Profiler: auto-likerul profesionist

Meme Generator

Toate pe pămîntul ăsta funcționează cumva. Toate, doar priviți în jur.

Există o derulare oarecare în orice, legală sau mutuală. Fractal, număr de aur, bun simț, cum vreți. Așa și facebook, postezi, dai și primești like, comentezi, la tine, la alții. Cum spuneam, dai și primești. Troc. Nu îți dai. Cum ți-ai dat, ieși din troc și intri într-un cerc închis ce seamănă mai mult c-o troacă.

Nu pot să pun o poză cu mîța mea și să-mi dau singură love, este evident că o iubesc.

Nu pot să șăruiesc o postare care m-a enervat și să-mi dau, tot de nebună, furie, chestia asta am făcut-o la postarea inițială.

Nu pot să-mi dau singură rîs la ceva amuzant, că aș avea senzația că rîd de nebună sau de mine.

Sau să scriu ceva trist și pac, rapid, prima dedesubt cu semnulețul de plîns. Zău, parcă mi-aș auto-plînge de milă.

Nici măcar, ca-ntr-un coșmar virtual, n-aș putea gîndi că dau tonul cu semnul pus de mine la propria-mi postare, că oricum ceilalți dau tot ce vor ei și majoritatea mai și rîd de mine.

Pe de altă parte, spun asta după o experiență de 9 ani pe facebook, sînt două feluri de oameni care-și dau auto-like.

Cei noi, auto-likerii amatori, care abia și-au făcut un profil și încă nu știu prea multe. Dar care prind din zbor sau pricep la prima spunere ideea, cum e și firesc.

Și ceilalți. Auto-likerii profesioniști. Care-o tot țin cu auto-like-ul lor, indiferent de orice. Pe lîngă că-s caraghioși în manifestarea asta perpetuă, am observat la ei trăsături comune.

Oamenii care-și dau auto-like sînt egocentrici și narcisiști. Sau au tendințe. Totul e numai despre ei. Lumea se învîrte în jurul lor, au cele mai mari probleme sau cele mai sublime fericiri la care trebuie să participi obligatoriu și știu întotdeauna adevărul despre orice.

Sînt foarte susceptibili. Nu poți contrazice un auto-liker nici cu argumente valide, invalide – nici atît. Altfel, orice dialog devine monolog – al cui, nu mai contează.

Sînt foarte volubili. Postează mult și des. Subiecte variate. Delicatețea si discreția se pitesc speriate sub masca unei false și agresive „sincerități” absolute și subcombă sub stindardul „dreptății” unilaterale. Auto-like-urile date apoi la propriile comentarii închid glorios subiectul. Și cercul, unde, de obicei, rămîi pe dinafară.

Sînt teribil de declarativi. De obicei – adepții iubirii universale, dacă n-are cine să-ți spună te iubesc, ia-ți un friend auto-liker, fii pregătit doar să nu-l contrazici. Sau ai pozitivismului salvator și unic. Sau, după caz, ai victimizării continue.

Sînt lipsiți de simțul umorului. Ăla veritabil, fin, subțire. Aici nu insist, că-i discutabil și interpretabil, dar eu, care din asta trăiesc, vă spun cu mîna pe inimă că nu-l au.

Își fac des selfie-uri, pentru întreținerea a ceea ce n-au: stima de sine.

Și alte mărunțișuri.

Deci, dragă auto-likerule, autoaprecierea te definește mai mult decît crezi. Sigur că în lumea virtuală contează mai puțin, acolo e loc de orice, dar în lumea reală golurile din existențe se văd mai ușor. De fapt, corect cred că ar fi că se simt mai greu.

54 de comentarii

 1. auto like-uri si profiluri la comun, ala plus aia icsulescu unde de obicei posteaza doar ea:)) ceva mai penibil rar intalnesti😁; sau citatele non stop de la persoane non citabile ca sa spun asa; si ar mai fi. oricum ma gandesc serios de ceva timp sa inchid paginile de facebook pentru ca nu imi sunt utile deloc, sincer😁

  Apreciat de 1 persoană

  • Ăia „doi pe un balansoar” sînt plăcerea mea vinovată :))) chiar așa, că-i uitasem!
   Fb e deșertăciunea absolută, dar e bun la anunțuri și la găsit orice, că se propagă rapid de toate.

