Condiția femeii (sau poveste de adormit conștiințe)

Impropriu, de fapt, căci femeia nu are sau nu pune condiții în societatea românească. De la naștere începînd, cînd încă pe alocuri ești „belea” sau „problemă”, „el” fiind viitorul, stîlpul etc.

Mă rog, eu, întîmplător, am fost și fată, și copil dorit într-un an istoric la noi: 1968.

Am trăit în anii adolescenței într-un cartier obișnuit al capitalei, idealizat încă de unii. A fost și frumos. Dar acolo am descoperit prima oară că zîmbetul și privirea și dorința de prietenie îți sînt interpretate rapid și fără echivoc într-un singur sens. Drept care am fost agresată, fizic sau verbal, de mai multe ori, din simplul criteriu că n-aveam tipare prestabilite în gîndire și comportament, că eram adică „altfel”.
De un vecin bătrîn de scară, „bunicuțul” ăla blînd și ideal, știți toți prototipul, o, ce om drăguț. De fiul unui cadru didactic căruia nu o să-i spun probabil niciodată, e cam tîrziu și cam inutil. De tatăl unui prieten și vecin, de ajunsesem să mă uit pe geam cînd ies din casă, să nu fie pe-afară; știți și modelul ăsta, vecinul veșnic săritor și politicos. De un imberb oarecare cu mușchi, prietenul uneia care, oarbă de gelozie, m-a făcut în toate felurile, tot ea pe mine, fapt total relevant și al „calității” ei.
Și majoritatea blamau, ca și azi, nimeni să-ntrebe care-i practic treaba, ca și azi, nimeni să te-nvețe, ca și azi, nimănui cui să te plîngi, ca și azi. Cu cît urlai mai mult și erai mai agresiv, cu atît erai mai tare. Ca și azi.
Și alte mărunțișuri. Întîmplări care m-au făcut să-nțeleg cam devreme că, dacă ești de sex feminin și te întinzi cuminte cînd ți se cere, ești „în rîndul lumii”, cu perspective de a deveni „doamnă”. Dacă te plimbi de mînuță, le zîmbești tuturor frumos, le vorbești nevulgar și nu te-ntinzi că așa nu vrei tu, ești curvă, e un cuvînt mai accesibil decît „inaccesibilă”.

Primii doi ani de liceu i-am făcut la unul care avea și seral. Or seraliștii ăia, mulți la fel de tineri ca și noi, de la zi, că așa era sistemul, mulți căsătoriți deja, nu mi-am bătut capul să-nțeleg de ce, se purtau fix ca niște băieți mai mari și liberi. Nici o idilă nu-ncepea cu „știi, eu sînt însurat”, asta era cireașa de pe tort aflată de la vreun alt coleg în vreo glumă aleatorie. Sau dacă-i mai căuta vreo nevastă prin orele de practică.

Apoi, pe unde-am tot lucrat. Institut, minister, șantier, ziar, editură, multinațională. Peste tot am fost țintă sau am cunoscut concubini clandestini.
Delegațiile și petrecerile alea de Crăciun așa nostalgice azi erau prilej de agățat absolut atunci. Apoi, după ’89, prilejul absolut a devenit munca aia cot la cot din orele suplimentare.
Dintre toate aceste alte experiențe, aș povesti doar una, stupid de amuzantă. Mă angajasem secretara unui avocat, printr-o prietenă mai în vîrstă, care era prietenă bună cu soția avocatului. Cabinetul era într-unul dintre apartamentele lor, soția – geloasă foc, am avut, firește, rețineri, dar am răsuflat repede liniștită, avocatul prefera blondele înalte, nu brunetele scunde care puteau face și treaba de birou a blondelor înalte, așa că și-a găsit rapid și o secretară blondă înaltă, pentru schimbul doi, că era volum mare de lucru. Ocazie cu care, muncind ca proasta, am aflat treptat că eu trebuia să fiu spioana care să raporteze soției și că el voia să fie acoperit. Firesc, i-am lăsat baltă, nemaifăcînd față dramelor lor cumulate, și-așa erau prea ocupați cu ele ca să mai țină cont și de cartea mea de muncă, de exemplu.

Și așa mai departe, peste tot și oriunde, la orice vîrstă, căci și acum mai (re)găsesc masculi-interpreți de orice vorbă și/sau gest.

Un bărbat mi-a spus, de curînd, prietenește, că orice bărbat care se-ntîlnește cu o femeie o evaluează automat în gînd, s-ar sau nu s-ar cu ea. Pe bune…?

