Idei termoconductibile sau gânduri care țin de cald

Semi-reabilitare Olteniței, 2019

… Am râs cum nu râd mai nicicând dimineața, înainte de prima cafea, văzând titlul probei de azi.

Dar mi s-a topit râsul, și nu de căldura din casă, imediat ce-am ajuns la premiu, un premiu mare, net, fără nuanțe – inseamnă că oamenii ăștia știu ce fac.

Ok… să suflu-ntâi în palme și să deschid AC-ul setat acum pe funcția de încălzire și m-apuc de scris.

Nu știu ce cuvinte decente să găsesc pentru cum îngheț eu bianual în apartamentul meu. Toți cei fără centrală termică mă înțeleg. În fiecare primăvară și toamnă, într-un apartament de bloc obișnuit ai cărui proprietari suntem scriptic, nu faptic, situat într-un sector în care, dacă locuiam pe o bordură, probabil aveam mai multe șanse la anveloparea ei.

Stat – cetățean, un cerc vicios, ca-n poza mea cu clasele de energie.

Dar stai… ca la teleshopping-urile vechi, dacă mai există… stai, mă gândesc, frigul mă face uneori mai acidă decât e cazul, ce vină are o echipă de auditori energetici gradul 1, atestată de ministerul de resort, care îți trimite un certificat energetic pentru orice tip de clădire în 24 de ore, în schimbul unui preț imbatabil, la tine acasă, atunci când ai nevoie de el…?

Foto – avizez.ro

Nu mi-a trebuit când m-am mutat, obligativitatea acestui certificat introducându-se printr-o lege, 159, abia în 2013, care modifica una mai veche și mai permisivă. Iar azi le-aș putea utiliza serviciile doar convingându-l pe administratorul blocului că sunt cei mai potriviți să facă un audit energetic în vederea obținerii certificatului pentru anvelopare. Ceea ce nu-i greu, numai să se pună problema.

Sau mutându-mă, dar nu mi-am propus.

Au însă cui folosi. Tuturor celor ce închiriază, construiesc, renovează sau cumpără o casă, pentru că, cel puțin în ultimul caz, fără acest document azi orice contract de vânzare-cumpărare devine nul de drept.

Vă spun cu drag și de ce vorbesc așa frumos despre avizez.ro. Caut mult și de mult timp tot felul de servicii pe net. Nu am cei 20 de ani de experiență pe care-i au ei în expertize energetice, dar am destui.

Site-ul unui particular sau al unei firme este o carte de vizită virtuală. Interfața limpede și prietenoasă, specificațiile clare, legăturile interne funcționând impecabil, exprimarea concisă, prețurile vizibile, nu să scotocești după ele și, negăsindu-le, să suni ore până treci de vreun robot – toate acestea îmi spun multe despre cei cu care mă intersectez în interese și nu-i pot privi în ochi. De aceea n-o să vă plictisesc cu detalii tehnice demne de un curs de Politehnică, le găsiți, la nevoie, perfect expuse pe pagina lor web. Plus zona de acoperire, București-Ilfov-Constanța pentru termografia și termoviziunea clădirilor, audit energetic și calculul coeficientului G, toată țara – pentru certificate energetice.

Bine, o să ziceți, au angajat un IT-ist deștept, ce mare lucru. Evident, dar, ca să angajezi un it-ist deștept, trebuie să fii și tu pe măsură – o conexiune despre care aș scrie instant încă zece articole.

… Acum mai mulți ani mi-a trebuit un extras de carte funciară, apropo de serviciile on-line. Numai cât mi-am adus aminte de clădirea aia dărăpănată de pe str. 1 iunie și de cozile de-acolo, că am și tastat imediat și am găsit pe net pe cineva autorizat care făcea chestia asta în locul meu. Am riscat, era încă dubios „sistemul” respectiv la noi, și mi-am primit extrasul la ușă în două zile.

Prima oară e mai greu… am mai povestit, de altfel, tot felul de aventuri cu firme on-line de care aveam nevoie la un moment dat. Apoi a devenit obișnuință la mine iar azi acest gen de servicii nu mai e un risc, ci un strict necesar.

Sfat: nu vă obosiți cu hârtii acolo unde pot să o facă alții în locul vostru, îndreptați-vă energia acolo unde puteți obține lucruri de calitate, cum ar fi un certificat energetic clasa A, e un confort termic și financiar pentru tot restul vieții.

P.S. Să nu-ntrebați de premiu-n comentarii, că nu spun nimic. Doar tastați la nevoie avizez.ro, vi-i recomand cu căldură sufletească.

Articol scris pentru #SuperBlog 2019

SponsorEnermed Impex SRL

22 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Poteci de dor spune:

  Doamne, Issa! Tu ştii cât de mult te admir pentru cum scrii despre orice cu atâta lejeritate? Şi faci orice articol să fie atât de plăcut? Bravo ţie!

  Apreciat de 2 persoane

  1. Mulțumesc mult, potecuță, nici nu știu ce să zic… Aș putea să-ți zic că, pe cît de ușor scriu oricînd, orice, oricum, pe-atît de greu vorbesc… Undeva, în jurul nostru, sînt diverse compensații 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 2. ecoarta spune:

  Acum știu de ce nu mă voi înscrie niciodată la Super blog.
  Sper să obții premiul! Chiar îl meriți!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ba s-o faci, SB e tombolă, nu știi niciodată ce-i place celuilalt și ce vrea, de aceea am renunțat la orice „calcule”, cum s-a mai scris, cum e x, cum e y etc… și scriu cum îmi vine și-atît 🙂
   Pentru tine și ceva drăguț tare, am luat premiul 2 la articolul cu bijuterii, așa că, iată, am acum steluța mea proprie și adevărată de argint 🙂

   Apreciat de 4 persoane

  2. ecoarta spune:

   Wooow! Amazing! 🤗🤗🤗😙😙😙
   Ce mă buucuuuur! Felicitări! Chiar meriți, ești foarte talentată!

   Apreciat de 2 persoane

  3. Mulțumesc mult ❤

   Apreciat de 1 persoană

 3. Ana May spune:

  Tu scrii și scrii foarte bine, așa cum respiri și asta spune multe: talent, inspirație, cultură…
  Ce mai, super!
  La cât mai multe steluțe! 🌟🌟🌟💝

  Apreciat de 2 persoane

  1. Mulțumesc, îmi doresc o galaxie care să nu dea niciodată de vreo gaură neagră :)) ❤

   Apreciază

 4. racoltapetru6 spune:

  Aș zice că ți-a priit cafeaua, dându-ți mai multă inspirație în condei, dar știu că talentul îl ai „în sânge”, deci era de așteptat să scrii atât de bine. Succes la premiul cel mare!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mulțumesc mult pentru apreciere și urare 🙂
   SB e un concurs unde „sa scrii bine” pentru unii se pune cel mai putin, unde a contat doar asta am vazut in note si premii, am inteles si invatat pe parcurs o gramada de lucruri noi, desi nu stiu cit de mult ma intereseaza personal unele…
   Mi-ar fi parut rau si sa nu incerc, e adevarat… 🙂

   Apreciat de 1 persoană

  2. racoltapetru6 spune:

   Și eu am încercat de câteva ori, dar nu-mi pare rău, pentru că am învățat multe și m-am bucurat ca un elev la fiecare notă mai bună. 🙂

   Apreciat de 1 persoană

  3. Cu bucuria aceea, recunosc… așa e!De prin școli uitasem sentimentul 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 5. Editor spune:

  Eu nu pot să zic că te admir de mult, știi asta, dar e clar că te admir!
  Se zice „dacă crezi, poți” – asta e brand la tine!
  Și tu scrii foarte convingător, cu suflet și talent, de asta au nevoie cititorii.

  Apreciază

  1. Multumesc!
   Ce ironie, tocmai azi-noapte finisam un articol pentru un amic, ce pornea de la cultul personalitatii… Articolul, nu amicul 🙂
   Nu-i chiar cazul, dar eu vreau comunicare, nu admiratie, daca ne tot laudam atita uitam de unde-am pornit si nu-i nici dialog. Daca nu-i dialog, nu apar nici controverse, deci nici idei noi 🙂

   Apreciază

 6. ina02s spune:

  M-a facut sa zambesc comentariul tau de deasupra. Iti doresti controverse nu admiratie… Mie tot imi place ca scrii ca si cum i-ai mitralia. Sa-ti arate doar tinta. 🙂 Pupiciiii Bafta!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Aia e :))) astept sponsor pe DPD, de exemplu, serviciul meu preferat de curierat…
   Mulțam 🙂 ❤

   Apreciat de 1 persoană

 7. Frumos articol. Când treci de jumătate (mă refer la concurs) te gândești că nu mai ai atât de mult până la final.
  Baftă în continuare!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Zici… 🙂
   Așa să fie, mulțumesc frumos, baftă și ție!

   Apreciat de 1 persoană

 8. Editor spune:

  Lauda cu simplitate, încurajarea, e binevenită, controversele nu-și au locul. Bine, atunci când intri pe strada mea, necunoscută de tine, caut să te îndrum, să-ți luminez calea; asta mi se pare normal, a da din cale obstacolele care ar împiedică lumina să-ți lumineze pași, gândurile, viața. Nu ne dăm „mari”, mai ales acolo unde nu e cazul; și, în general niciodată nu e. Dăm un fel de bună ziua care să fie primit-întors.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Asta cu bună ziua întors m-a convins, chiar e un gînd care ține de cald…
   Bună ziua 🙂

   Apreciază

 9. Imi place naturaletea, modul de imbinare tehnic cu povestea si comparatia cu cartea de vizita

  Apreciat de 1 persoană

  1. Păi chiar putem spune că după site se cunoaște omul…
   Neața 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.