Film: Kodachrome

m.imdb.com

Un film calm, blînd și amplu.

Se construiește încet și tot încet, mai vrînd, mai nevrînd, te atașezi treptat de personaje, pînă la urmă de toate.

Sînt cîteva personalități acolo ce-și caută drum comun.

Tatăl, artistul bolnav care urmează să moară în timp-limită. Personalitate predominantă, exclusivistă și nefericită (sau condiția artei reale, cum spune el însuși într-o scenă pe care am „citit-o” la Blue și datorită căreia am căutat filmul), în jurul căreia pivotează toate celelalte.

Fiul, lucrător și el în mediul artistic, un tip franc și foarte simpatic.

Asistenta tatălui, alt caracter frumos, tînăr și sincer care-și caută un loc în viață.

Și alte cîteva, secundare, condimentînd tabloul cu exact strictul necesar.

Am tot citit că-i un film despre iertări, împăcări etc. Firește, în contextul mondial în care sîntem din ce în ce mai răi și iertarea și împăcarea au devenit loc comun peste tot unde se scrie și vorbește vreo limbă.

Dar parcă mai degrabă-i despre condiția și modul în care ajungi la această iertare, căci (știm toți, nu?) majoritatea sînt formale, bifate în ochii lumii sau ai propriului și iluzoriului confort psihic.

În filmul de față vezi că iertarea e ce trebuie în finalul care chiar m-a surprins plăcut.

Mi-a mai plăcut faptul că ideea scenariului a fost prinsă din zbor de regizor dintr-un articol de ziar care anunța ultima zi din istoria developării filmelor Kodachrome.

E un film bun și, în ciuda altor păreri, după mine – ușor.

7 comentarii

 1. Nu suntem răi, per ansamblu. Suntem oi per ansamblu, ceea ce-i ușor altceva. Dar oile nu sunt rele.

  Toate atrocitățile în masă care se petrec la ora actuală se petrec datorită unor oameni cu probleme psihice grave, care au ajuns în funcții de președinți, miniștri, directori etc. Și toate atrocitățile în mic, pe care le vedem în mass-media, se petrec, desigur, datorită răutății unor oameni, dar sunt nesemnificative statistic. Ni se par nouă semnificative pentru că mass-media are tot interesul să pună accent pe ele. Pe de o parte, asta ne ține într-o permanentă stare de agitație, de frică și de dependență de elite, iar pe de alta, trebuie și gura ziariștilor să mănânce o pâine (adică din motive de rating). Dar oamenii, ca medie, nu sunt răi. Sunt doar slabi și adormiți.

  Apreciază

  • Cu mass media sînt de acord și mă simt destul de selectivă să nu-i cad pradă.
   Și sînt de acord și cu eminențele ratate psihic de prin diverse conduceri.
   Dar eu îi văd p-ăștia reali, oamenii din jur, cum cresc și se-nrăiesc înaintînd în vîrstele lor. Cunoscuți, vînzători etc, oameni comuni din locuri comune. Or fi fost oi per ansamblu, dar parcă-s berbeci cu coarne tăiate la bucată.

   Apreciază

  • Apăi nu știu prin ce medii te învârți tu, da’ mută-te în provincie! 🙂 Serios, într-un oraș mai mic, sau mai „departe” (ca-n bancul ăla: cică departe, departe, peste nouă văi, peste noi munți, peste nouă turme de oi, trăia un bătrân; și-ntr-o zi s-o trezit, o căscat, o ieșit pe prispă și s-o cugetat: băga-mi-aș, ce departe stau!), lumea se-nvârte cumva în alt ritm, parcă mai calm și mai prietenos. La orașe, marile aglomerații creează stres și nervozitate. Poate pe principiul enunțat de Andrei Gheorghe cum că „mulțimea nu e un loc în care oamenii își împărtășesc calitățile, ci o masă în care își mixează imbecilitățile”. Bine, glumesc puțin, știu că nu te poți muta. Dar eu n-am remarcat astfel de comportamente prin jur, decât sporadic. Par exemple, în multe orașe din Ardeal n-auzi niciodată înjurături în trafic.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.