   Apreciat de 2 persoane

 2. Pentru mine e o enigmă, mă minunez de fiecare dată. Eu mi-am comentat mie cu „îţi mulţumesc frumos!” pe la începutul meu cu pagina de like a blogului. Nici acum nu mă descurc bine, că are multe chichiţe pe care nici nu vreau să le înţeleg, nici nu ştiu de fapt cum am ajuns eu să am din aia, dar asta e altă problemă. Aşa. Şi am postat o poezie, am primit notificare că cineva a distribuit-o şi eu m-am rătăcit pe pagină şi-n loc să comentez la acea persoană, am comenat sub poezia mea. Cum ar veni, mi-am mulţumit că am pus poezia 😀 😀 😀
  Revenind la ei, că ei nu din greşeală fac asta, efectiv nu pricep. Întrebare de om prost, eu adică: pe FB contează numărul de likeuri? Poate na, vrea să contribuie la succesul personal, să se adune, să nu lipsească 😳

  Apreciat de 1 persoană

  • Tare, ca de obicei :))) (prima parte!)

   Oh, nici n-ai idee cum le contorizează unii, am cîte, cine cui a dat… Bleah, am picat întîmplător prin niște cercuri d-astea și am ieșit cam șifonată, dar am ieșit :))
   Un profil fb e mult mai grăitor decît un blog, chiar dacă pe blog vorbești și pe fb te maimuțărești. Sau poate tocmai d-aia :))

   Apreciază

  • Mulţumesc, Issa!
   Da, poate spune multe despre oricine un astfel de profil. Dar nu aş da blogul pentru el. Dincolo de rapiditate, eu nu aş trece acolo să las blogul, cum, din păcate, au făcut mulţi. Mă doare sufletul să văd sub texte scrise impecabil iepuri care trimit pupici şi nici măcar un cuvinţel. Unde-i mult lăudata comunicare? Trist….

   Apreciat de 1 persoană

  • Şi regreţi asta?
   Eu pe FB-ul pe blog pun câte o poezie mai veche din blog, atât, nu l-am făcut decât dintr-o ambiţie prostească, că primeam pe whatsApp poze cu cafele şi pisici pe care scria „te invit pe pagina mea poteci de dor”. Whaaaat? Şi da, am descoperit pagină de fb cu numele ăsta, pagină făcută în 2018, decembrie. aşa că-n ianuarie 2019 am făcut fb la blog, de-al naibii 😀

   Apreciat de 2 persoane

  • Există o pagină de FB, deschisă-n decembrie 2018, numită „Poteci de dor”. Pe aia se pun numai poze cu cafele şi flori care dansează şi pisici care râd. Nu-i a mea, evident, n-aş distribui din alea, îţi dai seama. Dar m-a enervat şi m-a ambiţionat, mai ales că m-a şi întrebat cineva de ce nu zic pe blog că am FB, când eu nu aveam. Aşa că în ianuarie 2019 am făcut FB dar am pus Potecuţa Poteci de dor, aia e a mea şi pe aia sunt poezii de pe blog.

   Apreciat de 1 persoană

  • Ești tare nedreaptă… 🤔😁😁😁😁 m-am uitat acum, n-are doar cafele, are și rugăciuni și citate. Și ce crezi… e tot un blog, doar că articolul (doar 10 am avut puterea să deschid) e fix cît e poza cu cafeaua sau citatul. No more word.
   Nu credeam că există și așa ceva și să mai fie și apreciat…, dar grădina virtuală e mare, nu m-am mai uitat și dacă-și dă like singură, că nu mai contează…

   Apreciat de 1 persoană

  • :)))) gospodinele.com :))))
   Măi, chiar am sperat la un text, ceva, orice, în afară de poza cu cafeaua și citatul… d-aia m-am uitat pe zece din ele. Înca cred că visez.
   Invidiem împreună.

   Apreciat de 2 persoane

  • Aud eu că discutați despre fb și Poteci de dor și hai și eu în vizită. Dar am găsit mai multe Poteci de dor decât voi. Pe lângă gospodine mai este un grup privat și încă un profil. Mulţi se mai „plimbă” pe fb!

   Apreciat de 2 persoane

 3. Și eu aveam o impresie similară, dar acum sunt mai tolerant. A treia categorie: oameni care vor să crească. Când ai una-două reacții la o postare și vrei să ți-o promovezi, fiecare like în plus (inclusiv al tău) contează. Și nu-i neapărat vorba că e o postare lipsită de substanță; poate fi postarea unei pagini; poți avea un magazin pe care vrei să-l crești. Apoi, inițial Facebook distribuie postarea ta doar la câțiva prieteni sau fani. Dacă aproape niciunul dintre ei nu reacționează, n-o dă mai departe. Dacă există reacții, o dă mai departe, pe considerentul că-i interesantă. În ecuația asta, unii își pot da like sperând că Facebook, văzând o reacție în plus (a lor), adică văzând mai multe reacții totale, le va distribui postarea mai departe.

  În general e corect ce spui, dar nu se potrivește la toate situațiile. Tot din experiență zic și eu.

  Apreciază

  • Am văzut cît de tolerant ești, trebuie că e o legătură lingvistică între „a tolera” și „trol”.

