Reclame pe înțelesul tuturor

M-am molipsit de la Constanța.

Căci am și eu un vis vechi în domeniul advertisingului. Am mai multe, nici nu mă mai decurc prin ele, că nu le-a mai zburătăcit nimeni de mult, se duc singure la culcare, ca găinile, dar legat de reclame am unul mare și bun, de mi-a rămas pe suflet.

Un vis vechi de cîțiva ani. Poate-l rezolv cu voi, să-l dau la vreun anticariat de vise.

Deci nu-nțeleg reclama asta.

Începe, după mine, super creepy, parcă-i un generic de film pe bază de Stephen King: unei tipe impecabile, pe o față de marmură, îi curge sînge din ochi. Ba chiar, mai concret, asocierea mea mentală e cu Carrie.

Caut logica și explicația acestei scene. Dacă era din nas, hai, să zicem, e mai cumva altfel, mai omenește. Sau poate e o metaforă și n-o pricep eu.

E și curat lună peste tot în reclamă, tipa impecabilă parc-ar trăi într-un balon steril de sticlă. Știu că nu-s elucidate complet cauzele parodontozei, dar curățenia perfectă din reclamă parcă n-ar rima nicicum cu nici o boală din lume.

Iar cadrul cu scuipatul în chiuvetă îmi repugnă total, în orice împrejurare, nu văd pixel de estetică în cadrul respectiv. Sînt așa de oripilată de gest, că numai gîndul la Arghezi mă mai liniștește:

Din bube, mucegaiuri și noroi
Iscat-am frumuseți și prețuri noi.

… Asta trebuie să fie, vreun fel de naturalism naiv, nici nu știu să mă exprim exact.

Și, la sfîrșit, că-i scurtă, din nou tipa impecabilă, nici măcar c-un fir de păr clintit din coafura desăvîrșită, ridică o buză perfectă cu un deget ideal și zărim niște dinți aliniați îngerește, albi, strălucitori, egali între ei toți (parcă-i placă), dintre care lipsește unu’. Punct.

Ați înțeles ce nu-nțeleg, sîngele din ochi și albul orbitor al decorului. Mulțumesc anticipat, cu măcar o idee trebuie să m-aleg.

40 de comentarii

 1. Faptul că începe cu scuipat (cu sânge) în chiuvetă mie-mi pare scârbos tare, de-ntorc capul și nu mai văd care-i pasta de dinți căreia-i face reclamă :)) A, ba da, că nu pot închide urechile, așa că tot mi se întoarce stomacul pe dos :)))

  Apreciat de 2 persoane

 2. I-am propus Constanței o statistica – procent și durată în spoturile publicitare Tv a reclamelor pentru companii medicale, medicamente/suplimente/dispozitive medicale. cosmetice cu recomandări medicale. Ar putea arăta cât suntem de bolnavi – oricum vreți să interpretați asta.
  Fiindcă sunteti atât de iuți, am renunțat la subiect. Oricum, sunt prea leneș pentru statistica asta.

  Apreciat de 3 persoane

 3. Poate e vorba de pardontoză manelistică și atunci am rezolvat cu scuipatul în chiuvetă.
  Cu sângele care curge din ochi e mai greu nițel. Mesajul ar putea fi: „Nu glumiți cu pardontoza. Cumpărați repede pasta noastră de dinți. Doar așa veți putea opri evoluția bolii, care în fază terminală poate duce chiar la ochi însângerați… ” 🤔

  Apreciat de 1 persoană

 4. Mie-mi place reclama.
  Nu mă deranjează de nicio culoare scena de început. E în ton cu mesajul reclamei.
  Albul decorului? În ton cu albul dinților. Fondul rușu pe care scrie (tot cu alb) la secunda 19 ce trebuie să ținem minte? În ton cu roșul sângelui.
  Scena cu sângele care-i curge din ochi este chiar inspirată. E construită în așa fel încât să frapeze. E mai puternică decât dacă i-ar fi curs sânge din nas, lucru cu care toată lumea e familiarizată (cui nu i-a curs sânge din nas niciodată?) și pe care deci toată lumea l-ar ignora. Dar așa, scena asta e parcă ruptă dintr-un film horror și asta e și percepția ta: că dacă te-ai vedea curgându-ți sânge din ochi la modul ăsta, cum îi curge tipei din reclamă, te-ai speria și te-ai duce la medic. Pe când dacă-ți curge din gură, continuă reclama, nu-i dai importanță și deci greșești. Înțelegi?
  În concluzie, reclama e construită mișto și are impactul dorit. O singură vină-i găsesc: faptul că spune la sfârșit că sângerarea gingiilor e semn că urmează să-ți cadă dinții. Păi dacă-i așa, oprirea sângerării (pe care o rezolvă pasta de dinți) nu face decât să-ți ascundă acest semn. Că, evident, nu sângerarea este cauza căderii dinților, sângerarea e doar un simptom al unor probleme cu gingia, simptom pe care, acum, pasta de dinți îl va camufla. Way to go!

