Profiler: manelistul (2)

bitpres.ro

Mă-ntorc la manea. Îmi displac prea mult ca să trec așa ușor peste.

Azi tratăm problema dușmanilor, mi-amintesc că mi-a și propus cineva în glumă…

Dușmanii, pe lîngă femei și mașini, fac parte din lait-motivurile maneliste fumdamentale.

Din vaga mea privire asupra lumii maneliste, nu pot să deduc exact ordinea acestora, ba chiar îmi par la egalitate și inter-dependente, adică dacă ai femei și mașini, trebuie musai să ai și dușmani. La pachet, 3 in 1, raport direct proporțional, cu cît mai multe femei și mașini, cu atît mai mulți dușmani. Logica pare imbatabilă.

Nicolae Guță – La dușmani le e necaz. Titlul e așa elocvent, plagiat leit parcă din fostele discursuri dănciliene (sau invers), că sar peste ascultatul și comentatul ei. La dușmani le e necaz spune de la sine tot. L-am repetat și eu, că-mi stîrnește simțuri greu de definit.

Tzanga Uraganu – Pe dușmani nu dau doi lei. Nu pot sa exemplific, iată ce găsesc pe site-ul respectiv, momentan, versurile melodiei nu sunt disponibile pe site, ele sunt in curs de procesare si vor fi publicate in curînd. Eh, dacă și versurile unei manele pot fi procesate, avem șanse.

Dar ne-ajută Niculina Stoian, la ea dușmanul e și mai ieftin, în maneaua cu titlul ca primul vers:

Fir-ați ai dracu dușmani
Că pe voi nu dau doi bani.

Violeta Constantin, De aia mor dușmanii mei și Bairam, Mor dușmanii mei (fără de aia). Pare că o trăsatură caracteristică a dușmanilor e să moară, sau poate n-au încotro, iar cheia morții dușmanilor e în de aia.

Am vrut să ascult, să văd și eu ce cuprinde de aia, dar nu s-a încărcat maneaua. Și n-am mai insistat, deoarece am zărit imediat o posibilă explicație la Ionuț Sturzea, Mor dușmanii mei de ciudă.

Florin Salam, Și prieteni și dușmani. Salam e mai evoluat, se vede, știam eu, bănuiam de altfel din asocierea cu Bregovici, trebuie să nu fi fost ales degeaba. Salam dă șanse egale, evident:

Și prieteni și dușmani
Vin la mine cînd am bani.

Cum spuneam, raport de egalitate, altă clasă, de-aici și vorba, probabil, că n-ai bani de… Salam. N-am ascultat pîn-la capăt, să văd dacă cumva, întîmplător, dușmanii lui rămîn în viață.

În fine. După ce-i depistăm și categorisim, aflăm de la Dani Mocanu și Cum scăpăm de dușmani:

Am un sfat pentru dușmani, lăsați ciocul mai ușor
Că-mi iau o sticlă de whisky și vă bat de vă omor.

Binomul dușman-moarte este, deci, predominant, condiție sine qua non a unei lumi la o limită pe care trebuie sa o depășești dacă ești întîmplător vreun spirit rătăcit în căutarea toleranței sau a oricăror alte valori umane.

În lumea manelelor, în concluzie, totul decurge simplu și firesc, existența are tipare prestabilite. Te naști cu părinți maneliști, crești și te umpli de bani și femei (bărbați, după caz), apoi de dușmani, de care scapi la o băutură serioasă și așa mai departe.

Mai rămîne de studiat cum au apărut primii doi maneliști-pereche, premergătorii speciei de azi, și cum se produc banii cu lopata în cadrul speciei în cauză.

73 de comentarii

 1. O singură nelămurire: Niculina Stoian nu e de fapt Niculina Stoican? Dacă da, deşi nu pare, eu ştiam că ea cântă populară. Sigur, s-a manelizat şi folclorul, nu zic.
  Ştii ce nu pricep eu? Manelişti sunt cu duiumul. Totuşi, câţi duşnani să aibă dacă tot mor şi tot rămân? Aceasta-i întrebarea care mă macină. Că na, fără număr să fie, dacă mor câte 5 la fiecare melodie, tot se termină la un moment dat.

  Apreciat de 4 persoane

 2. Ahh, chiar în seara asta am ascultat un tip de manea, tip râmă, timp de 20 de minute forțat/obligatoriu la cineva în mașină, încât și acum îmi ţiuie urechile..
  Sincer, înainte nu îmi bruiau așa tare urechile când le auzeam, ca acum.. Acum chiar mă enervează când le aud chiar și de la distanță..
  Seară Plăcută !!!

  Apreciat de 1 persoană

  • Zgomot de fundal !
   Totuși, nu aș putea zice cu desăvârșire că îmi displac total, că aș minții, dar dintre 95 la % dintre manelele și maneliști din ziua de azi, mi se zburleşte părul când îi aud, la fel și muzica de comerţ sau industrială cum mai am obicei săi mai zic..
   Am cochetat 3 ani la școala populară de arte, cu clapele, dar nu așa am învățat muzica, nu ce se vinde acum pe piață.
   Îmi pare rău de acest declin comercial..
   Nu înseamnă că dacă îmi arată un tatuaj, un silicon, o mașină „bengoasă”, o pulpiţă și niște pereți plini cu egrasie, înseamnă muzică pentru mine..

