Gramatica altfel (1)

Fără definiții, cuvinte de specialitate, bazaconii pe care tot inițiații le-ar băga-n seamă.

SE MERITĂ – nu. Doar MERITĂ. Cineva – el, ea, tu, noi, ei, voi merităm, chiar eu merit. Ceva – filmul, shaorma – merită. Dar nu SE merită de la sine nimic, parol.

SĂ AIBE – ce? ȚigarE, servici(u)…? Mai văd pe net și SĂ AIVĂ, SĂ AIVE… Nu, e one and only – AIBĂ. Dacă aveți dubii, gândiți-vă așa: verbul „a avea” seamănă la terminație cu „a durea”, „a plăcea”, deci trebuie să semene cu ele pe la toate formele (a avea, avere, să aibĂ; a durea, durere, să doarĂ; a plăcea, plăcere, să placĂ).

MI-AR PLACE – nu. Că tot am amintit de el, e banal, chiar și când nu știi. Gândești puțin cum sună mai mișto, A PLACEPLACERE sau A PLĂCEAPLĂCERE… Căci din plăceri trăim, nu din placeri (e vorba de accent, nu de diacritice).

DECÂT – uhhh, nu pricep cum a ajuns „decât”-ul ăsta așa mare și tare, că nu-i. Legați-l de „nu” întotdeauna, NU VREAU DECÂT și VREAU DOAR, chiar nu e greu. DECÂT dacă nu te interesează. Ar mai fi niște finețuri, dar, pentru convorbiri zilnice, DOAR atât.

SĂ FII/SĂ FI – alt fleac. Când îl faci pe celălalt albie de diverse, bagă-i doi de „i”, îl lași tablou în plus: să fii tâmpit, să fii al naibii, să fii cretin, să fii idiot, să fii… frumoasă, în caz pozitiv. Faza cu SĂ FI c-un singur „i” n-are nicio treabă cu calitățile sau defectele împricinatului, e în cu totul alte contexte: să fi visat, să fi mâncat, să fi dormit ș.a.m.d.

Cratimele – dacă „Mă-ta are cratimă” n-a învins…

D-NA și D-L – no way, nu știu ce caută cratima aia acolo, sunt întotdeauna fără, cu sau fără șină, în toate cererile și reclamațiile din lume. DL Ionescu și DNA Popescu, aidoma… D.N.A, iată o asociere perfectă de ținut minte; DL e și mai simplu, că-i la fel la „dna”, fără cratimă, „dna” având prioritate. D-LUI înseamnă DUMNEALUI, nicidecum „domnului”, puteți să-l și uitați, cu cratimă, nu prea-i folosit.

… O să mă mai gândesc și la altele, am zis să nu fie prea lung textul, că devine plictisitor. Poate să mă inspir și din discursurile doamnei prim-ministru…

(foto – sfetnicul.ro)

28 de comentarii

 1. Mi-ai amintit de doamna mea dragă (profesoara de limba si literstura română)…
  Încă ne vedem si încă mai am multe de invatat de la dumneaei. Sunt o norocoasă.
  Multumesc pentru text , chiar este de folos.☺️

  Apreciat de 1 persoană

 2. Folosirea lui „decit” e corecta si in cazul: „decit sa …, mai bine sa … Dar folosit anapoda, asa cum l-am auzit de multe ori, ma zgirie si nu-nteleg cum de nu-i zgirie si pe cei ce-l folosesc cu-nversunare si gresit.
  Dar pe linga „decit” sau „placea” ma exaspereaza ticurile verbale, ca de exemplu „super”, „mega super” (!?!), „deci”, „puii mei” sau „si” cind e folosit pentru a evita o cacofonie inexistenta. Bleah!

  Apreciază

  • Pe rînd. Cît despre „decît”, am specificat chiar că fără finețuri. Măcar să știi în marele ăla uzual care zgîrie așa tare. Nu tu. Nu cititorii de aici. Eu le dau unora share și pe fb și de la analfabetismul de pe fb și o controversă de acolo a plecat ideea asta. O să mai scriu despre :)))

   Apreciază

 3. Se poate lupta și pe această cale împotriva exprimărilor agramaților. Domnul Nicolae Manolescu, după ce a expus o frumoasă pledoarie pentru limba română, a pus la urmă și un „Ce-i de făcut?” Nu că ar fi un titlu de Cernîșevschi, dar era mai bine să fi amintit posibilul aport al bloggerilor. Nu al stricătorilor de limbă, ci al acelora care, filologi fiind, pot contribui la corectarea colegilor de pe online.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Binevenita lectia de gramatica ! Se merita, zau, ca toti sa aive in fiecare zi aceste lectii predate. Mi-ar place sa citesc doar asta in fiecare zi decat alte tampenii. Cat despre „Ma-ta are cratima” super melodie. Sa fi roaker si sa nu fii auzit de ea … pai nasol. Dat totusi, tare d-nul sau d-na care, scuzati, pe care o canta.
  Pai, deci cum spuneam, misto lectia asta de gramatica care chiar m-a educat un pic.
  O zi minunata !!!

  Apreciat de 1 persoană

 5. De ar fi cât mai multe lecții de gramatica asa! Mi-ai reamintit de profesoara mea de limba romana din liceu și de cele doua puncte scăzute la teza pentru o cratima care semăna mai mult a punct. Partea ciudata e ca am iubit-o pentru punctele alea, deși colegelor mele li s-a părut nedrept sa fiu taxata asa „doar pentru o a arata de cratima”. Dar eu am înțeles ca era doar un mod de a-mi spune ca limba romana trebuie iubita asa cum este ea, nu transformata după bunul tău plac. Asa ca am luat-o ca atare, o lecție de gramatica, pe care nu mi-am dat voie sa o uit nici după atâția ani.
  Zi buna, Isabela, o sa aștept cu placere și celelalte lecții. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • Nici nu știi ce bine mi-ai făcut, nu pentru mine personal, ci pentru că am auzit atîția de „ce contează o virgulă sau un i în plus sau minus” că la un moment dat începi să te-ntrebi dacă e ceva în neregulă cu tine.
   Eu cred că a scrie corect este întîi un auto-respect și apoi respect pentru celălalt. Orice-ai scrie.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.