Despre alți oameni frumoși

Îi cunoști, mai mult sau mai puțin, știi cumva că există. Dar, de obicei, în vîltoarea vieții, uiți.

Pentru că, de obicei ape limpezi la suprafață, ei sînt și în adînc tăcuți, cuminți, liniștiți. Nu plîngi curent pe umărul lor, nu se afirmă în furtuni, nu ies în evidențe reale sau virtuale, nu-i bagi în seamă dacă sau cînd ești cap de afiș, nu-i pui la nici o numărătoare. Dacă ești simplu spectator și tu, nici atît, aveți locuri separate, fără intersecții, doar piesa aceea comună de teatru. Nu cer, nu aplaudă, n-au partituri pe portativ.

Dar, nu știu cum se face, îi simți. Tocmai cînd ai nevoie mai multă. În tristeți, în necazuri, la răscruci, evenimente, bucurii, primești un semn, un gest, un cuvînt și îți aduci aminte și te-nseninezi, înțelegi brusc că ei au fost, sînt și vor rămîne mereu acolo, independent de tot și oricum ai fi, alături într-un alt drum, nevăzut, necunoscut. Necondiționarea aceea din povești.

Ca penele acelea despre care lumea spune că ar fi căzute de la îngeri. Sau orele fixe la care te uiți întîmplător la ceas. Ca atîtea alte credințe-superstiții pe care ni le-am creat noi înșine în dorința de a exprima omenește un inexprimabil.

… Și-apoi uiți din nou, în cotidianul și în drumul tău obișnuit.

Și așa mai departe.

27 de comentarii

 1. Existente inexistente! N-as putea pune semnul egalitatii intre impersonal si frumos. Poate fi, dar mai mult ca accident, nu ca regula. Frumos consider a fi cel care lupta. Nu cu arme si nu sa insele, gen razboinicul luminii. Ma refer la lupta dreapta, in sens metaforic. Nu stiu din ce motive, dar linfaticii nu m-au atras niciodata. Cei supusi, a caror deviza e „whatever!” , oricit de antiseptici ar fi ei, ma deprima. Si ti-o spun, pe mine frumusetea nu m-a deprimat niciodata. 😆

  Apreciază

 2. Papa nu ca n-ar vrea. Papa doar constata, cugeta si opineaza. 😆 😛
  Iar eu n-am spus ca n-ar exista frumuseti statice, inerte. Dar cum omu-i om si pomu-i pom, natura, fie ca-i vie sau moarta, ma-ncinta. 😛 Omul, in schimb, fie ca-i mort sau ca traieste ca un mort, imi displace. 😉

  Apreciat de 1 persoană

  • Constanta, iarta-mi intruziunea, dar poti sa dai un exemplu de „anonim” frumos de a carui existenta iti amintesti? Nu ca nu te-as crede pe cuvint, dar daca tot discutam, hai s-o facem mai detaliat.

   Apreciază

  • Deja mă enervez.
   Faci, să zicem, o gafă oarecare în familie. Și, cu un cuvînt, o drege cineva. O rudă mai depărtată, mai puțin cunoscută, n-ai tangențe obișnuite cu ea. Dar îți amintești brusc că același om ți-a făcut la nuntă un cadou mai deosebit, pe care atunci l-ai remarcat. Că de la același, prin altcineva, ți-a venit o sumă de bani cînd aveai o nevoie mare și justificată. Că, printre toate parerile de rău că ai picat un examen, același cineva ți-a zis zîmbind că nu-i nimic, îl mai poți da o dată. Gen, înțelegi? Etc.
   Exemplul e inventat pentru tine, oamenii ăștia sînt reali și sînt mai mulți.

   Apreciază

  • Ar putea fi bărbatul de dincolo de tejghea, care te întreabă zâmbind în fiecare dimineață ce cafea alegi sau grupul cu care te întâlnești când ieși în grabă la fumat sau mulțimea cu aceleași hobby-uri ca și tine.

   Apreciat de 1 persoană

  • Mmda! Acum cred ca ma enervez si eu.
   Iata-ti spusele: „nu se afirmă în furtuni, nu ies în evidențe reale sau virtuale, nu-i bagi în seamă dacă sau cînd ești cap de afiș, nu-i pui la nici o numărătoare”
   Sari ca lacusta dintr-o parte-n alta. Exemplele tale sunt despre oameni care se implica si de care nu pomenisesi in post, sau vorbim limbi diferite?
   Pe de alta parte tu ti-a spus punctul de vedere iar eu l-am spus pe al meu fara sa ti-l fi combatut pe al tau. Ca sunt diametral opuse nu inseamna ca l-am postulat pe al meu.
   I’m out.

