Profiler: Manelistul

Sursa Libertatea.ro

Eu nu sunt prinț, nu sunt șeic,
Dar de femei eu sunt iubit
Eu nu sunt prinț, nu sunt șeic,
Între femei sunt prototip.

Refren: Dubai, Dubai, viață ca-n Rai,
Dubai, Dubai și mulți parai,
Ce viață de lux poți să ai.

Eu îmi aleg din țări străine
Femei, frumoase limuzine,
Eu imi aleg din țări străine,
Că am talent și gusturi fine.

Încep prin a preciza că am pus de bună voie virgulele, pentru a face inteligibilă (capod)opera în cauză.

Privind ansamblul, se cuvine, înainte de analiza stricto sensu, o observație generală vizibilă oricărui aruncător de priviri sumare, folosirea explicită a pronumelui personal la persoana întâi singular: eu.

Ego-ul la cote maxime și stridente este așadar trăsătura de bază a Manelistului.

O altă trăsătură definitorie a sus-numitului apare din prima strofă, reliefată prin antiteză: nu este prinț sau șeic, dar este iubit de femei. Așadar, Manelistul egocentric este un loverboy, pare-se, nelimitat.

Nu știm zodia personajului principal al manelei, dar putem ușor deduce o zodie generică, a Peștelui, din, evident, prezența implicită a oceanului, la care ne duce axiomatic denumirea orașului unde are loc acțiunea.

Sigur, pentru cei competenți apare pertinența întrebării că, dacă Manelistul n-are funcții publice sau politice ereditare sau (s)căpătate, de unde bogăția materială afișată ostentativ. Dar noi nu suntem competenți.

Refrenul întregește peisajul (sub)uman sugerat printr-o comparație de egalitate între Dubai și rai. Comparația este preferată metaforei sau altor figuri de stil pentru a întări veridicul situației. Dacă ar fi fost metaforă, de exemplu, am fi putut bănui Manelistul de onirism, ceea ce nu este cazul.

Manelistul este și cântă prin toate (capod)operele sale un carpe diem perpetuu.

Rimele, departe de a fi puține și sărace, cum par la prima vedere, se încadrează într-o figură de stil numită repetiție, care subliniază și ea ideea de bază: manele-bani-femei-lux.

Extrapolând, am putea categorisi și calitatea sau substanța femeilor anexe unor asemenea prototipuri, dar consider că, acestea regăsindu-se în mai toate operele maneliste sub forma blondelor perfecte, ar fi o pierdere de cuvinte inutilă.

Cum însă cuvântul calitate nu-și are locul în niciun context prezent, mă opresc deocamdată aici.

52 de comentarii

  • Aseară am văzut și eu Goodfellas, eram restantă la Scorsese… Și exact la asta mă gîndeam.
   Mafioții, ca și maneliștii, dincolo de film și scene, chiar există în viața reală. Lumile astea există, paralele cu a mea, de exemplu, dar există, respiră și ei, mănîncă, se-nmulțesc…

   Apreciat de 1 persoană

 1. Frumos ai (de)scris. Manelistul cu ”Ego-ul la cote maxime și stridente”,..”.. este un lover–boy..”, cu femei ”anexe unor asemenea prototipuri”, dintr- ”o zodie generică, a Peștelui, din, evident, prezența implicită a oceanului ..”si ”un carpe diem perpetuu”. Eu am o singura nedumerire ce impozit plateste pentru raiul sau???
  🙂 O zi buna! Pupiciii

  Apreciat de 3 persoane

  • Păi, după propria-i declarație, luînd din străinătate femei și mașini… Nu cunosc legile, dar cred că le eludează și p-alea străine, și p-ale noastre.
   Stilul de viață fiind identic cu al mafioților, nici nu mai văd diferența.