  Apreciază

  • Aha, și te poți trezi într-o bună dimineață fără dinți, fără să știi de ce, înțeleg, păi atunci mai bine nu mai folosești parodontax, măcar să ai idee ce te-așteaptă.

   … Tu ce faci, încerci să salvezi reclama…? 🙂

   Apreciază

  • N-am ce salva, reclama e bună. Nu știu de ce nu-ți place ție.

   Ideea cu căderea dinților e așa: există niște probleme la nivelul gingiilor, înțeleg. Aceste probleme sunt o cauză pentru mai multe efecte: sângerare și, mai târziu, căderea dinților. Prin faptul că pasta de dinți oprește sângerarea, te face ignorant cu privire la faptul că ai niște probleme. Dacă n-ar fi oprit-o, sângerarea te-ar fi pus în gardă că ai niște probleme la gingii.

   Soluția corectă e asta: dacă vezi că sângerezi (mai mult decât o dată pe lună, când te freci mai puternic cu periuța, gen), mergi la dentist să vezi ce ei, nu cumperi o pastă de dinți care să-ți elimine sângerarea, fără să știi de fapt care e cauza acolo. Da-n rest, reclama e ok.

   Apreciază

  • Deci, Aldus, n-ai de ce să mai mergi la dentist dacă îți sîngerează gingiile mai mult decît o dată pe lună, acum, cu reclamele Parodontax, e clar că ai parodontoză și îți cumperi pasta și gata…

   … Par să fi înțeles în sfîrșit reclama, nu?

   Apreciază

  • :)))) pasta aia chiar e bună, asta între noi fie vorba, și, prin oprirea sîngerării, încetinește simptomele din spatele acesteia. Ca de căzut oricum ne cad toți tuturor la un moment dat.

   Apreciază

  • Deci, Aldus, n-ai de ce să mai mergi la dentist dacă îți sîngerează gingiile mai mult decît o dată pe lună, acum, cu reclamele Parodontax, e clar că ai parodontoză și îți cumperi pasta și gata…

   Aia e o scăpare. Pasta zice că luptă cu sângerarea, nu cu cauza ei. Cauza poate să rămână bine-mersi acolo și tu, fără sângerare, n-o să mai fii conștient de ea. Cel puțin mie asta îmi sugerează textul reclamei și asta critic eu la ea. În rest e ok.

   Să zicem că dacă fumezi, după un timp începi să tușești, să respiri greu și apoi faci cancer la plămâni. În mod normal, tusea și respirația dificilă sunt simptome care îți pot da de gândit, te pot determina să mergi la medic și astfel să conștientizezi că ai o problemă și să te lași de fumat. Buuuun, și acum se inventează o gumă de mestecat care ce face? Elimină tusea și respirația grea. Bravos! Acum, nemaiștiind că ai o problemă (pentru că simptomele au dispărut, suprimată de această gumă de mestecat), vei fuma fericit până când vei face cancer și vei muri. Măcar înainte tusea respectivă te punea în gardă. La fel ca sângerarea.

   Apreciază

  • Pnm, mori oricum, de ce n-ai face-o fericit atunci.

   Bine-bine, înțeleg perfect „problema” ta, am înțeles-o din prima. Dar cui crezi tu că-i pasă, nu-mi spune că lumea care se uită la reclame le gîndește. Si încă așa adînc. Așa adînc doar noi rîdem de de pe-aici.
   Lumea care se mai uită la reclame vede pozele și, probabil, receptează mesajul subliminal, cel criticat de tine, se duce, ia pasta sau guma și gata. Că doar ăsta-i rostul reclamei, nu?

   Apreciază

  • Zici tu așa, că măcar mori fericit, dar să ai ști că vei muri peste o lună sau două, ai da orice ca să-ți prelungești viața. 😉

   Nu-i vorba că i-ar păsa cuiva. Sigur că publicul nu e atent la aceste nuanțe. Dar ai postat o reclamă pe care ai comentat-o. Iar eu am zis că, dacă ar fi să-i găsesc nod în papură, chestia asta nu se leagă.

   Cât despre consumator, vezi aici: https://opozitie.eu/2017/consumatorul-roman-de-televiziune/

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.