Deci, cît lumea e condusă de această prioritate masculină…

Continuarea e a fiecăruia în parte.

Un hint, totuși, că nu pot să m-abțin: … n-avem nici o șansă.

(pentru Alexandra și pentru că, în anul de grație 2019, mai există „ce căuta Alexandra în mașina unui necunoscut”)

Foto : salda.ws

54 de comentarii

 1. Issa, ştii ce mă îngrozeşte? Că sunt femei care cred că o rochiţă mai scurtă e semnal clar pentru bărbaţi, că o atitudine prietenoasă e semnal, că o femeie bătută de soţ a avut gura mare şi de aia. Femei ziceam. Femei care cred că alte femei sunt vinovate că-s agresate, că-s violate.

  Apreciat de 3 persoane

  • Știu… Sînt prea multe de spus pe subiect și trebuie fragmentat, că-n general lumea se plictisește citind, iar, dacă unele le scriu pentru mine, altele, ca acest text, le scriu pentru lume, dar o voi face de cîte ori va fi nevoie.
   Ce spui tu, femeile care se cred vinovate ele însele de agresiunile la care sînt supuse, e, după mine, cel mai rău și am întîlnit. E o mentalitate și asta 😦

   Apreciat de 1 persoană

 2. Din postul de fata reiese clar si fara echivoc faptul ca erai deosebit de sexoasa. 😉 Ca daca ai fi aratat ca Maica Tereza, ma-ndoiesc c-ai fi fost haituita de vreun mascul.
  Eu, ca sa fiu absolut sincer, n-am trait astfel de experiente, desi eram destul de atragator, chiar si ca gagica. 😆 😆 😆
  Dar pentru c-ai adus vorba si de cazul „Caracal”, eu cred ca mi-am exprimat suficient de clar punctul de vedere, asa ca nu mai revin.

  Apreciat de 1 persoană

  • Ești așa surprinzător de drăguț, că-ncep să am dubii :)))
   Dar merci mult că nu insiști pe o anume frază din text, chiar n-aveam chef de alte contraziceri, vreau așa, abstract și fosofic totul.
   „Cazul” m-a răscolit destul ca să discut ceva concret pe el, nu revenim, merci și pentru asta 🙂

   Apreciază

  • Ei, da. Acum sunt doar dragut, dar cind eram mai tinar …ehehe … eram chiar frumusel 😆
   Revenind la subiect. Ca va place sa fiti curtate, e limpede. Ca ati vrea sa fiti curtate numai de cei ce va atrag, e la fel de limpede, dar asa cum scriam intr-un post foarte … anterior, „de unde era sa stiu eu, Papa, ce sentimente o anima pe o EA cind doream s-o agat? Ca daca scria pe ea „Only Porche” sau „Just Blacks” atunci sigur nu le-as fi deranjat. Dar cind tipa fustita pe tine, in aceeasi masura tipa si fermoarul meu, ca doar nu-s fo opera de Michelangelo. Si atunci, de ce nu as incerca o … apropiere. Evident ca exista o limita si in cazul unui refuz categoric incercarile incetau, dar altfel, cum sa nu incerce omul cind ispita e ispititor de ispititoare si-l … ispiteste? 😉

   Apreciază

  • 🙂 of, de ce să fii tu drăguț pînă la capăt?
   N-am strop de empatie față de fermoarele defecte atîta timp cît nu merg nud pe stradă. Și dac-aș merge nud pe stradă aș fi caz de psihiatru, nu de fermoar.

   Apreciază

  • Parerile sunt impartite, la primul punct 😛
   De ce, intrebi? Pentru ca esti femeie si orice barbat normal poate fi atras de sexualitatea pe care o etalezi cu nonsalanta cu sau fara intentie. In al doilea rind, barbatul se gindeste la sex pentru ca fizicul e cel care sare-n ochi.
   Ca-ti place sau nu, la prima vedere, o femeie atragatoare atrage si nu din punct de vedere intelectual. 😆
   Si nu in ultimul rind, o femeie imbracata sexos poate fi mai apetisanta decit dezbracata 😛

   Apreciază

  • :))) incorigibil.
   … vorba Anei May, n-am avut un tată să mă protejeze, dar m-a compensat Dumnezeu cu un soț care nu gîndește așa, sigur-sigur-sigur. Că altfel cred că eram deja lideră de vreo organizație feministă teroristă :))

   Apreciat de 1 persoană

  • E, eu nu stiu care pe care v-ati agatat si in ce circumstante, dar regula general valabila in rasa umana si regnul animal, e ca masculul propune si femela accepta sau refuza. Daca eliminam propunerile, asa cum ti-ai dori, ce-ati mai accepta? 😛

