La grădi

Stau la intersecția a patru grădinițe. De a patra nici n-am știut pînă n-am votat prima dată, dar nu mai contează, că doar la voturi am ajuns pe-acolo.

Toate de stat, dar una, „Albă ca zăpada”, mai fițoasă decît altele. Așa era zvonul în cartier. Pe la patru ani, m-am gîndit și eu s-o înscriu pe fii-mea la grădi, să socializeze ordonat, și m-am dus, senină, la grădinița fițoasă. Nu era loc și pentru mine, deși în urma mea ieșise una cu dosarul aprobat. Am aflat ulterior, că nu mă interesasem si eu ca omu’ dinainte, că nu „dădusem” nimic, or directoarea de atunci a „Albei ca Zăpada” era renumită în domeniu iar 2004 fusese unul dintre anii de vîrf ai înscrierilor scandaloase la grădi. Așa că am găsit loc la ultima dintre cele patru variante, la grupa mică, că la aia mijlocie, firească, nici pomeneală. În fine.

Nu-ntrebați cum a mers, mai mult n-a mers. Deși ar fi trei lucruri memorabile, din care am învățat ceva. Dacă aveți posibilitatea să-i duceți doar pîn-la prînz, făceți-o fără rețineri, o să vă reproșeze pîn-la 18 ani ce rău era să doarmă la grădi. Feriți-vă să duceți copilu’ în grupă cu vreun coleg de joacă cunoscut deja, la ăștia micii nu e ca la noi, dacă prietenu’ se pune pe vreun urlat de nestăpînit că el nu vrea să rămînă la grădi nu prea ai de-ales și ți-l iei și tu acasă-n ziua aia… Și trei, nu-i duceți, în numele cui vreți voi, în fiecare zi, dacă au cu cine să stea acasă, că nu-s la serviciu. Au destul o viață pentru asta.

La cel mic, în 2010, deja fuseseră unele scandaluri publice consumate iar directoarea de la „Albă ca Zăpada” se schimbase cu o femeie tînără și superbă, căreia pînă-n ziua de azi îi mulțumesc pentru felul ei de-a fi, așa că l-am înscris la două grădinițe, să fiu sigură.

Nu știam prea multe din interiorul nici uneia. Și, stînd eu liniștită în vacanța de vară cu ei pe unde eram, mă sună într-o seară de august o mămică, de la cealaltă grădi, „Ciupercuțe”, că ele, mămicile au hotărît să dea (în vacanță!) 200 lei pentru „bunul mers al lucrurilor”… M-au apucat nervii instant, cum, zic, nici nu cunosc educatoarea, dacă n-o să-i placă copilului, dacă ceva nu merge, stați măcar să-nceapă anul și să văd grupa… Peste două zile m-a sunat din nou mămica aia, cerîndu-și scuze că a greșit, nu eram la grupa lor… Interpretările le las pe seama voastră, nu mă mai obosesc cu ele.

Și, culmea, așa a fost. N-aveam nimic cu educatoarea, o puștoaică simpatică, dar copilul nu mi-a vrut neam să stea. Fazele alea din cărți și filme, cu dat din picioare și urlete, cînd nu poți să-l bagi în sală orice-ar fi, le-am trăit cu vîrf și îndesat cîteva zile. Ba și cu „febră de grădiniță” și, disperată, am zis asta e, pierdem un an, mai vedem la anu’. Nu a fost chip să stea nicicum.

Și, stînd eu acasă tristă, pe la sfîrșitul lui octombrie mă sună educatoarea de la cealaltă grădi, „Albă ca Zăpada”, doamnă, aveți copilul înscris la noi, îl mai aduceți, ca să știm ce facem cu locul… I-am povestit aproape plîngînd ce-am pățit și doamna aceea, care și azi e icoană pentru noi, mi-a spus, aduceți-l încoace, am experiență, vi-l fac eu să stea…

Din prima zi, deși l-am lăsat cu inima cît un purice, a fost amor total, care-a durat toți cei trei ani. Și cu doamna Tanța, educatoarea, și cu noua directoare. Au fost cei mai frumoși ani ai lui din sistemul de învățămînt de pînă acum. Datorită celor două femei, în nici un caz sistemului. Am mers cînd am avut chef, ca la facultate, am dat cînd și cum am avut chef, fără cea mai mica repercusiune, ba încă, doi ani după ce s-a terminat grădi, pînă a ieșit doamna la pensie, am fost să le mai vedem…

Pînă n-o să mai fiu o să spun că sistemul, inclusiv cel de învățămînt, e făcut din oameni și că oamenii participanți la el sînt de vină pentru toate mizeriile la care s-a ajuns. Și că numai oamenii, și nu legile, ordonanțele și modificările „ca hoții” îl pot schimba pe orice sistem.

