Film: Asasinarea lui Jesse James de către lașul Robert Ford

Sursa m.origo.hu

Trebuie un pic de răbdare pentru acest film. Căci e cam atipic, un fel de western psihologic, și tot ai aștepta altceva.

Începutul e frumos tare… și pe Brad Pitt îl recunoști, oricine ai sau ar fi, fără generic. Care nici nu e inițial, sau poate mi-a scăpat mie, aranjîndu-mi, vorba Potecuței, ronțăielile.

Dar tot aștepți, programat de titlu și localizarea în timp a imaginilor și, evident, de pistoalele tuturor, acțiune. Care aproape că nu e nici ea.

Tot filmu-i joc de rol și mimică, numai șoareci și pisici care se pîndesc lung.

Vezi perfect nemișcarea și înțepenirea zburlită a cozii cotoiului în reacțiile lui Brad Pitt. Aș remarca chiar arome psihopate în datul lui cu lăbuța în șoricel.

Căci e normal pentru tipul acesta de film să fii un gangster singuratic ce-ți execuți colaboratorii pe rînd, deoarece n-ai încredere în nimeni și, de altfel, neîncrederea e destul de justificată. Dar să-l întrebi senin înainte să tragi dac-a numărat vreodată stelele de pe cer…

Știi din ochii și mișcarea buzelor fiecărui actor cine-i vinovat în scena respectivă. Nu-i atît tensiune, cît farmecul interpretării.

Violențele sînt, exact cum îmi convine mie, doar sugerate fin.

Și, cînd Jessie e împușcat, crezi că se termină, dar mai e încă vreun sfert cu restul de viață inutilă, descrisă în acțiuni la fel de plate dar parcă mai alerte puțin, a celui ce l-a împușcat.

La sfîrșitul filmului, rămîi cu senzația „locului unde nu s-a întîmplat nimic” și te întrebi la ce au folosit toate cele.

Ba chiar aș avansa ideea că-n acest film omul e pe primul loc, deși nu-i nici un Om în film.

Deci, dacă aveți vreo trei ore libere și dispoziția unei viziuni regizorale în afara tiparelor asupra unei epoci trecute sau sînteți fani Brad Pitt, vi-l recomand.

18 comentarii

  • A, nu, eu nu, pentru mine Jessie e un psihopat clar, cu plăcerea lui psihologică de a se juca cu victima înainte, dar rămîne interesantă viziunea 🙂
   Înțeleg că tontul Robert Ford era nominalizat pentru cel mai bun actor în rol secundar, ar fi meritat premiul.

   Apreciat de 1 persoană

 1. Mi ai adus aminte de încă unul cu Brad Pitt care îl cauta pe tatăl lui, dispărut cu mulți ani în urma în spațiu. Am așteptat acțiunea în filmul ala și la sfârșit am fost tare dezamăgita. Lui ii sta bine în filme cu acțiune 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 2. N-am văzut filmul, dar recenzia e mișto. Să înțeleg că-ți place Brad Pitt? N-am văzut multe filme cu el, dar rețin că mi-a plăcut în Sleepers, Legends of the Fall, Troy și Spy Game, deși în ultimul film piesa de rezistență e Robert Redfort. Nu mi-a plăcut în Meet Joe Black, de exemplu.

  Apreciază

  • Brad Pitt?? Nu!! Cine era, copilul lui JR?
   Îmi place. Mi se pare mult mai bun decît subțirelul Tom Cruise, ale cărui farmece le înțeleg mult mai puțin.
   Tocmai am văzut și Spy Game, tot zilele astea. Pt ei, piesele de rezistență, m-am uitat, că nu-mi place genul.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.