   Noapte Bună Issabela !!!

   Apreciat de 1 persoană

 3. Mai demult am fost la o nuntă într-un sat de munte. Toată noaptea s-au auzit doar muzică populară și manele. Se zice că e bine să dansezi la nuntă, ca să le meargă mirilor bine.
  Cum nu știu ”juca” (mi se pare f. complicat și prea rapid pentru mine), m-am unduit și eu, în măsura posibilităților, pe o manea. Așa că oamenii au tras concluzia că aia e muzica mea de suflet.

  Între timp mirii de atunci au divorțat.

  Apreciat de 1 persoană

  • Aia e interfața unui program de făcut manele. Da’ mă rog, e de formă, e la mișto. Un program cu niște opțiuni: parametrii coloanei sonore (unde poți alege, de ex, numărul de „dușmanii mei” pe minut), subiectul principal al manelei (inima mea, dușmanii mei, banii mei, femeia mea sau lipsit de sens), numele și prenumele autorului etc etc. Jos de tot ai un buton cu „Dă-i drumul, mânca-ți-aș”). Este că nu prea te ai cu calculatoarele? 😛

   Imaginează-ți că ești manelist și tre’ să compui o piesă pentru noul tău concert, da’ n-ai inspirație. Așa că intri de pe telefon în Magazinul Google și găsești aplicația numită Creator de Manele, o descarci, o instalezi pe telefon, o pornești și arată cam așa. O fereastră cu mai multe opțiuni. Setezi parametrii ăia și gata, ți-a compus noua melodie. Pentru că nu-ți trebuie mai mult de atât, toate manelele se înscriu în tiparele ălea. E foarte amuzantă, nu mi-e clar ce n-ai înțeles la ea. Ideea e că pentru a crea o manea, e suficient să setezi parametrii ăia și ți-o generează calculatorul, e fix la fel ca și cum ai compune-o tu. Nu-ți trebuie talent, nu-ți trebuie inspirație, îți instalezi un program de emis sunete, setezi numărul de interjecții pe minut, numărul de „femeia mea”, tipul vocii (de femeie, de bărbat dar care tot a femeie sună, răgușită etc) și dai Generează, după care ai noua ta piesă din noul tău album.

   Apreciază

  • :)))))))
   Deci cred c-am înțeles perfect, setez refrenul la „dă-i drumu’, mînca-ți-aș” și încă cîteva coordonate și indicații generale, cum ar fi chinurile pentru dușmani și gata maneaua.

   Dar tot nu pricep, cine zice „dă-i drumu’…”, e vocea mea contrafăcută sau voce d-aia de sintetizator, distorsionată…? Originalitatea unde e?

   Apreciază

  • Lol. „Dă-i drumul, mânca-ți-aș” e butonul de „Creează melodia”. Butonul de OK. Pe care îl apeși după ce ai terminat cu setările, ca să-ți producă piesa dorită. E buton de OK sau de Generează Piesa, dar pe limba maneliștilor. Gizăs! 😀

   E la mișto, nu e program real de compus manele. Că nu există. E doar ca idee. Să zicem echivalentul lui Paint, clasicul program de făcut desene pe calculator. Imaginează-ți că ar exista un program de creat muzică ușoară. Sau muzică populară. Sau, în cazul nostru, manele. Vrea să zică că dacă ar face cineva un program serios de compus manele, ar putea arăta cam așa. Alegi tonul vocii (răgușită, țigănească etc), un subiect dintre ălea 5, o combinație de nume și prenume ca acolo, după care dai enter (mânca-ți-aș!) și gata, că la aia se rezumă totul. E la mișto.

   Apreciază

  • Nu știu ce să-ți răspund, că tot rîd și nu mă pot opri :)))))))))

   Dar știu teoretic de programele astea, fii-miu se ocupă cu ele, tot fac distrecuri (habar n-am cum se scrie!) la melodii „celebre”. O să-i cer ajutorul :)))))

   Apreciază

 4. Eu sunt o necunoscătoare a manelelor! Le-am ascultat „obligată”, dar de bună voie, niciodată! Ăştia ( nu-mi place acest cuvânt în mod deosebit!) sunt din alte sfere ale umanității. Eu nu cred, dar de fapt sunt sigură, că nu am „dujmani”. Nu ştiu cum să-i capăt, dar nici la ce mi-ar folosi. Ei, aici e „jmecheria”, ai duşmani, faci manele şi ai bani!

  Apreciat de 1 persoană

 5. Tu ai o doză de masochism, altfel cum ai putea asculta așa ceva? Știu, vei spune că nu aveai cum să scrii, dacă nu te forţai să asculţi. Da, m-ai făcut să râd cu acest articol. Dar am o observație, nu sunt „dușmani”, ci „dujmani”. N-ai fost atentă la pronunție.😂😂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.