Balada puiului de brad

Eva.ro

Credeam că, dacă-s mic și mut,
N-or merge drumul plănuit,
N-or îndrăzni poteci de nefăcut,
Dar au venit, mămică, au venit.

La ușa codrului nu au bătut,
De țurțuri nu m-au scuturat,
Zăpada urmele le-a prefăcut
Și m-au tăiat, mămică, m-au tăiat.

Și tăietura semn urît se face,
Dar în suport nu se mai vede,
Ne doare corpul plin de ace,
Că lemnu-i viu nimeni nu crede.

Ne-ndeasă unii peste alții,
Ne leagă-nghesuiți cu sfori
Și pun un preț pe capul nostru,
Grăbiți, străini, nepăsători.

Și toate astea pentr-o zi în care
Mănîncă, beau, primesc cadouri,
În casa lor miroase-a sărbătoare
Și casa noastră-i goală de ecouri.

47 de comentarii

 1. Legat de versul cu ușa codrului, dă-mi voie să citez pe alții mai în temă:

  Orăşenilor, nu mai puneţi poze cu brazi vii vânduţi în pieţe că mă oftic. Aceştia nu sunt tăiaţi din minunatele păduri ale patriei, ci din plantaţii de brazi cultivaţi ca roşiile, taman ca să vă bucure Crăciunul. Plantaţia de brazi nu este o pădure ci o grădină cu brazi, şi susţine viaţa unui om de la munte căruia, deşi ar adora să vă vândă vinete şi castraveţi, solul şi amplasamentul terenului nu-i permit altceva. Brazii frumoşi şi cu rămurişul des nu cresc în păduri, la umbra arborilor mari, ci pe versanţi însoriţi, alături de brăduţi cu destinaţii similare. Deşi brazii artificiali sunt o soluţie financiară mai acceptabilă, bradul din plantaţia de brazi nu vă transformă în nişte criminali planetari lacomi şi inconştienţi. Cumpăraţi-i cu cugetul liniştit, susţineţi astfel un ţăran care nu e obligat să taie pădurea ca să-şi ducă zilele.

  Apreciat de 5 persoane

 2. O tristețe sfâşietoare m-a cuprins…am crescut pui de brazi în copilărie…ştiu cât de sensibili sunt şi cât de greu se înalță…şi tot din copilărie nu mai fac „pom de Crăciun”! Mă dor rănile pădurii…

  Apreciat de 3 persoane

  • Da… lasă plantațiile lui Ioan și Aldus, omu’ nostru taie liniștit din păduri ce vrea, nu mai zic de scară națională, că nu-s expertă, dar văd la țară, vara, la munte, undeva între Vîlcea și Pitești, pe românul obișnuit. Din ce în ce mai multe cioturi.

   Apreciat de 3 persoane

  • In copilărie, umblam cu mama la plivit puieții de molid, în pepinierele ocolului sivic. In adolescență, ani la rând, am umblat la secerat iarba de pe lângă puieți, pe multe coaste ale Călimanilor. Făceam şi noi, tinerii, un bănuț. Ştiu cât de greu se înalță…

   Apreciat de 1 persoană

  • 🙂 ce drăguț!
   Eu doar am citit. Și am mai văzut la cei cîțiva, foarte puțini, brazi din grădinile blocului. De fapt, doar 3 am în minte. Și i-am cunoscut cînd erau deja pe la etajul 2 pe toți…

   Apreciat de 2 persoane

 3. Și pe mine mă doare sufletul pentru toți brăduții ce sunt tăiați an de an, fie ei plantați special pentru Crăciun. Tot copaci sunt și din ce în ce mai puțini la noi în țară. Cei mai mulți nu înțeleg că aerul pe care îl respirăm și de la ei vine. Iar clima s-a modificat dramatic în primul rând pentru că ei, copacii, sunt tot mai puțini. E trist, foarte trist și, din păcate, perpetuu.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Issabela, dacă sunt plantați special în acest scop – și am auzit că da -, atunci nu-i mare diferență între tăierea lor și scoaterea cartofilor toamna sau ruperea unei flori pentru a o dărui iubitei. Și nu zic că-i un lucru minunat, dar ce deplângem, de fapt? Despre drama florilor rupte am văzut păreri, chiar de la fete, dar n-am auzit încă pe nimeni să deplângă soarta cartofilor. E tot o plantă, o distrugem când îi smulgem tuberculul din pământ, de ce ar fi mai puțin crud decât tăierea unui brad special plantat în acest scop? Știi? Nu știi.