   Ăla „care vor să crească” au alte facilități, își fac pagini și au chestii, nu mă pricep, dar știu sigur că au. Am văzut chiar ceva gen „generator autolike”, dar don’t ask…
   Oricum, cei ce vor să-și crească afacerea n-au legătură cu grandomanii.

   Apreciază

  • Asta ziceam, că sunt și oameni care își dau like (de ex la postările de pe pagină) și n-au nicio legătură cu grandomanii pe care-i discuți.

   Apreciază

  • Păi nu, stai, că e ceva greșit aici, stiu că i se spune generic „pagină fb”, dar una e pagina și alta e contul.
   Grandomanii își dau auto-like la postările de pe contul lor, magazinașele își fac pagină fb separată și, probabil, își dau like la pagina proprie de pe contul propriu… sper c-ai înțeles :)))
   Dar ne irosim înțelepciunea într-un subiect care nu face atîta, am văzut că iar te-ai luat de cuplul femeie/bărbat și n-am avut timp de un comentariu pertinent din cauza bazaconiilor ăstora 🙂

   Apreciază

  • Omul care postează pe pagina magazinului poate prelua postarea și pe profilul lui, ca s-o popularizeze. Și îi poate da like și acolo. În sfârșit, ideea e să nu te grăbești să judeci, chiar dacă, în linii mari, ai dreptate. Dar nu poți să fii absolutistă.

   Apreciază

 4. te doare capul și-un picior! :))
  m-am răzgândit de 3 ori până să scriu ceva.
  1. am vrut să scriu ceva, apoi cuvintele alea galbene mi-au atras atenția
  2. am vrut să scriu altceva dar derulând spre caseta de comentarii, am ajuns la potecuță
  3. văzând pe ce vă certați voi acolo, coroborat cu ce fac eu pe facebook… mi-am dat seama că mi-a mai crescut o coadă
  așa că ce să spun… la naiba cu facebook!
  oricum și aici e mafia like-urilor.
  uite, eu am o curiozitate:
  cum mama mă-sii am mai mulți subscriberi din afară țării?
  eu nu scriu în engleză… și afară de câteva bloguri de rețete :))) nu prea mă interesează….
  deci și aici la fel… ăia dau like ca să primească like. sâc, sâc, nu le dau nimic!

  Apreciat de 1 persoană

  • :))))) Pe mine mă dor și mîinile, eu am și-un follower oriental (arab, chinez, japonez, nu știu ce e), pe lîngă nemți, englezi și francezi! Integral, adică, în limba aia… O singură dată a zis unu ceva în engleză și l-am întrebat tot în engleză cum mă citește, dar nu mi-a răspuns pînă azi :)) îți dai seama că nici eu nu le dau nimic :))

   Apreciază

  • :))) cum naiba ajung ăștia la noi, că nouă nici prin gând nu ne trece să vedem… oare ce o fi postat Țung Pi din insulica Mao Pa. parcă vezi că într-o zi mă întreabă dacă nu vreau ceva viagra, cialis sau pastile de slăbit. :)))
   sau or fi cum spui tu, vânători de like-uri. pe mine m-au zăpăcit indienii și italienii 🙂 italiencele mai treacă meargă, au cu ce se lăuda… dar ăia mici și mulți, nu, nu!!!

   Apreciat de 1 persoană

  • :))) italience-ți dau și eu, fără schimb :))
   Fb, zisei, am de 9 ani, nu știu despre mine însămi cîte profile fb pot să fac :))
   Dar blog, luna asta abia fac anu’, sper ca într-o zi să-l înțeleg și pe Țung Pi din Mao Pa :)))
   Privind așa, cu cei ca tine, lucrurile, mai că încep să re-iubesc și eu natura umană, mă cam depărtasem :))

   Dacă vinde careva ceva, zi-ne, nu ne lăsa în necunoștință de cauză…!

   Apreciază

  • vrei natură… ? știu eu pe cineva care știe pe cineva, ce a luat de la cineva, tot prin cineva, pe cineva. și săracu s-a dus. la muncă. are 5 copii și două foste neveste de întreținut.
   dacă vrei și tu… pune 7 de treflă în buzunar la jeans când mergi la băcănie. o să primești o lampă fermecată, cu un spirit al like-urilor pe fb. dar vezi că prețul… e mare. va trebui să-ți faci și instagram :)))

   issa, mă faci să o iau prin porumb la 9 dimineața. noroc că sunt în concediu medical :)))))

   Apreciat de 1 persoană

  • :))) bine, atunci incepem final count down. La poeziile tale, în comentariu, să nu fie loc de dubii, și, pentru că-s perfectă pentru mass-media :))), cifrele vor fi însoțite și de ceva cuvinte frumoase și fără complezență 🙂

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.