   Apreciază

 3. Scrieți despre o atitudine tâmpită și probabil aveți dreptate. Vă referiți la misogini, dar pagina dvs. cade în cealaltă extremă – căutând, am găsit termenul misandrie.
  N-ar trebui să omiteți faptul că, lumea justiției are un procent, după mine inacceptabil, de slujbași de gen feminin.
  N-ar trebui omis faptul că prezența a prea multe personaje regretabile de gen (nu de sex) feminin în fruntea statului – și acestea influențează o opinie proastă. De altfel, asemenea prezențe au fost mereu în ultimii 70 ani – leana, Suzana Gâdea, … (am o colecție pe o pagină) – și ele au generat atitudinea pe care o dezaprob.
  Apoi, între oameni există, în afara vorbirii și gesticii, și alte tip[uri de comunicare inclusiv cea chimică (feromonii) incontrolabilă.
  După cum nu toate femeile sunt …, nu toți bărbații sunt porci.

  Apreciat de 1 persoană

  • De acord total cu finalul, cunosc cîțiva bărbați-îngeri pe pămînt.
   Acuma, cu lista ta, începînd de la Leana și ajungînd la Udrea sau Dăncilă, de acord și cu ea, nu mă obosesc să scriu despre 🙂
   Eu vorbeam aici de o mentalitate persistentă, populară, tradițională, idioată, nici nu știu cum să-i mai zic…

   Apreciază

  • Doar câțiva? 😁
   Lista e lunga. Udrea este o femeie frumoasă pentru cine nu e misogin, față de actuala pleiadă e mult superioară (nu e analfabetă) – ce-i al ei, e pus de o parte. Deși, chiar și eu sunt probabil misogin (https://nascutpelistaneagra.wordpress.com/nu-sunt-misogin). Vedeți că circulă pe net pozele uneia tocmai numită șef (probabil rector) la Academia de Poliție. Uitându-mă la aia și punându-mi întrebarea de care ne acuzați pe toți în sens invers (dacă vreau eu), nu pot decât s-o prefer pe Udrea chiar dacă a mai furat nițel.
   Lista cred că începe cu Ana Pauker și e foarte lungă. Toate se consideră fiecare o Ileana Cosânzeana extrem de deșteaptă, oricât de analfabetă ar fi. Nasol este că ne decid destinele.
   De menționat – nu toate femeile urâte sunt neatractive, dar astea sunt toate deși își doresc invers.
   Revenind la pagina dvs., Lista de care vorbesc influențează opinia generală, vrem sau nu vrem.

   Apreciază

  • Da, iarăși n-am nimic împotriva celor spuse de tine, dar iarăși zic că nu cred că trebuie băgate atîta în seamă, orice pădure are uscăturile ei. Că ar influența doar opinia generală ar fi bagatelă, din păcate ne influențează viața de zi cu zi prin deciziile și acțiunile lor și, sincer, nici nu mai fac diferența între Firea, Olguța, Dăncilă și mascul(in)ii Dragnea, Ponta whatever, lista asta e chiar interminabilă.

   Apreciat de 1 persoană

  • Da, nu vă pot contrazice. Lista masculină a celor care ne decid destinele este chiar mai lungă și cu la fel de mulți analfabeți. Iată că și merele și perele pot fi analfabeți.

   Apreciază

  • M-am luat după idee și-am uitat să zic, Dăncilă & comp sînt doar toante, oportuniste și susținute. Din păcate, Leana era un adevărat criminal, validat de un popor întreg, presupun că-și are locul respectiv în galeria wiki…

   Apreciază

  • Nu e menționată ca malefică nici ea nici Pauker.
   Iar cu poporul e poveste lungă. Vedeți câți nostalgici și proști sunt. Când le spui că ceașcă a împuscat cu mâna lui țărani, te fac mincinos.

   Apreciază

  • E o mare modă – ai pagină wiki, ești nemuritor. Eu nu-mi doresc nici una nici alta, am postat pe undeva cum am refuzat să intru în istorie.
   Mediul? Tocmai l-ai descris prin pagină.