19 comentarii

 1. Atât de adevărat. Ar fi bine sa citească articolul cât mai multe mămici care au nevoie de aceste îndrumări.
  Cam toți ne-am fript cu „datul”. Și nu ai e face când e binele copilului la mijloc.
  O zi senină! 😘

  Apreciat de 1 persoană

  • E mult mai mult de spus. N-am vorbit de virozele și mucozele în care o țin toți cu săptămînile și de cei ce și-i lasă copți de bolnăviori, că n-au cu cine să-i țină acasă… De certurile între părinți pe ciubucuri de la prima și multe altele, au trecut.
   Dar cea mai mare ciudă mi-a rămas pe bunicile care stau cu ei acasă și-i tîrăsc dimineața la 7.30, zilnic, cu mucișorii pînă-n brîu, doar ca să „se-nvețe cu un program”.
   Mă străduiesc să nu judec și să nu dau sfaturi, dar concepția asta așa spartană nu pot s-o înghit 🙂
   În rest cu inscrierile, nu mai știu mersul lucrurilor, că am scăpat :))
   Zi frumoasă și ție, în ciuda ploii!

   Apreciat de 1 persoană

 2. Cind spui, „oamenii, nu sistemul” te incluzi si pe tine? 😆
  Initial am vrut sa-ti cer numarul de telefon al directoarei superbe, dar aflind, citeva rinduri mai jos, c-a iesit la pensie, m-am lasat, deziluzionat, pagubas. 😆
  Traiasca PSD si conducatorul lui iubit, la Jilava! 😆

  Apreciat de 1 persoană

 3. Issa, multumesc pentru cuvintele minunate spuse la adresa celor doua doamne, chiar daca nu le cunosc! Stiu ca in invatamant sunt multi profesionisti, care au format oameni de calitate, daruindu-se total meseriei lor. Despre ei nu se prea vorbeste, dar despre cei care „rusineaza” sistemul, da! Acestia sunt sau au ajuns dascali „pe repede-nainte”, fara studii serioase de psihologie, pedagogie si metodici!
  Numai bine!

  Apreciat de 3 persoane

  • Da, au fost deosebite. Din păcate, am mult mai multe povești urîte despre alte „cadre”… Niciodată n-am să uit acel „vi-l fac eu să stea” și spaima mea, văzînd o doamnă așa-n vîrstă și cu alură severă… și zîmbetul în care i-am găsit la prînz, în prima zi. Asta înseamnă să iubești copiii, să te porți cu ei diferențiat și să-ți pese, e tot de fapt.

   Apreciat de 2 persoane

 4. Atâtea tipuri de educatoare am întâlnit, încât aș putea să fac o definiție foarte complicată. Acea perioadă de grădi, în două generații, a fost una dintre cele mai complicate pentru noi. Din fericire, am avut și zile frumoase.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Doamne, câtă dreptate ai în ultimul paragraf!! Da, fix aşa e! Oamenii, absolut toţi implicaţi: copii, părinţi, dascăli, toţi sunt direct răspunzători de ce se întâmplă. Copiii de la o anumită vârstă-n sus, că vorbim de sistemul întreg. Sigur că dascălul-dascăl, nu ăla pentru care asta e o meserie de la 8 la 12, ştie ce are de făcut şi face de multe ori ce nu fac cei care au datoria asta. Dar asta e altă poveste. Când însă în clasa a 3-a vine mămicuţa cu fundu-n cap că doamna e nesimţită că nu i-a legat şireturile prinţişorului ei… nici sfânt să fie dascălul şi nu poate mulţumi pe toată lumea.
  Şi da, mai ales când sunt foarte mici, adevărata vocaţie se vede-n zâmbetul copiilor, nu în prostiile alea cu câte olimpiade au câşigat şi alte mizerii din astea după care se ghidează unii când aleg unde să îşi ducă copiii.

  Apreciat de 1 persoană

  • 😦 si pe mine ma deranjeaza ca-i 80% noroc si 20% ce ar trebui sa fie, in loc sa fie invers…
   Cit despre ultima parte din comm tau, e simplu, tot ce e categorisit „scoala buna” si „gradi buna” in acele mizerii consta, e simpla alegerea aici 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.