Mamaia, 2016

Pentru o vacanță mini sau maxi perfectă îți trebuie, pe lângă timp și bani, și o agenție de turism perfectă; o să-mi justific afirmația mai târziu puțin.

Kilometrul 0 al unei vacanțe perfecte

Pe cont propriu sau printr-o agenție – e prima alegere în fața căreia te afli. Dacă ai ales să pleci printr-o agenție, poate chiar e mai bine s-o bifezi înaintea destinației. Cu portalul AZ-Turism, despre care o să scriu azi, obiectivul final devine doar un joc de imaginație. Este un website care include agenții de turism serioase, hoteluri, pensiuni, oferte last minute – o companie existentă în Europa din 1956, mai în vârstă decât mulți dintre noi, cei care citim acum și vrem să pornim la drum, o companie, ziceam, europeană care, de câțiva ani, activează și la noi.

Un portal ideal spre o agenție de turism perfectă

Scurtă imagine generală

Și, pentru că scriu despre ea de Halloween-ul american pe care nu-l sărbătoresc dar e simpatică conexiunea, vă mai spun ceva fain despre: aș denumi-o companie tips&tricks. Pe platforma virtuală aferentă nu numai tu, potențialul turist, alegi fără comision tot ce-ți dă prin cap. Hotelurile, pensiunile sau agențiile de turism cu care vei „lucra” au și ele, gratuit și profesional, pagina lor proprie de prezentare simplă; au și oferte cu opțiuni extra, dar asta nu mai intră în atribuțiile mele de turist momentan.

Să ne continuăm drumul.

Alegerea destinației

La această fază nu mă bag, o trec doar în revistă pentru că așa-i structura textului. N-o să vă spun eu că vara cauți un hotel pe plajă ori vreo cabană-n vârf de munte răcoros. Sau farmecul aparte al Deltei. Sau vreun obiectiv turistic de patrimoniu. Sau că iarna vrei, de obicei, la ski.

Pot să vă spun doar că am fost o singură dată în viață la mare, marea noastră, iarna, de un revelion organizat tot printr-o agenție. Masa și distracția au rămas uitate pe lângă o plimbare la trecerea dintre cei doi ani pe faleza Cazino-ului din Constanța – un frig greu, o mică furtună, valuri sparte de pietre, cu sunetul acela anume al lor și cu stropii lor reci în bătaia lunii, acoperind toate artificiile umane.

Olimp, 2018

Cazarea

Camere de hotel în toate variantele, pensiuni, cabane integrale pentru un grup mai mare, nu le mai înșir, că sună deja a reclamă, găsești ce vrei pe AZ-Turism.

… Nu pot să nu-mi aduc aminte de vechile birouri de cazare ale fiecărui loc turistic, la care ajungeai cândva cu bagajul și cu speranța că au pe undeva vreun loc liber. Sau coborâtul din tren în gările în care te-așteptau localnicii, cu ofertele lor sezoniere imbatabile pentru rucsacul unui student… La noroc, dar, recunosc, ce noroc frumos era câteodată…! Prin norocul ăsta găseai uneori o gazdă la care mergeai ani la rând și o recomandai și pietenilor. Lumea însă s-a schimbat și nu aș mai recomanda eu azi acest mod de a-ți găsi o cameră.

Brașov, 2010

Transportul

Altă alegere, pleci cum vrei și știi tu, dar, dacă n-ai timp să-ți organizezi drumul, tot pe site-ul din povestea mea ai posibilitatea planificării integrale a sejurului, deci și a transportului. Bilete de avion convenabile, închiriere de mașini sau locuri de parcare, tot ce intră în câmpul semantic al cuvântului transport.

Plus, bonus, poți beneficia de asigurare de călătorie, dacă ești interesat. Eu n-am fost, nu știu detalii, dar, dacă le vrei la pachet, sunt în pachet.

De ce agenție…?

Aici sunt subiectivă. Pentru că, din experiența mea, cu o agenție tratezi altfel orice imprevizibilitate apărută pe parcurs. Cum ar fi că o agenție serioasă nu-ți va răspunde niciodată ca un hotel oarecare și plictisit, veniți aici, că vedem noi ce cameră liberă și la ce etaj avem atunci. Sau, dacă se întâmplă să vrei să mai rămâi câteva zile, tot la o agenție găsești o privire de ansamblu a posibilităților momentane.

Probabil mai sunt și altele, sigur fiecare ne-am conturat o părere de-a lungul anilor despre agenții, hoteluri și turismul de la noi. Eu susțin doar ideea de a alege o platformă virtuală unde le găsești pe toate la un loc și unde părerea ta de după, bună sau rea, poate fi auzită mai clar.

Nu mi-a plăcut niciodată centralizarea, dar în turism are avantajele ei.

Sinaia, 2017

În loc de încheiere

Dacă toate-acestea fi-vor învățate, cum scria Labiș… atunci când vă veți întoarce din vacanța de care vă va părea atât de rău că s-a terminat, sper că veți face exact același lucru ca și mine, veți recomanda AZ-Turism.

Articol scris pentru #SuperBlog 2019

Sponsor AZ-Turism România; foto 2 – portalul az-turism.ro.