Profiler: hashtagistul

croitoras.blogspot.com (hashtag anti-#rezist)

Primul hashtag a apărut pe data de 23 august 2007 (drăguț, nu…?) pe Twitter – #barcamp, postat de către Chris Messina, co-fondator Uber. Iar ca mișcare socială a fost folosit prima oară în contextul #BlackLives Matters, în iulie 2013.

A devenit atît de popular încît în 2014 a fost adăugat cuvîntul în English Oxford Dictionary.

Și este utilizat azi din plin pentru a pune gînduri, idei și acțiuni sub un numitor comun, ca să le găsești mai ușor la nevoie, adică o facilitate virtuală mai mult decît bine-venită.

Pe wordpress e chiar adjuvant să etichetezi un articol, ca să te descurci mai ușor, tu sau alții, în cazul în care cauți ceva anume. Iar wp are și bunul simț de a limita etichetarea la două-trei hashtaguri, cel puțin wp-ul meu, nu știu cele pe domenii cum sînt.

Pe twitter presupun că e folosit la capacitățile pentru care a fost creat, fără distorsiuni, doar e matca. Nu mai știu parola de la contul meu, că nu l-am folosit, dar nici îndoieli nu am.

Pe instagram, e baza. Vorbesc și se grupează și regrupează copiii noștri în hashtaguri cu ușurința cu care folosesc părinții lor emoticoanele pe facebook. Cel puțin sînt cuvinte întregi și au logică. E o joacă, dar și ei sînt copii.

Pe facebook, bietul „diez” a cam degenerat. A ajuns în mințile încărcate de „tradiții” un semn al revoltei principiale, tefeliste, al satanismului chiar ș.a.m.d. Zici că-i avertisment de „cîine rău”.

Hashtagistul, ca să revenim, e-un om obișnuit, are și el o vîrstă, ca toată lumea, în principiu nu foarte avansată, probabil familie, copii, prieteni, serviciu, animale de companie, studii etc. Da, niște studii elementare, ce-i drept, îi cam trebuie.

Ce găsim în plus și deosebit la un hashtagist sînt open mind și free spirit. Care tot din gradul de educație derivă.

Pentru un anti-hashtagist însă, open mind și free spirit înseamnă doar gay și neo-marxism, răul suprem al societății contemporane, care maschează perfect toate celelalte probleme actuale. Deși pînă și sub cele actuale ne ascundem cu succes, uitînd mereu în luptele noastre zilnice că toate-s vechi și nouă toate.

În final, trebuie să amintesc și de o sub-specie a hashtagistului: falsul hashtagist, adică cel care a prins ideea, dar care, neavînd practic nici o ideologie, o folosește în exces și neavenit.

Și astfel ajungi, tot pe facebook, evident, să vezi o postare cu un selfie-n baie sau o farfurie cu saramură ori papanași în care descrierea e din trei cuvinte și-apoi urmează triumfătoare vreo 15-20 de hashtaguri. Negre, stridente, țipîndu-și snobismul, parcă-s copiii ăia-n bănci care-ți scot ochii de profesor cu mîna ridicată non-stop. Și pe care, de obicei, nu-i bagi în seamă.

… Drept încheiere, doar hashtagul meu de suflet: #rezist.

33 de comentarii

 1. Eu eram în pauză de FB când a prins aripi haştagul, aşa că nu l-am folosit şi nici nu am prins ideea. Dar nici nu-mi pare rău. Alte conturi, prin alte părţi, n-am. Dar da, şi mie-mi place haştagul tău de suflet! 😉

  Apreciat de 2 persoane

  • :)) cît putem, fiecare…
   „Tocinei” e o clătită din cartofi, de post, acum am aflat și eu, căutînd cuvîntul, că nu-l știam :))) credeam că-i vreun derivat al lui „tocilar”!

   Apreciat de 1 persoană

 2. Pe bloguri exista de mult, dar nu se numește hashtag, ci etichetă.

  Pe rețelele sociale nu l-am folosit, cred, niciodată. Rețelele sociale nu sunt platforme adecvate arhivării și structurării informației. Încearcă să găsești, de exemplu, un articol scris de X în 2017! Pe blog e simplu, ai arhivă, ai categorii, ai etichete, ai căsuță de căutare, ai linkuri în care apare de obicei anul postării.

  Apreciază

  • Da, am tot văzut la alții, am făcut și eu un an, deci probabil o să mă bag și-n șmecheria asta cu arhivarea…
   Ai dreptate, aici, pe wp, le zice etichete, dar ideea tot aia e (ca să rămînă ca mine 🙂 )

   Apreciază

  • Arhivarea se face automat, trebuie doar să-ți adaugi pe pagina principală un „widget” de tip arhivă. Din panoul de control al blogului. Adică s-o expui public, că ea există deja, o gestionează wordpress-ul.

   Apreciază

  • Am căutat pe-acolo și n-am găsit nimic să semene cu un widget de arhivă. Dar probabil nu e cazul încă și mi-ar spune și wp, că pare drăguț și alte bazaconii mă anunță.

   Apreciază

  • N-are ce să te anunțe, widgetul ăla e prezent dintotdeauna. Îl pui de aici (de pe calculator, nu știu cum e pe telefon):

   https://issabelacotelin.home.blog/wp-admin/widgets.php

   Trebuie și să ai o temă care suportă așa ceva, deci care are sidebar (la tine nu văd).

   În sfârșit, eu altceva aș schimba la blogul tău. Blogul tău se deschide întotdeauna (e vorba de prima pagină) cu o postare intitulată Definiție, care conține ditamai poza ta și o scurtă descriere dedesubt: „Nu vreau nimic din tot ce n-am, vreau doar mai mult din tot ce am”. Măi, ca să ajungi la postări, trebuie să derulezi în jos, să treci de poza aia gigantică. Mai știu pe cineva care avea poză pe prima pagină din orice manual de dinainte de ’89. Scoate-o.

   Ar trebui ca sus de tot să fie ultimul tău articol.

   Apreciază

  • :)))) gata, șefu’ :))) a trebuit s-o caut manual, e de cînd nici nu știam să pun titlu, nu știu cum rămăsese agățată acolo și ce era „reprezentativ” ăla.

   Și m-apucă durerea de cap de cîte nu știu încă. Dar scriu în continuare, mă lasă, îmi zice că am folosit 3% din 3 GB, deci mai am pînă să-mi pun primele probleme :))))

   Apreciază

  • Ăia 3 GB sunt pentru poze. Poți scrie și după ce-i umpli, numai că n-o să mai poți urca poze pe blog. Și-i posibil ca până îi umpli, spațiul să se mărească.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.