Arhivă personală

Cînd i-au zis black primei black friday, cine i-o fi zis mai întîi, au știut de ce: că e starea cu care rămîi sau cu care te străduiești să cauți ceva obișnuit de… black friday.

Începe de obicei cu poticnirea netului, în sincope, pînă se blochează de tot. Sau invers, e blocat inițial și-apoi începe să meargă pe bucățele.

Pe unde merge, site-uri pline de reclame care-ți iau ochii, doar-doar uiți că tu voiai „decît” un scaun.

Ca să nu mai zic că te uiți în van pe toate paginile știute, cine naiba se gîndește să reducă prețul unui simplu scaun de vizitator (asta e denumirea lui comercială). Poate dacă se gîndeau înainte să îi crească prețul nejustificat, ca apoi să revină, chipurile de black friday, la un preț oricum mai mare decît prețul lui obișnuit din zilele ne-black ale săptămînii.

Mă rog, trecem peste, îl găsesc pe scaun la cel.ro mai ieftin ca la emag. Am atîta vechime de clientă la ei, că-l meritam cadou.

Însă mie nu-mi trebuia un scaun, ci 23. Pentru copiii din clasă, care stau pe niște lemne inimaginabile denumite apoteotic scaune în inventar, primăria de sector cerîndu-ne cererea pentru ele și atît. Dar, cum scaunele nu-s borduri… (cei din sectorul 4 înțeleg gluma asta sinistră).

Cîțiva copii și-au adus de-acasă și așa ne-a venit ideea să le luăm tuturor. Intrată în caruselul ăsta, am aflat că școlile din jur și-au luat deja, tot din astea și astfel învățămîntul gratuit a mai făcut un lucru pozitiv, a updatat considerabil industria anuală a scaunelor de vizitator.

Să revin. Comand la cel. Și comanda se oprește la 5. Adică doar 5 scaune/comandă. Bineee, zic, hai că fac 5 comenzi. Mi-o confirmă pe prima, mai fac una… și văd abia acum transportul, 30 lei/comandă. Eu am greșit, desigur, că n-am fost atentă… știind că, la sume mai mari, era gratuit.

Și încep să anulez. Am scris bine încep, că nu știu dacă am terminat sau am reușit, m-au tot redirecționat din loc în loc virtual pînă n-am mai înțeles nimic, nici un om și nici un nr de telefon nicăieri. Așa că i-am lăsat baltă, dacă nu s-au prins și-mi trimit scaunele – nu le primesc și gata.

Și m-am întors la emag, iubirea vinovată a tuturor românilor din țară. Ăștia m-au lăsat să comand 23 de piese la grămadă, au procesat rapid, doar că mi-au spus, cu politețea virtuală de rigoare, că vin peste-o săptămînă. Normal, black friday, aglomerație mare, tot omu-și ia cîte ceva, de black friday nu mai e „pastila de a doua zi”. Cum ne-au stat copiii două luni pe scîndurile alea ruginite, pot să mai stea o săptămînă. Și ghici… transport + procesare = 30 lei; cel puțin erau împreună, nu separat.

Tot ce mai pot să fac, în calitate de părinte de copil din învățămîntul gratuit, e să am grijă la comanda băncilor din semestrul 2, că probabil o să le cumpărăm și bănci, să fie-n zile sau în săptămîni ne-black, nervii nu-s gratis, au consum phisic ridicat.

Și scap și de bombardamentul cu reclame agresive ulterior comenzii.

Dacă nu era cireașa celor 30 de lei de pe tortul comenzii, acest articol nu lua ființă. Și nu cei 30 de lei sînt problema, ci principiul.

Și ipocrizia gratuității învățămîntului și lipsa consumerismului. Black problems.