Scurtă recenzie asupra cîtorva îngeri căzuți din manualul de gramatică primară

O pagină facebook cu, din păcate, aproape cinci mii de urmăritori.
O pagina care publică poze, filmulețe, citate karmice preluate și, cînd nu, bagă share de la numitul Marin Dinu. Cam sigur, avînd în vedere că e autorul unei cărți cu același nume, să fie și autorul paginii.

Omul Marin Dinu e o capodoperă contemporană de analfabetism. Pe ce mă bazez, vorba lui Moromete? Pe reducerea fără jenă a tuturor genitivelor substantivale singulare la un singur „i” („coperta cărți”, „reversul cărți”); un „i” dăruit, în schimb, cu generozitate maximă unde nu-i cazul („a fi în postură de reclamanții”).
De altfel, lipsa asta a unei litere importante pare fundamentul cunoștințelor dumisale gramaticale: „cea ce nu cere”.
Pe „sânteți în măsură” și „sânt necesare” mă mai bazez.
„Se trage esența titlui cărți, psihoza este privită din unghiuri obscure”, zice domnul mai departe, am copiat exact cum a zis el, nu-s greșelile mele, dar cred că am prins cheia unei cărți și a unei pagini facebook în cuvîntul „obscur”… Pe textulețul din poza articolului meu nu-l mai comentez, devine inutil gestul.

Restul e redundant. Chiar și faptul că scrie în general cu majuscule, ceea ce nu se cade în limbajul de bun simț în care vrei să comunici cu adevărat ceva. Doar n-o să-mi spuneți că i s-a blocat caps-lock.
Ceea ce am făcut mai sus a fost doar o analiză pe text, textul unei pagini de telefon, după ce am studiat mai multe postări, pentru a mă asigura eu însămi că e ok tot ce spun. Din păcate, e. Și tot din păcate încep să înțeleg de ce s-a scos din școli această analiză pe text.

… Cum spuneam, are aproape cinci mii de urmăritori pagina. Din fericire, un singur cunoscut. Dar pe acela, deși nu-l știu personal, îl știu atît de bine în scrieri încît garantez pentru el că i-a dat follow doar pentru a o mai discredita cînd nu mai are cu ce-și pierde timpul. Ca mine acum.

Oameni buni, încercați să nu mai urmați tot ce vă încălzește simțurile artificial.

6 comentarii

  1. Nu ştiu de ce am impresia că e şi share mult pe acolo, că „citatele” astea circulă mult printre cei care ori nu citesc, ori citesc fără să priceapă, ori pur şi simplu sunt prea prinşi sub acoperişul ăla infinit şi nu mai simt literele lipsă….

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.