   Apreciază

  • Nu se implică pentru simplul motiv că nu-i treaba lor, destinul lor ș.a.m.d. Nu fac binele cu forța, că știu ei ce e mai bine pentru oricine, ci doar au capacitatea de a distinge o nevoie efectivă a altcuiva și de a acționa. Nu știu ce-ai cu oamenii ăștia, sînt doar mai delicați, nu inerți și inepți.

   Apreciat de 2 persoane

  • Uite. Cineva, cindva, dupa ce nascusem primul copil si stateam in gazda cu sotul si copilul, o ruda chiar foarte departata si cu care nu tineam si nu tin legatura, mi-a dat, pur si simplu, pentru ca aflase si putea, o suma mare de bani. Cu care ne-am cumparat primul apartament imediat. Daca nu l-am fi avut pe acel apartament, nu l-am fi putut vinde peste alti zece ani ca sa ni-l cumparam, cu banii de pe el si cu un credit minim, pe cel de-al doilea, ca deja aveam doi copii si ne trebuia musai.
   Un om care nu a avut nevoie de super-multumirile mele, relatia nu s-a schimbat cu nimic pina azi, nu a vrut niciodata un leu inapoi, doar respect reciproc si destine total separate.
   Vrei mai limpede de atit…?
   Si am mai trait astfel de exemple, si nu toate sint cu bani, dar asta mi s-a parut cel mai elocvent.
   Sa imi scuzi lipsa diacriticelor, nu am mai stat de ele 🙂

   Apreciat de 1 persoană

  • I’m in. 😆
   Hei, n-am spus inepti. Si nu inteleg de ce tu, incerci sa ma convingi ca nu-mi place ce-mi place, ci ce-ti place tie. Eu nu gasesc vreo frumusete morala in a sta deoparte. Lasitate, poate, depinde de circumstante.
   Si din nou, n-ai vorbit de oameni care se implica, ci de oameni care stau pe coada si observa. Cei de care pomenesti mai jos s-au implicat activ in situatia ta financiara de atunci. Deci e alta discutie pe care poti s-o propui in postul urmator. Adica, asta ca sa fiu mai clar, oameni care te ajuta in mod dezinteresat.
   Constanta,
   exemplele date ar avea sens, dar nu concorda cu ce a spus Issabela pe final: „Dar, nu știu cum se face, îi simți. Tocmai cînd ai nevoie mai multă. În tristeți, în necazuri, la răscruci, evenimente, bucurii, primești un semn, un gest, un cuvînt și îți aduci aminte și te-nseninezi”
   Personal nu mi s-a intimplat sa-mi aduc aminte de un ospatar cind mi-a nascut nevasta si asistenta a uitat sa ma intrebe ce mai fac si cum ma simt sau de cei cu care ieseam la fumat si la bancuri sau birfa. Poate altora li se intimpla, mie, sincer, nu.

   Apreciază

  • :))))
   Dar nu e că stai deoparte, ci pur și simplu că nu poți să te bagi în viața fiecărui cunoscut, rude, vecin, coleg, client, ce nu pricepi??
   Iar „îi simți” e pentru cei ce nu-ți dau bani, ci vorbe bune, și nu oricum, cînd ți le dau toți, ci taman cînd nu mai speri vreuna; deși cred că ai să sari imediat să zici că mai degrabă simți banii decît vorbele bune :))) Am exemple, îți dai seama, și aici, dar e ceva de scris…

   Apreciază

  • Exemple in legatura cu acei inerti ai marilor orase 😉 as avea si eu. Citeva milioane, daca e s-o luam din ’89 incoace 😉
   Postul tau e o replica postului meu, ceea ce e OK. Dar nu esti convingatoare. Asta cu bagatul in viata fiecarui om, e noua si n-are-a face cu postul. Ca nu era vorba de bagat, asa cum m-am bagat eu in discutia cu Constanta 😉 😛 ci de participare si iar sunt nevoit sa te citez pentru ati improspata memoria „Nu cer, nu aplaudă, n-au partituri pe portativ.” Adicatelea, morti, fara vreun ideal sau scop in viata. Cum spuneam, whatever-isti. 😆

   Apreciază

 3. Doamne ajuta! Sa-i avem in preajma, ca ”ape limpezi la suprafață, ei sînt și în adînc tăcuți, cuminți, liniștiți”. Si din cand in cand sa-i amintim si pomenim, cu drag. Un gand bun si-un zambet in coltul sufletului, fac cat o mie de cuvinte de multumire, uneori.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.