Gînduri de la cineva care „nu face politică”

Mi s-a luat și mie, în sfîrșit, public și oficial, virtual și real.

Să mă explic, ca la clasa întîi.

In octombrie anul trecut a fost un referendum. „Pentru familie”. Unii nu s-au dus deliberat, sub hashtag, nu că nu s-au dus de lene, ca de obicei. Ăia cu „da” de-atunci s-au crizat pe primii, umflînd cu pompă spartă tot ce-au putut.

Ieri, 26 mai, a fost alt referendum. „Pentru justiție”. Ar fi trebuit să fie discuții legate de subiect. Dar nu, și de-aici dezgustul meu, că la referendumul din mai destui au rămas blocați pe ăla din octombrie, de zici că era bis.

Și ghici, deci, de ce nu s-au dus: că era rîndul lor să nu se ducă, adică le-au făcut în ciudă celor ce s-au dus acum.

Mă plîngeam de purtări de 14 ani ale unora din jurul meu…? Acum mă plîng de adulți în pempărși.

Și mi s-a mai luat în aceleași moduri de încă două categorii: de conspiraționiștii pentru care nimic n-are rost, că ne conduc unii de pe sub pămînt sau variante. Și de indiferenți – nu-i mai comentez, că mi-e prea indiferent cum își văd ei de treaba lor acolo-n lumea lor mică și cu interese la fel.

Cu nici unii dintre ăștia nu faci de fapt nimic; pînă și la timp raportați, e pierdut cel din urmă. Sînt incredibil de tolerantă și știu că toată lumea trebuie să existe, dar nu cu jigniri și indolența aia crasă. Degeaba respirăm același aer dacă vorbele nu ne mai ajung de la unii la alții.

Victoriile de ieri n-acoperă mizerii, sînt doar un început și sper să votăm și mai mulți în continuare și de cîte ori este nevoie, numai votînd putem discuta în contradictoriu și avea pretenții.

(foto – constanteanul.com)

35 de comentarii

 1. Parerea mea este ca sunt putini care cred de-adevaratelea in minciunile propagandei. Statul paralel, Soros, UE care ne face si ne drege, homosexualii care ne iau copiii… Cunosc un oarecare numar de oameni care voteaza PSD. Pe multi dintre ei ii cunosc bine. Majoritatea acestora voteaza ce voteaza din interes. Ca au primit pensii mai mari, ca lucreaza la stat si poate n-ar trebui, ca o pensie speciala sustine familia, ca traiesc dintr-o mica afacere cu statul, ca o poveste mai veche ar putea sfarsi in justitie. Nu le pasa de altii, de viitor sau de soarta Romaniei. Le pasa doar de ei. Ceea ce e OK cata vreme inteleg si se tem ca starea de fapt pe care o sustin s-ar putea schimba dramatic in defavoarea lor. Asa progresam.

  Apreciat de 2 persoane

  • Puțini, dar duși. Fanatici, intoleranți, obsedați, jignesc fără rețineri etc. Tocmai ce-am trecut prin asta :))
   În fine, d-ăialalții nu prea știu, dar profilul mi se pare perfect descris. Am cunoscut ceva specimene prin vacanțele din satele noastre. Mai mult celălalt gen, mai trist, femei batrîne fără pensii și singure, oamenii rurali între două vîrste care se odihnesc la un „Acces direct”… etc și aici, lumea aia patriarhală în care bărbatul bea și primarul reales și preotul satului le spun tuturor cine-i bun și cine-i rău.

   Apreciat de 1 persoană

 2. Vrând-nevrând, cu toții facem politică și contribuim în vreun fel la mersul înainte sau înapoi al națiunii. Chiar și acela care adoptă politica struțului și preferă „să-și bage capul în nisip” când i se cere să voteze. Prin nepăsarea lui, îi lasă pe alții să aleagă în locul lui, deci le dă votul. O politică păguboasă, ce poate duce la mari necazuri atunci când cei care merg mai des la urne sunt influențați de politicieni corupți.

  Apreciat de 1 persoană

  • Și cu cîtă mîndrie „nu fac politică” aceștia! D-aia penibilă, nu știu ce fel de oglinzi au acasă. Concluzia mea personală, despre toți ăștia în mod special, e că au surse de venit care le permit să „nu facă politică”, altfel nu e logic.

   Apreciat de 1 persoană

 3. Problema e ca toata lumea isi inchipuie ca face politica, ceea ce e fals intrucit nimeni nu e politician, cu adevarat. Nici macar cei ce pretind a fi.
  Politica nu e aia de la coltul strazi executata de neica nimeni. Lucrurile se vor schimba atunci cind nu vom mai confunda vorbaria goala cu politica. Atunci cind politica va fi facuta de politicieni, nu de actorasi, sportivi pensionati, rapsozi populari, oportunisti, penali, analfabeti si premianti ai scolilor ajutatoare, atunci, zic, vom conta si noi in lume.
  Ca sa faci politica iti trebuie cultura politica, cunostinte de drept national si international, de economie de piata, finante si nu in ultimul rind de diplomatie, tact, inteligenta si bun simt. Votul in sine poate influenta o directie politica viitoare a tarii, dar nimic mai mult. E o optiune ceea ce e departe de „a face politica” 😉 Daca votind-o pe Irina Loghin in Senat se poate chema un act politic, atunci suntem de risul curcilor gestante. 😆
  A vota constientizind ca toti candidatii sunt inapti politic, e o dovada de infantilism care conduce la situatii de genul celor in care s-a balacit Romania. E o incurajare a diletantismului politic si nu inteleg cum poti avea pretentii la o politica justa cind stii bine ce-ai ales?
  S-am incalecat pe-o sa, si-a cazut calu’ cu mine. 😆

