Low cost în aer, second hand pe pământ

Cândva, prin clasa mea a unsprezecea, rătăcind cu câțiva colegi de liceu pe la o margine a Bucureștiului, am văzut pentru prima oară un grup de oameni în niște uniforme necunoscute, toți înalți și frumoși, toți tineri, toți cu un aer comun între ei și indescifrabil pentru mine și-am întrebat cine sunt.
– Cum, nu știi, mi-a răspuns o prietenă, sunt piloții, se întorc din cursă…

Da, zborul e un vis al omului de când se știe om. Toți de pe lumea asta am visat măcar o dată-n viață că zburăm. Visul acela, când zbori natural, uitându-ți condiția, din cine știe ce abis de suflet, și te trezești cutremurat întotdeauna și mirat sau speriat, căci întotdeauna-n visul respectiv te prăbușești.

Pentru că omul nu zboară de la sine și de aceea a inventat, plagiind păsările cerului, avionul. Un zbor cu avionul la o destinație îndepărtată e-o minune firească azi. Atât de firească și de scumpă, încât au apărut oferte nenumărate de la firme nenumărate ce se-ntrec între ele. Siguranța e aceeași, confortul însă e jocul acela de-a „găsiți diferențele”.

Viața e neprețuită și tocmai de aceea denumirea asta de zbor low cost îmi creează un disconfort psihic absolut. Îmi trimite gândul la proverbul ăla că „sunt prea sărac să-mi cumpăr lucruri ieftine”. Last minute, în genul cazărilor de pe litoralul românesc la fel de scump ca zborurile marilor companii, ar fi sunat parcă mai decent. Sau altfel. Dar nu inducerea ideii de viață low cost în aer, deja avem una second hand la sol.

În fine, oricum low cost e banc, poate deveni pentru un neavizat un zbor mai scump sau la același preț cu un zbor obișnuit, deoarece intervin multe. Că unde faci check-in-urile, on-line, pe site-ul companiei sau la aeroport și ai sau nu hârtia printată de-acasă. Că unde vrei să stai, biletul low e fix, dar fix același lucru cu biletul de tren fără loc; așa că mai pui din start ceva euro ca să fii lângă cel cu care mergi sau dacă vrei să ții vreun copil în brațe, adică rămâne low cost doar dacă mergi singur. Iarăși, dacă vrei să stai în față, ca-n excursiile cu autocarul, alți euro, altă distracție. Și alte mărunțișuri.

Până la marele mărunțiș al bagajelor. Despre bagajele din aeroporturi sunt file întregi în presă și în amintirile omenești, înglobate fac istorie separată: pierderi, întârzieri, negăsiri, asta merge, asta nu, ce fac cu pisica, la unii e bagaj de mână iar la alții stă în cală, dimensiunile etc.

Dimensiunile bagajelor pregătite de zbor sunt deja istorie în istorie, cadru în cadru, cum zic cineaștii. Dar sunt niște reguli care au o logică și trebuie respectate și pentru asta există acum pe Travelkit.ro bagaje de mână Wizz Air cu mărimea lor standard 55x40x20, o grijă măcar de care ai scăpat cu usurință.

Și multe altele.

Odată am visat că zbor, odată/Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte… Zborul devenind un vis realizabil acum, ne rămâne, dincolo de nervi și bani, încrederea fără rezerve în piloții companiilor de zbor. Nu orice om poate fi pilot, dar orice pilot e un om ca și noi, pe care îl așteaptă un „acasă” după zbor.

Articol scris pentru #Superblog ediția de toamnă 2019; foto – Travelkit.ro.

15 comentarii

 1. E o mare diferență între zborurile de tip „low-cost” și cele de tip „lung-curier”. Spun asta pentru că am zburat cu multe tipuri de avioane, dar cele transoceanice sau lung-curier sunt cele mai acceptabile. Dacă a sta într-un avion cam 14 ore poate facceptabil!? Jumătate din toate zborurile mele au fost pe transoceanice. Dar când trebuie să te miști dintr-un loc în altul, accepți orice variantă! Cu bagajele nu am avut niciodată necazuri! Însă un lucru este clar și trebuie să fie clar pentru toată lumea: nici un zbor nu seamănă cu altul! Oricâte zboruri ai, următorul îți va pregăti o surpriză!
  Ai scris frumos!

  Apreciat de 1 persoană

  • Multumesc!
   Eu am mers doar de două ori, inainte de ’89. Prima oara de la Timisoara la Bucuresti, eram asa de stresata ca sa vezi ce rau o sa-mi fie incit am adormit si-am dormit tun cele doua ore pin-acasa. A doua oara, de la Sibiu: relaxata, ca stiam deja cum e… si ne-a zguduit avionul ala Doamne-Doamne… Cind am coborit, intr-un final, cica asa-i traseul aerian, cu goluri… Nu m-a mai convins nimeni cu nimic de-atunci :)))
   14 ore… nu pot sa-mi imaginez personal, dar stiu ca exista, am prieteni care vin din America si, mai rar, Canada…

   Apreciat de 1 persoană

 2. Foarte frumos! Articolul tău se adresează oricui, pe înțelesul tuturor.
  Ca și Ina, voiam să întreb și eu dacă poți să și critici un serviciu sau un produs. Faptul că poți să fii sincer, cred că este un plus față de cititorii tăi.
  Succes!

  Apreciat de 1 persoană

  • Da, sigur, poti critica orice in afara de link-urile din text, chiar ni se cere parerea. Poti si link-urile, dar devii outsider :)))
   Din fericire, chiar daca nu-s in trend, habar n-am sa conduc si nu merg cu avionul nici macar intimplator, nimic nu contravine nici unui principiu al meu, totul ramine o provocare literara care a-nceput chiar sa-mi placa 🙂
   Doar golul acela din stomac din doua-n doua zile, gindindu-ma ce alt subiect despre care nu stiu nimic mai urmeaza… Dar te obisnuiesti cu toate pin-la urma :))
   Multumesc mult, Amalia!

   Apreciat de 1 persoană

  • :)) Suntem plini de emotii, noi, oamenii, mai ales cand ni se intampla ceva nou. Nu putem incerca tot ce exista sub soare, dar pareri despre orice avem cu totii. Adevarata provocare este sa scrii despre lucruri neexperimentate si, totusi, sa fie cat se poate de credibil.
   Imbratisari!

   Apreciat de 1 persoană

  • Exact asa.
   Scuze ca ti-am zis Ina, probabil imi ramasese de mai sus pe retina si era prea de dimineata, uite, acum tocmai scriu un articol despre cafea… :)) E vitala in perceperi corecte :))
   Te imbratisez si eu cu drag, saptamina frumoasa sa ai!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.