Gramatica altfel (4)

TENEȘI – nu. TENIȘI e corect, eu cred că toată lumea știe măcar acum ce joacă Simona Halep, tenis, nu tenes. De la „tenis” la „teniși” e lovitură directă.

TRELING – sincer, nu l-am auzit personal, mi-a spus o prietenă. Dar, căutând pe google, cică-i foarte răspândit suburban. Probabil de la a doua silabă, cu nuanță chinezească, marca multor treninguri românești. De a doua interpretare a lui „ling” (verb la persoana întâi singular) mă lipsesc. Măcar ca s-o evitați și voi, spuneți corect: TRENING.

ȚIGARE – altă formă de colț de bloc cu semințe, corect e ȚIGARĂ. Dacă nu fumați, nu-l mai folosiți, zgârie urechea și e și nesănătos. Obiceiul, nu cuvântul.

AȘEAZĂ, ÎNȘEALĂ – mari și destul de neștiute greșeli. Am zis că fără desinențe, alternanțe fonetice, etc, nici nu le știu jocul teoretic în întregime, ajunge doar că sînt corecte el/ea AȘAZĂ și el/ea ÎNȘALĂ, sînt numai aceste două excepții de acest gen în toată limba noastră, pot fi ținute minte.

SERVICI – nu știu de unde vine forma asta, poate din lenea proverbială românească, dar, scris așa, îmi pare tare sărac, în ciuda semnificației lui. Poate, dacă-i zicem corect, SERVICIU, crește și salariul aferent…

HiLAR – e ceva mai vechi de Hillary Clinton, ca să-l bănuiesc de vreo legătură mentală, poate cu dorința de a epata să aibă vreuna, că sună mai pretențios, n-am idee, cert e că e pur și simplu ILAR

DRAGELE MELE – o păcaleală explicabilă, în gramatică există și un capitol numit „hipercorectitudine” în plasa cărora mai cad unii, în special la acorduri. Nu-i cazul aici, și ei și ele ne sunt la fel de „dragi” la plural, adică DRAGII MEI și DRAGILE MELE.

ÎNTÂIA – doar când faceți ceva întâia oară… În rest, e ÎNTÂI. Clasa întâi, banca întâi, dragostea dintâi… Deși am citit pe alt blog că DOOM ar fi admis „clasa întâia”, dar nu am verificat, mi-ar părea rău să aflu că-i așa de permisiv cu ce nu face.

MONSTRĂ – greșeala asta cred că are legătură cu „monstru”, că seamănă fonetic, altfel nu-mi explic. Atunci „cui pe cui” se scoate, când scriem sau spunem despre proba aia numită MOSTRĂ ne gândim doar că nu vine de la „monstru”.

FORTUIT – iarăși contrar aparenței, nu vine de la „forță” (nu-i nimic obligatoriu sau forțat în sensul cuvântului), ci de la zeița Fortuna; cu bruma de latină dintr-a opta a tuturor și cu o minimă bunăvoință, înseamnă ÎNTÂMPLĂTOR.

(foto – sfetnicul.ro)

21 de comentarii

  • N-am remarcat. Dar nu contează, uită-te și tu, în Dex e și „drage”, ceea ce nu a existat niciodată. Anca mi-a zis, și mi-a mai zis că a mai găsit și alte „scăpări” ale Dex-ului. Habar n-am cine-l face și dacă e controlat de Academie, care face normele, dar m-a deprimat total știrea.

   Apreciat de 1 persoană

 1. Hai sa ne-ntelegem! Limba romana poate fi duminica doar in Romania, desi „muie PSD” si nu numai, imi suna mai mult a luni. 😛
  Apoi, trecind la subiect, am avut ocazia, acum fo 30 de anisori, sa-l cunosc pe CEO-ul unei companii gigant la care am avut sansa sa lucrez. E si cum era vorba de o vizita cu prezentari si cum omul dorea sa scrie oarece-i trecea prin tartacuta, s-a asezat pe scris, dar nu inainte de-a ne avertiza „sper ca n-aveti pretentia sa scriu corect”. Afirmatie la care s-a ris, desi multi dintre docentii romani ar fi plins. Dar as vrea sa mai spun in treacat ca individul cu fata de tractorist era cam cel mai tare in Wall Street, la ora respectiva.
  Asa ca, as intreba, desi cunosc raspunsul, ce e mai important in viata? 😆

  Apreciază

  • A te găsi în cineva, în ceva, a avea un vis, un ideal, chestii.
   Cum bine bănuiești, în nici un caz a fi tractorist tare pe Wall Street, dar nici a fi docent.

   Apreciază

  • Eronat. Stai jos. 4! 😆
   Raspunsul ar fi, in viziunea mea: depinde ce ceea ce faci sau iti doresti sa faci.
   Ca daca vrei s-o arzi pe bloguri, ca noi, evident ca „minuirea” corecta a limbii in care te exprimi e decisiva. Dar daca-ti doresti sa cultivi salata, nu stiu la ce ti-ar ajuta „mostra” sau „fortuitul” 😉 De fapt nici daca ai vrea sa scrii o carte nu cred ca ti-ar iesi in evidenta erorile in urma corecturii 😆

   Apreciază

  • De ce, că dacă o cultivi doar pentru tine, să zicem, dar dacă vrei s-o vinzi legal trebuie să dai o „monstră” scrisă undeva că faci asta, nu?
   Sau, mă rog, poate crești iepurași…

   Apreciază

  • Da, trebuie sa dai o mostra, dar sa stii ca si cu o „monstra” o poti vinde daca salata e mare si frageda 😛
   Vreau sa spun ca limba romana nu este un impediment in a-ti vinde marfa, cu conditia ca marfa sa fie salata, iepuri sau pozitia de prim ministru. 😆 (asta cu „prim ministru” trebuie sa recunosti ca e de dat la ziar 😆 )

   Apreciază

 2. Am citit cu ceva vreme-n urmă pe un blog că „dragile mele” nu ar mai fi corect. Am înţepenit. Simţeam că intrăm încet în ilegalitate. Cum adică ceva corect până azi devine peste noapte interzis? 🙄 Bine că nu-i aşa.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Hilar mai ziceam și eu. Pe așază și înșală ar trebui să mi le notez undeva, pentru orice eventualitate. Undeva pe hârtie, în căpățână nu mai este loc, am o mulțime de preocupări de geniu acolo… 😀

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.