  Apreciază

  • :)) iată și momentul cînd îți dau dreptate absolută-n tot.
   Cică Adrian Năstase ar fi fost de calibrul ăsta, dar am văzut cu toții cum a sfîrșit (nu după glontele ratat din pușcărie, ci în general vorbind).
   N-avem politicieni de calibrul unora adevărați, clar. Dar măcar de treabă să fie.

   Apreciază

  • Ei vezi, asta-i problema! Acel „macar”. Cu „macar-uri” nu se poate vorbi de-o politica sanatoasa. Sa fac plici! (na ca mi-am dat si cuvintul de onoare) 😆

   Apreciază

  • Voteaza cind ai pe cine. Dar sa votezi stiind ca nimeni nu merita, mi se pare absurd. Stiu si eu de voturi negative, ca nu m-au extras cu forcepsul din orificiu, dar aia nu se mai numeste „indatorire civica” ci „jocuri becaliene” 😆

   Apreciază

 4. Dacă doi îndrăgostiți nu-s interesați de politică, pentru că trăiesc în lumea lor, poți să-i condamni? Votul, penalii și străzile asfaltate sunt undeva la periferia ființei lor; fericirea lor se desfășoară pe alte coordonate. Ce poți să le spui? Că peste ani și ani, vor fi și ei prinși în acest iureș și vor fi fi afectați de prețurile mari și lipsa de oportunități? Adică, că peste ani și ani își vor fi uitat iubirea și centrul lor de greutate se va deplasa la periferie? La fel cum copilul își uită inocența când devine puber și apoi adolescent? Lumea e plină de adulți care trăiesc la periferie și înjură guvernul pentru propria lor nefericire. Adică, înjură chestiile care ar trebui să-i afecteze într-o proporție de să zicem maxim 3%.
  În afară de asta, o motivație puternică pentru boicotarea votului o reprezintă schimbarea sistemului în sine. Că poate problema de bază nu-i la candidați, ci la sistem. Iar dacă te prezinți, înseamnă că indirect îl girezi.
  Două linii de reflecție:
  https://radu-iliescu.blogspot.com/2018/03/franturile-zilei-clxxv.html
  https://opozitie.eu/2018/dictatura-sau-democratie/

  Apreciază

  • Dacă-n lumea lor cei doi îndrăgostiți nu mănîncă, nu se schimbă, nu se plimbă, nu se-așază pe vreo bordură, n-au nevoie de apă caldă sau de vreun act de la anaf, fie și că n-au venituri, că atunci, dac-ar lucra, cînd s-ar mai iubi așa… Că la copii, evident, în stadiul de amor în care sînt, nu se gîndesc.
   În fine. Radu Iliescu scrie foarte mișto, dar am avut un vag feeling de conspiraționist.
   Și tu scrii mișto. Și nu am obiecții. N-am reușit să citesc chiar toate comentariile, că ador schimburile de idei, sper să le termin curînd.
   Doar că ce scrii tu e utopie… Bine, utopie era și condamnarea cu executare a lui Dragnea.

   Apreciază

  • Și eu sunt conspiraționist, doar că pe blog mă mai cenzurez. 🙂

   Da, iubiții mănâncă, plătesc facturi, se plimbă pe străzi asfaltate sau nu. Sigur că societatea nu trebuie ignorată cu totul, de vreme ce trăim în mijlocul ei. Sigur că politica ne afectează pe toți. Dar cât de mult ne afectează? Foarte puțin pe îndrăgostiți, foarte mult pe un cuplu rutinat. Și atunci, poate că problema, adevărata problemă fundamentală a nefericirii noastre nu-i cauzată de partidul de guvernământ. Zic și io.

   Apreciază

  • Ah, și tot Mark Twain zice-se c-ar fi zis: „Dacă votul ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm”.

   Apreciază

  • Păi nu stă (cu îndrăgostitul), dar ce voiam să spun este că sunt dimensiuni ale vieții (ca iubirea) care transformă politica și societatea exterioară în aspecte marginale și aproape insignifiante ale vieții. În principiu, o persoană preocupată foarte mult de prețul benzinei, de primar, de partidul de guvernământ șamd este o persoană relativ superficială. Da, e bine să trăiești decent și să te plimbi prin mijloace de transport moderne și aerisite, dar dacă ajungi să-ți blestemi zilele din cauza acestor neajunsuri, atunci ai o problemă mai gravă decât politica din afară.