   Apreciază

  • Și asta. „pe unde-am tot lucrat. Institut, minister, șantier, ziar, editură, multinațională.” – am trecut și eu printr-o parte din astea și prin altele. În principiu, sunt ca o carte deschisă – când am hotărât să scriu un blog, am povestit tot, cu asta am început – meni-urile „Societatea”, „Amintiri de pătat”, „Schimbare”. Ca proscris, pe Lista Neagră, prin ministere n-am lucrat.
   Blogul este doar politic. Nu cred că am scris vreo pagină nepolitizată câtuși de puțin, chiar și cele câteva pagini despre călătorii („Lumea cealaltă”) sunt de fapt politice. Seară plăcută.

   Apreciază

 4. Aproape aș înţelege reacția de cuceritor a bărbatului, dacă ar ști să se oprească când primește un „nu”. De cele mai multe ori ești nevoită să apelezi la toate „armele” tale de apărare. În mod sigur este vorba despre educație.
  Cât despre cazul ăsta de la Caracal, am scris, am vorbit mult…acum am ajuns la capitolul revoltă împotriva întregului sistem. Adică, dacă această copilă nu ar fi avut un unchi cu relații, nu am fi aflat nimic, ca în toate celelalte cazuri.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Nu vă victimizați pentru că suntem în aceiași oală.
  Când hormonu’ începe să lucreze și bărbatul și femeia înnebunesc.
  Unii mai puțin și le trece repede, alții mai mult și nu le trece niciodată.
  Unii au noroc și se răcoresc, alții ghinion și se umflă alea-n ei.
  Unii sunt la locul potrivit în momentul potrivit, alții… din contră.
  Unii sunt tari, alții sunt slabi.
  Selecția naturală…

  Apreciat de 1 persoană

  • Nu mi se-ncarcă, o să văd mai încolo…
   Știi, știți, mi-e greu să mă exprim în cuvinte, uneori mă trădează parcă, încerc să spun că aud, văd și citesc de ani știri de genul, dar îmi e greu să cred că poate să existe așa ceva pe lume. Asta nu e lume.

   Apreciat de 1 persoană

 6. Issa, te felicit pentru curajul de a spune, de a arăta toate mârşăviile la care este sau poate fi expusă o femeie. Aici a fost vorba despre orice femeie din lumea întreagă. Nu cred că există vreo femeie care sub o formă sau alta să nu fi fost agresată…Din păcate, niciodată acest gen de agresiune nu se va încheia…

  Apreciat de 1 persoană

  • Exact asta afli vorbind, că nu ești deloc, dar deloc, singura… și că numai utopia de a vorbi toate și mereu ar putea opri „supremația” genei masculine respective.
   Sînt destul de realistă să știu că nu se va putea vreodată, dar măcar în noi și-n jur putem face curat.
   Și încă: nu cred c-aș fi vorbit ușor (și voi mai vorbi cu siguranță) fără exemplul și ajutorul altor bloggerițe, Dana și Aura în mod special. Fac orice depinde de mine ca acest „într-un fel sau altul” să nu mai facă parte din cotidian.
   Și susținerile sînt foarte importante, mulțumesc!

   Apreciază

 7. As zice ca inainte de-a blama barbatul, ar trebui educata femeia. Atitat timp cit intentia e de-a provoca, sexual vorbind, trebuie sa te astepti la orice fel de reactii. Pe lume exista si barbati care nu rezista instinctelor primare. Tot asa cum exista si femei. Iar daca-i provoci, inseamna ca ti-ai asumat consecintele.
  A propos, ai fost vreodata intr-un club de femei? N-ai fost. Ei bine, in cele de barbati exista reguli stricte pe cind la femei e totul la liber si sunt de o destrabalare care ar face invidios orice barbat. Le condamn? Nu. Dar daca femeile sunt asa, de ce pretinzi barbatilor sa fie altfel? Mai mult, referindu-ne la crime. Sunt femei si nu putine de care auzi ca si-au omorit copiii. Cu alea cum ramine? Dar evident ca astea sunt exceptii. Pe urma, uita-te cite femei accepta sa joace in filme porno. N-am vreo statistica, dar cred ca sunt cu zecile sau sutele de mii. Cite fac trotuarul. Cite-si inseala barbatii. Cite si-o trag pentru vreun interes, material sau moral sau mai stiu eu cum. Pai si daca le aduni pe toate, cam la ce concluzie crezi ca poti ajunge? In niciun caz la cea expusa.
  Referitor la acea asazisa superioritate a barbatului, as zice ca religiile au vina cea mai mare. Cu toate astea, cred ca sunt pe lume mai multe credincioase decit credinciosi. Deci e o vasalitate tacit acceptata, ca de, vine de sus. Sunt religii in care o femeie violata e executata pentru ca a fost violata (????) Pare ireal, dar din nefericire e adevarat. Alte religii accepta ca barbatul sa aibe zece neveste, daca le poate intretine, dar care omoara femeia cu pietre daca si-o trage cu doi barbati.
  Si ar mai fi, dar mi-ajunge. 😆

