Film: A Ghost Story

talkfilmsociety.com

Filmul începe normal, cu un cuplu și niște dialoguri între ei.

Apoi el piere într-un accident și începe și paranormalul. Nu numai cel din film.

Ea se duce la morgă să îl mai vadă o dată, pleacă și cadrul rămîne fixat apoi pe el, pe pat, acoperit cu un cearceaf.

Și rămîne așa, fix, pînă ajung să mă-ntreb dacă s-a blocat Netflix-ul sau ceva asemănător. Cum pun mîna pe controller, în sfîrșit se mișcă ceva, se ridică el pe sub cearceaf, acoperit de acesta, care devine subit la fel de lung în față și-n spate și cu două găuri negre în dreptul ochilor. Mi s-a părut cam nereușit montajul dintre cele două cadre.

Ei, și din astfel de cadre interminabile – nu știu dacă e vreo tehnică cinematografică aceasta, doar în Calul din Torino am mai văzut – e făcut mai tot filmul.

El, fantoma cu cearceaf, se duce apoi în casa de unde ea se va muta și stă acolo.

Efectiv stă. Minute fizice în șir în care vezi cum ea mănîncă dintr-o farfurie și altele.

Singurele momente în care se mai întîmplă ceva sînt cînd ea se îmbrățisează cu altcineva, sau cînd, ea mutîndu-se deja, el rămîne și în locul ei vine o femeie cu doi copii. Atunci fantoma noastră se supără și începe să spargă lucruri, treburi obișnuite de fantome.

Din cînd în cînd mai alternează cu cadre de amintiri cu cei doi cînd erau împreună, care mie mi s-au părut tot cam nelegate în continuitatea subiectului.

La un moment dat mai apare o fantomă, din casa de alături și le poți deosebi prin faptul că a doua are un cearceaf cu floricele…

Apoi un buldozer dărîmă casele și fantoma cu cearceaf cu floricele dispare definitiv, iar fantoma noastră noastră se duce la o clădire de birouri și se aruncă de pe ea, nimerind într-un cîmp cu alți oameni, pe care-i vede și pe ei cum erau cînd trăiau.

În final, piere definitiv și fantoma noastră.

E un film din care eu n-am înțeles nimic, dar e cotat bine și în articole străine se spune despre mesajul lui profund, legături și spațiu comun life/afterlife, memorie colectivă, transcendență etc. Am citit unul în HuffPost foarte elogios. Și nu numai, chiar dacă știu engleza la nivel mediu.

Așa că nu pot să mă pronunț nicicum pînă nu mai spune cineva ceva despre el, încă mai sper că am fost eu defazată cu percepția. Și sînt și foarte curioasă.

45 de comentarii

 1. Am net pe Tv da-l folosesc doar din telecomansă.Nu-i găsesc setări în limba Româna la Netflix.Am dat subtitrare în engleză.Acum ce nu pricep din ce aud citesc….:)) dar traduce şi faptul ca actorul de exemplu s-a aşezat, sau s-a aplecat după ceva pe stradă.Mă amuză….poate ma uit deseară la filmul tău.

  Apreciat de 1 persoană

  • :)))) nici nu prea vorbesc în „filmul meu”?
   Setările pt subtitrări sînt în colțul din stînga sus. Nu mai știu ce scrie acolo, dar, imediat ce începe un film, mă duc pe ce-i în colțul ăla, dau o săgeată în jos și ok de pe controller și îmi apar audio/subtitles.
   Sper c-ai înțeles ceva, eu mă uit de pe ps4 și așa apare pe consolă.

   Apreciat de 1 persoană

  • Muţumesc Issbele sunt şi filme reuşite deşi se vorbeşte puţin…şi invers.Eu abia îmi voi pergecţiona engleza. 🙂 Întâmplător am dat la ntflix kids peste ceva în limba română…dar în rest nu găsesc.Prea mult nu mă bag prin setări să nul stric.
   O zi frumoasă şi să urmăreşti filme bune să ai recomandări pe măsură!

   Apreciat de 1 persoană

 2. Mie mi-a placut mai mult „Vanatorii de fantome, da’ nici asta nu e de lepadat daca vrei sa razi oleaca de aia care au facut filmul… 🙂
  Da’ orisicat, decat sa auzi zilnic gargara rasuflata a pliticienilor, mai bine un zomb, fantoma, moroi, strigoi sau ce gasesti la indemana; ca astia barem nu fac promisiuni electorale fara acoperire… 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • Nu fac, erau bine acoperiți cu cearceaful ăla, tot filmu’ m-am mirat de forma lui…!
   O fi parodie undercover.
   „Vînătorii de fantome” era cumva filmul ăla stupid în care era o cameră pe care o montaseră unii și asta vezi tot filmul, pe ăia în cadrul camerei care înregistrează…? Dacă da, n-am rezistat la el :))

   Apreciat de 1 persoană

  • Eu am privit filmul „Vantorii de fantome” ca o ironie la adresa credintelor mistice, la superstitiile de tot felul in care e cuprins omul contemporan, fiinta debusolata ce bajbaie intre tehnologia superdezvoltata si credintele de acum 2 000 de ani.
   Stii, in film e un dialog genial intre un cetatean de culoare, care vrea sa se angajeze la „Vanatori”, si secretara:
   – Crezi in Yeti, Omul Zapezilor ? il intreaba secretara.
   – Daca platiti bine, cred orice ! vine raspunsul candidatului. 🙂

   Apreciat de 1 persoană

  • Tu de care Vînători… zici, cu scena relevantă, de cei din 2016? Că văd că sînt și din 1984. Aș vrea să-l caut și eu 🙂
   Ăla de care ziceam eu, cu camera, se numește Paranormal Activity, l-am găsit acum și, deși cică e după întîmplări reale, pe mine m-a plictisit…

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.