   Apreciază

  • Așa e.
   Deși, dacă toți am avea iubirea de care spui tu și cum sînt și eu de acord că nu o avem, atunci politicienii și-ar face de cap într-un mod absolut necontrolat. Căci nu cred că mă poți convinge că Dragnea ar putea cunoaște acea iubire care transformă societatea exterioară și politica în aspecte marginale ale vieții. Și-atunci am fi chiar două lumi paralele.

   Apreciază

  • Dacă toți am avea trăirile și profunzimea respectivă, atunci și Dragnea ar avea-o. Că ai zis „toți”. 🙂 Cam ceva de tipul ăsta: https://opozitie.eu/2019/putina-seriozitate-va-rog/ (vezi și comentariile, unde mă explic mai pe larg).

   Dar da, referitor la ce zici tu de fapt, sigur că lipsa de reacție și acceptarea pasivă te transformă într-o oaie perfectă, numa’ bună de dus la abator. Notează însă următoarea diferență de nuanță: eu nu propun să nu-ți pese cu totul de politică, eu propun doar să nu-i acorzi ditamai locul în viața ta. De exemplu, nu-s întru totul de acord cu articolul lui Radu Iliescu (deși de data asta n-am fost să votez), dar are dreptatea lui în ce scrie acolo.

   Ca de obicei, adevărul e undeva la mijloc. Însă problema de fond pe care am observat-o eu (și care m-a mânat în lupta de mai sus) este că pe internet am dat de o mulțime de oameni aparent școliți, aparent inteligenți dar tot aparent extrem de distruși (psihic, la modul că mai că nu-și înjură existența și se gândesc cât se poate de serios să părăsească țara) de „conducerea pesedistă”. Ca și cum viața și fericirea lor stă în mâinile unui partid. Dacă ei își tranșează viitorul exclusiv în termeni de conturi în bancă și număr de coji de semințe aruncate pe jos de concitadini, ignorând cu totul minunatele avantaje pe care țara asta le oferă în compensație (unul dintre ele fiind faptul că aici îți sunt familia și cei mai dragi prieteni), aș zice că sunt niște oameni foarte superficiali și cumva prostiți de anumite curente moderniste.

   Asta e, recunosc spășit: sunt un conservator.

   Apreciază

  • Ce să zic, sînt de acord cu acei Cudi și Liviu.
   Iar lumea ta roz o găsești pe facebook integral, că de ea am fugit eu, oripilată. Avînd ocazia să cunosc real mulțime de oameni din spatele citatelor motivaționale, îți spun sub jurămînt că-n spatele lor sînt numai nefericiri și refulări, nicidecum seninul imaginat de tine. Asta mai iese din ei la suprafață, un cuvînt scris de un scriitor celebru la un moment dat care li se potrivește mănușă și ți-l dau și ție, încadrat de floricele, chiar dacă citatul următor îl neagă ca sens pe precedentul.
   Din alții refulează prin înjurarea maximă, extremă și vulgară a politicienilor corupți.
   După fire și posibilități fiecare.
   Dar:
   1. Dragnea nu poate iubi.
   2. Cînd spuneam „toți”, mă refeream la oameni, unii sînt sub-specie (vezi pct 1).
   3. Sînt, în fond, la fel de conservatoare. Dar votez mereu 🙂

   Apreciază

  • Să știi că eu cunosc cazuri opuse, de oameni care postează poptămășisme și au sufletul frumos. Și îi prefer pe aceștia, chiar dacă nu au studii superioare și mai pun câte o cratimă greșită, celor foarte docți și foarte serioși, dar morți pe dinăuntru. Prefer chiar simplitatea omului de la țară, din nou, cu suflet frumos, aroganței corporatistului educat și absolvent de două facultăți, care vrea să mă învețe cum e cu politica, Europa și viața în general. Dar, în sfârșit, am cam divagat de la subiect.

   O săptămână frumoasă în continuare, acum, cât mai ține entuziasmul generat de noii aleși (adică, până revine lumea cu picioarele pe pământ)! 😆

   Apreciază

  • Fiecare caută ce nu are, de obicei, la cei din jur. M-a furat atîta toată seara ideea iubirii aceleia care te face să nu mai acorzi politicii atîta importanță (sau a lipsei ei, a iubirii), încît am uitat să iau în considerare empatia ca atare. Că, dacă empatia era tot iubire, nu mai erau două noțiuni diferite. Și are o mulțime de grade și ea, cît să umple spațiul dintre poptămășist și corporatist, chiar elitist.
   Sîntem totuși unici fiecare în parte, dincolo de toate astea.

   Săptămînă frumoasă și ție și sper să te bucuri chiar și indirect de rezultatele unui vot la care n-ai participat din alte motive decît iubirea aceea, căci, dacă o aveai, n-o mai dezbăteam.
   Cred 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 5. Mai sa fie! Toti avem o opinie..si toti traim o alta politica. Si daca-ti platesc tie o polita ma simpt bine. Mi-a placut concluzia ta: ”…și sper să votăm și mai mulți în continuare și de cîte ori este nevoie, numai votînd putem discuta în contradictoriu și avea pretenții.” 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.