„Nu iubi un fotbalist
Că-i un lucru foarte trist,
Cînd e dragostea mai dulce
El ia mingea și se duce.”
Un alt „sfat” vechi, niciodată și din nimic n-am dedus dacă e unul ca atare, de dragul rimei banale și împerecheate, sau bazat pe experiențe de viață devastatoare, neiubind vreodată asemenea specimen.
Nici n-aveam cum, prin natura lucrurilor cunoscînd cîndva oarecum de aproape lumea aceea a fotbaliștilor scurți, transpirați și cu picioare groase, scuipînd pe teren și înjurînd întruna. N-apăruseră vedete gen Mutu sau reviste gen Can-Can, fotbalul se juca la alt nivel mediatic și perceptiv.
Deci, cînd începi cu o negație și un imperativ, „nu iubi”, mesajul e atît de puternic încît ia fața explicației așteptate, dar deja în umbră. „Dragoste”, „dulce”, „minge”, „duce” – un amalgam de concret și abstract/ substantiv, verb și determinant. Alăturarea unor astfel de planuri sugerează perfect imaginea unei vieți-varză în doi și inutilitatea implicării într-o astfel de relație.
N-am iubit, cum spuneam, nici un fotbalist niciodată, în schimb am adorat unul total și irevocabil, cu minte de adolescentă microbistă, pînă la a avea scris numărul lui, 7, pe tot ce era posibil din recuzita de elevă comunistă : Marcel Răducanu. Care, ce credeți, exact ca-n versurile de față analizate, într-o zi, în culmea gloriei roș-albastre, și-a luat mingea, presupun că metaforic, și-a fugit în Germania, de unde cu greu și numai la Europa Liberă mai răzbătea vreo știre despre el.
Adică… q.e.d., o trădare (pentru că de obicei ne gîndim la cum receptăm noi un act, și nu la motivația celuilalt) greu de iertat, exprimată plat și stîngaci în versuri de o șchioapă de acum cîteva decenii, uitate azi.
Versurile, nu sentimentul.
(foto – http://www.romaniansoccer.ro)
Nici eu nu m-am iubit cu vreun fotbalist. 😆
Si nici de versurile astea nu auzisem. In copilaria mea, celebre erau „Fata mamii ce-ai vrea tu, fotbalist sa-ti dea mamica? Nu, nu, maimico, nu. Toata ziua minge, minge noaptea nu mai poate-mpinge …” sau cam asa ceva. Ceea ce poate constitui justificarea versurilor tale. 😆
ApreciazăApreciază
Unilateral ești, frate :)) orice subiect ar fi, ai un singur scop final spre care duci orice text… 😦
ApreciazăApreciază
Nu-l duc eu, el ma duce pe mine 😛
ApreciazăApreciază
Eu ştiu versurile astea de prin oracole. Am avut un fotbalist în familie, un unchi de-al doilea sau cum se zice, ai mei n-au avut fraţi deci de pe la bunici. Şi de câte ori le auzeam, la el mă gândeam. Numai că el e familist convins şi nu prea înţelegeam atunci. Deh, mic era universul la vârsta aia, mă limitam numai la ce cunoşteam.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, din oracole sînt…
Așa e, și nu numai că ne limitam noi, dar eram și din toate părțile înconjurați de limite și limitați de alții.
Dar a trecut. Acum rîdem cînd ne-amintim, uneori, iar uneori ne e dor. Apoi iar trăim. Si tot așa 🙂
Simpatică tare faza cu unchiul :))
ApreciazăApreciază
Că merita și trădarea o analiză pe text este foarte clar. Dar m-ai surprins cu personajul principal: fotbalistul. Recunosc că nu prea mă interesau. În adolescență îmi plăceau filmele (bine, îmi plac și acum!) și îmi amintesc de idolul meu Alain Delon. Aveam un caiet întreg, gen oracol, plin cu fotografii ce-l reprezentau și îmi amintesc cum văru-meu, mai mic decât mine ca vârstă, a vrut să-l șutească. I-am tras o mamă de bătaie de care râdem de câte ori le întâlnim.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu fotbalistul, mi-a venit din mers :)))
Eh, da, si mie imi placea pe vremea aia A Delon, cum naiba sa nu-ti placa ochii aia albastri impecabili incadrati pe un chip perfect…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😃😃😃 Concurența? Glumesc. Adevărul e că ne-a cam sucit mințile cu ochii aia ca cerul și zâmbetul în colţul gurii.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O sa ma ocup si de tradare mai serios intr-o zi.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Majoritatea dă finalitatea.
Sunt si familiști (Chivu, Hagi…) însă majoritatea nu prea sunt. Însă poate nu e in totalitate vina lor. Când iti alegi după chip, mai devreme sau mai târziu îi vezi si sufletul.
Însă analiza e super si o consider o lecție utilă de viață.
O seară frumoasă! 😘
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Analiza e o joacă, dar mulțumesc frumos!
Seară frumoasă și ție!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Analiza e mișto. Versuri puerile (mă zgâriau la ureche și când eram mic, auzindu-le la sora mea și la una din prietenele ei), dar cu un mesaj valid. Iubești un om cu o pasiune puternică? S-ar putea ca tu să treci pe locul 2. Un zidar, un inginer, un tâmplar – ăștia lucrează de nevoie, dar pentru fotbalist, mingea e un talent și o pasiune. Sigur, mai trebuie precizat și că versurile ăstea au apărut pentru că nicio fată nu visa la tâmplari sau ingineri, ci toate la fotbaliști, actori și la Michael Jackson. 🙂
ApreciazăApreciază
*Alain Delon. E singura corecție :)))) Maimuțica aia alba-neagra nu exista cînd au apărut versurile ăstea.
ApreciazăApreciază