  Ei bine, eu știu (tot eu trebuie să vă fac temele 😀 ): pentru că, în timp ce cartoful ne asigură hrana, bradul este doar o chestie de ornament, la care am putea renunța. Din punctul ăsta de vedere, tăierea brazilor echivalează cu ruperea florilor, în timp ce culegerea legumelor are o anumită justificare dată de faptul că nu putem trăi doar cu aer. Dar nu este identică cu drama despădurii, atunci când acești brazi sunt plantați special în acest scop și nu parte a unui codru des. Lucru, totuși, esențial. 😉

  Apreciat de 1 persoană

  • Tu faci temele cum ai învățat din cărți, dar te-ntreb eu, uman și extrașcolar, așa, după ore, între noi, chiar are rost să plantezi hectare de flori și brăduți ca să le tai, de ornament, și să pui alții șamd?
   Nu văd esența acțiunii.
   Mă rog, sociologic, dai de lucru unor categorii de oi, sau cum era.

   P.S. Tot eu, sau și eu, eram și cu florile în vază 🙂

   Apreciat de 2 persoane

  • Eu nu cumpăr brad de sărbători. Dar nici nu pot critica sistemul. Pe de-o parte, cumpărătorul este evident mulțumit, altfel n-ar cumpăra. Pe de alta, vânzătorul are din ce trăi (altfel, trebuie să inventeze altceva, mai ales dacă e la țară; cum ar fi să taie păduri, în loc să planteze brazi?). Legat de ce simte bradul în sine, asta ridică o întrebare și mai interesantă. Bradului nu-i place că va fi tăiat, dar bradul n-ar fi existat în afara acestui sistem. Dacă l-ai întreba pe brad: ești de acord să intri în viață, știind că peste un an sau doi sau trei vei fi tăiat, și bradul ar putea vorbi, habar n-am ce ți-ar răspunde. Una peste alta, eu nu sunt un adept al omorârii plantelor (și cu atât mai puțin al animalelor), dar nu cred că-i o temă esențială de dialog. În afară de asta, eu am făcut o remarcă punctual, legat de faza cu „codrul des”, care înțeleg că nu se aplică la majoritatea brazilor cumpărați în zilele noastre.

   Apreciază

  • Ba am înțeles perfect, știam că există plantații de „brazi de Crăciun” (parcă zic „găini crescute la sol”).
   În cazul plantațiilor, deci, e chiar crimă cu premeditare.

   Mă bucur că nu-ți cumperi brad. Dac-aș fi singură, nici eu n-aș avea. Dar am copii și mă supun tradiției, mai fac și d-astea.

   Apreciat de 2 persoane

  • Ahaha, deci un om care-și cumpără brad le ia apărarea brazilor, certându-se pe tema asta cu unul care nu-și cumpără și căruia poate-i pasă mai puțin. 😀 Te face să te-ntrebi ce ne motivează să scriem despre un subiect sau altul.

   PS: Ați putea lua unul artificial. Nu moare niciun copac, nu aveți de strâns acele după el și nu trebuie să-l schimbați la anul. 🙂

   Apreciază

  • :))) am zis „n-aș avea”, nu ”n-aș cumpăra”…! Sînt la al doilea artificial, primul a ținut vreo 6-7 ani, apoi au început să-i cadă acele cum îl atingeai, precum celui natural. Și nu l-am aruncat, să poluez, ci l-am dus la țară, de decor la nevoie.
   Aștept aplauze.

   Apreciat de 1 persoană

  • Da’ există locuri unde se pot arunca chestii din plastic și artificiale, așa că nu văd de ce aș aplauda un efort nenecesar. 😀

   Apreciază

  • Chiar mîine mă uit dacă mai sînt la locurile știute tomberoanele alea imense colorate diferit, parcă nu mai sînt de ceva timp în raza mea vizuală care înregistrează automat.

   Apreciază

 5. Copacului, de orice tip; îi stă în natură. Vrea cineva neapărat să aibă un pom viu împodobit? Să și-l planteze în fața blocului, în curte, în ghiveci! E un obicei barbar… de fapt, e doar o fiță stupidă. La fel de bine poți lua un brad artificial care e tot la fel de frumos și nu implică moarte… am citit câteva comentarii care… în fine!
  mulțumesc, issa!

  Apreciat de 1 persoană

 6. Trist!!!! Eu am plantat un bradut acum 3 ani in curte si abia daca a crescut 10 cm… Ii trebuie f mult timp sa ajunga la maturitate… Deci este trist ce se intampla cu padurile noastre… Tocmai de aceea am brad artificial de mai bine de 10 ani. este adevarat ca nu are acelasi farmec, nu se simte mirosul de brad in casa…dar trecem peste…

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.