  Apreciază

  • Măi Papa, eu n-am auzit prin lume de agresiunea femeilor asupra bărbaților, indiferent de țară, cultură, religie… deci, zic, pică toată prima ta parte. Sper că definitiv.
   … Pruncucideri, prostituție, XXX… pe toate le consider o lipsă crasă de educație și o problemă de mediu ambiant. Căci sînt totuși sigură că puține fete, că atunci și așa începe, fac asta din vocație. Să vorbim serios, tu chiar poți să crezi asta…?
   Despre religii, secte, haremuri și alte atrocități scriu degeaba iarăși, sînt pe cît de inutile pe atît de periculoase.
   Dă-i oricărei fete din fragedă copilărie un, cum se spune, mediu sănatos: o mamă ok, un tată, neapărat și un tată, lîngă ea, niște ani de școală în care învață niște chestii elementare despre ea însăși, dă-i toate astea la un nivel normal, nici măcar ridicat sau ieșit din comun și hai să vedem, exceptînd vreo genetică deosebită, ce șanse are să ajungă prostituată, mamă denaturată, vedetă porno sau cadînă în harem.

   Apreciază

  • Si aici e greseala ta. Faptul ca tu n-ai auzit, nu inseamna ca nu exista. Agresiunea nu trebuie sa fie neaparat fizica, asa cum o interpretezi tu. Asa ca ceea ce am spus ramine valabil spre disperarea ta 😆
   Eu nu cred, constat. Faptul ca sutele de mii de femei se prostitueaza, inseala, se destrabaleaza, ucid si mai stiu eu ce alte alea, denota ca se preteaza la asa ceva. Deci n-o poti lua ca pe o exceptie.
   Vax albina spunea de efectul saraciei. E adevarat, intr-o anumita masura, dar e bine de retinut ca femeile cu bani sunt cele care isi inseala sotii, mai mult decit amaritele. Iar fetele de bani gata sunt cele care trag pe nas, si se dedau la tot felul de orgii.
   Mediu sanatos? Cei aia? Tata, mama? Don’soara, anturajul dicteaza, nu familia. Anturajul, internetul si aspectul fizic si/sau fizionomic. Si daca nu crezi, inseamna ca traiesti pe undeva prin trecut. Desi nici in trecut nu era mai altfel, vorbind de adulter.

   Apreciază

 8. Spui așa ”Continuarea e a fiecăruia în parte”.
  Și te/mă întreb: de ce nu mă lași să cred că toate invitațiile și întâlnirile mele aveau bune intenții?
  Lumea de odinioară nu era ca cea de azi. Băieții buni încercau, dar se opreau dacă nu pricepeai ce vor. Ori eu nu am priceput. Mi-au lipsit feromonii și imaginația, cred.
  Nu spun că nu am trecut prin câteva situații limită. Doar că s-au rezolvat prin fugă și atât. Fără consecințe.
  Noi, atunci, nu aveam informațiile fetelor de astăzi. E inadmisibil ca atacul asupra fetelor să nu poată fi oprit de părinți și de școală. Rămâne de rezolvat atacul sărăciei asupra tinerelor prostite de TV-uri și telenovele.
  Sărăcia chiar contează.

  Apreciat de 1 persoană

 9. Și eu am fugit o dată pe geam, noroc că era parter, dintr-o cameră unde unul cică să vorbim și jur că am crezut, atît de naivă eram, și m-am întors pe ușă, sunînd, că-n celelalte camere era revelion :)))
  … Nu aveam nici informații, nici cine să ne spună, nici acasă și nici la școală nu se vorbea, și, mai mult, nici public, tv etc, ziceai că sîntem țară fără probleme.
  Azi e informație din plin, doar putința de filtrare a ei lasă de dorit; iar de vorbit, încă nu se vorbește în școli nimic. Doar noi, unele, acasă, ca mine, ce spunem tot ce ni se pare util.
  Sărăcia, așa e, și lipsa încă de educație fac ravagii, care azi sînt chiar expuse ostentativ, mai ales la tv 😦

  Apreciat de 1 persoană

  • Sînt niște ieșiri de urgență, trebuie să ții cu dinții de credința în ele… E de vorbit infinit și e uneori un drum de-o viață, dar eu cred că, atîta timp cît o ai, pe viață, merită să încerci.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.