de dresaj canin. Sunt toate cam la același preț cu unul de durată, dar, în funcție de scop, evident, mult mai interesante.

Colaj Canva – foto și text experimentează.ro

Nu pleci de la ei, ce-i drept, cu o diplomă de absolvire, dar concentrezi câteva luni anoste de stat în bănci și luat notițe la cursuri clasice în câteva zile trăite în afara sferei cotidianului, de obicei în locații pliate pe obiectul cursului sau la hoteluri deosebite, cu specialiști adevărați în domeniul respectiv.

Util și plăcut într-un cadou binemeritat, pe care îl poți primi, dărui sau ți-l poți face singur: experimentează.ro.

Și, poate, într-o zi, o altă Sasha.

Foto experimentează.ro

_________________________

Articolul O experiență… canină a fost scris pentru Spring SuperBlog. Sponsor – experimentează.ro.