   Apreciat de 1 persoană

 2. Eşti totală!! Cum a zis şi Mishuk, problema e doar cu mesajul. Altfel, zău că unele, ca ritm, sunt chiar faine. Sigur, multe „împrumutate” de la sârbi, tocmai asta le face faine, că au ritmul ăla care te face să vrei să dansezi. Dacă ar fi numai instrumentalul…
  Ştii că nu sunt deloc, dar deloc genul care corectează. Am eu belelele mele, nu-s în măsură. Dar acum, că tot ai spus că tu ai pus virgulele în versuri, dă-mi voie să îţi spun că ai greşit la refren, mă şi miram că ei s-au făcut dintr-o dată mai… umani. Cred că mai aproape de realitate ar fi fost
  „Eu îmi aleg din țări străine
  Femei, frumoase limuzine” Că ei oricum preţuiesc mai mult maşinile şi lanturili, femeile… 😀 😀 😀

  Apreciat de 3 persoane

 3. „Manele la Teatrul Național, în timpul decernării Premiilor GOPO.”
  Issa, la tine e ca în Poiana lui Iocan, se face educație-cultură, socializare, ne ascuțim mintea, atât cât mai avem. Plaga manelelor, a lipsei de educație în general, ne tot trage în jos centrul de greutate al culturii naționale. A fost de râsu-plânsu lecția de azi, un semnal de alarmă necesar… dar …!

  Apreciat de 1 persoană

  • Comentariile… nu că mi-aș schimba eu vreo părere… pur și simplu mă fac să simt că sînt unde și lîngă cine trebuie.
   Și o contrazicere m-ar umple de încîntare, numa’ să nu fie-n ritm de manea 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 4. Dacă vei mai relua tema ( mira-m-aş!), nu uita să „cânți” despre „duşmanii mei”, că să moară mă-sa de nu au cu grămada…
  A, nu ascult manele, dar, uneori, spațiul meu este agresat fonic de alții…
  Sfârşit de săptămână minunat!

  Apreciat de 2 persoane

  • Paranteza ta… așa ușor sînt de citit…?!? :)))
   Deși „subiectul” pare interesant, poate descopăr vreo viziune nouă. Dar nu promit :))
   Sfîrșit frumos de săptămînă și ție!

   Apreciat de 2 persoane

  • Pentru mine a fost limpede: „ceva neplăcut” ți-a invadat spațiul! Atât de neplăcut încât ai trecut peste fondul obişnuit al articolelor tale, la „stigmatizarea” acestui „gen de muzică”(!!?????). Cu riscul de a deranja pe cineva, evident, nu pe tine, spun că doar o crasă lipsă de educație poate face un individ să asculte aşa ceva! Sigur nu va asculta Vivaldi sau Ravel sau…
   Numai bine să îți fie!

   Apreciat de 1 persoană

  • Pe lângă articolul Ailei, care mi-a provocat mintea, au contat mult amintirile mele oltenești din toate verile cu ecouri manelizate…

   Apreciază

 5. Eram într-o benzinărie, acum vreo doi ani. Observ ceva agitație la pompa alăturată. Mă uit și mi se pare a fi un Mustang dar, mă prind repede că e un Ferrari alb cu un număr nemțesc, ceva cu ADI și atunci recunosc și avortonul care se învârtea alături cu vânzătorii împrejurul lui. Câte impozite a plătit ăsta?

  Apreciat de 3 persoane

  • … Deci tu-l văzuși live… :))
   Îmi place mult felul în care-l descrii și sînt sigură că nici unul (impozit), parcă se și lăuda pe undeva, din auzite, că nu l-am ascultat sau citit eu.
   In schimb am văzut video ăsta, recomandat de prieteni, în care-i zice lui Untold – Alton… :)))

   Apreciat de 2 persoane

 6. Dacă ritmul n-ar fi repetitiv în toate lălăielile lor, că NU pot s-o numesc muzică, dacă n-ar fi furat din muzica orientală, ce mai rămâne din manea, căci despre versuri aţi scris voi, n-am ce mai adăuga. Voiam să vă recomand să ascultaţi Dream Theater-Home pentru frumuseţea și subtilitatea sunetelor orientale, dar alăturarea manelei ar fi o jignire adusă unei melodii aproape de perfecțiune.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.