„Mă duc acasă”. Cu nonșalanță, de dimineața pînă seara, în toate limbile pămîntului. „Acasă” ne ducem mereu de la școală, de la serviciu, dintr-o călătorie, de te-mai-miri-unde.
Adică noi, cei care avem unde să ne ducem și de unde să plecăm.
Pentru cei care n-au, „acasă” trebuie să fie ca „mama” și „tata” pentru orfan, fata Morgana, cuvîntul interzis, țărmul neatins nici cu gîndul, mers pe lună cu trotineta, nu știu dacă visezi pe străzi sau în canale.
Pentru cei de departe, „acasă”-i uneori și o tarabă sau o coadă la ceva…
Și totuși, „acasă” ăsta la care ne întoarcem în fiecare zi… mă întrebam din cînd în cînd cît îl conștientizăm sau cît îl devalorizăm. Și, în fapt, ce e „acasă”.
„Acasă”-i spui principial oricărui loc în care dormi mai mult. Cînd stai cu chirie, tot acasă zici că vii, nu că te duci la gazdă sau la apartamentul închiriat. Chiar și în căminele studențești, aici e cam jumi-juma, ai de la-nceput starea de provizorat în minte.
Acasă-i unde-ți poți lăsa o haină aruncată pe jos și-o cană nespălată fără să se schimbe nimic în cursul vieții locului. Unde privești cu lene și duioșie momentană o pînză de păianjen. Unde-ți faci uneori patul de dimineață seara. Etc. Nu de timp sau indolență toate astea, ci o combinație de chef cu gîndul proprietății – confort greu de definit în cuvinte.
Acasă-i și omul sau prietenii lîngă care nu-ți cauți cuvintele, mai spui și vorbe în halat. Nu-ți ștergi cu politețe și cu șervețelul firimitura de mîncare, nu-ți refaci rujul după un pahar, nu rîzi de complezență la glume, nu cauți subiecte, nu bifezi poze, nu-ți întreții imaginea, degajarea e și-n gesturi și-n spirit… la ea acasă.
… Cînd eram mai tînără și mai singură, spuneam că acasă-i casa unde am crescut, deși veneam într-o altă „acasă”-n fiecare seară de undeva. Acum casa aceea-i ruină. Departe, ziduri reci și dărîmate pe pămîntul plin de bălării, n-am unde să mă-ntorc. Decît în vis, în gînd, în amintire și cu ochii larg închiși.
„Acasă”, știu, e un adverb de loc – pragmatismul gramaticii.
Dar mie-mi par și om și loc deopotrivă, iar cînd se nimeresc împreună scrii cu majusculă, indiferent de topica cuvîntului în propoziția vieții.
Acasă-i unde ești în tot ce ești.
„Acasă” e locul care îţi stăruie în minte și îţi macină sufletul când ești departe. Nu orice loc provizoriu este „acasă”, ci doar acela care te cheamă, te face să-l mângâi cu inima, să-i simți pulsul chiar dacă ești departe, este locul unde simți că ai putea închide ochii pentru o călătorie mai lungă și inevitabilă. Asta cred eu că-i „ACASĂ”.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Acasă e locul ăla-n care stai la o cafea cu tine şi-ţi spui lucruri pe care le-ai simţit pe-afară.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Asta mi-am și dorit scriind, mai multe definiții, păreri, idei… Un cuvînt așa de vast și totuși atît de personal.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Pentru mine-o casă nu-i doar o clădire, niște camere și-un mobilier, un spațiu de care mă folosesc și gata. E mult mai mult. ❤
E-un loc al meu. E o energie care mă învăluie. E „acasa” mea. De care aparțin și-mi aparține. Iar „acasa” fiecăruia-i unde simțim noi că e. 😉
https://aurablupu.com/2018/07/30/acasa/
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nu stiu de ce nu pot sa-ti dau si-acolo „apreciaza”, alt mister al wordpress pt mine, am mai observat, tot la tine, cind intru pe un articol si de acolo trebuie sa intru mai departe, in alt loc…
Dar da, ai aprecierea mea totala, nu numai apasatul pe o steluta 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
🙂 De multe mistere mă bat și io, chiar ieri mi-a scris o altă cititoare că-i apare o bucată din același articol de trei ori… 😲🙄😤 Cum habar n-am ce-i baiu’… asta e. Până o să-mi permit un specialist 😉 ce să-mi descurce ițele, rog răbdare și-nțelegere. 🙂 ❤ Și mulțumesc pentru aprecierea-n cuvinte. Care prețuiește la fel de mult și fără steluță. 😉
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Clar, la toate. Faza cu „de trei ori” si mie mi se intimpla. In prima etapa, nu dupa ce intru in celalalt :))
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Acasa e acolo unde iti e rostul. Iar rostul si-l decide fiecare 😉
Ar fi si exceptii pentru ca „acasa” poate fi si Romania, chiar daca acolo nu-ti mai ai rostul si asta-i motivul pentru care nu inteleg de ce diaspora are drept de vot in RO 😉 Spunind asta, s-ar putea sa fi deschis un alt subiect controversat. 😉
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Eu am alte categorii prioritare carora nu le-as da drept de vot… si mai controversate…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu stiu la ce categorii te referi, dar eu as restrictiona si participarea in alegeri a candidatilor. Cred c-as introduce examene cam ca examenele de diploma la facultatea de Drept, de-acum 30 de ani. Asta cred ca ar imbunatati simtitor calitatea politicii de „acasa” si de pretutindeni. 😉
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ar fi super, doar că mă-ntreb cine le-ar corecta.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
In niciun caz vreun Becali 😆
ApreciazăApreciat de 1 persoană
l-am pus pe facebook. e mișto.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Merci frumos, am văzut acum 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană