– Privește școala ca pe o pauză de calculator!
– N-am cum, la calculator nu mă scol niciodată așa dimineață…

… Crâmpei din infinitele dialoguri matinale cu micul meu gamer, în speranța de-a găsi o cheie să-l cooptez la un program care nici mie nu-mi place.

În astfel de momente îmi fuge des gândul la nostalgia aia bine întreținută pe net. Știți pozele cu impact emoțional, împărțite-n două. În stânga – o imagine idilică veche, dacă mai e și color deja intru la idei de photoshop. Iar în dreapta, o imagine contemporană cu copii plasați pe gadget-uri în decor de cameră de bloc musai arid. Și textul, de obicei pe ambele imagini, uneori separat, dar mereu comparativ: copilăria noastră versus copilăria lor. Cu diverse variațiuni pe temă. Un lor impersonal și tras de păr, cum ar veni numai copilăria din stânga e reală, care mai e și vădit copiată din cărți în poza aleasă de mine. Nici logica nu mai e ce-a fost. Inechitate și manipulare, doar astea au rămas la fel.

Îmi pot imagina un tribunal ad-hoc al combatanților în care adepții lui „pe vremea mea” jură pe Biblie (cea de ieri sau cea de azi…?) că ar fi aruncat cât colo un smartphone de ultimă generație, fără strop de curiozitate, în favoarea maidanului dintre blocuri, unde nu treceau mașini. Normal că nu treceau, că nu erau. Ș.a.m.d.

Cât despre zilele noastre, în care, ce-i drept, nimic nu mai ține un veac, noroc că i-am descoperit pe băieții ăștia fără nostalgii de la spacer.ro care-ți aduc tehnologia la tine acasă.

Cu ei ne-am redecorat biroul cu accesorii laptop și tot cu ei decorăm treptat visurile celor mici: cu produse gaming și cu toate accesoriile posibile. Și precizez, subliniez chiar, utile: carcasă, tastatură, mousepad, cooling pad, rucsacuri. Rucsacul, mă rog, nu-i strict necesar, dar ce bine-i să-l ai vara! Cât despre boxe, asta mică cu bluetooth și USB s-a dovedit amor desăvârșit la prima utilizare.

Eu nu mai vreau fără tehnologie. Nu doar să am, dar vreau chiar să mi se-nchidă automat fierbătorul de apă și filtrul de cafea și cuptorul cu microunde. Vreau să-mi piuie frigiderul că l-am uitat deschis. S-apăs pe un buton și să am apă caldă instant când iar are statul român probleme. Vreau să deschid AC-ul în timpul unui film din aplicația de pe telefon. Pe care, pe film adică, să mi-l aleg eu, nu un post de cablu afiliat zonei unde locuiesc.

La faza asta, cu AC-ul manevrat din aplicație, a fost o chestie tare simpatică: tot citind recenziile lui pe site-ul ales, foarte bune majoritatea, se trezește unu că aplicația pentru telecomandă nu merge și din afara casei. Negru tot că nu poate porni AC-ul din mijloacele de transport în comun, să găsească deja alizeu când intră-n casă. Așa de franc de supărat părea, că a stârnit o mică încăierare virtuală, mulți reevaluând aparatul etc. L-am comandat rapid, că mai era puțin, sub presiunea caniculei incipiente, să fie trecut faptul la dezavantaje oficiale și, mai știi, poate mă răzgândeam și eu…

Dar, ca orice lucru perfectibil, are și tehnologia modernă un cusur: pentru chei nu s-a inventat încă nici un dispozitiv de localizare; alea, când le pierzi, pierdute rămân. Sper să existe o nouă ordine mondială în prioritățile IT-iștilor de pretutindeni, care să-și reunească forțele creatoare în acest sens într-un viitor apropiat.

Articol scris pentru #Superblog ediția de toamnă 2019

(foto cover – ttonline.ro; foto comparativă pagina fb „România frumoasă”; restulspacer.ro)