Reabilitarea Anei

Copilăria mea școlară a fost bîntuită de Miorița și de Ana a lui Manole, piese de rezistență ale literaturii române predate atunci. Sau, poate, inocularea ideilor de sacrificiu și resemnare, n-am aprofundat niciodată…

Deci, cum spuneam, de Ana, nu de megalomania unui constructor în slujba unui conducător probabil tot megaloman. Manole, dac-ai existat într-adevăr și spiritul tău mai e pe undeva prin memoria colectivă a universului, uite c-a ars și Notre Dame…

Ce vină are Ana în poveste…? Că, probabil, o fi fost arvunită să se mărite cu meșterul, am mari îndoieli că pe vremea aia-ți alegeai de bună voie și nesilită de nimeni perechea masculină? Că i s-o fi pus vreo pată meșterului pe ea, la vreo horă cîmpenească de după cine știe ce altă reușită muncitorească…?

Lăsînd speculațiile și revenind la ideea de sacrificiu suprem, păi, elementar, suprem înseamnă tu însuți, adică da, mister Manole trebuia să se jertfească pe sine însuși, nu să pună supremul în cîrca cuiva absolut nevinovat.

Și, dacă continuăm puțin, Ana avea și un copil în burtică, deci individul își sacrifică urmașii. Caz în care să zicem merci că n-au gîndit toți așa, căci am fi fost în momentul de față o țară de clădiri și fără urmași. Și, dacă n-aveam urmași, n-avea nici cine să le-ngrijească, deci eram și-o țară de ruine.
Sînt bună la silogisme, știu.

Fuck off, noroc că istoria se mai repară și singură, căci iată, o regăsim pe Ana noastră reabilitată. Și nu oricum, ci la stadiul de copil în manualele claselor primare, ajutînd prichindeii să deprindă primele semne ale citirii, ceea ce mă face sa sper că nu va mai ajunge vreodată la vîrsta literară la care să fie soție a te-miri-cui în ecuația vreunor alți obsedați de glorie.

„Ana are mere”, propoziție perfectă, iată că poți fi celebru și așa, la timpul prezent, scurt, clar, concis. Un prezent ce mi l-aș fi dorit numit continuu, ca-n engleză, ca să nu mai poată fi schimbat.

(foto – jocuridincopilărie.ro)

26 de comentarii

 1. Fain ai scos în evidenţă reabilitarea Anei. Totuşi, să subliniem că ea apare sporadic şi prin folclor, ca femeie puternică şi independentă, puţin amantă dar asta nu mai e o problemă, cu şoţul s-a văzut ce i se poate întâmpla, cum ar fi „Ană, mândra me frumoasă, stânje lampa de pe masă, lasă-mă şi nu mă lasă… Ană, zorile se varsă… etc”.

  Apreciat de 4 persoane

 2. Eu nu tin minte sa fi-nvatat despre Ana lu’ Manole in schimb imi aduc foarte bine aminte de o alta Ana pe care am studiat-o cu sirg. Anatomia femeii. 😉 Si poate de aceea il consider pe Manole, bolovan, ca-n loc sa se bucure de anatomia Anei, a zidit-o.
  Asadar, pot spune ca mi s-a parut Anatomia mult mai atragatoare din punct de vedere didactic si educational decit povestea Anei de care-ai amintit si care-i doar o fabulatie populara (scuzati silabele 2 si 3 care sunt absolut involuntare si nu-mi apartin) 😆

  Apreciază

  • N-o mai lua de la capul rindului, ca nu-ti vad raspunsul.
   Nu s-a sinucis, a-ncercat sa zboare si-a cazut ca bolovanul. Ca asa s-a facut fintina in grapa rezultata din aterizare. Se pare ca aia-i trasesera scara ca sa nu mai construiasca o asa mindrete de manastire. Desi, nema Ana, nema manastire.
   Da’ ma gindeam ca la cite calfe si zidari avea si toti barbati, i-ar fi cazut vreunul cu tronc, docil, ascultator si de casa. Ca p-ala oricit l-ar fi insarcinat, n-ar fi facut copii. 😆

   Apreciază

  • :)))) ok, văd că nu renunți ușor, zici că p-ăla nu l-ar mai fi zidit sau doar că nu făcea copii? Sau că putea să-l zidească liniștit, tocmai pentru că nu făcea copii?
   Anyway, n-ar mai fi fost nicicum crimă dublă cu premeditare cu circumstanțe atenua(n)te de legendă.

   Apreciază

  • Hai ca din ditai balada ai dat-o-n Animafilm. Mai ramine sa-l pui pe Donald s-o zideasca pe Daisy 😆 Now this is what I call, fricking funny 😆

   Apreciază

 3. 🙂 Ana privita din doua extreme. In copilarie cu ochi de copil pur, ce nu are timp decat pentru bastonase si joc, si-n maturitate ”sotioara mea” insistenta, ce duce mancare. N-o vad ca pe-o reabilitare, ci ca pe o evolutie. Dar tu ai scris frumos si daca nu sunt atenta…ma duci unde vrei 😛 Numai bine!

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.