Memento… (odă superficialității umane)

Ai judecat, te-ai judecat, ai pierdut, ai învins, ai iubit, ai urît, ai trăit sau ai lîncezit.

Și într-o zi, pe care nu o știi, dar va fi una singură, de fapt doar într-o clipă dintr-o zi, te vei opri din toate.

Telefonul o să-ți amuțească pentru totdeauna. El va suna adică în continuare, dar numai tu nu vei mai răspunde din toată lumea asta la el.
Poze și play-list-uri, notificări și mesaje, contactele synced… totul ți se va desincroniza uman, simplu, netehnologic, într-o singură clipă.

Pașii, pentru veșnicie, nu-ți vor mai bate nici un drum știut sau neștiut. Drumul rămîne, pașii tăi – nu. Va fi-n acel moment durerea vreunui drum dorit și nefăcut vreodată?

Vorbele ți se vor opri definitiv din mersul lor de dinăuntrul tău către afara celorlalți din jur sau de departe. Îți va arde sufletul vreun cuvînt nespus la vremea sau la nevoia lui? Sau vreun cuvînt în plus? Sunetele și literele rămîn și ele, doar că nu le mai așezi tu în cuvînt.

Mîinile reci și vineții pentru eternitate au uitat sau nu au vrut sau n-au putut să mîngîie vreun suflet ce-ar fi așteptat sau meritat? Vreun gest neterminat sau chiar neînceput… pentru aceeași eternitate?

Rămîn în urmă-ți haine, case, bani, mașini, lucruri. La care te-ai gîndit sau nu în timp util, pe care le rezolvă alții oricum, dacă nu te-ai gîndit, c-un zîmbet sau la tribunal. Tot în funcție de ce-ai clădit în tot restul miliardelor de clipe, pînă la asta, ultima.

… Și-n rest? În rest vei ști atunci. La urma urmei, poate-s povești cu toate în speranța unor minți mai luminate într-o umanitate imposibilă și-atunci chiar nu mai contează nimic din tot și poți să faci ce vrei pe pămînt.

Sau poate nu.

(foto – magazinuldesah.ro)

30 de comentarii

 1. Minunat spus ❤…
  Îți arde sufletul vreun cuvînt nespus …sau un cuvînt în plus …
  Mă bucur că te-am ” aflat ” aici , ai vorbit direct din inima mea , dar cu talentul și penița ta 😘.
  Îți mulțumesc și te voi urmări cu mult drag !

  Apreciat de 1 persoană

 2. Mie finalul îmi pare optimist. Ce poate fi mai liniștitor decât momentul în care știi că nimic nu mai contează? Eh, gândesc cu mintea omului obosit.
  Foarte frumos ai scris!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Auch! Ce perspectivă sumbră!

  Deși legenda spune că ăsta a fost declicul pentru Gautama Buddha, s-a întâlnit cu un bătrân și a conștientizat că la un moment dat va muri și că a trăit o viață superficială.

  Apreciază

  • Așa i-o zis și tipul ăla lui Neo, că de ce n-o luat pilula albastră. Ai văzut Matrix? Da’ io cum sunt fan Neo, zic că priza pe realitate, oricât de sumbră ni s-ar părea la un moment dat, e preferabilă oricărei forme de auto-amăgire și anestezie a sufletului. Pentru că măcar pornește de la ceva real, pe care se poate construi. Mai bine să te doară capul decât să n-aibă ce să te doară. Sau inima.

   Apreciază

 4. Brrr …Prea trist si iar prea trist pentru gustul meu. E tare bine scris, dar ce-i cu toana asta de ”final”???
  Preferam sa te certi cu o vanzatoare in mall. 😛
  Mi-ai amintit, cand am plans acum cateva luni, cand am schimbat frigiderul, cand mi l-au bagat pe usa l-au bustit. O lasasem pe vecina’mea sa-l primeasca, eu eram la serv. Si cand il vad ma necajesc rau. Singurul meu argument… ”era nou”. Si ma cearta sora mea. Eiii sa mai traiesti tu inca 10 ani si sa te uiti la busitura ceea. Parca mi-a dat cineva cu ceva in cap (doar 10 ?????) Asa si tu acum!!! Vrei sa ma omori??? (glumesc).
  Fain scris. E problema la noi ca ”digeram” mai greu. Numai bine!

  Apreciat de 1 persoană

  • Chiar asa, cum „doar 10”?!? As fi luat-o pe linia aia filosofica cu deci asa gindesti tu, ca ai zis fara prea multa pauza, stii, cind iti scapa cuvintele din gura in locul altora…
   Glumesc si eu :))))
   Circula si o poanta cu USR-ul si frigiderele, n-o stiu asa bine, s-o folosesc, ca nu m-a interesat prea mult…
   Cu mult drag totul si multumesc pentru apreciere! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

  • Ce rost avea sa filozofez cand figi’ul meu era lovit :((. Da’ m-am trezit instant… dupa 10 ani. (Am pus un magnet. Nu stiu poanta :(. Superficiali??

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.